La Cocinera  του Eduardo Machado

by admin

La Cocinera  του Eduardo Machado

Της Βίβιαν Μητσάκου

Σε πανελλήνια πρώτη παρουσιάζεται στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο του Θεάτρου Αγγέλων Βήμα το έργο του Eduardo Machado «La Cocinera » (Η Μαγείρισσα), σε σκηνοθεσία  Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της υπέροχης μουσικής.

Ο Eduardo Machado γεννήθηκε στη Κούβα αλλά έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 8 ετών. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.  Από το 2004 μέχρι το 2010 διετέλεσε  καλλιτεχνικός  διευθυντής του Off-Broadway θεατρικού οργανισμού INTAR στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος του Actors Studio, του Ensemble Studio Theatre, καθώς και της Ένωσης Νέων Δραματουργών. Πρόσφατα έγινε Πρόεδρος στο Goldber Department of Dramatic Writing της Νέας Υόρκης.

Η παράσταση ξενικά την νύχτα, παραμονή πρωτοχρονιάς του 1959, που ο Φιντέλ Κάστρο κάνοντας την επανάσταση του, μπαίνει στην Αβάνα. Στο πλούσιο αρχοντικό της Άντρια και του συζύγου της, όλοι η υψηλή κοινωνία της Κούβας και υποστηρικτές του Μπατίστα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο με μία λαμπρή δεξίωση. Οι οικοδεσπότες, ειδοποιημένοι από το καθεστώς, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν βιαστικά την Κούβα. Πιστεύουν ότι θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Φεύγουν για την Φλόριντα κα η Άντρια δίνει το ποσό των 600 δολλαρίων και βάζει την πιστή της υπηρέτρια Γκλάντις (Aλεξάνδρα Παλαιολόγου) να της ορκιστεί ότι δεν θα επιτρέψει στους οπαδούς του Κάστρο να «μολύνουν» και να μπουν στο αρχοντικό της.

(Και να τώρα που γράφω αυτή την κριτική, έχει ανακοινωθεί ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο. Το τέλος μιάς επανάστασης, που θα την κρίνει μόνο η ιστορία).  Τραγικά επίκαιρο το έργο.

Η επανάσταση εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Ο σύζυγος της υπηρέτριας ( Μπάμπης Χατζηδάκης) αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού στην νέα κυβέρνηση. Χαρακτήρες αλλοτριώνονται. Γίνονται υπερόπτες, εγωιστές. Ξεχνούν τον λόγο που ξεκίνησαν την επανάσταση. Και μόνο η υπηρέτρια μένει πιστή στην κυρία της. Μόνο η υπηρέτρια μένει πιστή στον όρκο της, διακινδυνεύοντας και την ίδια της την ζωή. Μόνο αυτή μένει σταθερή στα πιστεύω και τις αξίες της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Το έργο – κεντημένο με τα χρώματα, τις μουσικές και τους χορούς της Κούβας- παράλληλα με την ιστορία της cocinera, παρακολουθεί και την πολυκύμαντη ιστορία της Κούβας αυτά τα σαράντα χρόνια. Ο αγώνας της cocinera αντικατοπτρίζει το πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα σε ένα παρελθόν που αγωνίζεται να επιβιώσει και σε ένα σκληρό και αβέβαιο μέλλον. Και αυτά ιδωμένα μέσα από την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα, την αισιοδοξία και την ευγένεια του Κουβανικού λαού» αναφέρει το Δελτίο τύπου.

Μέσα από την ιστορία της   cocinera, περνά και η ιστορία της Κούβας. Η «μαγείρισσα» μας πληροφορεί ότι η επανάσταση δεν ήταν λύτρωση για όλους, παρά μόνο για τους κυβερνώντες. Ο λαός ζούσε με συσσίτια και κουπόνια, ήταν όμως χαρούμενος και περίμενε ένα καλύτερο αύριο. Πληροφορίες μας δίνει και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των αντιφρονούντων και των ομοφυλοφίλων. Μαθαίνουμε για τα «παλαδάρ». Σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να συντηρηθούν τα μετέτρεπαν σε εστιατόρια για τους τουρίστες.

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο ρόλο της «μαγείρισσας» είναι πολύ γλυκιά, δυναμική, τρυφερή, τίμια και ρομαντική. Ερμηνεύει τον ρόλο της με πάθος και με μεγάλη εκφραστική ωριμότητα και εμπειρία. Πιστή στην κυρία της, έρχεται σε συγκρούσεις. Η απογοήτευση καθρεφτίζεται στο πρόσωπό της, όταν χρόνια μετά και ενώ έχει δώσει την ψυχή της για να συντηρήσει το αρχοντικό, η κόρη της πρώην κυρίας της την αντιμετωπίζει με ειρωνεία και καχυποψία. Τα μεγάλα μάτια της θαμπώνουν από την απογοήτευση. Δακρύζει. Ξαφνιάζεται. Απορεί.

Ο Μπάμπης Χατζηδάκης απλοικός, τρυφερός, σαν υπηρέτης στο σπίτι, αυστηρός, ειρωνικός,σκληρός, αδίστακτος σαν υπουργός στην κυβέρνηση. Και μετά μαλακός, ήσυχος, ήρεμος, γαλήνιος,σαν βοηθός μάγειρα. Αλλάζει συνεχώς πρόσωπα και προσωπεία.

Η Δώρα Θωμοπούλου σε διπλό ρόλο, της μητέρας και της κόρης με πολύ καλή ερμηνεία.

Μίλτος Σαμαράς, στο ρόλο του ξαδέλφου της μαγείρισσας φοβισμένος, απογοητευμένος. Συγκινητικός. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ειδικά στον μονόλογο πριν από την σύλληψή του.

Η Μαρία Δερεμπέ, στο ρόλο της μικρής θετής κόρης. Χαριτωμένη, ναζιάρα, με την νεανική της φρεσκάδα.

Όμορφα τα κοστούμια του Αλέξη Φούκου και πάρα πολύ όμορφες οι χορογραφίες της Αλεξάνδρας Σαλταούρα, μας μεταφέρουν κατευθείαν στην Κούβα.

Υπέροχη μουσική  και νοσταλγικοί χοροί της Κούβας  πλαισιώνουν την παράσταση.

Προσεγμένο και όμορφο το σκηνικό της Όλγας Ντέντα. Η κουζίνα. Με έντονα χρώματα. Το βασίλειο της μαγείρισσας. Ο μοναδικός χώρος που αισθάνεται «κυρία» όπως λέει και η ίδια.

Μια παράσταση που μου άρεσε πολύ.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση – Προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Μουσικής: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία: Όλγα Ντέντα

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αλέξης Φούκος

Χορογραφίες: Αλεξάνδρα Σαλταούρα, Quickstep

Σχεδιασμός Φωτισμών:Βαγγέλης Μούντριχας

Video: Νικήτας Χάσκας

Μουσική Διδασκαλία:Λιάνα Τζερεφού

Ειδικός Συνεργάτης:LazaroAnardo,

Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλεξία Μπελογιάννη

Φωτογραφίες Παράστασης: Στέλιος ΔανηίλΓεωργία Σιέττου

 

Διανομή

 Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Μπάμπης Χατζηδάκης

Δώρα Θωμοπούλου

Μίλτος Σαμαράς

Μαρία Δερεμπέ

 

Συμμετέχουν ακόμη οι:

 Απόστολος Μαλεμπιτζής, Ρένα Μαυροειδάκη, Παύλος Παυλίδης

Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο