Νew York Cafe – Ένα από τα ωραιότερα καφέ του κόσμου

Photo από την σελίδα του New York Cafe στο facebook

Νew York Cafe – Boυδαπέστη, Ουγγαρία

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Μου αρέσει όταν ταξιδεύω να πηγαίνω με μη οργανωμένο γκρουπ. Θέλω να χαρώ την πόλη που έχω διαλέξει να επισκεφθώ, περπατώντας την. Να ξεκουράζομαι όπου μου αρέσει και γενικά να έχω εγώ τον έλεγχο των αξιοθέατων που θέλω να επισκεφθώ και να τους αφιερώνω τον χρόνο που τους αξίζει.

Παραμονές Χριστουγέννων προ covid στην Βουδαπέστη. Πανέμορφη πόλη που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά για την αρχοντιά της, την εξαιρετική αρχιτεκτονική της, την ιστορία της.

Αυτό το ταξίδι ήταν οργανωμένο. Αφού θαυμάσαμε όλα τα αξιοθέατα της αγαπημένης πόλης της Σίσσυ, χαζέψαμε στην τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά της, εγώ ήθελα να επισκεφθώ το New York Café. Μην πάτε Βουδαπέστη και δεν επισκεφθείτε το μοναδικό και φημισμένο New York Café.  Πάντα θέλω να επισκέπτομαι στα ταξίδια μου το ωραιότερο καφέ της πόλης. Και το περίεργο. Δεν πίνω καφέ.

Το κρύο τσουχτερό και αρκετός κόσμος περίμενε να μπει στο  New York Café. Oι άνδρες στην πόρτα που τηρούσαν την προτεραιότητα, οφείλω να το πω, πολύ ψυχροί και σοβαροί.

Μπαίνοντας στο café, το θέαμα είναι μοναδικό και αισθάνθηκα ένα δέος. Πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μία αίθουσα ενός πολυτελέστατου παλατιού. Μας οδηγούν στο τραπέζι μας. Κόσμος πολύς και ακούγεται μουσική πιάνου!

Photo από την σελίδα του New York Cafe στο facebook

Κοιτάω με θαυμασμό τον χώρο. Τοιχογραφίες στο ταβάνι, μπαρόκ διακόσμηση από μάρμαρο και μπρούτζο, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, γαλάζιες κολώνες, δημιουργούν ένα χώρο εξωπραγματικής ομορφιάς. Οι καρέκλες ντυμένες με κόκκινο βελούδο. Βρίσκεσαι σε ένα πολυτελέστατο, γεμάτη χλιδή δωμάτιο ενός παλατιού.

Η μηχανή του χρόνου, με μετέφερε ξαφνικά σε μία άλλη εποχή. Δίκαια το New York Café της Βουδαπέστης θεωρείται από τα ωραιότερα καφέ του κόσμου.

Οι τιμές του είναι αρκετά προσιτές για την ποιότητα και την πολυτέλεια που προσφέρει.

Στις τρεις μέρες που έμεινα στην Βουδαπέστη πήγα δύο φορές στο New York Cafe. Την δεύτερη, όπως ανέφερα, βρήκα τραπέζι. Η λίγη ώρα που είχαμε στην διάθεσή μας με την Σοφία, (τα άσχημα του ομαδικού), δεν μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα γεύμα και αρκεστήκαμε να απολαύσουμε ένα από τα υπέροχα γλυκά του.  Το σέρβις πολυτελές και παραδοσιακό.

Το New York Café ιδρύθηκε το 1894 και δίκαια χαρακτηρίστηκε σαν το «ωραιότερο καφέ του κόσμου». Στεγάζεται στο Ξενοδοχείο New York Luxury Hotel. Aπό τις αρχές του εικοστού αιώνα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «στέκια» των σημαντικότερων διανοουμένων της κεντρικής Ευρώπης. Ανέμσα σε αυτούς ήταν και ο συγγραφέας Φερένς Μολνάρ και υπάρχει ένας μύθος που αναφέρει ότι την ημέρα των εγκαινίων ο εν λόγω συγγραφέας, άρπαξε τα κλειδιά του καφέ και τα πέταξε στον Δούναβη για να μένει το καφέ ανοιχτό 24 ώρες. Ο δεύτερος όροφος του New York Café στέγασε κάποιες από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ευρώπης του Μεσοπολέμου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το καφέ διέκοψε τη λειτουργία του και αφέθηκε στην εγκατάλειψη πριν αναπαλαιωθεί εντυπωσιακά το 2006, και δημιουργώντας αυτό τον μοναδικό αριστοκρατικό περιβάλλον.

Θα ταξίδευα στην Βουδαπέστη μόνο και μόνο για να απολαύσω αυτή την φορά ένα γεύμα και έναν καφέ στο New York Café.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο