«ΤΡΩΑΔΕΣ» από τη Violet Louise

by admin
«ΤΡΩΑΔΕΣ» από τη Violet Louise - Theater Project 365

Τρωάδες από τη Violet Louise

13 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πώς μπορεί το παρόν να φωτίσει το αρχαίο παρελθόν και τη σύγχρονη απόδοση του Αρχαίου Δράματος, σε διαφορετικές μορφές Τέχνης;

Στο πλαίσιο των Νέων Αναγνώσεων του Ευριπίδη που συνδιοργανώνεται από το Ίδρμα Μιχάλης Κακογιάννης & το Ίδρμα Β & Μ Θεοχαράκη, παρουσιάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου, Tετάρτη στις 21.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η πολυμεσική παράσταση Τρωάδες σε σκηνοθεσία και μουσική της Violet Louise.

Οι νέες ιδέες και οι καινούριες προκλήσεις, συνυπάρχουν στα έργα του Ευριπίδη, αντικατοπτρίζοντας την αμφισβήτηση. Ανάγκη του σύγχρονου κόσμου είναι η προσπάθεια ανάδειξης αυτού του ρόλου, μέσα στη γενική αμφισβήτηση της κλασικής κληρονομιάς. 

  • Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21.00 :”Τρωάδες” της Violet Louise Αίθουσα: Θέατρο (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)  

Οι Tρωάδες από την Violet Louise  σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Εκάβης, δεν είναι ακόμα ένα κλασσικό ανέβασμα του έργου του Ευριπίδη. Αλλά μία σύγχρονη διασκευή του ποιητικού κειμένου όπου ο ήχος, η μουσική και η εικόνα συνυπάρχουν δημιουργικά με τους τρεις αφηγητές επί σκηνής.

Οι Τρωάδες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, στο Μουσείο Ερέτριας, στο Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης. Το Φεβρουάριο του 2023, παρουσιάστηκε μία δεύτερη εκδοχή της παράστασης, ειδικά διαμορφωμένη για κλειστό θεατρικό χώρο. 

Σοφός λογιέται εκείνος που τον πόλεμο αποφεύγει, επικαλείται η Κασσάνδρα στις Τρωάδες που γράφτηκαν λίγο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Μήλου από τους Αθηναίους. Μία επίκληση που όπως διαφαίνεται δεν εισακούστηκε ποτέ και σε καμία εποχή. Πάντα θα υπάρχει ένας Πάρις και μία Ελένη, μία ατυχής συγκυρία που θα δίνει το έναυσμα για το ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες και οι σφαγές.

Η Εκάβη, η Κασσάνδρα, η Ανδρομάχη, η Πολυξένη, ο μικρός Αστυάνακτας είτε δολοφονούνται, είτε διαμοιράζονται ως λάφυρα στα χέρια των Ελλήνων νικητών. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που οι νικητές σε ένα κρεσέντο βίας και παραλογισμού, καταφέρνουν να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Οι Τρωάδες γραμμένες το 415 π.χ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ένα κείμενο διαχρονικό, είναι μία σύγχρονη προφητεία για τη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε. 

Έγραψαν για την παράσταση

Νάταλι Χατζηαντωνίου, Εφημερίδα των Συντακτών : Mία σύγχρονη οπτική για την τραγωδία, ενταγμένη σ΄ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον, θα πρότεινα να μην τη χάσετε. Σε σκηνοθεσία αυτής της μαγικής καλλιτέχνιδας που μάθαμε ως Violet Louise. 

Γιατί αυτή η ομάδα ανεβάζει Τρωάδες. Καιη ζωή κρύβει ελπίδες. Και το ακούς πεντακάθαρα, μιας που σύνθεση ήχου, διασκευή κειμένου, τραγούδι, χειρισμός πολυμέσων, όλα υπέρ του κειμένου και του λόγου λειτουργούν.

Γεωργία Οικονόμου, News247 : Η παράσταση έχει σαν όχημα τη θρυλική μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη… Και εκεί είναι που γίνεται κάτι μαγικό. Ο λόγος του Ευριπίδη όχι μόνο δε χάνεται μέσα στα σύγχρονα μέσα, αλλά ανυψώνεται και φτάνει στα αυτιά μας πολύ καθαρός, σχεδόν κρυστάλλινος, συγκλονιστικά ανθρώπινος και εκκωφαντικός.

Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών : H παράσταση είναι μία τελείως νέα, πρωτοποριακή και μοντέρνα πρόταση, όπου η αξιοποίηση της τεχνολογίας τάσσεται με εξαιρετικό τρόπο στον βωμό την ανάδειξης του ίδιου του αρχαίου αυτού έργου.

Λίγα λόγια για τη Violet Louise

Η Violet Louise είναι σκηνοθέτης, μουσικός και καλλιτέχνης πολυμέσων. Από́ το 2012 ερευνά́ το πεδίο της αφήγησης με τη χρήση της τεχνολογίας ενώ δημιουργεί παραστάσεις και ψηφιακά έργα που βασιζονται σε κείμενα πρωτότυπης δικής της δραματουργίας αλλά και σε διασκευή κειμένων. Τα έργα της κινούνται μεταξύ θέατρου – οπτικοακουστικής συναυλίας και εικαστικής εγκατάστασης.Παράλληλα δημιουργεί ηχητικές και μουσικές συνθέσεις για έργα άλλων δημιουργών.

Παραστάσεις σταθμοί́ στη δημιουργική́ της πορεία: Παράξενες Ιστορίες σε κείμενα Edgar Alan Poe: Φεστιβάλ Αθηνών, Festival Vie, Festival Delle Colline Torinesi, Τρωάδες: Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Δελφοί, Αρχαίο θέατρο Νικόπολης, Γράμματα στα κοριτσάκια του Λιούις Κάρολ: θέατρο Θησείο/ Φεστιβάλ Αισχύλεια· κλπ, Αύγουστος σε ποίηση Γιώργου Βέλτοσυ: Bios κπλ, Ιωάννα της Λωραίνης: IMK κλπ

Από το 2020 έως το 2022 υλοποίησε τρία ψηφιακά έργα, επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέρη μιας τριλογίας με τίτλο Ιστορίες Εγκλεισμού: To Ημερολόγιο ενός σκύλου, Το Κορίτσι με τα σπίρτα, Παράξενες ιστορίες ΙΙ.

Συντελεστές:  

Μετάφραση : Mιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία / διασκευή κειμένου / μουσική / χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής : Violet Louise

Ερμηνευτές : Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Κατσιμίχας, Violet Louise

Voice over ( Ποσειδώνας, Μενέλαος) : Παναγιώτης Γαρμπής

Bίντεο / σχεδιασμός φωτισμού :  Bασίλης Κουντούρης 

Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά

Οπτικός / ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19, Violet Louise

Ηχοληψία : Kώστας Μπώκος

Ηχογραφήσεις: Violet Louise 

Κινηματογράφηση παράστασης / φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Καλφάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πέννυ Παπαδοπούλου

Γεν. είσοδος: 10€ 

Προπώληση: www. mcf.gr

www.violetlouise.com

*******
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
Εθνική Τράπεζα
 
ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
ΔΕΠΑ
 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF
PricewaterhouseCoopers
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΩΡΗΤΕΣ MCF
KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM 

GRUPPO GEMELLO
 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Δήμος Αθηναίων
EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe
LIKE- European Regions and Cities for Culture

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΕΡΤ
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS

COSMOTETV

NEWS 24/7
FOX NETWORKS GROUP

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ


ΤΑΝΕΑ  Ιn.gr  Αθήνα9,84 , Tvxs,  The TOC.gr, Το Ποντίκι , Monopoli.gr, Culturenow.gr, Pepper 96,6 fm Athens, Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5, overfm 104,9 infowoman, infokinds, infokinds cy, oneman, Clickatlife.gr  Onlytheater.gr, ΘΕΑΘΗΝΑΙ, noisy art& music social network, The GreekPlayProject, ForFree.gr, tetragwno.gr, mikrofwno.gr, topconsept.gr, In2life.gr, Artandpress.gr,Theatromania.gr , Webmusic.gr, Ngradio, Amagi.grBoemradio.com,  Κroma Magazine, Theatermag.gr,Sinweb radio, tocradio.gr,citytag_the Athens guide , street radio, CityKidsGuide.com, travel4kids,kidsproject 

Η δράση «Νέες Αναγνώσεις του Ευριπίδη» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο