Είδα την παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ»

by admin
Είδα την παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» - κριτική παράστασης - Βίβιαν Μητσάκου - Theater Project 365

Τέλειοι Ξένοι του Πάολο Τζενοβέζε

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι» είναι βασισμένο στην ιταλική κινηματογραφική ταινία του Paolo Genovese “Perfetti Sconosciuti” ή “Perfect Strangers”.  Η ταινία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της Ιταλίας, έχοντας κερδίσει υποψηφιότητες στα Ιταλικά Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου και έχει παιχτεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες.

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι» του Paolo Genovese θίγει σημερινά θέματα και είναι μία έξυπνη σάτιρα της σύγχρονης εποχής. Σχολιάζει με χιούμορ τις επιπτώσεις που έχει στην ζωή μας η τεχνολογία. Πόσο ασφαλείς αισθανόμαστε όταν εκτιθέμεθα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πόσο έχει αλλάξει η τεχνολογία τις ζωές μας και πόσο η ιδιωτική μας ζωή μπορεί να μείνει ιδιωτική; Επιπλέον, αναδεικνύει τη σημασία της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης και της ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. 

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου και Πέτρου Λαγούτη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αθηνά.

Είδα την παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» - κριτική παράστασης - Βίβιαν Μητσάκου - Theater Project 365

Τρία φιλικά ζευγάρια και ένας single, συναντιούνται σε ένα φιλικό σπίτι για να απολαύσουν την έκλειψη της σελήνης απολαμβάνοντας ένα πλούσιο γεύμα. Γνωρίζονται χρόνια, είναι φίλοι. Αστειεύονται, γελούν, περνούν όμορφα. Η πρόταση της ψυχολόγου της παρέας να αφήσουν όλοι τα κινητά τους τηλέφωνα στο τραπέζι του σαλονιού σε ανοικτή ακρόαση για να μπορούν να ακούν όλοι τις συνομιλίες όλων των υπολοίπων της παρέας καθώς και να διαβάζονται όλα τα μηνύματα, έρχεται να αναστατώσει τις ζωές τους.
Μυστικά καλά κρυμμένα έρχονται στην επιφάνεια. Φιλίες δοκιμάζονται. Ξεκαρδιστικές ανατροπές, ραγδαίες εξελίξεις. Ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι στην ουσία συζούν με έναν άγνωστο.

Αλήθεια πόσο καλά γνωρίζουμε τους φίλους ή τον σύντροφό μας; Ή μήπως τους αφήνουμε να μας γνωρίσουν μέχρι το σημείο που εμείς θέλουμε; Mπορεί μια σχέση είτε φιλική είτε συζυγική να εξακολουθεί να υπάρχει όταν μυστικά υψώνονται ανάμεσά μας;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να βρει, αν υπάρχει, απάντηση ο Πάολο Τζενοβέζε.

Είδα την παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» - κριτική παράστασης - Βίβιαν Μητσάκου - Theater Project 365

Η μετάφραση ανήκει στην Ελεονώρα Μελέτη και μας χαρίζει ένα κείμενο με ροή και σπαρταριστό γέλιο. 

Η σκηνοθεσία των Πέτρου Λαγούτη και Γιώργου Πυρπασόπουλου είναι ατμοσφαιρική και κινηματογραφική. Εστιάζει στην ψυχολογική κατάσταση των ηρώων, εντείνει την αγωνία μας και μας κρατά σε εγρήγορση μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης. Η σκηνοθετική ματιά χαρίζει έναν πολύ καλό ρυθμό στο έργο.

Εξαιρετικής ομορφιάς τα σκηνικά του Νότη Χριστοδούλου. Πανέμορφα σκηνικά που τα τελευταία χρόνια δύσκολα συναντάμε στις θεατρικές σκηνές. Σε τρία επίπεδα, παρουσιάζουν ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα που ζουν οι δύο ήρωες: πετυχημένη ψυχολόγος η σύζυγος και διάσημος πλαστικός χειρουργός εκείνος.

Οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου εστιάζουν κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία του σκηνικού, εκεί που διαδραματίζεται κάθε φορά η ιστορία, εντείνοντας την αγωνία του θεατή.  

Τα κοστούμια της Κέλλυς Σταματοπούλου είναι πανέμορφα και δείχνουν την ευμάρεια των πρωταγωνιστών μας.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Σοφία Μανωλάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Έλενα Δελακούρα, αποτελούν μια καλοδουλεμένη ομάδα με πολύ καλές ερμηνείες. Φαίνονται να έχουν αγαπήσει την παράσταση και αυτή την αγάπη τους την μεταδίδουν και στο κοινό, το οποίο δεν σταμάτησε να τους χειροκροτά αρκετή ώρα στην υπόκλιση της παράστασης.

Είδα την παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» - κριτική παράστασης - Βίβιαν Μητσάκου - Theater Project 365

Η παράσταση «Τέλειοι Ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε σε σκηνοθεσία των Πέτρου Λαγούτη και Γιώργου Πυρπασόπουλου στο Θέατρο Αθηνά είναι μία εξαιρετική παράσταση με χιούμορ, γέλιο, προβληματισμό. Μια παράσταση που περνάς δύο υπέροχες ώρες.




Ταυτότητα Παράστασης


Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος
Μετάφραση/Απόδοση: Ελεονώρα Μελέτη
Σκηνικά: Νότης Χριστοδούλου
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη, Καλή Βοϊκλή
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Σοφία Μανωλάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Έλενα Δελακούρα







ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

1 σχόλιο

Αγγελική Πάπαρη 20/11/2023 - 23:33

Ευχαριστούμε

Απάντηση

Άφησε ένα σχόλιο