Eίδα την παράσταση «ΜΕΦΙΣΤΟ»

«ΜΕΦΙΣΤΟ» Εμπνευσμένο από το έργο του Κλάους Μανν

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «ΜΕΦΙΣΤΟ» εμπνευσμένη από το έργο του Κλάους Μανν,σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Νικόλα Βαγιονάκη. Το “Μεφίστο” θεωρείται το πιο συγκλονιστικό, σκοτεινό και αντιφασιστικό μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, δημοσιεύτηκε το 1936 και εντάσσεται στα κλασσικά έργα της γερμανικής λογοτεχνίας του μεσοπολέμου.

Αναφέρεται στην ζωή, την άνοδο και την πτώση ενός γερμανού ηθοποιού, του Χέντρικ Χέφκεν, που ζει στο Αμβούργο, έχει μεγάλες επιτυχίες, άνθρωπος με αριστερές ιδέες και με όνειρο να δημιουργήσει ένα «επαναστατικό θέατρο». Η μικρή και κλειστή κοινωνία του Αμβούργου όμως δεν μπορεί να καλύψει τα μεγαλεπήβολα όνειρα που έχει για τον εαυτό του ο Χέντρικ Χέφκεν. Η μετακόμισή του στο λαμπερό Βερολίνο, συμπίπτει με την άνοδο στην εξουσία των ναζιστών. Η φιλοδοξία του ηθοποιού για υψηλές θέσεις τον μεταμορφώνει ως άλλο Μεφιστοφελή και υπογράφει μια διαβολική συμφωνία με τους Ναζί. Κερδίζει την θέση του διευθυντή του Κρατικού θεάτρου της Γερμανίας, γίνεται ένα φθηνό υποχείριο στα χέρια των ναζιστών. Γίνεται γελωτοποιός της εξουσίας, ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους, απαρνιέται τις μέχρι τώρα ιδέες του, ξεγράφει φίλους και γνωστούς, ζώντας το όνειρό του. Γνωρίζει την απόλυτη δόξα, αλλά το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ.

Βοηθά κάποιους φίλους με την ισχύ που έχει αποκτήσει να αποφύγουν τους διωγμούς των ναζί, ίσως για να «κοιμίσει» την συνείδησή του και συνεχώς επαναλαμβάνει «Εγώ είμαι απλώς ένας ηθοποιός και τίποτα άλλο. Ηθοποιός, ηθοποιός». Και σε μια στιγμή της συναρπαστικής αφήγησής, σαν να ακούει μια φωνή, την φωνή της συνείδησής του ξεσπά «Καθίκι εγώ;» Και συμπληρώνει για πολλοστή φορά «Μα είμαι ένας απλός ηθοποιός». Είναι οι ερινύες που τον κυκλώνουν, είναι η άφεση αμαρτιών που θέλει να δώσει στον εαυτό του;

Η κόκκινη αυλαία στo Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανοίγει και εμφανίζεται ο Νικόλας Βαγιονάκης, ο οποίος μας καλωσορίζει με τους στίχους του τραγουδιού του Γιάννη Κότσιρα. Ο ικανότατος Νικόλας Βαγιονάκης μας εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του φιλόδοξου Χέντρικ Χέφκεν μέσα από αφήγηση, τραγούδι, χορό, παντομίμα, ενσαρκώνοντας άψογα τον ήρωα μας.  Γνωρίζει άριστα όλες αυτές τις τεχνικές. Δεκάδες εκφράσεις αλλάζει το πρόσωπό του, το μακιγιάζ του οποίου μας παραπέμπει σε γελωτοποιό, θέλοντας να μας επισημάνει ότι τελικά ο Χέντρικ Χέφκεν καταλήγει να είναι ένας αστείος γελωτοποός στα χέρια των ναζιστών. Γελάει δυνατά και ξαφνικά το χαμόγελο παγώνει στο πρόσωπό του. Ακροβατεί άψογα από το κωμικό στο δραματικό. Άλλοτε σαρκαστικός, άλλοτε φοβισμένος, άλλοτε υπεροπτικός σκιαγραφεί με σκηνική άνεση και αξιοσύνη την προσωπικότητα του Χέντρικ Χέφκεν Μια εξαιρετική solo performance. Ένα πετυχημένο one man show.

Το κείμενο της Ειρήνης Δερμιτζάκη είναι καλογραμμένο με στέρεα δομή. Η επεξεργασία του κειμένου είναι του Νικόλα Βαγιονάκη. Η σκηνοθεσία του Νικόλα Βαγιονάκη είναι ευφυέστατη, πρωτότυπη και εντυπωσιακή. Οι χορογραφίες είναι ιδιαίτερες, ανήκουν στον ίδιο τον Νικόλα Βαγιονάκη, όπως και οι καλαίσθητοι φωτισμοί που φωτίζουν την σκηνή και  το πρόσωπο του.

Τα σκηνικά είναι απλά και τα υπογράφει η Εύα Νάθενα. Δημιουργία της ίδιας είναι και το υπέροχο κοστούμι του πρωταγωνιστή μας. Το κόκκινο χρώμα, του πάθους, επικρατεί στην σκηνή και στους φωτισμούς. Η παράσταση συνοδεύεται από την μοναδική μουσική επένδυση του Βασίλη Χριστακέα.

Μια παράσταση επίκαιρη όσο ποτέ, με την σημερινή Ευρώπη να ξαναζεί τους εφιάλτες της μια και οι τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον για να εκκολαφθεί ένα νέο αυγό του φιδιού. Ένα έργο διαχρονικό που εστιάζει στην ανθρώπινη απληστία. Η ιστορία ενός φιλόδοξου αριβίστα που ποδοπατά ανθρώπινες ψυχές για να κερδίσει προσωπική δόξα, χρήματα, αίγλη.

Πρόκειται άραγε για κωμωδία, δράμα, ουτοπία, παρωδία, cabaret; Σίγουρα όλα αυτά και πολλά άλλα… και το κυριότερο μας δίνουν σκέψη και προβληματισμό για τις αξίες της ζωής.

Η παράσταση παίζεται στην Θεσσαλονίκη για λίγες παραστάσεις. Καλή σας θέαση!

Ταυτότητα Παράστασης

Εμπνευσμένο από το έργο του Κλάους Μανν
Κείμενο -μετάφραση: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Επεξεργασία κειμένου: Νικόλας Βαγιονάκης
Σχεδιασμός παράστασης – Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης
Σκηνικό – Κοστούμι: Εύα Νάθενα
Βοηθός σκηνογράφου: Έλσα Γκογκογλου
Το κοστούμι είναι Sur Mesure by: Takis Giannetos
Χορογραφίες: Νικόλας Βαγιονάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Νικόλας Βαγιονάκης – Παναγιώτης Μπούκας
Επιμέλεια φωτισμού: Παναγιώτης Μπούκας
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Χριστακέας 
Στίχοι τραγουδιού “καλωσορίσατε”: Γιάννης Κότσιρας 
Τρέιλερ παράστασης: Κωνσταντίνος Οικονόμου
Φωτογραφίες παράστασης: Θανάσης Καρατζάς

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο