Eδουάρδος ο Β του Κρίστοφερ Μάρλοου

by admin

Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο κάτω από την σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Εδουάρδος ο Β. Ένας όχι και τόσο γνωστός για εμάς βασιλιάς. Από την μακρινή ιστορία του (1284- 1327) έχουμε τόσα πολλά να διδαχτούμε. Τα γεγονότα φαντάζουν εφιαλτικά επίκαιρα. Σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει, σαν οι άνθρωποι να είναι οι ίδιοι ανά τους αιώνες.

Μετά την θερμή ανταπόκριση του κοινού, το αριστουργηματικό έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου, Εδουάρδος ο Β, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, επαναλαμβάνεται και φέτος στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή.

Ένα έργο θα έλεγα τολμηρό, που δεν έρχεται όμως να μας σκανδαλίσει, αλλά να μας προβληματίσει. Πόσο μπορεί να διαφθείρει έναν άνθρωπο η εξουσία; Πόσο μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του το χρήμα; To αχαλίνωτο ερωτικό πάθος πού μπορεί να τον οδηγήσει και ειδικά όταν αυτός κρατά στα χέρια του τις τύχες ενός ολόκληρου λαού;

22552952_1434667243314636_2203141993012852566_o

Ο Εδουάρδος ο Β΄ επαναφέρει από την εξορία τον αγαπημένο του Γκάβεστον την ημέρα που ανεβαίνει στον θρόνο – αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του. Του χαρίζει πλούτη, δύναμη και πολιτικά αξιώματα, γεγονός που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ευγενείς και τον κλήρο αλλά και με την σύζυγό του, Βασίλισσα Ισαβέλλα, που παραγκωνισμένη, κάνει τα πάντα για να ξανακερδίσει την εύνοιά του. Η προκλητική συμπεριφορά του Εδουάρδου του Β΄ και η αδιαφορία του για τα προβλήματα της χώρας προκαλεί την συστράτευση όσων έχουν αντίθετα συμφέροντα.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1593 και υπήρξε εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του, καθώς δείχνει ξεκάθαρα την σύγκρουση μεταξύ ευγενών και βασιλιά, που σταδιακά οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιες συγκρούσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα και για τις δυο μαχόμενες πλευρές – ένα έργο βαθιά πολιτικό. Μέσα από την απεικόνιση της φρίκης και τις σκληρές σκηνές, ο Μάρλοου σπάει την στιλπνή και λαμπερή επιφάνεια ενός καταρρέοντος στην πραγματικότητα πολιτισμού και καταδεικνύει πως η στυγνή και ανελέητη πάλη για την εξουσία, όχι μόνο δεν έχει καμία μεγαλοπρέπεια, αλλά μπορεί να ισοπεδώσει έναν λαό, ένα έθνος.

Μπαίνοντας στο μικρό θέατρο με εντυπωσιάζει το σκηνικό και με μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Οι τοίχοι έχουν καλυφθεί από μαύρο νάυλον. Ένας τεράστιος πίνακας του γυμνού Εδουάρδου δεσπόζει στον κεντρικό τοίχο και δύο μικρότεροι πίνακες, δεξιά και αριστερά της σκηνής, δημιουργίες του Γιώργου Λυντζέρη.

Η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, γρήγορη σε κίνηση, ατμοσφαιρική και κινηματογραφική, δίνει έμφαση στο ερωτικό πάθος του Εδουάρδου για τον αγαπημένο του και στις ψυχολογικές μεταπτώσεις του. Επίσης, στην αντίπερα όχθη βλέπουμε και την δίψα για εξουσία των ευγενών.

Με κινηματογραφική ταχύτητα περνούν μπροστά μου τόσα πολλά σημαντικά γεγονότα, χωρίς καθόλου να με κουράζουν με την εκπληκτική σκηνοθετική ματιά που αντιμετωπίζει την παράσταση. Η σκηνή του θεάτρου αρκετά μικρή για μια τέτοια υπερπαραγωγή και για ένα θίασο 15 ατόμων. Καθόλου όμως δεν αισθάνεσαι στενότητα χώρου.

Υπέροχα και εποχής τα κοστούμια εποχής του Κοραή Δαμάτη. Εντυπωσιακά τα φορέματα της Ισαβέλας.΄

Όλο το team των ηθοποιών έχει εκπληκτικές και μοναδικές ερμηνείες.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στην ερμηνεία του Μιχάλη Καλαμπόκη.
Ο Μιχάλης Καλαμπόκης υποδύεται με πάθος και τόλμη τον Εδουάρδο Β. Βάζει ψυχή και δύναμη στην ερμηνεία του και αυτό φτάνει στους θεατές. Τρομερές οι ψυχολογικές του μεταπτώσεις. Από αλαζόνας βασιλιάς καταντά ένα ανθρώπινο ράκος κουλουριασμένο στο πάτωμα. Σε καθηλώνει με την εμβληματική ερμηνεία και την ερμηνευτική του δεινότητα.
Ναι, ο Μιχάλης Καλαμπόκης δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας.  Παίζει με το σώμα του, την ψυχή του, τις σιωπές του, τις εκφράσεις του. Γίνεται ένα με τον Εδουάρδο Β.

22548718_1434663813314979_3606855625366668672_o

Ο Εδουάρδος Β πληρώνει τα λάθη του και το ερωτικό του πάθος. Μένει μόνος και αβοήθητος. Όλοι τον προδίδουν, εκτός από τον μονάκριβο γιο του και μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδο Γ, που υποδύεται ο νεαρός ηθοποιός Παύλος Πιέρρος, με σοβαρότητα και με μία αξιόλογη παρουσία.

Η Ιωάννα Αγγελίδη ως βασίλισσα Ισαβέλλα είναι ένα εξίσου τραγικό πρόσωπο. Τεράστια η ψυχολογική της μετάπτωση που από ικέτιδα του έρωτα του συζύγου της, μεταμορφώνεται σε μία ύαινα, που ζητά αίμα, εκδίκηση. Η Ιωάννα Αγγελίδη έχει μία όμορφη σκηνική παρουσία που σε συγκινεί.

22553296_1434664586648235_2808275209616465460_o

Ο Φώτης Τσοτουλίδης είναι ο Γκάβεστον. Ο αγαπημένος του βασιλιά. Ήταν ένα ανώνυμος και ξαφνικά αποκτά εξουσία. Ό,τι πιο επικίνδυνο. Αλαζονική και υπεροπτική η στάση του.

Ο Μόρτιμερ είναι ο Περικλής Μοσχολιδάκης. Μια σθεναρή παρουσία. Ένας μηχανορράφος που διψά για εξουσία και δόξα πάση θυσία. Μια ακόμη άρτια, αξιόλογη και άξια συγχαρητηρίων ερμηνεία.

22549070_1434666363314724_5635756615831839982_o

Δίπλα του ο Κόμης Λάνκαστερ και ο Κόμης Γουόργουικ που τους ενσαρκώνουν οι Βασίλης Πουλάκος και Γιώργος Μπούγος αντίστοιχα με φυσικότητα.

Διαφθορά, μηχανορραφίες, υποκρισία.

Ο Κόμης Κεντ, αδελφός του βασιλιά. Αρχικά παίρνει το μέρος των ευγενών, αλλά η αδελφή αγάπη υπερισχύει. Φυσικός και άνετος.

Ο Λάιτμπορν, σαν ύπουλος και κυνικός δολοφόνος του βασιλιά, ο Κώστας Πιπερίδης.

Όλοι οι ηθοποιοί έχουν πολύ αξιόλογες παρουσίες σε αυτή την τόσο ξεχωριστή παράσταση.

Αξιόλογα και εντυπωσιακά τα εκμαγεία της Ελένης Σούμη. Άξιο θαυμασμού το μακιγιάζ της Μαρίνας Μηλιάρη.

Μια εκπληκτική ιστορική παράσταση που με εντυπωσίασε πολύ. Αν δεν την έχετε δει, μην χάσετε αυτή την ευκαιρία. Καλή σας θέαση!

2 (7)

Tαυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Κοραής Δαμάτης
Φωτισμοί: Σπύρος Κάλδαρης
Εκμαγεία: Ελένη Σουμή
Ζωγραφική σκηνικού: Γιώργος Λυντζέρης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσούτση
Παραγωγή: «Αθηναϊκή Σκηνή» Κάλβου – Καλαμπόκη

ΔΙΑΝΟΜΗ
Εδουάρδος ο Β΄: Μιχάλης Καλαμπόκης
Μόρτιμερ: Περικλής Μοσχολιδάκης
Βασίλισσα Ισαβέλλα: Ιωάννα Αγγελίδη
Κόμης Λάνκαστερ: Βασίλης Πουλάκος
Κόμης Γουόργουικ: Γιώργος Μπούγος
Κόμης Κεντ: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου
Γκάβεστον: Φώτης Τσοτουλίδης
Σπένσερ: Στέφανος Οικονόμου
Μπάλντοκ: Δημήτρης Νικολόπουλος
Πρίγκιπας Εδουάρδος ο Γ΄:ΠαύλοςΠιέρρος
Λάιτμπορν: Κώστας Πιπερίδης
Κόμης Λέστερ: Γιώργος Κουσκουλής
Ηγούμενος: Αριστοτέλης Αναστασίου
Αγγελιοφόρος: Ανδρέας Ιωάννου
Φρουρός: Θάνος Σκόπας

Στην παράσταση παίρνουν μέρος και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κάλβου – Καλαμπόκη «Αθηναϊκή Σκηνή»

Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
Video: Δημήτρης Καμπόλης
Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Στριφτάρης

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή
Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
Προπώληση – κρατήσεις: 210 9222300

Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00
Διάρκεια Παράστασης 1 ώρα και 40 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 12. 10

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο