Πάμε μια βόλτα στον Παλαιό Παντελεήμονα;

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας΄

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Υπάρχουν μέρη που όσες φορές και αν πας, δεν τα χορταίνεις. Πας και ξαναπάς και τα λατρεύεις όλο και περισσότερο.

Ένα από αυτά τα μέρη είναι  και ο Παλαιός Παντελεήμονας.  Έχω πάει Φθινόπωρο στην γιορτή του κάστανου, Άνοιξη και Καλοκαίρι. Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή του Μαΐου πριν την επιδημία του κορονοιού.

Φωλιασμένο στην αγκαλιά του Κάτω Ολύμπου μέσα σε ένα δάσος από καστανιές, οξιές, πλατάνια και κουμαριές. Θεωρείται το μπαλκόνι του Ολύμπου, γιατί η θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και στο Αιγαίο είναι μαγευτική. Bρίσκεται σε υψόμετρο 500μ. Απέχει από το Λιτόχωρο 23 χλμ, 106 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 400 από την Αθήνα.

Την δεκαετία του 1960 το χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του λόγω κατολισθήσεων και μεταφέρθηκαν και έφτιαξαν τον Νέο Παντελεήμονα.  Την δεκαετία του 1980 όλα τα σπίτια του χωριού άρχισαν να αναπαλαιώνονται και να δημιουργούν ένα πανέμορφο χωριό, σαν κουκλίστικο σκηνικό θεάτρου. Στις αρχές του 1980 γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.  Και το 2008 γυρίστηκε η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.

Για να πας στο πανέμορφο αυτό χωριό, θα παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στο μεγάλο parking  έξω από το χωριό και θα περπατήσεις  ένα λιθόκτιστο δρομάκι. Θα χαζέψεις στα πολλά μαγαζιά με είδη λαϊκής  τέχνης και souvenirs. Kαι θα φθάσεις στην πλατεία με την εκκλησία και τα ψηλά πλατάνια. To  χωριό είναι car free.

 Και φθάνεις στην μοναδικής ομορφιάς γραφική πλατεία του χωριού. Εδώ υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφετέριες. Στην σκιά που δημιουργούν τα πανήψυλα πλατάνια κόσμος πολύς απολάμβανε το φαγητό ή το γύκό του. Την προηγούμενη φορά που είχα επισκεφθεί τον Παλαιό Παντελεήμονα, στην γιορτή του κάστανου, εδώ έψηναν και γινόταν η γιορτή του κάστανου!

Στην υπέροχη αυτή πλατεία αξίζει να θαυμάσεις την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Τραπέζι δεν μπόρεσα να βρω και αντί να περιμένω να αδειάσει κάποιο, αποφάσισα να κάνω μία βόλτα στο χωριό

Πανέμορφα  πετρόκτιστα διώροφα σπίτια με μακεδονική αρχιτεκτονική. Αυλές γεμάτες λουλούδια.  Πεντακάθαρα καλντερίμια και μία θέα μαγευτική στο Αιγαίο.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αν είσαι  αθλητικός τύπος και φίλος της πεζοπορίας, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Μπορείς  να κάνεις πεζοπορίες στα μαγευτικά δάση, ποδήλατο βουνού και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Εδώ στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής.

Αφού ευχαριστήθηκα μία μοναδική βόλτα στα σοκάκια του χωριού, γύρισα στην πανέμορφη πλατεία και μετά από ένα απολαυστικό και γευστικότατο γεύμα, (εδώ οι σπεσιαλιτές είναι σε κρεατικά), καταλήξαμε να ευχαριστηθούμε ένα υπέροχο γλυκό.

Τέλειο το κανταίφι – παγωτό

Πολλά από τα ανακαινισμένα σπίτια του πανέμορφου χωριού έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες. Εδώ θα απολαύσεις ησυχία, θαυμάσια θέα, ηρεμία!

Σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά σε άλλη εποχή.
Είναι ένα πανέμορφο χωριό. Το λατρεύω!

Αγάπησα αυτό το πανέμορφο χωριό από την πρώτη φορά που το είδα. Είναι μαγικό.

Εσείς έχετε πάει;

Καλά μας ταξίδια!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο