Είδα την Όμορφη Πόλη του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όμορφη Πόλη του Μίκη Θεοδωράκη

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Mια βραδιά εθνικής περηφάνειας και εθνικής ανάτασης ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να παρακολουθήσουμε την υπερπαραγωγή ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Με άξονα τις γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο πολυσχιδής Γιώργος Βάλαρης, παρουσιάζει μετά από πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου του συνθέτη και ποιητή  μια νέα ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ, ακολουθώντας την  συμβουλή του Μίκη Θεοδωράκη  τα κείμενα να έχουν κάτι καινούργιο στον κόσμο. να πουν κάτι σύγχρονο. Έτσι δημιουργήθηκε η καινούργια ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ.

Μια υπερπαραγωγή διανθισμένη με αξέχαστα τραγούδια, που όλοι έχουμε τραγουδήσει. Τραγούδια, ποιήματα που μιλούν για τον έρωτα, την ξενιτιά, την ρωμιοσύνη, τον θάνατο.


“Ο Μίκης είναι ένα δείγμα του τόπου μας, από εκείνα τα αντιφατικά που συμβαίνουν, δηλαδή ένας μικρός τόπος, φτωχός να βγάζει τέτοια μεγέθη”, μας είχε πει ο Κώστας Καζάκος στην συνέντευξη τύπου.

Μεταξύ των πολλών τραγουδιών που ακούστηκαν ήταν η «Όμορφη Πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες», «Στρώσε το στρώμα σου για δυό». «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». «Ένα το χελιδόνι».

Όταν ακούστηκε το εμβληματικό «Σώπα όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες. Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας», όλοι οι θεατές όρθιοι χειροκροτούσαν, κάποιοι δάκρυσαν, κάποιοι έκλαψαν, κάποιοι τραγουδούσαν με υψωμένη την γροθιά τους. Τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε.

Τα τραγούδια  ερμηνεύουν οι μοναδικοί Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης. Μαζί τους και η εκπληκτική  Σαλίνα Γαβαλά.   Τα σπουδαία ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία εναλλάσσονται με πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη και του Στέλιου Παπαδόπουλου, αφηγείται η golden team των ηθοποιών μας. Οι  Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης. Αιμίλιος Ράφτης και Άκης Σιδέρης, μας συνεπαίρνουν με τις αφηγήσεις τους.

Μαυροντυμένοι μοιάζουν με ήρωες αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Εξαιρετικές οι χορογραφίες του Φώτη Νικολάου. Ξεσήκωσαν το κοινό και απογείωσε τον «Ζορμπά» η μοναδική ομάδα χορευτών. Από το video wall στο βάθος της οθόνης «περνά» η ιστορία των τελευταίων ετών της Ελλάδας. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης επί σκηνής.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η απαγγελία του Γιώργου Βάλαρη «Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά»,που σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Γιώργου Τέλλου δημιούργησε μια εξαιρετικής ομορφιάς μοναδική εικόνα.

«Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών Είσαι Έλληνας, είσαι Έλληνας. Πίνεις την προδοσία με το γάλα, πίνεις την προδοσία με το κρασί. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος, πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις, αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά».

«Η παράσταση ήταν ένα όνειρο» αναφέρει ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του στον Γιώργο Βάλαρη. Και πράγματι ένα όνειρο ζήσαμε όλοι εμείς, σε μία βραδιά – ύμνο για τον μεγάλο μας Μίκη. Εύχομαι να υπάρξουν πολλές παρατάσεις στην μαγική ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ!

Ευχαριστούμε για αυτό το μοναδικό όνειρο που ζήσαμε!

Ταυτότητα Παράστασης

Μουσική & ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
Σύνθεση έργου- σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Σκηνικά- video art : X SQUARE DESIGN LAB
Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας
Βοηθός παραγωγής: Δέποινα Βενιχάκη
Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης
Δημιουργία trailer: X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος

Λαϊκή  Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης
Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά    

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη

Χορεύουν: Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κειβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταιόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών &  Broadway Productions

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο