Eίδα την παράσταση «Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ»

Η νύχτα των μυστικών του Άκη Δήμου

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Πού πάει ο έρωτας όταν ξεφτίζει και παίρνει την θέση του η ανιαρή καθημερινότητα; Πόσο καλά γνωρίζεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου; Τον βλέπεις πραγματικά; Μήπως ξεκινάμε ως δυο ξένοι και μετά τον πρώτο καιρό του έρωτα και όταν φεύγει ο ενθουσιασμός, γινόμαστε και πάλι δυο ξένοι; Το να χάσεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Τι πρέπει να κάνεις, όμως, για να τον βρεις;

Η νύχτα των μυστικών είναι ένα υπέροχο, αλληγορικό παραμύθι που μας δίνει όλες τις απαντήσεις αλλά κάνει και κάτι πολύ πιο σημαντικό: μας δημιουργεί πολλές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε για τη δική μας ζωή. “Η Νύχτα των μυστικών” του Άκη Δήμου είναι η πρώτη παραγωγή  της καλλιτεχνικής ομάδας ”The young Quill” στο ανακαινισμένο θέατρο Μπέλλος, στην συνοικία των Θεών, στην Πλάκα.

Ο Κωνσταντίνος (Αλέξανδρος Βάρθης) και η Μιράντα (Ελίζα Σκολίδη) είναι παντρεμένοι εδώ και επτά χρόνια. Κάποτε ερωτεύτηκαν σίγουρα. Ίσως κάποτε αγαπήθηκαν κιόλας. Όχι, όμως, πια. Κάπου χάθηκαν στην πορεία, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στα ζευγάρια. Ο έρωτας έδωσε τη θέση του σε μία σχέση κακοποιητική λεκτικά και σωματικά. Ο Κωνσταντίνος κακοποιεί τη Μιράντα. Δύο άνθρωποι αποξενωμένοι. Δύο ξένοι. Βία. Δύο άνθρωποι που έχασαν ο ένας τον άλλον. Δύο άνθρωποι που φαίνεται να έχασαν και τον εαυτό τους.

Μιράντα: Με ξέρεις, αλλά δεν μπορείς να με φανταστείς. 
Κωνσταντίνος: Δεν χρειάζεται να σε φαντάζομαι. Μου φτάνεις όπως είσαι. 
Μιράντα: Τότε είσαι καταδικασμένος να μη μ’ έχεις. 

Ο Κωνσταντίνος και η Μιράντα βρίσκονται σε ένα τσίρκο, ένα μέρος μυστήριο, ένα μέρος μαγείας, ένα μέρος που όλα μπορούν να συμβούν, ένα μέρος γεμάτο εκπλήξεις. Ο Κωνσταντίνος παγιδεύεται, όπως παγιδευμένος νιώθει και στη ζωή του. Το ζευγάρι χωρίζεται και χάνει ο ένας τον άλλον, όπως έχει χάσει ο ένας τον άλλον και στην πραγματικότητα. Ως θεατές, βρισκόμαστε στον μαγικό κόσμο του τσίρκου με τον Μάγο (Ορέστης Τζιόβας) , τον βοηθό του τον Νικόλα (Τάσος Λέκκας), την Μάρθα/ Γυναίκα- Φίδι (Εριφύλη Κιτζόγλου) και την Μις Κολοράντο (Γιώργος Μαρτίνος).

Καλώς ήρθατε στο βασίλειο της Ουτοπίας!
Καλωσορίσατε στην αυτοκρατορία των κρυφών πόθων!

Θα καταφέρουν ο Κωνσταντίνος και η Μιράντα να βρουν ξανά ο ένας τον άλλον; Και ακόμα πιο σημαντικό, θα καταφέρουν να βρουν ξανά τον εαυτό τους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να βρουν ο ένας τον άλλον; Καμία τέτοια αναζήτηση δεν είναι ανώδυνη στη ζωή. Πονάει πολύ. Πονάει αλλά είναι το μόνο που αξίζει. Και πώς μπορούν δύο άνθρωποι που η σχέση τους έχει γίνει μια σχέση βίαιης εξουσίας να γνωρίσουν ξανά ο ένας τον άλλον, να δουν πραγματικά ο ένας τον άλλον, να αγαπήσουν ξανά ο ένας τον άλλον; Θα καταφέρουν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους μέσα στον μαγικό κόσμο του τσίρκου;

Η νύχτα των μυστικών του Άκη Δήμου είναι ένα εξαιρετικά εύστοχο κείμενο που στα χέρια της σκηνοθέτριας Αικατερίνης Παπαγεωργίου μετασχηματίζεται σε ένα μαγικό κείμενο και μια πραγματικά μοναδική θεατρική εμπειρία. Η σκηνοθετική ματιά της Αικατερίνης Παπαγεωργίου είναι φρέσκια, αληθινή, απόλυτα ειλικρινής, ευφυής. Δημιουργεί μία θεατρική συνθήκη όπου μαζί με τους πρωταγωνιστές της μεταμορφώνει και τους θεατές. Από αυτό το μαγικό τσίρκο, ο Κωνσταντίνος και η Μιράντα δεν βγήκαν οι ίδιοι. Αλλά ούτε και εμείς.

Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης ανήκει στον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο και είναι υπέροχη. Ντύνει με μοναδικό τρόπο αυτό το σύγχρονο παραμύθι και είναι μια μουσική που σου μένει για μέρες μετά στο αυτί σου. Πραγματικά υπέροχη!

Εξαιρετικές οι χορογραφίες της Χρυσηίδας Λιαντζιβίρη,  μοναδικά τα κοστούμια και τα σκηνικά της Έλλης Εμπεδοκλή, την επιμέλεια των οποίων έχει η Μάγδα Καλορίτη και οι μαγικοί φωτισμοί ανήκουν στην Μελίνα Μάσχα.

Όλοι οι πρωταγωνιστές ανεξαιρέτως μας χάρισαν εκπληκτικές ερμηνείες.

Ο Αλέξανδρος Βάρθης είναι ο Κωνσταντίνος. Ο Αλέξανδρος Βάρθης δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και πρόκειται για μια ερμηνεία που θα συζητηθεί πολύ στην αθηναϊκή σκηνή φέτος, πρόκειται για μια ερμηνεία που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε! Καθόλη τη διάρκεια της παράστασης τον βλέπουμε να εξελίσσεται ως χαρακτήρας, να αλλάζει, να μεταμορφώνεται. Τον βλέπουμε να χάνει τον εαυτό του και να τον βρίσκει ξανά. Η υπεροπτική του συμπεριφορά  και ο κακοποιητικός του τρόπος δίνουν τη θέση τους στον πόνο, στην απόγνωση, στην απελπισία, στην ταπεινότητα και σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Μέσα σε όλη του αυτή τη διαδρομή, έρχεται η κάθαρση όχι μόνο για εκείνον αλλά και για εμάς. Ο μονόλογός του είναι καθηλωτικός. Μια ερμηνεία που αξίζει πολλά συγχαρητήρια!

Η Ελίζα Σκολίδη στο ρόλο της Μιράντας, φοβισμένη κα ευαίσθηση στην αρχή, μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, αναλαμβάνοντας πολλούς ρόλους με μεγάλη επιτυχία. Την βλέπουμε να βρίσκει ξανά τον εαυτό της, να βρίσκει το κουράγιο που είχε ξεχάσει πως είχε, να κάνει τον κλόουν, να χαίρεται, να παίζει.

Ο Ορέστης Τζιόβας ως Μάγος είναι εκείνος που μεταφέρει το ζευγάρι αλλά και εμάς στον μαγικό κόσμο του τσίρκου. Μας χαρίζει μια υπέροχη ερμηνεία και μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις φωνητικές του ικανότητες.

Ο Τάσος Λέκκας ως Νικόλας, ο βοηθός του Μάγου, που τα βλέπει όλα και παρατηρεί προσεκτικά, είναι εξαιρετικός στον ρόλο του, μας χαρίζει μια σπουδαία ερμηνεία άξια συγχαρητηρίων και μας χαρίζει και ένα χαμόγελο πλατύ σαν το δικό του.

Η Εριφύλη Κιτζόγλου είναι η Μάρθα/ Γυναίκα- Φίδι, μας εντυπωσιάζει με το τραγούδι της και την κίνηση της και είναι απολαυστική.

Ο Γιώργος Μαρτίνος είναι η drag queen Μις Κολοράντο που ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία σε έναν δύσκολο ρόλο χωρίς να υποπέσει ούτε μία στιγμή σε υπερβολές ή κλισέ. Πραγματικά υπέροχος.

Το τσίρκο είναι ένα μέρος μαγικό, είναι ένα σκηνικό θαυμάτων, είναι ένα μέρος που όλα μπορούν να συμβούν, είναι ένα μέρος που μπορείς να χαρείς και να γελάσεις και να τραγουδήσεις και να είσαι ελεύθερος! Αυτό το μέρος που σε κάνει να γελάσεις σαν παιδί και που μπορείς να είσαι ελεύθερος είναι το ιδανικό σκηνικό για να μιλήσει κανείς για δύσκολα θέματα, για θέματα που δεν μπορεί κανείς εύκολα να κοιτάξει κατάματα, για θέματα που δεν παραδέχεται ούτε στον ίδιο τον εαυτό του. Ένα έργο που μέσα από τα φώτα και τις μουσικές και τα τραγούδια μιλάει για την αποξένωση, για την βία και την κακοποίηση, για την πατριαρχία, για το χάσιμο του εαυτού, για τα μυστικά που σου βαραίνουν την ψυχή. Κάτω από τα δυνατά φώτα του τσίρκο, μέσα σε αυτό το φως και τη λάμψη μπορεί κανείς να δει κατάματα τον εαυτό του και τα σκοτάδια του. Η θεατρική παράσταση «Η νύχτα των μυστικών» καταφέρνει το ακατόρθωτο: να μιλήσει για τόσο δύσκολα θέματα και να δεις ταυτόχρονα μια παράσταση γεμάτη φως και ελπίδα. Μην τη χάσετε!

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου 
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Σκηνική/ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Καλορίτη
Κουστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα  

Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.

Φωτογραφία εξωφύλλου : Θωμάς Δασκαλάκης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο