Tα τελευταία Φεγγάρια του Furio Bordon

by admin

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

Στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη τα Δευτερότριτα άρχισε η παράσταση «Τα τελευταία φεγγάρια» του Φούριο Μπορντόν, με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Μαζί του παίζουν η Άριελ Κωνσταντινίδη και ο Στέλιος Ψαρουδάκης.

Μετά τον μονόλογο «Ο Μαρξ στο Σόχο» και τον «Γαλλιλαίο» ο Άγγελος Αντωνόπουλος μας εκπλήσσει ευχάριστα και μας προβληματίζει, στο νέο του ρόλο στα «Τελευταία Φεγγάρια».

Ένας ηλικιωμένος καθηγητής φιλολογίας, που έχει χάσει πολλά χρόνια πριν την αγαπημένη του σύζυγο, ετοιμάζει τις βαλίτσες του και φεύγει από το σπίτι το γιου του, όπου έμενε, γιατί τα εγγόνια του μεγάλωσαν και χρειάζονται τον δικό τους χώρο. Θα μετακομίσει σε έναν οίκο ευγηρίας.

Ο γερασμένος καθηγητής έχει απομονωθεί, διαβάζει και ακούει Μπαχ. Συνομιλεί μόνο με το φάντασμα της πεθαμένης γυναίκας του (Άριελ Κωνσταντινίδη). Και σε αυτήν εκμυστηρεύεται τα προβλήματά του. Θυμάται την πρώτη τους συνάντηση, τον έρωτά τους, τα γέλια τους, την γέννηση το γιου τους. Η «γυναίκα» του τον συμβουλεύει πώς να αντιμετωπίσει την νέα του κατάσταση. Ο καθηγητής πεισματάρης, ειρωνικός, πικρόχολος, στοργικός, ανυποχώρητος στις απόψεις του, αρνείται να πει το αυτονόητο στον γιο του, Στέλιο Ψαρουδάκη: Ότι τον έχει ανάγκη, ότι φοβάται τα γηρατειά, ότι τον αγαπά, ό τι θέλει να μείνει μαζί τους. Πώς να ζήσει μαζί με αγνώστους σε ένα κρύο, παγερό κτίριο; Ο εγωισμός δεν τον αφήνει να εκδηλώσει τα πραγματικά αισθήματα στον γιο του. Ένα μειονέκτημα που το συναντάμε, δυστυχώς, στους περισσότερους ηλικιωμένους.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

Το έργο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και είναι το κύκνειο άσμα του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννη.

Θίγει μέσα από χιούμορ, σκληράδα, τρυφερότητα, ένα πολύ επίκαιρο κοινωνικό πρόβλημα: Πώς αντιμετωπίζεται ένας ηλικιωμένος γονέας στην σημερινή μας κοινωνία;

«Tα γηρατειά δεν έχουν ευτυχία. Ζεις πια μόνο με τις αναμνήσεις σου» μονολογεί ο καθηλωτικός Άγγελος Αντωνόπουλος.

«Εσύ που δούλεψες να μεγαλώσεις την οικογένειά σου, έζησες γλυκές, τρυφερές στιγμές μαζί τους. Μόχθησες, Τώρα βρίσκεσαι μόνος σε ένα κρύο παγερό, ανήλιο δωμάτιο. Είχες μια γεμάτη προσωπική και οικογενειακή ζωή και τώρα είσαι μόνο ένας γέρος που πρέπει να βάζει σωστά τις πάνες του», για να μην τον μαλώσει η κυρία διευθύντρια.

Είσαι ένα μεγάλο τίποτα; Με τα γηρατειά διαγράφεται και όλη η προηγούμενη ζωή σου;

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος δίνει ακόμα ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας.
Στο πρώτο μέρος, τρυφερός, σκληρός, γλυκός, ειρωνικός, πεισματάρης, εγωιστής, συνομιλεί με το «φάντασμα» της γυναίκας του, που χάθηκε τόσο πρόωρα. Ζει με την ανάμνησή της και της εξομολογείται την κατάστασή του. Στο δεύτερο μέρος, μόνος του στην σκηνή, περιγράφει με εντυπωσιακό τρόπο, την ζωή του στο δωμάτιο του γηροκομείου. Ζει την απόλυτη μοναξιά. Μόνη του συντροφιά μια γλάστρα βασιλικού, με την οποία συνομιλεί. Αισθάνεται περιττός που ζει. Το άλμπουμ, με τις κιτρινισμένες οικογενειακές φωτογραφίες είναι η συντροφιά του.

Απλώς συγκλονιστικός.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

Και «φεύγει» ήρεμος, στην πολυθρόνα του, όπως επιθυμούσε! Χριστούγεννα με χιόνι.
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος δικαίως συγκαταλέγεται στη χορεία των μεγάλων ερμηνευτών και με αυτό το ρόλο του μας καθηλώνει για μία ακόμη φορά.

H παράσταση σε αγγίζει πολύ συναισθηματικά και σε βάζει σε πολλές σκέψεις.

Η σκηνοθεσία είναι του Άγγελου Αντωνόπουλου και τα λιτά σκηνικά είναι του Μιχάλη Σαπλαούρα.

Η Άριελ Κωνσταντινίδη, όμορφη, γλυκιά, τρυφερή. Πολύ ώριμη ερμηνευτικά.

Ο γιός, Στέλιος Ψαρουδάκης, χαμένος ψυχολογικά ανάμεσα στον πατέρα του και στην οικογένειά του, σκληρός και τρυφερός ταυτόχρονα, αμήχανος.

Μια παράσταση που πρέπει να την δούμε όλοι.

Συντελεστές της παράστασης:

Θέατρο ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Μετάφραση         Κατερίνα Κοσμαδάκη

Σκηνοθεσία         Άγγελος Αντωνόπουλος

Σκηνικά               Μιχάλης Σαπλαούρας

Κοστούμια         Μιχάλης Σαπλαούρας

Δάφνη Ηλιοπούλου

Φωτισμοί             Μελίνα Μάσχα

Παίζουν               Άγγελος Αντωνόπουλος

Άριελ Κωνσταντινίδη

Στέλιος Ψαρουδάκης

Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο