Duo Sin Cuerdas: Αργεντίνικο τάνγκο του τότε και του τώρα

by admin

Το Duo Sin Cuerdas, επιθυμώντας να χτίσει μια μελωδική γέφυρα από την Αργεντινή του ‘30 έως την Ευρώπη του σήμερα, προσαρμόζει τα αγαπημένα του κομμάτια σε δύο όργανα-ορόσημα του είδους. Οι δύο ερμηνευτές, αγγίζουν διαφορετικά είδη του τάνγκο και επεξηγούν την ιστορία πίσω από τις μουσικές συνθέσεις, ξετυλίγοντας την ιστορία της αργεντίνικης μουσικής του 20ου αιώνα βήμα προς βήμα, paso a paso….
Το Duo Sin Cuerdas απαρτίζεται από την πιανίστρια Τόνια Μακατσιάνου και τον μπαντονεονίστα Κώστα Ζιγκερίδη. Μετά από τις πρώτες μουσικές σπουδές τους στην Ελλάδα, οι καλλιτεχνικές τους ανησυχίες τους οδήγησαν στο Παρίσι και στο Μπουένος Άιρες αντίστοιχα, τις δύο μητροπόλεις του τάνγκο.

Μπαντονεόν: Κώστας Ζιγκερίδης
Πιάνο: Τόνια Μακατσιάνου

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Aμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Ώρα: 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Invierno Porteño, Astor Piazzolla
Ventarrón, Pedro Maffia
Esquinero, Pedro Laurenz
Don Augustin Bardi, Horacio Salgan
El vals del Duende, Alejandro Dolina
Milonga del Angel, Astor Piazzolla
La cumparsita, Gerardo Rodriguez
Libertango, Astor Piazzolla
Mala Junta, Julio de Caro y Pedro Lauren’s
Redenciόn, Alfredo Gobbi
El amanecer, Anibal Troilo
La Trampera, Anibal Troilo
Adios Nonino, Astor Piazzolla

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Κώστας Ζιγκερίδης
Ο Κώστας Ζιγκερίδης γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε κλασικό ακορντεόν (μπαγιάν) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Κωνσταντίνο Ράπτη και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ανοβέρου με την Elsbeth Moser. Για την πραγματοποίηση των σπουδών του έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και από το Ι.Κ.Υ. μεταξύ άλλων. Εξαιτίας του ενδιαφέροντος του για το τάνγκο έζησε στο Μπουένος Άιρες (2016-2019), όπου έμαθε μπαντονεόν με δασκάλους όπως τον Rodolfo Daluisio και τον Julio Coviello. Η δραστηριότητα του σε διαφορετικά μουσικά είδη τον οδήγησε να δώσει συναυλίες σόλο, μουσικής δωματίου και με μουσικά σχήματα σε διάφορες χώρες. Είναι μέλος των Oros Ensemble και του Duo Hedi.

Τόνια Μακατσιάνου
Η Τόνια Μακατσιάνου γεννήθηκε στο Βόλο, όπου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε πολύ νεαρή ηλικία. Έλαβε πτυχίο πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και πτυχίο μουσικολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, αποκτώντας δίπλωμα πιάνου και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Κατά τη διαμονή της στο Παρίσι, ήρθε σε επαφή με το αργεντίνικο τάνγκο. Η έντονη έλξη που ένιωσε για το είδος την οδηγησε στο Conservatoire de Gennevilliers, όπου ειδικεύτηκε στην αργεντίνικη μουσική δίπλα στους καλύτερους εν ζωή δασκάλους του είδους, όπως ο Juanjo Mosalini και ο Ivo de Greef. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Γαλλία, ως σολίστρια και σε ποικίλα μουσικά σχήματα μουσικής δωματίου και αργεντίνικου τάνγκο.

Επόμενη Συναυλία:
Η γοητεία του πιάνου | Μουσική για πιάνο. Ποιήματα και πεζά για το πιάνο

H αρμονική διάσταση του πιάνου, ο πλούτος των συνηχήσεων, το αναδεικνύουν σε βασιλέα των μουσικών οργάνων. «Το πιάνο είναι ο τόπος όπου συντελείται μια μεταμόρφωση. Μπορεί ο πιανίστας, αν το θέλει, με τον ήχο του να μας θυμίσει το τραγούδισμα της ανθρώπινη φωνής, τη χροιά άλλων οργάνων ή της ορχήστρας, ένα ουράνιο τόξο, ακόμη και την αρμονία των σφαιρών», γράφει ο Αυστριακός πιανίστας και άνθρωπος των γραμμάτων, Alfred Brendel.
Θα ακουστούν κομμάτια για πιάνο των Chopin, Liszt, Beethoven, Schumann, Schubert, Χατζιδάκι και Κουρουπού, γοητευτικές μινιατούρες μαζί με ποιήματα και κείμενα που αναφέρονται στο πολύτροπο και δυναμικό, το ευαίσθητο και τρυφερό άκουσμα του πιάνου. Από τον Οδυσσέα Ελύτη, στον Jorge Luis Borges, από τον Γιώργο Σαραντάρη, στους Marcel Proust, Paul Verlaine, Colette και Eric-Emmanuel Schmitt· μικρά αποσπάσματα, στίχοι, μελωδίες του λόγου για τον πολύτροπο ήχο του πιάνου, που από βελούδινο ψιθύρισμα φτάνει μέχρι την κραυγή του κεραυνού.

Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, 20:30

Aμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο