Tριζόνια. Ένας κρυφός παράδεισος στον Κορινθιακό κόλπο
Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου
Τα Τριζόνια είναι το μοναδικό κατοικημένο νησάκι στον Κορινθιακό Κόλπο. Ένα πανέμορφο, λιλιπούτειο νησάκι, με έκταση 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με 50 περίπου σπίτια και 160 μόνιμους κατοίκους τον Χειμώνα, που το Καλοκαίρι φθάνουν και τους 5.000. Ένα νησάκι που είναι στις προτιμήσεις των ψαγμένων ταξιδιωτών.
Tα Τριζόνια απέχουν από την Φωκίδα 500 μόλις μέτρα και βρίσκονται απέναντι από τα χωριά Σπηλιά κα Γλυφάδα. Τα δρομολόγια με τα μικρά καραβάκια είναι συνεχή και το εισιτήριο στοιχίζει ένα ευρώ. Α ξέχασα να σας πω, ότι το αυτοκίνητο ή και το μηχανάκι σας, θα το αφήσετε στην Στερεά Ελλάδα, γιατί στα Τριζόνια δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Οι μόνοι θόρυβοι που θα ακούτε αν μείνετε στο νησί είναι ο ήχος από τις βάρκες και από τα κότερα που επισκέπτονται το νησί, στην μαρίνα πίσω από τον οικισμό.
Με το βαρκάκι σε λίγα λεπτά από την Φωκίδα φθάνεις στον μόνο οικισμό του νησιού. Όμορφα σπίτια με το παραδοσιακό τοπικό χρώμα. H εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην άκρη του κολπίσκου, ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά φαγητά, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους στην ακρογιαλιά. Άνθρωποι ευγενικοί και περιποιητικοί. Το ψηλότερο σημείο στο νησί έχει υψόμετρο 10μέτρα και είναι η Αετόραψη.
Η βλάστηση του νησιού είναι πυκνή. Περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, ευκάλυπτους και δενδροκυπάρισσα. Πουρνάρια και πυκνά σχίνα.
Οι περισσότεροι επισκέπτες κολυμπούν στην θάλασσα μπροστά από τον οικισμό.. Τα Τριζόνια όμως διαθέτουν τρεις εξαιρετικές παραλίες αρκεί να μπορείς να περπατήσεις. Η μεγαλύτερη βρίσκεται στην θέση Πούντα 2χλμ νοτιοανατολικά από το λιμάνι. 30 λεπτά πεζοπορία μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με συκιές, ελιές πουρνάρια και αντικρίζεις την γνωστή για την κοκκινωπή αμμουδιά της Πούντα. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια, γνωστή για τα πολύχρωμα βότσαλά της. και Καψάλες που βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο. Μην φανταστείτε τεράστιες ακρογιαλιές. Περίπου 100 μέτρα, αλλά είναι όμορφες, γραφικές με κρυστάλλινα νερά.
Υπάρχουν και μονοπάτια για όποιον αγαπά την πεζοπορία.
Φημολογείται ότι τα Τριζόνια ήταν η πρώτη επιλογή του Αριστοτέλη Ωνάση, πριν καταλήξει στον Σκορπιό. Αλλά οι κάτοικοι δεν δέχθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους.
Κολύμπησα στην παραλία μπροστά στον οικισμό. Έκανα μία βόλτα μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, προχώρησα λίγο στο μονοπάτι, θαυμάζοντας το τοπίο και γυρίζοντας κατέληξα σε μία από τις ψαροταβέρνες στην παραλία. Τα ψάρια ήταν ολόφρεσκα και το χαμόγελο άνθιζε στα χείλη της ευγενικής ιδιοκτήτριας.
Μετά το φαγητό, πήγα στο πίσω μέρος του οικισμού όπου βρίσκεται η μαρίνα. Πολλά κότερα ήταν αραγμένα. Πολλοί έρχονται με τα κότερά τους στα Τριζόνια να κολυμπήσουν στις παρθένες παραλίες και να φάνε ολόφρεσκα ψαρικά. Πολλοί επώνυμοι έχουν τα Τριζόνια για αγαπημένο τους προορισμό.
Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού, οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με μια εκδοχή πήρε το όνομά του από το ομώνυμο έντομο, ενώ σύμφωνα με την δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του «τριονήσια», όνομα που περιέγραφε τα τρία νησάκια (Τριζόνια, Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι).
Υπάρχουν πανέμορφα ξενοδοχεία, με μαγευτική θέα και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το νησάκι είναι τόσο μικρό που μπορείς να το γυρίσεις με τα πόδια σε μισή μέρα. Η ομορφιά του όμως και η φύση του είναι τεράστια. Μπουκαμβίλιες και ιβίσκοι έδιναν μία μαγική νότα, συμπληρώνοντας την ομορφιά του μικρού αυτού παράδεισου.
Καλά ταξίδια!