«MOBY DICK- Τhe Musical» στο Christmas Theater
Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου
Δύο χρόνια πριν είχα βρεθεί στην συνέντευξη τύπου για την πολυαναμενόμενη παράσταση «Moby Dick – The Musical» του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Παλλάς. Είχα εντυπωσιαστεί από τα σκηνικά, τους συντελεστές και την συζήτηση που ακολούθησε και περίμενα με αγωνία να δω και την παράσταση. Δυστυχώς λόγω των υγειονομικών συνθηκών, η παράσταση «κατέβηκε».
Φέτος, δύο χρόνια μετά, ο «MOBY DICK-The Musical» σηκώνει και πάλι αυλαία στο Christmas Theater.
Μα πως μπορεί, διερωτήθηκαν πολλοί, το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το αριστούργημα αυτό της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο παγκοσμίως, να μεταφερθεί στην σκηνή ενός θεάτρου; Όταν υπάρχει ταλέντο, όραμα, θέληση, πείσμα, σημαντικές γνώσεις, υπέροχοι ηθοποιοί και μοναδικές φωνές – διαμάντια, όλα είναι δυνατά. Και απόλαυσα μια μοναδική, αριστουργηματική υπερπαραγωγή που εύκολα μπορεί να κατακτήσει και να προβληθεί σε μεγάλες παγκόσμιες σκηνές.
Και το «Moby Dick,The Musical», η ελληνική αυτή μουσική υπερπαραγωγή σάλπαρε και μαγεύει τους θεατές. Xoρός, τραγούδι, μουσική, μαγεία στο κατάστρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου. Και εμείς παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Αχαάβ και των ναυτικών επί τρεις ολόκληρες ώρες, που πέρασαν τόσο γρήγορα και ευχάριστα.
O μεγάλος, παγκοσμίου εμβέλειας, συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατορθώνει μέσα από το συγκλονιστικό λιμπρέτο των 29.198 λέξεων και 900.00 μουσικών συμβόλων και περικλείει το επικό μέγεθος, αλλά και το φιλοσοφικό νόημα του αριστουργήματος του Χέρμαν Μέλβιν, που δεν είναι απλά η ιστορία του καπετάνιου του φαλαινοθηρικού πλοίου, του Αχαάβ, που τριγυρνά στις θάλασσες για να σκοτώσει την λευκή φάλαινα που τον είχε τραυματίσει σε προηγούμενο ταξίδι του. Είναι το μεγάλο έπος της αμερικανικής λογοτεχνίας, με βαθειά ανθρώπινα, φιλολογικά ερωτήματα. Είναι η αναμέτρηση του ανθρώπου με οτιδήποτε τον υπερβαίνει και τον ξεπερνά. Είναι μία μάχη του ανθρώπου με την φύση, τον Θεό, τον ίδιο του τον εαυτό.
Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα (αγγλικά: Moby-Dick; or, The Whale) είναι μυθιστόρημα του 1851 γραμμένο από τον Αμερικανό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Στο βιβλίο ο ναύτης Ισμαήλ αφηγείται την περιπέτεια του Αχαάβ, καπετάνιου του φαλαινοθηρικού πλοίου Πίκοουντ, με στόχο να εκδικηθεί τον Μόμπι Ντικ, μια γιγάντια λευκή φάλαινα φυσητήρα, επειδή στο προηγούμενο ταξίδι του Πίκοουντ ο Μόμπι Ντικ δάγκωσε το πόδι του Αχαάβ. Το μυθιστόρημα αντλεί έμπνευση επίσης από τη φαλαινοθηρική λογοτεχνία καθώς και από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο. Οι λεπτομερείς και ρεαλιστικές περιγραφές της φαλαινοθηρίας και της εξαγωγής του λαδιού, καθώς και της ζωής στο πλοίο με ένα πολυπολιτισμικό πλήρωμα αναμιγνύονται με την εξερεύνηση της κοινωνικής θέσης, του καλού και κακού και την παρουσία Θεού. Πέραν της αφηγηματικής πρόζας, ο Μέλβιλ χρησιμοποιεί επίσης από τραγούδια, ποίηση και καταλόγους μέχρι μονολόγους και σαιξπηρικούς διαλόγους. Η συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε 18 μήνες
Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα εργαστήρι φιλοσοφικών ιδεών; Μπορεί το κυνήγι μιας φάλαινας να κλείνει μέσα του όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου νου και την ανάγκη του ανθρώπου να πολεμάει τα όρια του; Τον ίδιο τον θεό του;
Στην τελειότητα της φαντασμαγορικής αυτής παραγωγής συντελεί η μεγαλειώδης σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος κατορθώνει να συντονίσει επί σκηνής 23 ερμηνευτές, να διεισδύσει στους διαφορετικούς χαρακτήρες των ηρώων μας και να μας παρουσιάσει αυτό το μεγαλοπρεπές θέαμα κερδίζoντας το στοίχημα και επιτυγχάνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην μέχρι τώρα καριέρα του.
Ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής υπό την διεύθυνση του έμπειρου Αλέξιου Πρίφτη. Ο μαιτρ του είδους Μανόλης Παντελιδάκης, όπως μου αρέσει να τον ονομάζω, έχει κάνει «θαύματα» ασύλληπτης ομορφιάς με τα σκηνικά. Τα 135 υπέροχα και μοναδικά κοστούμια είναι δημιουργίες της Ηλένιας Δουλαδήρη. Εξαιρετικές και με δυσκολία χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη. Οι καλαίσθητοι και εντυπωσιακοί φωτισμοί ανήκουν στην Στέλλα Κάλτσου. Η πιο σύγχρονη τεχνολογία των «ολογραμμάτων», και 3d Animation από την Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer και Στάθη Αθανασίου), συναρπάζουν και ενισχύουν την δύναμη του θεάματος.
Ο θίασος αποτελείται από 23 εξαιρετικούς ηθοποιούς και τραγουδιστές. Δεμένοι μεταξύ τους, μας εκπλήσσουν με τις φωνητικές και υποκριτικές επιδόσεις τους.
Το θέατρο συναντά την όπερα δημιουργώντας ένα αριστούργημα παγκοσμίου εμβέλειας.
Γιατί κατά την γνώμη μου μιλάμε για μία όπερα και όχι για musical.
Δύσκολα μπορώ να μιλήσω για όλους τους πρωταγωνιστές . Τολμώ να αναφέρω τον ικανότατο και εντυπωσιακό ηθοποιό και τενόρο Μπάμπη Βελισσάριο στον ρόλο του εμμονικού και πεισματάρη καπετάνιου, που μας μαγεύει με την στεντόρεια φωνή του και τις υποκριτικές του ικανότητες. Ο «Ισμαήλ» , ο αφηγητής, του Αιμιλιανού Σταματάκη, εντυπωσιακός, άψογος φωνητικά και υποκριτικά. Ο Ιβάν Σβιτάιλο στο ρόλο του Σταμπ εντυπωσιάζει με την κίνηση και το τραγούδι του. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης στο ρόλο του Στάρμπακ. Ο Κουίκουεγκ του Θοδωρή Μπουζικάκου εντυπωσιάζει. Τον Jerome Kaluta, τον γέρο μάγειρα, τον καπετάνιο Μπίλνταντ του Δημήτρη Γεωργαλά. Τον λυρικό κοντρατενόρο Νικόλα Σπανάτη στον ρόλο του γάλλου σιτιστή. Όλοι είναι υπέροχοι και άξιοι συγχαρητηρίων για τον υποκριτικό και φωνητικό άθλο που επιτυγχάνουν.
Στο Christmas Theater. Μην χάσετε αυτή την μοναδική, υψηλού επιπέδου, ελληνική υπερπαραγωγή. Θα την θυμάστε για όλη σας την ζωή. Καλή σας θέαση!
Tαυτότητα Παράστασης
*Καπετάνιος Αχαάβ- Μπάμπης Βελισσάριος
*Ισμαήλ- Αιμιλιανός Σταματάκης (β’ διανομή Αντώνης Βλάχος)
*Α’ υποπλοίαρχος Στάρμπακ- Θοδωρής Βουτσικάκης (β’ διανομη Νικόλας Μαραζιώτης)
*Β΄ υποπλοίαρχος Στάμπ, ναύτης του πλοίου «Όρκα»- Ιβάν Σβιτάїλο
*Στον ρόλο του γάλλου σιτιστή o λυρικός κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανάτης
*Πέτρος Κιβούρης, Κάπτεν Πίλεγκ, ναύτης από το Λονγκ Άϊλαντ- Γιάννης Στόλλας
*Κάπτεν Μπίλνταντ, ξυλουργός, ναύτης από τη νήσο Μαν- Δημήτρης Γεωργαλάς
*Γέρος μάγειρας του καραβιού, Φλίς, πιστός στην εκκλησία των Φαλαινοθήρων– Jerome Kaluta
*Πατήρ Μάπλς, Πάρσος Φεϊντάλλα– Νικόλας Καραγκιαούρης
*Καμακιστής Κουικουέγκ- Θοδωρής Μπουζικάκος
*Γ΄ υποπλοίαρχος Φλασκ, πιστός στην εκκλησία των φαλαινοθήρων- Πάνος Ζώης
*Πιπ το καμαροτάκι- Λίνος Μάνεσης
*Ναύτης-κλοσάρ Ηλιού- ναύτης από Ιρλανδία– Αντώνης Βλάχος
*Καπετάνιος Γκαρντέρ του πλοίου «Ραχήλ», ναύτης- Θοδωρής Τσουανάτος
*Καμακιστής Νταγκού-Σαμουήλ Ακινόλα
*Ναύτης, βοηθός στο πανδοχείο ”ο Φυσητήρας”- Θανάσης Ισιδώρου
*Β΄ ναύτης από το Ναντάκετ- Νικόλας Μαραζιώτης
*Ξαρτιέρης από τη νήσο Μαν, ναύτης Μαλτέζος- Γρηγόρης Ποιμενίδης*Ναύτης Σικελός- Δημήτρης Σταματελόπουλος
*Ναύτης- Γιώργος Στάμος
*Ναύτης από το Ναντάκετ- Ορφέας Τσαρέκας
*Καμακιστής Ταστίγκο- Βασίλης Τσιγκριστάρης
*Σιδεράς Πέρθ, ναύτης Ισπανός- Αλέξανδρος Ψυχράμης
Οι συμμετέχοντες μουσικοί (ορχήστρα θεάτρου)
Sergiu Nastasa (α΄ βιολί) / Πέτρος Χρηστίδης (α΄ βιολί) / Κωνσταντίνος Λούστας (β΄ βιολί) / Λευτέρης Παπανικολάου (β΄ βιολί) / Βασιλική Μαζαράκη (β΄ βιολί) / Έλλη Φιλίππου (τσέλο) / Λυδία Παναγιωταρέα (τσέλο) / Αμαλία Γιαννόπουλου (τσέλο) / Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) / Ηλίας Καρκαβέλιας (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) / Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινετο) / Ιωάννης Κρητικός (κλαρινέτο) / Μίνα Τσάμου (κλαρινέτο) / Στέφανος Δαφνής (τρομπέτα) / Στυλιανός Δρίτσας (τρομπέτα) / Ξενοφών Βερνίκος (τρομπέτα) / Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι) / Ηλίας Βορτελίνας (τρομπόνι) / Θεόδωρος Ηλίας Βαζάκας (κρούστα) / Θεοδώρα Τσιτσιμπή (κρούστα) / Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς) / Ιωάννης Καραχάλιος (ντραμς) / Ευριπίδης Ζεμενίδης (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα) / Μιχάλης Τσιφτσής (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα) / Αντρέας Κουρέτας (πιάνο, keyboards) / Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο, keyboards)
Back Tracks: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Διεύθυνση Ορχήστρας Back Tracks: Πάνος Βλάχος Studio Echo/City Studio
Ηχολήπτες Back Tracks: Γιάννης Λαμπρόπουλος / Νίκος Παππάς
Programmer Back Tracks: Αντρέας Αποστόλου
Music Coordinator, Tonn meister: Τάσος Ρωσόπουλος
Μουσική Σύνθεση / Ενορχήστρωση / Παραγωγή: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Ολογράμματα – 3d Animation: Candyshop VFX (Ευάγγελος Κουλουκύθας –
Hashem Alshaer – Στάθης Αθανασίου)
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μαέστρος παράστασης: Αλέξιος Πρίφτης
Παραγωγή: Onassis Culture
Christmas Theater