Eίδα την παράσταση «HAMLET & Άμλετ»

«HAMLET & Άμλετ» στο Θέατρο ΑΡΓΩ

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Στο Θέατρο  ΑΡΓΩ παρουσιάζεται η παράσταση «HAMLET & Άμλετ», βασισμένη στον Άμλετ του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου και δραματουργική επεξεργασία και προσαρμογή για δύο ηθοποιούς από τον Φαίδωνα Καστρή,  στην εμβληματική μετάφραση του Βασίλη Ρώτα.

Πρόκειται για μία σπουδή στο πλέον αγαπημένο έργο του Σαίξπηρ, τον Άμλετ. Xωρίς  διασκευή του έργου,  το «HAMLET & Άμλετ» είναι η συνάντηση ενός σύγχρονου, σημερινού Άμλετ, με το πνεύμα του Άμλετ του Σαίξπηρ.

Ένας κόσμος όπου συνομιλούν το «είναι» και το «φαίνεσθαι», η ζωή και ο θάνατος.  Ένας Άμλετ για δύο. Ο Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου καταδύονται στον ανθρώπινο και ποιητικό κόσμο της θεατρικής συνεύρεσής  τους. «Να ζει κανείς ή να ..Μαζί».

To «Ηamlet & Άμλετ» είναι η συνάντηση ενός σύγχρονου Άμλετ της εποχής μας με τον Άμλετ του Σαίξπηρ που ζει για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι».  Εγκλωβισμένοι σε μια πλατφόρμα θανάτου, ο Hamlet το πολυπρόσωπο σκηνικό φάντασμα του σαιξπηρικού Άμλετ, μετατρέπει σε Άμλετ έναν σημερινό άνθρωπο. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα κινούν τα πρόσωπα του Hamlet και τα καθοδηγούν ως το θάνατο που έρχεται «πάνω στο άνθος των αμαρτιών τους». Ο θάνατος θα κυριαρχήσει, η ζωή θα συνεχίσει όπως συνεχίζει πάντα.

Η σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου μας μεταφέρει σε έναν κόσμο ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Έχει σύμμαχό της την εμβληματική μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και την διασκευή για δυο από τον Φαίδωνα Καστρή και οδηγεί τον Φαίδωνα Καστρή στον ονειρεμένο κόσμο του Σαίξπηρ.

Σε ένα λιτό σκηνικό που θυμίζει νεκροτομείο, (δημιουργία Βασίλη Αποστολάτου), ένα παιδί  (Ζωή Ξανθοπούλου) γεννιέται ή ξυπνά από ένα βαθύ ύπνο.  Είναι ο σημερινός Άμλετ. Που έρχεται στην σημερινή «σάπια» εποχή μας.  Ντυμένη στα λευκά, δείχνει την αθωότητα της ψυχής της. Την αθωότητα που έχουμε όλοι μας όταν ερχόμαστε στον κόσμο αυτό. Απέναντι της βλέπει τον HAMLET. Tον πρίγκιπα της Δανίας (Φαίδων Καστρής). Παρακολουθεί τις περιπέτειες της ζωής του, που περνούν και παίρνουν ζωή, μπροστά από τα μάτια της μέσα από την αφήγηση του HAMLET. Μιά ζωή γεμάτη ίντριγκες, πάθη, ζήλια, φθόνο, φόνους. Μια ζωή που ο ίδιος δεν την αντέχει.

Η Ζωή Ξανθοπούλου έχει μία φυσική, νεανική, πειστική και καίρια ερμηνεία. Μοιάζει σαν ένα λουλούδι που μόλις έχει ανθίσει.

Ο Φαίδωνας Καστρής υποδύεται όλους τους ρόλους  του αριστουργήματος του Σαίξπηρ. Είναι ο Ηamlet, το πνεύμα του σαιξπηρικού ήρωα. Υποδύεται  τον Οράτιο που τον ειδοποιηθεί για την εμφάνιση του φαντάσματος του πατέρα του. Τον ίδιο τον πατέρα του και κρατά το “Xαίρε, χαίρε και μην με ξεχάσεις» σαν φυλακτό και επιδιώκει την εκδίκηση. Είναι η μητέρα του, ο θείος του και τώρα πατριός του, η αγνή Οφηλία που χάνεται μέσα στο νερό, ο Πολώνιος. Οι φίλοι του Ρόσενκαντς και Γκίλντενστερν. Ο Άμλετ είναι ένα πλάσμα που δεν μπορεί να συμβιβαστεί στις συνθήκες της κοινωνίας που ζει. Δεν αντέχει την αδικία. Αγαπά την αλήθεια.  Αγνός, διαχρονικός και επίκαιρος.   «Κρατάει έναν καθρέφτη μπροστά στον Άμλετ και αυτός βλέπει τον Hamlet, είναι όλοι και μαζί , μέρος του καθενός που είναι εδώ, ψυχές που «κόπηκαν στο άνθος των αμαρτιών τους» στον άγριο  σαιξπηρικό κήπο, σε ένα εντέλει «μπεκετικό» νεκροτομείο, όπου υποδέχεται αυτό το κορίτσι από το σήμερα, από τον δικό μας «σάπιο» κόσμο. Είναι λοιπόν αυτή η συνάντηση των δυο κόσμων, σε μια στιγμή ανάμεσα στο κενό μεταξύ του «να είναι ή να μην είναι», μιας ερώτησης που μένει αναπάντητη ανά τους αιώνες , μας αναφέρει ο Φαίδων Καστρής.

Παρακολουθώ πολλά χρόνια την θεατρική πορεία του Φαίδωνα Καστρή. Είναι ένας σεμνός ηθοποιός,  που μας «απασχολεί» με τις επιτυχίες του. Διαλέγει ιδιαίτερα έργα που πάντα έχουν να δώσουν ένα μήνυμα στην κοινωνία μας. Στην παράσταση αυτή ο Φαίδωνας Καστρής, αυτό το αεικίνητο πλάσμα, με εκπλήσσει με την ευκολία που «μπαινοβγαίνει» στους τόσο πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που υποδύεται.   Σαν αερικό, σαν ένα εξωτικό με μία αιθέρια κίνηση που εκπλήσσει, με ιδιαίτερη αισθητική και υποκριτική αρτιότητα. Ξεδιπλώνει τα αστείρευτα εκφραστικά του μέσα, σε μια ερμηνεία που θα τον ακολουθεί.

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι uncertainity του Jack Blue. Ιδιαίτερο το μακιγιάζ των δύο πρωταγωνιστών. Συγχαρητήρια στην Ήρα Σ.Μαγαλιού.

«HAMLET & Άμλετ» μια ονειρική, ποιητική, ποιοτική,  ιδιαίτερη, δύσκολη παράσταση, που σε παρασέρνει στους δικούς της ρυθμούς, με ιδιαίτερη σκηνοθεσία,  τέλεια συνύπαρξη επί σκηνής δύο εξαιρετικών ηθοποιών με μοναδική χημεία μεταξύ τους. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Φαίδωνα Καστρή. Όμορφη μουσική, ιδιαίτερα κοστούμια και μοναδικό μακιγιάζ.

“Να ζει κανείς ή να μην ζει;” Το αιώνιο ερώτημα. Εσείς όμως μην έχετε κανέναν δισταγμό. Να δείτε οπωσδήποτε την ιδιαίτερη αυτή παράσταση.

Χαρείτε την. (Για λίγες δυστυχώς ακόμη παραστάσεις). Στο Θέατρο ΑΡΓΩ. Καλή σας θέαση!

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας
Δραματουργική επεξεργασία, προσαρμογή για δυο ηθοποιούς :Φαίδων Καστρής
Σκηνοθεσία : Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνογραφία : Βασίλης Αποστολάτος
Ψιμυθίωση : Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες, βίντεο, αφίσα : Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ερμηνεύουν : Φαίδων Καστρής, Ζωή Ξανθοπούλου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο