Συμμετοχική Όπερα
Γνωρίζοντας την όπερα μέσα από το μύθο Μαρία Κάλλας by the Katia Paschou Project
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 η Συμμετοχική Όπερα σας προσκαλεί σε μια μοναδική μουσική εμπειρία Όπερας για όσους θέλουν να γνωρίσουν την όπερα για πρώτη φορά μέσα από το μύθο Μαρία Κάλλας, δηλαδή μέσα από τη ζωή και το έργο της.
Τι είναι όπερα; Ποια είναι τα μυστικά της; Μπορεί στ’ αλήθεια ένας αμύητος μέσα σε λίγα λεπτά να τραγουδήσει μια άρια μαζί με έναν λυρικό καλλιτέχνη;
Στην εποχή του Μότσαρτ και του Verdi οι αντίστοιχοι ποπ σταρ ήταν οι πρωταγωνιστές της όπερας, ενώ οι αγαπημένες μελωδίες που άκουγε κανείς στην καθημερινότητά του, δεν ήταν άλλες από τις σημερινές άριες, που ανήκουν πια στο χώρο της κλασικής μουσικής.
Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά, το Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας συνεχίζεται, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας νέα ταλέντα της Όπερας! Η Μαρία Κάλλας στήριξε σε πολλές περιπτώσεις τους νέους καλλιτέχνες και με τα masterclass που έδωσε στο Juilliard της Νέας Υόρκης, αλλά και προσφέροντας την αμοιβή της για υποτροφίες.
«Η Μαρία Κάλλας είναι ίσως η πιο σημαντική Ελληνίδα σε διεθνές επίπεδο, μετά τον El Greco και τους μεγάλους τραγικούς ποιητές, καθώς ανανέωσε την Όπερα στον μεταπολεμικό κόσμο δίνοντας νέα πνοή, με το να αφυπνίσει στα έργα των σπουδαίων συνθετών του bel canto το στοιχείο αυτό που τους ενέπνευσε να συνθέσουν, δηλαδή το αρχαίο δράμα. Η Συμμετοχική Όπερα υποδέχεται στο ζεστό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη το κοινό, για να γνωρίσει τη μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα μέσα από το έργο της, αλλά και τραγουδώντας τις πιο δημοφιλείς άριες που ερμήνευσε». Φ. Παπαθανασίου.
Κάτια Πάσχου: υλοποίηση, παρουσίαση
Μάριος Καζάς: πιάνο
Προσκεκλημένοι νέοι καλλιτέχνες από την ομάδα The Katia Paschou Project: ο ανερχόμενος τενόρος Ανδρέας Καραούλης και οι υψίφωνοι Νικολέτα Κουτσαμάνη, Έλενα Ορφανίδη και Χριστίνα Τέρζογλου.
31 Οκτωβρίου 2024
Πέμπτη, 20.30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
F.Cilea, Adriana Lecouvreur : Io son l’ umile ancella
G.Donizetti, L’elisir d’amore: Prendi, per me sei libero
G.Verdi, Traviata : Libiamo
W.A.Mozart, Le nozze di Figaro: Sull’ aria
G.Verdi, Rigoletto: La donna e mobile
G.Verdi, Traviata: Parigi o cara
W.A.Mozart, Die Zauberflöte: Ach, ich fühl’s
W.A.Mozart, Die Zauberflöte: Der Hölle Rache
G.Puccini, Turandot: Signore ascolta
J.Massenet, Werther : Pourquoi me réveiller
G.Bizet, Carmen : Habanera
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Κάτια Πάσχου
Η Κάτια Πάσχου, υψίφωνος, θεατρολόγος της Φιλοσοφικής Αθηνών, Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση, απόφοιτος του Mannes College of Music της Νέας Υόρκης, ξεκινώντας το 2000 τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ύστερα από το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008, έχει εμφανιστεί εντός και εκτός Ελλάδος σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου του λυρικού θεάτρου ως και σύγχρονα έργα. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και τις ορχήστρες ΚΟΑ, ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με όραμα τη διεύρυνση του κοινού της όπερας δημιουργώντας παραστάσεις κλασικής μουσικής, αλλά και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη . Από το 2015 μελετά με το μεγάλο βαθύφωνο και μέντορα Δημήτρη Καβράκο. Διδάσκει φωνητική από το 2020 στο Ωδείο Kodály και από το 2022 στο Καλογεροπούλειο Ωδείο Κορίνθου. www.katiapaschou.com
Μάριος Καζάς
Ένας από τους πιο ενεργούς καλλιτεχνικά πιανίστες της γενιάς του, ο Μάριος Καζάς έχει εμφανισθεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους των Αθηνών (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αίθουσα Παρνασσός, Παλλάς κ.α.), σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται εντονότατα στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού, της χορωδιακής μουσικής και της μουσικής δωματίου, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς και με τα σημαντικότερα χορωδιακά σχήματα της χώρας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα συγχρόνων Ελλήνων συνθετών, δίνοντας συχνά πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφώντας. Το πρώτο του προσωπικό cd με τίτλο “Μποτίλια στο πέλαγο”, σε συνθέσεις Κώστα Μυλωνά έτυχε θερμότατης υποδοχής από το ραδιόφωνο, ενώ ερμηνεύει και στα cd “Αλίκη Καγιαλόγλου-Ζωντανή Ηχογράφηση, Ωδείον Ηρώδου Αττικού” και “A time for us”. Ο Μάριος Καζάς ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο με την Στέλλα Μακρυγιάννη και σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής της Ντόρας Μπακοπούλου και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε (Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη, τάξη Ντ. Μπακοπούλου). Μελέτησε ακόμη ανώτερα θεωρητικά (Φούγκα) και κλαρινέτο και έχει βραβευθεί με Α’ και Β’ Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου.
The Katia Paschou Project
Το The Katia Paschou Project είναι μια ομάδα εκπαιδευτικού χαρακτήρα ολιστικής προσέγγισης για νέους καλλιτέχνες του λυρικού ρεπερτορίου που έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών και αναζητούν περαιτέρω ενδυνάμωση, αλλά και μια ευκαιρία για επί σκηνής εμπειρία. Δημιουργήθηκε με έδρα το Ίδρυμα Θεοχαράκη το 2015 και έχει ήδη προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης σε πάνω από 30 νέους καλλιτέχνες πολλοί από τους οποίους έκτοτε έχουν δραστηριοποιηθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη αλλά και έχουν διακριθεί και εμφανιστεί σε σημαντικούς φορείς της χώρας μας όπως Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, σε σημαντικές διοργανώσεις και παραγωγές όπως Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στο εξωτερικό όπως το διεθνή Διαγωνισμό 60th concorso internazionale “Voci Verdiane”, città di Bussetto.
Ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης, μέλος της ομάδας την περίοδο 2019-2020, έκτακτος συνεργάτης της ΕΛΣ από το 2021, έχει συνεργαστεί επίσης με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων και άλλες ορχήστρες σε θέατρα ανά την Ελλάδα σε όπερες και συμφωνικά έργα. Είναι ο βασικός μονωδός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από το 2017.
Η υψίφωνος Έλενα Ορφανίδη, τελειόφοιτος Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, διπλωματούχος μονωδίας από την τάξη της Μίνας Μόρφη, μέλος της ομάδας από το 2019, πρόσφατα διακρίθηκε στην ακρόαση της ΕΡΤ για τη Χορωδία, και έλαβε μέρος στην μεγάλη διοργάνωση με την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στο Καλλιμάρμαρο.
Η υψίφωνος Νικολέτα Κουτσαμάνη, τελειόφοιτος Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, διπλωματούχος μονωδίας από την τάξη της Ροδάνθης Κασκαφέτου, νέο μέλος της ομάδας (2024), με λαμπρές σπουδές στη Βυζαντινή και στην Κλασική Μουσική, εμφανίζεται αυτήν την εποχή στο The Theater of No, στην παράσταση Sunday Tea with Mozart.
Η υψίφωνος Χριστίνα Τέρζογλου, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, μονωδός και εκπαιδευτικός φωνητικής στο Lab Music Education και στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών είναι πρόσφατο μέλος της ομάδας και εμφανίστηκε στην παράσταση του Ιδρύματος Θεοχαράκη Έρως & Ψυχή την Άνοιξη του 2024.
Η Συμμετοχική Όπερα πραγματοποιείται καθημερινά ως σχολικό πρόγραμμα σε μαθητές Δ’ Δημοτικού-Α΄Λυκείου (πληροφορίες εδώ).
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Αφιέρωμα στο bel canto
Με έργα Bellini, Donizetti, Rossini κ.ά.
Το BEL CANTO, το ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!
Ωραίο γιατί δίνει την δυνατότητα στην ανθρώπινη φωνή να επιστρατεύσει όλα τα τεχνικά και εκφραστικά μέσα που της προσφέρουν η φύση και οι συμβάσεις της εποχής για να εκφράσει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές των ανθρωπίνων συναισθημάτων.
Πολλοί συνθέτες υπηρέτησαν το Bel Canto, τρεις όμως έμειναν στην Ιστορία ως οι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι της εποχής αυτής: ο Rossini, ο Bellini και ο Donizetti. Τα αριστουργήματα που συνέθεσαν θα αποτελούν πάντα ένα από τα βασικότερα κεφάλαια της οπερατικής δημιουργίας.
Στην βραδιά αυτή, που είναι αφιερωμένη στο Bel Canto, θα ακουστούν γνωστές άριες και ντουέτα από τις όπερες Lucia di Lammermoor, Don Pasquale, Sonnambula, I puritani, Guillaume Tell κ.ά. Τραγουδούν δύο από τους πλέον ταλαντούχους λυρικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς, η Άννυ Φασσέα και ο Γιώργος Ιατρού. Στο πιάνο τους συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας.
Άννυ Φασσέα, σοπράνο
Γιώργος Ιατρού, βαρύτονος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
7 Νοεμβρίου 2024
Πέμπτη, 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΜΙΚ99Σ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕ88ΗΣ
ΚΑΝΤΑΤΑ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ «Τραγούδα πάλι κάθε βράδυ και φέρνε με κοντά»
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
και την ποίηση των Ιάκωβου Καμπανέλλη, Γιάννη Θεοδωράκη και άλλων δημιουργών
Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (φωνή) και ο Άρης Ζέρβας (βιολοντσέλο) έμελλε να είναι οι τελευταίοι ερμηνευτές έργου του διεθνούς μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, μετά από ακρόαση των ηχογραφήσεών τους στην Καντάτα Μαουτχάουζεν, σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, έδωσε την άδειά του για κυκλοφορία. Η νέα προσέγγιση του έργου -το κύκνειο «Άσμα Ασμάτων»- κυκλοφόρησε στις 29 Ιουλίου 2021 ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, ένα μόλις μήνα πριν φύγει για τη «Γειτονιά των Αγγέλων». Τον Μάιο του 2022, ο Αρίσταρχος και ο Άρης ερμήνευσαν ζωντανά την καντάτα Μαουτχάουζεν στο ελληνικό μνημείο του Mauthausen Memorial στην Αυστρία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης Απελευθέρωσης του στρατοπέδου, πραγματοποιώντας παράλληλα γυρίσματα στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν. Η μεγάλου μήκους ταινία MAUTHAUSEN (91’, 2023) παρουσιάζει αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και αποτελεί το νέο κινηματογραφικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά-Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Los Angeles Greek Film Festival, παρουσιάστηκε -μεταξύ άλλων- στην Ακαδημία Αθηνών και το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και έλαβε το βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και ο Άρης Ζέρβας ερμηνεύουν ζωντανά την εμβληματική καντάτα Μαουτχάουζεν και αφηγούνται ιστορίες σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, Γιάννη Θεοδωράκη και άλλων δημιουργών. Η βραδιά τιτλοφορείται -με τον μελοποιημένο από τον Θεοδωράκη στίχο του Ιάκωβου Καμπανέλλη- «τραγούδα πάλι κάθε βράδυ και φέρνε με κοντά». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί απόσπασμα της βραβευμένης μεγάλου μήκους ταινίας MAUΤΗAUSEN, η οποία αυτή τη στιγμή προβάλλεται από την αμερικανική πλατφόρμα Tubi (σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) και ξεκινά την πορεία της στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες (κινηματογράφος «Δαναός») τον Νοέμβριο.
Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, τραγούδι
Άρης Ζέρβας, βιολοντσέλο
8 Νοεμβρίου 2024
Παρασκευή, 20:00
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ