SOCIETY UNCENSORED – «Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

by admin
SOCIETY UNCENSORED - «Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση -Theater Project 365

SOCIETY UNCENSORED 

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

What about Democracy?

14 Δεκεμβρίου 2023 | Μικρή Σκηνή | 19:00 

Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ

Στη δεύτερη φετινή ζωντανή συζήτηση του Society Uncensored, με τίτλο «Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας», άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία, αλλά με τη δράση τους και τη στάση τους έδειξαν ότι μπορεί ο φόβος να γίνει δύναμη, μιλούν ανοιχτά για τις αυταρχικές αντιδραστικές ιδέες, τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία σήμερα, πώς βιώνουμε την κρίση της δημοκρατίας. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά Society Uncensored με τη νέα συζήτησηΠώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 14 Δεκεμβρίου, στην οποία ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο ανοίγουν έναν διάλογο για τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοκρατία, την εξέλιξή της και την κρίση στο πέρασμα των χρόνων. Άνθρωποι που δεν μένουν παρατηρητές, δεν στρέφουν το βλέμμα τους αλλού, που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, συζητούν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Πώς λέμε όχι στον εκφασισμό και τη διάβρωση της δημοκρατίας; 

Πόσο δημοκρατική κοινωνία είμαστε; Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία, στηρίζεται πάνω σε έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο που τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα πληθαίνουν και οι εκφάνσεις της μισαλλοδοξίας πολλαπλασιάζονται, τίθενται καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα και το πόσο ελεύθερα νομιμοποιείται να εκφράζεται ο φασισμός. Όπως κι αν εκδηλώνεται η μισαλλοδοξία, δεν παύουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο σεξισμός και η τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν όψεις του ίδιου φαινομένου. Μπορεί να οπλίζει το χέρι ομάδων ρατσιστικής βίας, να κινητοποιεί αυτόκλητους «τιμωρούς», να αρθρώνεται σαν ακραία ρητορική μίσους. Μπορεί να γίνεται βίαιη μισαναπηρία και ξενοφοβία στον καταπέλτη ενός πλοίου ή να οδηγεί στους θανάτους έφηβων Ρομά από αστυνομικά πυρά.

Κι εμείς; Πώς απαντάμε σε αυτά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την πραγματική δημοκρατία; Πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς; Πώς οι μάρτυρες τέτοιων εκφάνσεων της βίας και του μίσους κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά; Πώς παύουν να είναι αμέτοχοι παρατηρητές και γίνονται δρώντες παράγοντες;

Οι ψηφιακές συζητήσεις Society Uncensored πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές. Η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο Onassis Channel στο YouTube. H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης. Με την κράτηση της θέσης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους. Για την είσοδο ατόμων κάτω των 18 ετών, απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται στις 18:30.

Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφόρμερ, μέλος του Anasa Cultural Center

Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος

Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος

Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου «Συμμαχίας των Φύλων»

Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια του Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ, υποψήφια διδακτόρισσα

Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Συντονιστής: Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής «Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς»

Επιμέλεια: Κωστής ΠαπαϊωάννουΒαγγέλης Κοσμάτος, Ιωάννα Μεϊτάνη, Γιώργος Νικολαΐδης, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Σε συνεργασία με το «Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» και τη «Συμμαχία των Φύλων».


ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Οι ψηφιακές συζητήσεις Society Uncensored πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές. Η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο Onassis Channel στο YouTube. H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης. Με την κράτηση της θέσης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους. Για την είσοδο ατόμων κάτω των 18 ετών, απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται στις 18:30.

Λίγα λόγια για τη σειρά της Στέγης Society Uncensored
Μια σειρά συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία

Η κοινωνία είναι οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Άνθρωποι που συναντιούνται και συζητούν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και του τόπου, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σειράς συζητήσεων Society Uncensored που διοργανώνει η Στέγη.

H σειρά “Society Uncensored” ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. H σειρά “Society Uncensored” ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με πάνω από 600.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβλημάτισαν και ευαισθητοποίησαν, άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο που συνεχίστηκε και συνεχίζεται στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο. Oι προβολές περιεχομένου των “Society Uncensored” συνολικά στα social media (μέσα από αποσπάσματα, trailers κ.λπ.) αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια, ενώ τα σχόλια (σε YouTube και λοιπά social media σε περιεχόμενο σχετικό με το “Society Uncensored”) ξεπερνούν τα 15.000, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Στέγη, πιστή στην αποστολή της, πυροδοτεί συζητήσεις. 

Δείτε τα προηγούμενα επεισόδια

Πληροφορίες συζήτησης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

14 Δεκεμβρίου 2023, 19:00

Μικρή Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σε περίπτωση που δεν προλάβετε να κλείσετε θέση εγκαίρως, ενδεχομένως να απελευθερωθούν θέσεις την ημέρα της εκδήλωσης.

Με την παρακολούθηση της συζήτησης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους.

Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται έως και τις 18:45.

ΓΛΩΣΣΑ

H συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

https://www.onassis.org/el/whats-on/society-uncensored-what-about-democracy

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο