Tσέσκυ Κρούμλοβ (Cesky Krumlov). O μεσαιωνικός παράδεισος της Τσεχίας που με μάγεψε.

Tσέσκυ Κρούμλοβ (Cesky Krumlov)

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Ξαφνικά αντικρύζοντας το Τσέσκυ Κρούμλοβ, (180 χιλιόμετρα από την Πράγα στην Νότια Βοημία) βρέθηκα από τον 21ο αιώνα στον μεσαίωνα. Πρόκειται για  μια μικρή παλιά πόλη, που δυστυχώς ελάχιστα ελληνικά πρακτορεία, την περιλαμβάνουν στα ταξίδια της Τσεχίας. Έχει μόλις 13.000 περίπου κατοίκους. Την παλιά αυτή πόλη την κυκλώνει ο ποταμός Μολδάβα, σε σχέδιο μαίανδρα, χαρίζοντάς της μια μοναδική ομορφιά.

Η πόλη και το κάστρο χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα. Σε ένα εμπορικής σημασίας πέρασμα του Μολδάβα. Η μικρή πόλη γνώρισε μεγάλο πλούτο. Εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Το αγέρωχο και τεράστιο μεσαιωνικό κάστρο, το Κρουμλόβ, με 5 προαύλια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο της Τσεχίας, μετά της Πράγας και χτίστηκε το 1240. Ανεβαίνοντας επάνω η θέα σου κόβει την ανάσα. Η επίσκεψή μου στο Τσέσκυ Κρούμλοβ έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη του 2017 και το χωριό ήταν σκεπασμένο από χιόνι.

Μπορείς να περιηγηθείς το υπέροχο κάστρο εξωτερικά, χωρίς πληρωμή, αλλά αξίζει να δεις και το εσωτερικό του. Την αίθουσα με τις μάσκες, την αίθουσα χορού ζωγραφισμένη το 1748, τις φλαμανδικές ταπετσαρίες. Υπάρχει και ένα θεατρικό tour που σε ξεναγεί και στο μικρό εξωτερικό θεατράκι. Δυστυχώς τον Χειμώνα το εσωτερικό το Κάστρου είναι κλειστό.

Πανέμορφα κτίρια.

Κατεβαίνοντας από το Κάστρο, σε περιμένει αυτή η μικρή ονειρεμένη πόλη. Ατέλειωτα γραφικά σοκάκια με γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίρια. Πολλά από αυτά είναι ζωγραφισμένα εξωτερικά. Στους χιονισμένους δρόμους υπήρχαν πανέμορφα στολισμένα έλατα, δημιουργώντας μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Στην κεντρική πλατεία της μικρής κωμόπολης υπάρχει το μοναδικό Δημαρχείο του με τις πανέμορφες αψίδες και τους θόλους του. Στην μέση μια κρήνη με αγάλματα. Δεν ξέρεις ποιο κτίριο να πρωτοθαυμάσεις, ποιο να φωτογραφήσεις.

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν γεμάτη κόσμο. Πολλά μικρά παιδιά που παρά το τσουχτερό κρύο χαιρόντουσαν τα παιχνίδια. Μία κούπα ζεστό κόκκινο κρασί ήταν ότι έπρεπε για το κρύο και το τίμησα δεόντως. Πολλά από τα πανέμορφα διώροφα σπίτια έχουν μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Χριστουγεννιάτικα δένδρα στόλιζαν τους μικρούς δρόμους και δεν έχασα την ευκαιρία να φωτογραφηθώ

Αμέτρητα, λιλιπούτεια, μοναδικά καφέ στα στενά σοκάκια το ένα ωραιότερο από το άλλο, τα περισσότερα επενδυμένα με σκουρόχρωμο ξύλο. Επίσης υπάρχουν και πάρα πολλές ταβέρνες, σε λογικές τιμές.

Πληροφορήθηκα ότι κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού γίνονται πολλά μουσικά φεστιβάλ και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, τπ Φεστιβάλ Τζαζ και το Μεγάλο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ. Στους κήπους του Κάστρου οι λάτρεις της όπερας και του μπαλέτου μπρούν να απολαύσουν υπαίθριες παραστάσεις του θεάτρου με την περιστρεφόμενη σκηνή.

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Βασανιστηρίων, το Μοναστήρι των Μινοριτών και το παραδοσακό ζυθοποιείο Εντενμπεργκ. Το Τσέσκυ Κρούμλοβ είναι στη λίστα της Unesco για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Δεν πρόλαβα να επισκεφθώ το πατρικό σπίτι του κορυφαίου Αυστριακού ζωγράφου ΄Εγκον Σίλε, ιδιοφυια της αρ νουβώ. Το σπίτι της μητέρας του έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Ένας προορισμός για ψαγμένους ταξιδιώτες που αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε και να μαγευτείτε από την ομορφιά του.

Το κρύο άρχισε να γίνεται τσουχτερό και βρήκα την ευκαιρία να μπω σε ένα από τα όμορφα καφέ για να ζεσταθώ και νααπολαύσω την ωραιότερη ζεστή σοκολάτα. Ζεστάθηκα αρκετά για να μπορέσω να συνεχίσω την περιήγησή μου στο παραμυθένιο αυτό χωριό.

Πολλοί ονομάζουν το Τσέσκυ Κρούμλοβ “Μαργαριτάρι της Βοημίας’. Και δεν έχουν άδικο. Ένα πολύτιμο μαργριτάρι είναι το πανέμορφο αυτό χωριό.

Όταν ταξιδέψετε Τσεχία να το βάλετε στους must to see προορισμούς σας και θα με θυμηθείτε.

Καλά και ασφαλή ταξίδια!

All photos are taken by Vivian Mitsakou

All rights reserved.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο