Γιορτή του κάστανου στην πανέμορφη Καστάνιτσα

Γιορτή του κάστανου στην Καστάνιτσα

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Λατρεύω τα κάστανα και τις εκδρομές. Τι υπέροχος συνδυασμός για μία φθινοπωρινή απόδραση στο χωριό Καστάνιτσα για την γιορτή του κάστανου.

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στα σύνορα Αρκαδίας-Λακωνίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 840 μέτρων.

Η διαδρομή μετά το Άστρος Κυνουργίας είναι ονειρική ανάμεσα σε δάση με πεύκα και έλατα. Και ξαφνικά αντίκρισα την Καστάνιστα, μέσα σε ένα δάσος από καστανιές. Τι ομορφιά!

Η Καστάνιτσα ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 175 κατοίκους. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία της τσακώνικης παράδοσης και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Θεωρείται το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι και ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου, όπου ακόμα οι παλιότεροι μιλούν την τσακώνικη διάλεκτο.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο μεγάλο parking  έξω από το χωριό, (δεκάδες αυτοκίνητα και εκατοντάδες άνθρωποι), ανηφορίσαμε προς το χωριό. Κάθε στροφή και μια πιο μαγική εικόνα του χωριού.

Φθάνοντας στο χωριό χάνεσαι μέσα στην ομορφιά του. Παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, όλα ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια, στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, έντονα χρώματα στα παράθυρα, ασβεστωμένα γραφικά δρομάκια, σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε νησί του Αιγαίου. Περπάτησα στα στενά δρομάκια του πανέμορφου αυτού χωριού και θαύμασα στην ομορφιά του.

Εν τω μεταξύ στο χωριό το γλέντι για την γιορτή του κάστανου είχα «ανάψει» για τα καλά. Κάστανα βραστά, ψημένα και ωμά είχαν την τιμητική τους.

Η γιορτή του κάστανου στην Καστάνιτσα καθιερώθηκε το 1983 και γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη.

Στην ανακαινισμένη πλατεία, με την ειδυλλιακή θέα στο χωριό και στα γύρω δάση από έλατα και καστανιές, οι γυναίκες του χωριού είχαν φτιάξει υπέροχες τοπικές λιχουδιές κυρίως με κάστανα. Δοκίμασα χοιρινό με κάστανα, καστανοσαλάτα, πολλές και με δαφορετικές γεύσεις πίττες.  Και στο τέλος το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού με κάστανο. Ομολογώ ότι τα τίμησα όλα δεόντως και τα ευχαριστήθηκα! Ο κόσμος χόρευε παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας. Μια πανέμορφη γιορτή!

Ανέβηκα στον ερειπωμένο πύργο του Καψαμπέλη πάνω στον λόγο, με την θέα να σου κόβει την ανάσα. Πανέμορφη φύση και τι όμορφο το δάσος από καστανιές.

Ευχαριστήθηκα στην βόλτα στο χωριό τις όμορφες βρύσες και περνώντας από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, θαύμασα το περίτεχνο τέμπλο, που όπως λένε οι κάτοικοι είναι δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης σε έναν επιφανή Καστανιτσιώτη της Παροικίας της Οδησσού.

Η πανέμορφη Καστάνιστα είναι μία πολύ μοναδική απόδραση από την Αθήνα για όλες τις εποχές. Επισκεφθείτε την και θα με θυμηθείτε!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο