Το έργο «Πολιορκημένος χρόνος» σε ποίηση Τίτου Πατρίκιου και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

by admin

Συναυλία • Πρώτη παρουσίαση
Τίτος Πατρίκιος / Ανδρέας Κατσιγιάννης
Πολιορκημένος χρόνος

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης
Αφηγητής: Τίτος Πατρίκιος

Το έργο Πολιορκημένος χρόνος, σε ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, έρχεται σε πρώτη παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ για μια μοναδική συναυλία την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στις 20.30. Το έργο θα ερμηνεύσει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της νέας γενιάς. Στον ρόλο του αφηγητή ο Τίτος Πατρίκιος.

Ο καταξιωμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Ανδρέας Κατσιγιάννης αναμετριέται με το έργο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου και συνθέτει ένα νέο μουσικό έργο που σέβεται τη μουσική των λέξεων και αναδεικνύει τις λεπτές συναισθηματικές ισορροπίες τους. Έτσι «γεννήθηκε» ο Πολιορκημένος χρόνος, ένα μουσικό έργο που φιλοδοξεί να σταθεί αντάξιο της μακράς και γόνιμης ποιητικής διαδρομής του Τίτου Πατρίκιου.

Το έργο Πολιορκημένος χρόνος απαρτίζεται από επτά μελοποιημένα ποιήματα και τις αφηγήσεις οκτώ ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή. Η θεματολογία αφορά τη συνάντηση του ποιητή με τη γυναίκα μέσα στον χρόνο, με την πολιτική μέσα από τα βιώματά του και με την πορεία του ανθρώπου.

Ο Πολιορκημένος χρόνος εξελίσσεται άναρχα ως προς τη γραμμική χρονική ακολουθία. Πότε φτάνει ως τις παρυφές του παρόντος και πότε βυθίζεται στα αδιαφανή νερά του παρελθόντος. Το χρώμα που προστίθεται στις φωτογραφίες ταράζει τη μακαριότητα του ρομαντικού ασπρόμαυρου κόσμου και έρχεται να μας υπενθυμίσει τη διαρκή επικαιρότητα της ποίησης και τα αιώνια, άχρονα θέματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη από την αρχή της συνείδησης: τον έρωτα, τον θάνατο, τη λαχτάρα για την ερμηνεία και την κατάκτηση του αγνώστου.

Ο Πολιορκημένος χρόνος του Ανδρέα Κατσιγιάννη διεκδικεί περίοπτη θέση ανάμεσα στις ολιγάριθμες απόπειρες μουσικής προσέγγισης της ποίησης του Τίτου Πατρίκιου, ενός ποιητή δύσκολου στη μελοποίηση, το έργο του οποίου όμως αντικατοπτρίζει τη ζώσα ιστορία της χώρας κατά τον τελευταίο αιώνα. Στην ποίησή του έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα της πολυκύμαντης περιόδου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Επί 75 χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος γράφει ακατάβλητος, εκφράζοντας τις αγωνίες, τις πίκρες και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Υμνεί το θάρρος, την αυταπάρνηση, τον πόθο για ελευθερία, τη θυσία αλλά και τον έρωτα που, ανθεκτικός, ευδοκιμεί στις χαραμάδες της κατάρρευσης του παλαιού κόσμου αλλά και στα θεμέλια του νέου. Είναι ένας ποιητής που αντλεί τη δύναμή του από το πάθος του για τη ζωή και την αγάπη και τον θαυμασμό του προς τη γυναίκα ως σύμβολο της αέναης αναγέννησης του κόσμου και της ήττας του θανάτου.

Στη συναυλία της 27ης Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέκος Γεωργουλόπουλος (κιθάρα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (πιάνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Μιχάλης Βρέττας, Σταματέλα Σπίνουλα (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο).

Συναυλία • Πρώτη παρουσίαση
Τίτος Πατρίκιος / Ανδρέας Κατσιγιάννης
Πολιορκημένος χρόνος
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ποίηση: Τίτος Πατρίκιος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης
Αφηγητής: Τίτος Πατρίκιος

Μουσικοί: Αλέκος Γεωργουλόπουλος (κιθάρα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (πιάνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Μιχάλης Βρέττας, Σταματέλα Σπίνουλα (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο)


Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο