Είδα την παράσταση «ΤΖΟΥΛΙΑ»

by admin
Είδα την παράσταση «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Τζούλια του Τάσου Ιορδανίδη

Γράφει η Λουκία Μητσάκου 

Τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρούονται οι κοινωνικές τάξεις; Τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρούονται τα φύλα; Πόσο συχνά οι σχέσεις μας (είτε ερωτικές είτε φιλικές) είναι τελικά σχέσεις εξάρτησης; Πώς μία σχέση γίνεται τοξική; Και τι μπορούμε να κάνουμε όταν επιβεβαιώνεται το γνωστό ρητό «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»; Υπάρχει το κάρμα; 

Ο Τάσος Ιορδανίδης γράφει και σκηνοθετεί την «Τζούλια», ένα νέο θεατρικό έργο βασισμένο στην «Δεσποινίδα Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και μας θέτει τα παραπάνω ερωτήματα με έναν ευφυέστατο και πρωτότυπο τρόπο, χαρίζοντας μας μια υπέροχη παράσταση. Μπορεί να μεταφερθεί το έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ στο σήμερα και να γίνει και πάλι απόλυτα επίκαιρο; Ο Τάσος Ιορδανίδης μας αποδεικνύει έμπρακτα πως ναι, κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο εφικτό αλλά μπορεί να γίνει και με τρόπο συναρπαστικό. 

Η Τζούλια είναι σκηνοθέτις, πρωταγωνίστρια αλλά και ιδιοκτήτρια ενός ιστορικού θεάτρου της Πατησίων. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Άμλετ» βρίσκονται στο θέατρο η πρωταγωνίστρια, η σκηνογράφος, ο ηλεκτρολόγος και η υπεύθυνη του θεάτρου. Σε αυτό το πλαίσιο μεταφέρεται στο σήμερα η δράση του έργου «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη.

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ χαρακτήριζε το έργο του ως «νατουραλιστική τραγωδία» και για πολλούς θεωρείται ένα νατουραλιστικό μανιφέστο. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να μεταφέρει αυτό τον νατουραλισμό στην δική του εκδοχή του έργου. 

Ο Τάσος Ιορδανίδης αναλαμβάνει το κείμενο, την σκηνοθεσία, τους φωτισμούς και τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου. 

Το κείμενο της παράστασης είναι καλογραμμένο, ευφυές και με έναν λόγο που ρέει εύκολα. Είναι ένα κείμενο συγκινητικό, χιουμοριστικό και απόλυτα φρέσκο και πρωτότυπο. Ένα υπέροχο αποτέλεσμα η τρίτη συγγραφική δουλειά του. 

Η σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη είναι ευφυέστατη και μας χαρίζει μία υπέροχη θεατρική εμπειρία. Απλώνει τη δράση σε όλο το θέατρο και όχι μόνο στη σκηνή με τους ηθοποιούς να παίζουν ανάμεσα στους θεατές σε απόσταση αναπνοής και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να σπάσει τον «τέταρτο τοίχο» και να μας κάνει συνεπιβάτες ενός υπέροχου θεατρικού ταξιδιού. Το θέατρο που βλέπουμε ως θεατές της παράστασης είναι πράγματι το θέατρο του έργου λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα: γίνονται ηλεκτρολογικές και κατασκευαστικές σκηνογραφικές εργασίες, ο χώρος είναι γεμάτος καλώδια, η καθαρίστρια σκουπίζει, ολόκληρες σειρές του θεάτρου είναι καλυμμένες με προστατευτικά καλύμματα. Με αυτό τον τρόπο ο θεατής έρχεται πολύ κοντά συναισθηματικά στα συμβάντα και στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, καθώς βρίσκεται μέσα στην ίδια την παράσταση. Οι φωτισμοί της παράστασης είναι λειτουργικοί, δυναμικοί και ατμοσφαιρικοί. Όμορφη επιλογή να κρατούν οι ηθοποιοί τα πραγματικά τους ονόματα. 

Εξαιρετική επιλογή η διακειμενικότητα και η απόφαση να συνδυαστεί η Τζούλια με τον Άμλετ και να τονιστούν τα στοιχεία που τους συνδέουν.  «Να κοιμηθείς και μαζί σου να κοιμηθούν όλοι οι πόνοι από τους οποίους είσαι πλασμένος», ακούμε σε μία απόλυτα καθηλωτική στιγμή της παράστασης. 

Ο Τάσος Ιορδανίδης μας δείχνει μια πρωτότυπη, φρέσκια και ευρηματική σκηνοθετική ματιά και εστιάζοντας στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, οδηγεί τον θεατή σε μια εμβυθιστική εμπειρία που του μένει αξέχαστη.

Πλήρως λειτουργικά και τα κοστούμια και το styling από την Σίσσυ Σουβαλτζόγλου. 

Είδα την παράσταση «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη είναι η πρωταγωνίστρια, η Τζούλια, η Ευσταθία. Είναι αγενής, χειριστική και εξαρτημένη από ουσίες. Προσπαθεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Η Ευσταθία Τσαπαρέλη δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που θα θυμόμαστε για καιρό. Καίρια, δυναμική, συγκινητική και απόλυτα ειλικρινής. Έχει πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων και κινείται στη σκηνή σαν αερικό. Μια παρουσία μαγνητική που αγγίζει συναισθηματικά τον θεατή με έναν μοναδικό τρόπο. Καταφέρνει να μας μεταδώσει όλα τα κρυμμένα στοιχεία της ψυχοσύνθεσής της και τις μεταβολές στην ψυχική της κατάσταση με τρόπο άμεσο και ευάλωτο και απόλυτα συναρπαστικό. Πρόκειται για μία ερμηνεία που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. 

Ο Κυριάκος Σαλής είναι ο ηλεκτρολόγος/ μετανάστης δεύτερης γενιάς που με μια παρουσία στιβαρή μας μεταφέρει την πλήρη μεταμόρφωσή του από κακοποιημένο σε κακοποιητή, από ευγενικό σε δυνάστη. 

Η Δήμητρα Βήττα είναι η σκηνογράφος και κολλητή της Ευσταθίας. Εκφραστική, ειλικρινής και άμεση. Μεταδίδει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ρόλου της με αφοπλιστική απλότητα.

Η Μαρία Καρτσαφλέκη είναι η υπεύθυνη του θεάτρου. Υποδύεται τον ρόλο της με άμεσο και αυθεντικό τρόπο. 

Όλοι τελικά, ψάχνουμε την αγάπη. Θέλουμε να αγαπήσουμε και θέλουμε να αγαπηθούμε. Πολύ συχνά, όμως, την αναζητούμε σε λάθος μέρος και την ζητάμε από λάθος (για εμάς) ανθρώπους. Και ακόμα πιο συχνά, έχουμε ξεχάσει να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. 

Η παράσταση «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη είναι μια παράσταση καθηλωτική που θέτει πολλά ερωτήματα και προκαλεί πολλές σκέψεις, μια παράσταση πρωτότυπη, άμεση και απόλυτα επίκαιρη που ευτυχεί μέσα από το καλογραμμένο κείμενο, την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. 

Είδα την παράσταση «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη - Κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Ταυτότητα παράστασης 

«Τζούλια» βασισμένο στο έργο του Α. Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια»

Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Τάσος Ιορδανίδης
Κοστούμια – styling: Σίσσυ Σουβαλτζόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Γεωργακόπουλος
Φωτογραφίες: Κατερίνα Τσατσάνη
Trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Γραφίστας: Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
Μακιγιάζ και μαλλιά φωτογράφησης Ευσταθίας: Μαίρη Ρόκου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παίζουν: Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κυριάκος Σαλής, Δήμητρα Βήττα, Μαρία Καρτσαφλέκη

Πληροφορίες
Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου: 28ης Οκτωβρίου 37 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο