Eίδα την παράσταση «ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ» 

«Το Φιόρο του Λεβάντε»    του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

 

Μια πολύ όμορφη και δροσερή κωμωδία καταστάσεων του αγαπημένου μου Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε» παρακολούθησα στο Studio  Μαυρομιχάλη από το  Θεατρικό Εργαστήρι για ενήλικες του Θεάτρου.

«Το Φιόρο του Λεβάντε» είναι από τα έργα που έχουν κατακτήσει την καρδιά κοινού και ηθοποιών και έχει παιχτεί πολλές φορές.

Τα κατορθώματα του Νιόνιου Νιονιάκη, που άφησε την Ζακυνθούλα του από τον φόβο των σεισμών και ήρθε μόνος στην Αθήνα, με μόνη παρέα την μπουγαρινιά του, ζωντάνεψαν στην σκηνή του θεάτρου Μαυρομιχάλη.

Ας θυμηθούμε όμως λίγο την ιστορία μας.

 Ο δικηγόρος Αριστοτέλης Βάλδης, ζακυνθινής καταγωγής, ζει εδώ και χρόνια πια στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του: την αδελφή του,  την γυναίκα του Ροζαλία και τις δύο κόρες τους, την Βιργινία και την Πηνελόπη. Μαζί τους και η υπηρέτρια Κατερίνα.

Ένα ενοικιαστήριο που έχει βάλει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, γίνεται η αφορμή να έρθουν στο σπίτι οι δύο αγαπημένοι των κοριτσιών Χαρίλαος και Τάκης για να συναντήσουν τις κοπέλες τους, καθώς και η θεατρίνα Λιλή, εξωσυζυγική σχέση του Αριστοτέλη Βάλδη, η οποία έρχεται να διεκδικήσει την συχνότερη επαφή με τον δικηγόρο.

Η παρουσία του πανέξυπνου Νιόνιου στο μεγαλοαστικό σπίτι είναι καταλυτική: τον βλέπουμε να παίρνει πρωτοβουλίες και να μεσολαβεί καλοπροαίρετα στα μυστικά της οικογένειας. Στο τέλος, καταφέρνει να οδηγήσει σε αίσιο τέλος τους έρωτες των δυο κοριτσιών και να διαλύσει την εξωσυζυγική σχέση του δικηγόρου προτού αυτή καταστρέψει το γάμο του.

Το Φιόρο του Λεβάντε, ένα από τα πιο χαριτωμένα και πιο κομψά σκηνικά παιγνίδια του νεοελληνικού θεάτρου, γράφτηκε και παίχτηκε για πρώτη φορά το 1914.

Τα σκηνικά μας μεταφέρουν σε ένα νεοκλασικό σαλόνι της Αθήνας των αρχών του περασμένου αιώνα και είναι δημιουργίες  της Μαρίας Μπενάκη.

Η σκηνοθεσία λιτή, ουσιαστική των Φώτη Μακρή, Στέλλας Κρούσκα και Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Αν δεν γνώριζα ότι ο θίασος αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανθρώπους με μεράκι που αγαπούν το θέατρο, θα πίστευα ότι βλέπω μια παράσταση «επαγγελματιών» ηθοποιών. Ξεχώρισα τον Γιάννη Γαβρίλη στο ρόλο του «άτακτου» δικηγόρου και θα πω ότι έχει την στόφα «παλιού» καλού ηθοποιού. Κινήθηκε με μεγάλη σκηνική άνεση, όπως και η Ελένη Κιουσέ στον ρόλο της υπηρέτριας Κατερίνας που ήταν εξαιρετική. Όλη η ομάδα φάνηκε ότι έχει «μεράκι» με το θέατρο και οι ερμηνείες ήταν καλές, λίγη προσοχή χρειάζεται στην δυνατή ένταση της φωνής.

Η όμορφη μουσική μας μεταφέρει στην Ζάκυνθο, με τις όμορφες καντάδες της.

Ευρηματική η σκηνοθεσία στην τελευταία σκηνή όπου όλοι οι πρωταγωνιστές χορεύουν και ξεσηκώνουν και κόσμο από το κοινό.

Προλάβετε να περάσετε μία  ώρα ξέγνοιαστη, χαρούμενη, δροσερή. Μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1867, με καταγωγή όμως από τη Ζάκυνθο, κάτι που επηρέασε βαθύτατα τον ίδιο και τη γραφή του. Ήταν μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδωνκατά την περίοδο 1896 – 1948. Κατά την αρχισυνταξία του Ξενόπουλου στο περιοδικό ήταν και ο βασικός του συντάκτης. Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός. Έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων.

Ο Ξενόπουλος έγραψε με την ίδια επιτυχία και δράματα και κωμωδίες κυρίως με θέμα τον έρωτα. Τα έργα του είναι ηθογραφίες που αναδεικνύουν τη ζωή μιας εποχής η μιας τοπικής κοινωνίας, τοπικές και εποχικές ιδιαιτερότητες παίρνουν συχνά ισχύ άγραφων νόμων που επιβάλλονται μέσα από την κοινωνία.

Άλλα του θεατρικά έργα είναι: Στέλλα Βιολάντη, Φοιτηταί, Ποπολάρος, ο Πειρασμός, Η αναδυομένη.

Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου 1951 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.

Λίγα λόγια για τo εργαστήρι υποκριτικής:

 Για δέκατη χρονιά λειτουργεί στο Studio Μαυρομιχάλη, το Θεατρικό Εργαστήρι για ενήλικες, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Φώτη Μακρή, της χορογράφου και ηθοποιού Στέλλας Κρούσκα, της ηθοποιού Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να το γνωρίσουν λίγο καλύτερα. Μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την τέχνη του Θεάτρου και ίσως να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Στο τέλος κάθε χρονιάς, γίνεται μια παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας για τους φίλους μας και τους φίλους του θεάτρου μας. Τις προηγούμενες χρονιές στο πλαίσιο του εργαστηρίου έχουν παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες τα έργα: «Παιχνίδι της Σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο, «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεση, «Αγγέλλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, «Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι, «Γεύμα» της Λείας Βιτάλη, «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη, «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρτ Τομά, «Άνοδος» σκηνική σύνθεση, «Ξενοδοχείο Παράδεισος» του Ζωρζ  Φεντώ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και «Τρεις Αδελφές» του ΑντόνΤσέχωφ, «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling και «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο.

 

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Φώτης Μακρής

Διάρκεια Εργαστηρίου: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου,
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Μπενάκη
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα

Διανομή (αλφαβητικά και με σειρά εμφάνισης)

Κατερίνα: Ελένη Κιουσέ / Αγγελική Κοντού / Χριστίνα Χαραλαμποπούλου
Χαρίλαος: Ζαχαρίας Δημητρίου
Βιργινία: Γιάννα Κουρή / Ειρήνη Φίλια
Ροζαλία: Αντιγόνη Δημητριάδου / Μαρία Ξουραφά
Πηνελόπη: Βάσια Σινάνη
Τάκης: Γιώργος Μίχος
Βάλδης: Γιάννης Γαβρίλης
Αννέτα: Ελευθερία Βάρσου / Χαρά Κρέστα / Φωτεινή Κοκκινάκου
Νίονιος: Πέτρος Κασιμάτης / Σωτήρης Τσελώνης
Λίλη:Ιωσηφίνα Ιακωβίδου / Μαρία Χριστινάκη

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

 Από 28 Ιουνίου  έως 4 Ιουλίου 2019 στις 21.00 μ.μ.
Σάββατο, Κυριακή 29 & 30 Ιουνίου 2019 19:00 μ.μ. & 21:00 μ.μ.

Στο Studio Μαυρομιχάλη,  Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα.
Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια – Τηλ. 210-6453330
www.studiomavromihali.gr

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου  210-6453330



ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο