Συνέντευξη Τύπου στον κήπο του Θεάτρου Χυτήριο για το «Δάνειο» και  «Το Υπέροχό μου Διαζύγιο»

Συνέντευξη Τύπου στον κήπο του Θεάτρου Χυτήριο για το «Δάνειο» και  «Το Υπέροχό μου Διαζύγιο»

To μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στον δροσερό κήπο του Θεάτρου Χυτήριο για τις δύο παραστάσεις “Το Δάνειο” του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με πρωταγωνιστές τους Σωτήρη Χαντζάκη και Δημήτρη Μυλωνά και “Το Υπέροχό μου διαζύγιο” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χαντζάκη  με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Από Μηχανής Θεάτρου είχε προγραμματίσει τις δύο αυτές παραστάσεις πριν την πανδημία, που έκλεισε τόσο βίαια τα θέατρα,  μας  κράτησε μέσα στα σπίτια μας και άλλαξε τα μέχρι τώρα δεδομένα στις ζωές μας και στο θέατρο ειδικότερα. Και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες τολμά και συνεχίζει τα καλοκαιρινά του σχέδια.

Ο Σωτήρης Χατζάκης μιλώντας για το «Δάνειο» μίλησε  «για μια ξέφρενη κωμωδία που αγγίζει τα όρια του μπουρλέσκ. Ένας νεαρός, βρίσκεται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση και καταφεύγει στην τράπεζα, ζητώντας ένα μικρό δάνειο των 3.000 ευρώ. Ο τραπεζίτης επηρμένος και οχυρωμένος πίσω από την επαγγελματική του θωράκιση αρνείται την χορήγηση του δανείου.  Στην ουσία το έργο είναι μία μύηση ενός τεχνοκράτη στο πώς να μάθει να ζει μέσα από την οδύνη και την δυστυχία που θα φθάσει μαθηματικά μέσα από την τεχνολογική του εμμονή. Γιατί το επιχειρείν χωρίς την πνευματικότητα είναι ένα μηχανιστικό τέρας το οποίο θα καταπιεί και τους εμπνευστές του».

Στους δύο ήρωες του έργου απολαμβάνουμε τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Δύο καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας οι οποίοι συναντιούνται επί σκηνής σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που συναρπάζει. Μία θεατρική σύμπραξη που λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Αθήνας, σε ανοιχτό χώρο, στον υπέροχο κήπο του Θεάτρου «Χυτήριο» με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανονισμών.

«Το δάνειο» (2103) του σημαντικού σύγχρονου Ισπανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, παγκοσμίως γνωστού για το θεατρικό του έργο Η μέθοδος Γκρόνχολμ, κέρδισε το Νοέμβριο 2011 το πρώτο βραβείο στο «Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού Θεάτρου» της Τζιρόνα κι έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. “Στην Ισπανία οι θεατρικοί συγγραφείς έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που γίνονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις ,με μεγάλες απολαβές.  Ένας θεατρικός συγγραφέας στην Ισπανία  αμοίβεται πολύ καλά για το έργο του και δεν χρειάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά για να ζήσει”, τόνισε η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, μέλος της ομάδας Els de Paros, η οποία έχει κάνει την μετάφραση του έργου. “Ο Τζόρντι Γκαλθεράν είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι αυτός που όλοι οι θεατρικοί συγγραφείς επιθυμούν να γίνουν. Είναι ο el rey del mambo (o βασιλιάς του μάμπο). Συνδυάζει το ποιοτικό με το εμπορικό θέατρο”.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη με πρεμιέρα την Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Θέατρο Χυτήριο και με παράλληλες παραστάσεις κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας. Για τον μήνα Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί δύο παραστάσεις στο Αίγιο (26/7) και στην Ηλιούπολη «Δημήτρης Κιντής» (29/7).

Συντελεστές:
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cQJf1k9kNbk]


 Για την δεύτερη παράσταση «Το υπέροχό μου διαζύγιο»  της Τζεραλντίν Άρον, μας μίλησε η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου εξέφρασε την χαρά της που είμαστε όλοι εκεί, που είμαστε όλοι καλά. Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε την πρόταση από τον Δημήτρη Μυλωνά να ενσαρκώσει την Άντζελα, την ηρωίδα του έργου, που στην κρίσιμη ηλικία των 50, με μια κόρη στην εφηβεία, ακούει τον άνδρα της να της ανακοινώνει ότι την εγκαταλείπει για  μία πολύ μικρότερή της γυναίκας και ζητά διαζύγιο. Επένδυσε 25 χρόνια ζωής σε αυτόν τον γάμο, ο οποίος, το ξέρει και αυτή, είναι συναισθηματικά νεκρός. Η γυναίκα αυτή περνά από διάφορες φάσεις. Εκτεθειμένη στη μοναξιά που δεν είναι δική της επιλογή και με την κρίση της ηλικίας να της χτυπά την πόρτα, η Άντζελα ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε μια προσπάθεια να βρει το βηματισμό της μέσα στο αναπάντεχο κενό της ζωής της .«Το υπέροχό μου διαζύγιο» το πιο επιτυχημένο έργο της Τζεραλντίν Άρον  έχει παιχτεί σε 28 χώρες.

Ένας απολαυστικός μονόλογος που κινείται από το δάκρυ στο γέλιο και φωτίζει με ειλικρίνεια όλες εκείνες τις κωμικές, τρυφερές, γλυκόπικρες και δραματικές ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας καθημερινής ηρωίδας, μιας γυναίκας σαν κι εμάς που δεν σταματά να διεκδικεί το δικαίωμα στο όνειρο και την ευτυχία. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Η πρεμιέρα είναι την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

«H ζωή μιας γυναίκας είναι κάτι σαν γεύμα. Ο άντρας είναι κάτι σαν επιδόρπιο.
Καλό είναι να φας και το επιδόρπιο, αλλά μη ξεχνάτε, όλα τα δυσάρεστα,
π.χ. χοληστερίνη, πάχος, ζάχαρο και εν τέλει τύφλωση,
προκαλούνται συνήθως όχι από το φαΐ, αλλά από τα επιδόρπια»

 Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XkrFi-aaaHM]

 Παράλληλα με το Θέατρο «Χυτήριο», θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας. Για τον μήνα Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί δύο παραστάσεις  στην Ηλιούπολη «Δημήτρης Κιντής» (13/7) και στο Αίγιο (25/7)

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου συζητήθηκαν και επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει το θέατρο σήμερα με τις νέες συνθήκες λειτουργίας τους, καθώς και η υπερπληθώρα παραστάσεων, η ύπαρξη πολλών δραματικών σχολών και η επιχορήγηση των θεάτρων.

Καλή επιτυχία!

Δημόσιες Σχέσεις : Αντώνιος Κοκολάκης

 

 

 

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο