H Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

by admin

Το κλασικό έργο του Παπαδιαμάντη το έχω διαβάσει αρκετές φορές. Με γοήτευε η γραφή του. Είχα την χαρά να το απολαύσω σε θεατρικό έργο, αλλά και σαν όπερα.

Απόψε στο Θέατρο Αλκμήνη το παρακολούθησα και σαν χορoθέατρο.

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και όχι άδικα γοήτευσε το κοινό.

Οι φόνισσες – Ομάδα Χορού «Υπέρ Ορίων» (Θάλεια Μελισσαράτου, Σοφία Κρανια, Εμμανουέλα Αλεξανδράκη, Ανθή Κακουλίδου) χορεύουν με πάθος ζητώντας την εξιλέωση για το φρικτό έγκλημά τους. Απόλυτα συντονισμένες με άρτια τεχνική και θεατρικότητα. Συμβολίζουν τις διαφορετικές  πτυχές του χαρακτήρα  της ηρωίδας, παλεύουν με το καθήκον και το χρέος, χορεύουν για τη λύτρωση  «…μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».

Οι ερινύες (Παντελής Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Καφρίτσα) τις κυνηγούν. Ένα έγκλημα που δεν μπορεί να ξεχαστεί. Να σκοτώσεις ένα μικρό μωρό, γιατί είχε την «ατυχία» να γεννηθεί κορίτσι;

Σε μια γωνιά του σκηνικού ο «Άγιος» των γραμμάτων μας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Πέτρος Γούτης), καθισμένος στο μικρό του γραφείο γράφει για τη «δυστυχία» των οικογενειών που έχουν κορίτσια. Σημειώνει τις σκέψεις του, λυπάται, συμπονεί. Δεν συγχωρεί τον φόνο.

Από την ώρα της γέννησης ενός κοριτσιού, οι γονείς μία σκέψη έχουν στο νου τους. Να τις παντρέψουν. Να φύγει το «βάρος» από πάνω τους. Αλλά για να παντρευτούν, πρέπει να μαζέψουν χρήματα, να ετοιμάσουν προικιά. Κανείς δεν θα παντρευτεί μια κοπέλα χωρίς προίκα.

Και από την δυνάστευση των γονιών, θα περάσουν στην δυνάστευση των συζύγων.

Ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς περπατά αμίλητος στην σκηνή. Είναι η μορφή του άνδρα. Του δυνάστη.

Ευρηματική σκηνοθεσία της Δέσποινας Γιαννάτου που συνδύασε τον χορό με το θέατρο. Δικές της και οι υπέροχες δυναμικές χορογραφίες. Η ιδέα της ύπαρξης επί σκηνής του ιδίου του συγγραφέα, να μας διηγείται το μυθιστόρημά του και να το σχολιάζει, μας μετέφερε στο κλίμα εκείνης της εποχής.

Εντυπωσιακά τα σκηνικά του Ντέιβιντ Νεγρίν. Εναρμονισμένη με το έργο και άκρως εντυπωσιακή η μουσική σύνθεση του Μπάμπη Νίκου.

Νεοκλασικός χορός, δυναμικός χορός, παραδοσιακή μουσική, πάθος στην κίνηση, θέατρο, αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κλίμα και μία ιδιαίτερη παράσταση.

Ενθουσιασμός στο κατάμεστο, στην κυριολεξία θέατρο (επιστρατεύτηκαν και καρέκλες). Ενθουσιασμός του κοινού, που τον έδειξε με το παρατεταμένο χειροκρότημά του.

Kαλή σας θέαση!

Tαυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – χορογραφία : Δέσποινα Γιαννάτου
Μουσική Σύνθεση : Μπάμπης Νίκου
Σκηνικά : Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια : Χριστίνα Μπακαλοπούλου
Φωτισμοί : Ντέιβιντ Νεγρίν
Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού
Παραγωγή : Παναγιώτης Δέμος

ΔΙΑΝΟΜΗ

Πέτρος Γούτης ( Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης )
Θανάσης Κουρλαμπάς ( Άνδρας )
Ομάδα χορού “Υπέρ Ορίων”:
Θάλεια Μελισσαράτου ( Φόνισσα )
Σοφία Κρανιά ( Φόνισσα )
Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη ( Φόνισσα )
Ανθή Κακουλίδου ( Φόνισσα )
Παντελής Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Καφρίτσα (ερινύες)

Διάρκεια παράστασης 65’ χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων 10€
Γενική είσοδος 12€ , μειωμένο 10€ ( άνεργοι, φοιτητές, ατέλειες)
Ειδικές τιμές για γκρουπ, σχολεία , σχολές χορού . συλλόγους για πρωινές παραστάσεις καλέστε στο 6978114703

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο