Είδα την παράσταση «ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΓΚΡΗΝ»

by admin
Είδα την παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην » του Τζεφ Μπάρον - Βίβιαν Μητσάκου - Κριτική παράστασης - Theater Project 365

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Το πολυβραβευμένο αριστούργημα του Jeff Baron «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο ΑΡΓΩ σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αποστόλη Τότσικα. Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» (Visiting Mr. Green) πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996 και έχει παιχτεί σε περισσότερες από 50 χώρες αποσπώντας πολλαπλά θεατρικά βραβεία.

Μια παράσταση που την έχω λατρέψει. Την πρωτοείδα πριν πολλά χρόνια με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και αργότερα με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Τάσο Ιορδανίδη.

Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» είναι μια τρυφερή, ανθρώπινη κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ και την ευαισθησία. Μιλάει για την ανθρώπινη μοναξιά, τον ρατσισμό σε κάθε του έκφανση, το μεγαλείο της συγχώρεσης και της ενσυναίσθησης, την φιλία.

Το έργο επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα: Τον ηλικιωμένο κύριο Γκρην, που έχει αποτραβηχτεί από την ζωή μετά το θάνατο της γυναίκας του και ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν και τον νεαρό Ρος Γκάρντινερ, την επίσκεψη του οποίου δέχεται μια Πέμπτη απρόσμενα ο κύριος Γκρην. Ο Ρος Γκάρντινερ είναι ένα πετυχημένο golden boy μιας γνωστής αμερικανικής πολυεθνικής. Πριν λίγες μέρες, σε μία από τις σπάνιες εξόδους από το διαμέρισμά του, ένα αυτοκίνητο παραλίγο να τραυματίσει τον κύριο Γκρην και ο νεαρός οδηγός, ο Ρος, καταδικάστηκε σε εθελονική κοινωνική εργασία. Είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τον κύριο Γκρην κάθε Πέμπτη και να τον βοηθά σε ό,τι χρειαστεί. Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών είναι άβολη μέχρι και εχθρική εκ μέρους του κυρίου Γκρην, ο οποίος είχε αρχίσει να συνηθίζει την μοναξιά και την μοναχικότητά του.

Οι δύο ήρωές μας θα διανύσουν μία συνεχώς εξελισσόμενη σχέση, μια διαδρομή από την εχθρότητα στην φιλία, από το γέλιο μέχρι τα λυτρωτικά δάκρυα. Μία φιλία θα γεννηθεί ανάμεσα σε δύο εντελώς αντίθετους χαρακτήρες και δύο διαφορετικές γενιές. Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση και τις διαφορές ιδεών που τους χωρίζουν και θα πλησιάσει και θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον.

Η παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» μας υπενθυμίζει την οικουμενικότητα της μοναξιάς και τονίζει το γεγονός ότι η μοναξιά υπάρχει σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δυο μοναξιές διαφορετικών ανθρώπων συναντιούνται για να βγουν  μαζί έξω από το καβούκι τους προς το φως. Η δύναμη της συγχώρεσης είναι άλλο ένα θέμα που τονίζει ο συγγραφέας στο κείμενό του. Η συγχώρεση που μπορεί να φέρει ηρεμία και γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων και να επουλώσει πληγές και τραύματα του παρελθόντος και να νικήσει στο τέλος η αγάπη.

Είδα την παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην » του Τζεφ Μπάρον - Βίβιαν Μητσάκου - Κριτική παράστασης - Theater Project 365
Φωτογραφία: Βίβιαν Μητσάκου

Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί την παράσταση με ευαισθησία. Μας παρουσιάζει μία καλοστημένη παράσταση με βαθειά ενσυναίσθηση, γέλιο και συγκίνηση.

Εξαιρετικά τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά. Ένα διαμέρισμα πλήρως λειτουργικό αλλά ατημέλητο. Εδώ μένει ο κύριος Γκρην με τα παράθυρα πάντα κλειστά, που όταν καταφέρνει ο νεαρός Ρος να τα ανοίξει, ο ήλιος κατακλύζει το διαμέρισμα και μια πανέμορφη θέα απλώνεται εμπρός μας. Εξαιρετική δουλειά.

Οι φωτισμοί ανήκουν στονΛευτέρη Παυλόπουλο και φωτίζουν πολύ περισσότερα από τα σκηνικά και τους ήρωες: φωτίζουν τον ψυχισμό των ηρώων. Υπέροχη δουλειά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. 

Τα κοστούμια υπογράφει ο Μάριος Ράμμος. Μοντέρνα και εξαιρετικά. 

Όμορφες οι μουσικές επιλογές του Κώστα Γάκη.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς την εκπληκτική ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού μας Γιώργου Κωνσταντίνου. Μας συγκίνησε βαθειά, μας έκανε να γελάσουμε με την καρδιά μας και άγγιξε την ψυχή μας.

Ο Αποστόλης Τότσικας έχει σκηνική άνεση και ενσαρκώνει άψογα τον ρόλο του νεαρού Ρος.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και μας χάρισαν μια μοναδική παράσταση.

Η παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» είναι μία εξαιρετική παράσταση που όλοι πρέπει να δούμε. Να κοιτάξουμε στα μάτια και να βοηθήσουμε τον διπλανό μας. Να δεχτούμε την κάθε μορφής ιδιαιτερότητα. Να έχουμε ενσυναίσθηση και να μάθουμε να συγχωρούμε.

Στο Θέατρο ΑΡΓΩ, με την μοναδική ερμηνεία του μεγάλου μας ηθοποιού Γιώργου Κωνσταντίνου και τον εξαιρετικό Αποστόλη Τότσικα.

Χαρείτε την!

Είδα την παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην » του Τζεφ Μπάρον - Βίβιαν Μητσάκου - Κριτική παράστασης - Theater Project 365

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τζεφ Μπάρον & Κώστας Γάκης

Σκηνοθεσία / Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Σκηνογραφία: Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολογία: Μάριος Ράμμος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελεονώρα Καραβανή

Γραφιστική Επιμέλεια: Truly.gr

Φωτογραφίες / Τίζερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνιος Κοκολάκης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιώργος Κωνσταντίνου & Αποστόλης Τότσικας

Εταιρεία Παραγωγής: Θεατρικές Επιχειρήσεις ΖΗΣΗ

Οργάνωση παραγωγής: Φωτεινή Κυμπαροπούλου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

3 σχόλια

Γεωργία Παπαζογλου 24/11/2023 - 00:29

Πολύ ενδιαφέρον έργο!!!!

Απάντηση
Νικολέτα Δεβελεκου 31/12/2023 - 01:21

Εξαιρετικές ερμηνείες. Ο κύριος Κωνσταντίνου μας συγκίνησε με το παίξιμο του . Το έργο περνάει δυνατά μηνύματα ζωή. Μπράβο!!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη βραδιά που μας χαρίσετε 🙏

Απάντηση
Κώστας Βαρελάς 31/03/2024 - 23:07

Ήθελα να προλάβω να δω τον κύριο Γιώργο Κωνσταντίνου νομίζω ότι η υποκριτική του ερμηνεία διανθίζεται από δεκαετίες εμπειρίας πάνω στο σανίδι και θεωρώ προνόμιο το ότι κατάφερα να τον παρακολουθήσω ζωντανά στην σκηνή και ο κύριος Τότσικας εξαιρετικός έστω και για λίγο εννοώντας όσο κρατά η παράσταση κατάφερα να σκαρφαλώσω στο άπειρο της υποκριτικής ικανότητας των δυό αυτών ηθοποιών που σε παρασύρουν σαυτό ιδιαίτερα του κυρίου Κωσταντίνου είμαι ευγνώμων γι’αυτό

Απάντηση

Άφησε ένα σχόλιο