«ANDY» του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου για 2η χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

by admin
«ANDY» του Δημήτρη Αγιοπετρίτη - Μπογδάνου για 2η χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - Theater Project 365

Andy

του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα, από τις 2 Οκτωβρίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Famous for being famous ή ένας πασίγνωστος άγνωστος; 

«Αν θέλετε να ξέρετε τα πάντα για μένα, απλά́ κοιτάξτε στην επιφάνεια των έργων μου, των ταινιών μου αλλά́ και τη δική́ μου. Εκεί́ είμαι. Δεν υπάρχει τίποτα κρυμμένο.» – A.W. 

Μετά από τη συγκινητική υποδοχή που γνώρισε με την περσινή εμφάνισή του, ο Andy επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, για λίγες μόνο παραστάσεις. Για πρώτη φορά́ στην Ελλάδα, ο θρασύς, εμβληματικός καλλιτέχνης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με την αδιαμφισβήτητη επιδραστικότητα, τα πλέον αναγνωρίσιμα, αναπαραγμένα έργα, τα διαχρονικά́ αποφθέγματα και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις, ξεδιπλώνεται, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή́ του, σ’ ένα βιογραφικό́ θεατρικό́ κείμενο του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, που γράφτηκε το 2010 για το Central Saint Martins του Λονδίνου, όπου και πρωτοανέβηκε. 

Ο εκκεντρικός βασιλιάς της pop art ανεβαίνει στη σκηνή́ για να αποδείξει ότι η αξία ενός Γουόρχολ είναι αυταπόδεικτη. Ο άνθρωπος που κατανόησε βαθύτερα από́ τον καθένα τη μεταπολεμική́ Αμερική́ κι άνοιξε τον δρόμο για τον εκάστοτε μοντέρνο δημιουργό́, ενσαρκώνεται από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, μέσω ενός πρωτότυπου ακροβατικού́ τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντυ, τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά́ και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού́ παρελθόντος. 

Ένας μονόλογος; Μάλλον ένας διάλογος με τον αντικατοπτρισμό του. Ο Γουόρχολ ξεδιπλώνει μια συναρπαστική́ ζωή́ γεμάτη αντιφάσεις, αίνιγμα, λάμψη, μύθο και ματαιοδοξία. Ένα βιωματικό́ κολλάζ από́ θραύσματα που αντληθήκαν μέσα από́ τα ημερολόγια, τις συνεντεύξεις του και άλλες πηγές με αξιοσημείωτες καταγραφές. 

Person ή persona? 

Επαγγελματίας ζωγράφος, γλύπτης, φωτογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός παράγωγος, εκδότης, και φυσικά́ επαγγελματίας celebrity, μια ιδιοφυΐα, ένας θρύλος, ο Άντυ παρουσιαζόταν σαν ανοιχτό́ βιβλίο, αποθεώνοντας την αμεσότητα και ζώντας για την αποδοχή́, μια συνθήκη που τελικά́ τον κράτησε απολύτως απόμακρο από́ τους ανθρώπους, καθιστώντας τις επαφές του “στυλιζαρισμένες” και επιφανειακές. Η προσωπική́ του ζωή́, θεατρική́ και μυστηριώδης, λατρεύτηκε, μισήθηκε, κι άφησε πίσω του ως σημείο αναφοράς και υπέρτατο δημιούργημά́ του, όχι το πρόσωπο αλλά το προσωπείο, όχι τον άνθρωπο αλλά́ την περσόνα. 

Για μια τελευταία φορά, ο άνθρωπος με το μελετημένο κοστούμι, την ασημένια κόμη και τη διοπτροφόρα μορφή, που χειρίστηκε τη διασημότητα σαν καταναλωτικό́ προϊόν και τα καταναλωτικά́ προϊόντα σαν τέχνη, αλληλεπιδρά με τις προσωπικότητες που τον σημάδεψαν και παραδίδει εκούσια μπροστά μας την πιο γλαφυρή αυτοπροσωπογραφία του. Ίσως η τελευταία αυτή επαφή λύσει το γρίφο αν τα περιβόητα “δεκαπέντε λεπτά́ επωνυμίας” που αναλογούν σε όλους ήταν περισσότερο κατάρα παρά προφητεία. 

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος 

Εικαστική συνεργάτις – Ενδυματολογία: Λίνα Πηγαδιώτη 

Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας 

Βοηθός σκηνοθέτη – Σχεδιασμός πολυμέσων: Νάλια Ζήκου

Με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη

Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί: Νάλια Ζήκου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ιωάννα Νασιοπούλου, Λυδία Τζανουδάκη 

Διάρκεια: 100’

Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου 2023, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 έως τις 28 Νοεμβρίου

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 16€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 14€

Διάρκεια: 100 λεπτά

Προπώληση: https://www.more.com/theater/andy-2os-xronos/

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο