ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
2024 / 2025
Το πρόγραμμα της σεζόν και οι πρωτοβουλίες του Onassis Culture
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ σε επιλεγμένες παραγωγές: Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, 17:00
Μουσική
Πάρτι στη Στέγη 2024
Στη γειτονιά της Στέγης, τον Νέο Κόσμο
3.10.2024
Η Στέγη εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με ένα απελευθερωτικό πάρτι που απλώνεται στους δρόμους γύρω από τη Στέγη. Ένα πάρτι που θα είμαστε όλοι εκεί. Γιατί αυτό θέλουμε για τη νέα σεζόν: να είμαστε μαζί.
Το πάρτι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Μαζί του, επιστρέφουμε και εμείς. Όμως, δεν ερχόμαστε απλά πίσω. Ερχόμαστε πιο κοντά. Ο ένας με την άλλη. Αγκαλιά με όλη την πόλη, στην πρώτη μας συνάντηση προτού ξεκινήσει η καινούρια σεζόν. Το πάρτι στη γειτονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Στέγης – η ανάσα που τόσο χρειαζόμαστε προτού βουτήξουμε στις δράσεις της νέας σεζόν. Στον Νέο Κόσμο, εκεί όπου που κάθε χρόνο χορεύουν περισσότεροι από 10.000 ανθρώπους, στο καθιερωμένο street πάρτι που μας παρασύρει και μας ενώνει.
Το πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Plisskën Festival, ξεκινά με ένα ξεσηκωτικό παιδικό πρόγραμμα από το Bobos Arts Festival με μουσική, χορό, bubbles και πολλές άλλες εκπλήξεις – γιατί σε ποιον δεν αρέσουν; Περιλαμβάνει DJ set με επιλεγμένες μουσικές για όλη την οικογένεια από το “Bobos Family Radio”, διαδραστικό χορευτικό δρώμενο από την ομάδα χορού “Art can Act”, Bubble Show από τους “Kokoika”, περιφερόμενο δρώμενο από τους “Μαριονέτες Τζίκας”.
Την ένταση θα ανεβάσει ένα πολυσυλλεκτικό lineup με αναπάντεχα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής: o Αθηναίος μύστης της northern soul και κυνηγός σπάνιων βινυλίων DJ Breakin Moves, η νέα φωνή της ελληνικής ραπ Ladele, η Billie Kark με το δικό της Πάρτι, το φαινόμενο της ελληνικής house και τέκνο σκηνής K.atou, το δυναμικό hip-hop δίδυμο των Joker/Two-Face και, τέλος, η εκρηκτική Αυστραλιανή DJ και παραγωγός HAAi με τη μελωδική τέκνο της.
Πάρτι στη Στέγη 2024 – Στη γειτονιά μας, τον Νέο Κόσμο | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)
Θέατρο
Τhe Second Woman
5 Οκτωβρίου 2024 (για 24 ώρες) І Κεντρική Σκηνή
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Nat Randall & Anna Breckon
Πρωταγωνιστεί: Στεφανία Γουλιώτη
Μια γυναίκα. 100 άντρες. 24 ώρες. Ένας πρωτόγνωρος θεατρικός μαραθώνιος, μανιφέστο για τις σχέσεις ή η πιο εθιστική παράσταση της ζωής σας. Η ελληνική εκδοχή της παράστασης που κράτησε άγρυπνες τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη έρχεται στη Στέγη.
Mία μονάχα επαγγελματίας ηθοποιός: η Στεφανία Γουλιώτη. Παίζει την ίδια σκηνή 100 φορές, επί 24 ώρες. Παρτενέρ της: εκατό άνδρες ή μη δυαδικά και queer άτομα, διαφορετικής ηλικίας, ιθαγένειας και επαγγέλματος. Δεν είναι απαραίτητα ηθοποιοί και δεν έχει προηγηθεί καμία πρόβα. Ένας μαραθώνιος αντοχής, τόσο για την κύρια ερμηνεύτρια όσο και για το κοινό, ένα πρωτόγνωρο μανιφέστο για τον ρόλο των φύλων και την ευαίσθητη δυναμική των σχέσεων και μια εμπειρία ζωντανού κινηματογράφου, το The Second Woman είναι ένα διεθνώς καταξιωμένο θεατρικό, κοινωνιολογικό και ψυχολογικό πείραμα, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Nat Randall και της Anna Breckon, δύο ανερχόμενων δημιουργών από την Αυστραλία, που δείχνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δουλειά τους. Οι μηχανισμοί της έμφυλης εξουσίας και των ανδρικών προνομίων παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας, ενώ ένα επιτελείο κινηματογραφιστών, που τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται θηλυκότητες και μη δυαδικά άτομα, καταγράφει και προβάλλει στην οθόνη του σκηνικού τα κοντινά πλάνα κάθε συνάντησης. Μείνετε για 24 λεπτά ή για 24 ώρες, μπείτε μία φορά ή επιστρέψτε. Κάθε συνάντηση –τρυφερή ή βίαιη, αστεία ή συγκινητική– είναι μια εμπειρία.
Συντελεστές
Συνδημιουργοί: Nat Randall & Anna Breckon / Κείμενο & Σκηνοθεσία: Anna Breckon & Nat Randall / Σκηνοθεσία Βίντεο: EO Gill & Anna Breckon / Κάμερα: EO Gill / Σχεδιασμός Φωτισμών: Lauren Woodhead & Amber Silk / Σύνθεση Ήχου: Nina Buchanan / Σχεδιασμός Σκηνικού: FUTURE METHOD STUDIO / Αρχικός Σχεδιασμός Κομμώσεων & Μακιγιάζ: Sophie
Roberts / Παραγωγός & Διευθύντρια Περιοδείας: Jenny Vila – La Mecànica / Ερμηνεία: Στεφανία Γουλιώτη / Συμμετέχουν 100 άτομα που έχουν επιλεγεί μετά από διαδικτυακό ανοιχτό κάλεσμα / Συντονισμός Casting: Ready 2 Cast / Διάρκεια: 24 ώρες (με 15λεπτα διαλείμματα για την ερμηνεύτρια και το συνεργείο κάθε 2 ώρες) / Παραγωγή για την Ελλάδα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Προσβάσιμη παράσταση:
5 Οκτωβρίου, 20:00- 22:00
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
The Second Woman | Nat Randall & Anna Breckon – Starring: Stefania Goulioti | Onassis Foundation
Θέατρο
O Χορός των εραστών
10 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025 І Μικρή Σκηνή
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Tiago Rodrigues
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καραθάνος και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Έργο- ύμνος στις σχέσεις αγάπης και τη συντροφικότητα κι ένα μεγάλο ερωτικό ποίημα, με δύο ηθοποιούς να γίνονται ένα. Από τον δημιουργό του Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες.
Ένα ζευγάρι μες στη νύχτα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» λέει εκείνη. «Δεν μπορεί να αναπνεύσει» επαναλαμβάνει εκείνος. Ορμούν στο αυτοκίνητο και τρέχουν για το νοσοκομείο. Το έργο του Πορτογάλου συγγραφέα και σκηνοθέτη μάς γραπώνει ήδη από τις πρώτες φράσεις. Ο Χορός των εραστών μας παρασύρει στην καρδιά της σχέσης δύο ανθρώπων, την ώρα που αναμετρώνται με μια οριακή εμπειρία ζωής και θανάτου. Κι από εκεί, στην πορεία της κοινής ζωής τους, ενός «μαζί για πάντα», κόντρα στον χρόνο και τη φθορά.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν και δημιουργός του Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες, που παρουσιάστηκε πέρυσι στη Στέγη, ο Τιάγκο Ροντρίγκες σκηνοθετεί, σε συνεργασία με την Αργυρώ Χιώτη, τους Νίκο Καραθάνο και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Πρόκειται για το πρώτο του θεατρικό έργο, το πιο αυτοβιογραφικό, το οποίο ξεκίνησε να γράφει το 2006 και ολοκλήρωσε το 2020. Τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανεβαίνει από τον ίδιο, σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα μετά από ανάθεση της Στέγης, ως ένα θέαμα και ακρόαμα αιφνιδιαστικής τρυφερότητας, έντασης, χιούμορ και βαθιάς συγκίνησης. Κι όλα αυτά, σε φωτισμούς του Rui Monteiro και σκηνικά και κοστούμια της Magda Bizarro, υπεύθυνης για τον διεθνή προγραμματισμό στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Συντελεστές
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Tiago Rodrigues / Ερμηνεύουν: Νίκος Καραθάνος και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου / Καλλιτεχνική Συνεργάτρια: Αργυρώ Χιώτη / Σχεδιασμός Φωτισμών: Rui Monteiro / Καλλιτεχνική Βοηθός, Σκηνικά & Κοστούμια: Magda Bizarro / Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα / Βοηθός Σχεδιασμού Σκηνικών & Κοστουμιών: Μαργαρίτα Τζαννέτου / Εκτέλεση Παραγωγής: Ζωή Μουσχή – Ρένα Ανδρεαδάκη / Παραγωγή για την Ελλάδα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί σε έκδοση των Onassis Publications, που είναι διαθέσιμη στο Onassis Shop και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία
Σινεμά
Megalopolis
Francis Ford Coppola
11 Οκτωβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή
Πανελλήνια Πρεμιέρα
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» και το Onassis Culture φέρνουν στη Στέγη, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, το πολυαναμενόμενο Megalopolis του Francis Ford Coppola, μια sci- fi αλληγορία που συνδέει την παρακμή της αρχαίας Ρώμης με τη σύγχρονη αμερικανική κρίση.
Το Megalopolis είναι μια επική sci- fi αλληγορία, με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα, που έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τον χρόνο και τον χώρο και ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Κόπολα επιχειρεί μια αντιστοιχία των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που οδήγησαν την αρχαία Ρώμη στην καταστροφή με την εικόνα μιας σημερινής Αμερικής την οποία απειλούν παρόμοιοι κίνδυνοι και δονούν αντίστοιχα πάθη. Μπαρόκ σάτιρα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ένα είδος ρομαντικής παρακαταθήκης του Κόπολα στις επόμενες γενιές, το Megalopolis έχει τον χαρακτήρα magnum opus, που όμοιό του σπάνια συναντάμε πλέον στο σινεμά. Η ταινία θα προβληθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στις ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες που απαιτούνται για τη φιλοξενία της σε επιλεγμένες διοργανώσεις στον κόσμο.
Στο πλαίσιο του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»
Mουσική
Δημήτρης Παπαδημητρίου — Κ. Π. Καβάφης
«…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός»
2 Νοεμβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή
Έξι μήνες μετά τη sold- out επιτυχία του, ο μεγάλος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου επιστρέφει με ένα προσωπικό στοίχημα: να παρουσιάσει για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το εμβληματικό του έργο πάνω στον Κ. Π. Καβάφη.
«Ο Καβάφης μελοποιείται. Καθόλου εύκολο έως αδύνατο αν δεν είσαι Αιγυπτιώτης. Δύσκολο και εάν είσαι. Αλλά μελοποιείται. Με την έννοια ότι κάποια στιγμή μπορεί να τον αισθανθείς να σου μειδιάσει – κάπως σαρδόνια… Μόνο αν συμπαθήσει κάτι σε σένα, ο πονηρός Αλεξανδρινός θα καθαρίσει αργά τους φακούς του – σημάδι μυστικό πως γυαλίζοντάς τα σχολαστικά, θα αφήσει να ανακλαστεί θολό το είδωλό σου επάνω στα θρυλικά στρογγυλά, μικρά γυαλιά του. Αυτό σημαίνει “μελοποιώ τον Καβάφη”».
Το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός», γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια της εμβληματικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, τον Οκτώβριο του 2002. Στη συνέχεια, παίχτηκε σε μεγάλους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (με ερμηνευτή, μεταξύ άλλων, τον Rolando Villazón), στη Salle de Conférences II στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με τους ίδιους ερμηνευτές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες αίθουσες. Τον περσινό Μάιο καταχειροκροτήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την καλλιτεχνική υπογραφή του μεγάλου συνθέτη, σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, το έργο του Κ. Π. Καβάφη θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τις μελωδίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου σαν «μια παλιά έξις» ή «ένας εφηβικός έρωτας», σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης.
Μελοποίηση & Θεατροποίηση: Δημήτρης Παπαδημητρίου / Τραγουδούν και ερμηνεύουν: Γιώτα Νέγκα, Άρτεμις Μπόγρη, Μπάμπης Βελισάριος, Βερόνικα Δαβάκη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης / Μουσικοί: Sergiu Nastasa (βιολί), Otilia Alitei (βιολί), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κιθάρα), Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Δημήτρης Κοντός (κρουστά), Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν), Απόστολος Παληός (πιάνο), Κωστής Θέος (βιολοντσέλο), Λίλιαν Εσίποβα (άρπα), Μερκούριος Κάραλης (κλαρινέτο), Δημήτρης Βάμβας (όμποε) / Ενορχηστρωτική Διασκευή: Τάσος Ρωσόπουλος / Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης / Γλύπτης: Μιχάλης Λαγκουβάρδος / Υπεύθυνη Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου / Υπεύθυνοι Ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ζαχαρίας Σταμούλος / Υπεύθυνος Βιντεοσκόπησης: Κώστας Ντάνης / Φροντιστής — Παρτιτούρες: Βαγγέλης Σαγρής / Οργάνωση Παραγωγής (για το Ελληνικό Σχέδιο): Βασίλης Δραμουντάνης / Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός Παραγωγών Ελληνικού Σχεδίου: Νίκος Μακράκης / Επικοινωνία (για το Ελληνικό Σχέδιο): Γιώτα Δημητριάδη, Κυριάκος Κουνάνης / Οικονομική Υπεύθυνη (για το Ελληνικό Σχέδιο): Ρόζα Πολύζου
Onassis AiR Fellows
Onassis AiR Open Days
Φθινοπωρινά Open Days І 1 & 2 Νοεμβρίου 2024 І Στέγη
ONX Open Days І 12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη
Ανοιξιάτικα Open Days І 21 & 22 Μαρτίου 2025 І Στέγη
Καλοκαιρινά Open Days І 20 & 21 Ιουνίου 2025 І Στέγη
Προβολές, περφόρμανς, ζωντανές δράσεις, ομιλίες και πολυμεσικές εγκαταστάσεις. Στα Open Days του Onassis AiR παρουσιάζονται στο κοινό highlights από τα πολύπλευρα residencies των Onassis AiR Fellows.
Τα Open Days, οι εκδηλώσεις που συστήνουν το εν εξελίξει έργο των Onassis AiR Fellows, επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικά αυτή τη χρονιά και γίνονται διήμερα για να υποδεχτούν μεγαλύτερο κοινό. Το περιεχόμενο κάθε Open Day διαμορφώνεται με βάση τις καλλιτεχνικές και ερευνητικές πρακτικές των Onassis AiR Fellows που συμμετέχουν κάθε φορά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από το έργο τους, αλλά και το πολύπλευρο εύρος των πρότζεκτ που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Σε αυτή την κατεύθυνση, στα Open Days του Onassis AiR για το 2024- 25 θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από όλο τον κόσμο που θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από ζωντανές δράσεις, προβολές, περφόρμανς, ομιλίες, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, ηχοτοπία κ.ά.
Ψηφιακή τέχνη
ONX/AiR Open Days
Onassis ONX & Onassis AiR
12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη
Ένα τετραήμερο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης και τεχνολογίας. Γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες και το έργο τους, τις μεθόδους και τις ομάδες
τους και αναζητούμε καινοτόμους τρόπους προβολής της δουλειάς τους.
Οι κοινότητες του Onassis AiR και του Onassis ONX συναντιούνται με το κοινό για να εξερευνήσουν το «μαύρο κουτί» της τέχνης και των προηγμένων τεχνολογιών. Μέσα από παρουσιάσεις έργων, ολοκληρωμένων ή σε στάδιο ανάπτυξης, ομιλίες καλλιτεχνών, performances και masterclasses, μοιραζόμαστε τις αναζητήσεις αλλά και τις ανησυχίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής σκηνής της μεταψηφιακής τέχνης.
Οι Onassis AiR / ONX Fellows παρουσιάζουν την εξέλιξη του έργου τους και συζητούν το τι σημαίνει εικαστική ψηφιακή σκηνή σήμερα.
Παρουσιάζονται επίσης έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας EMAP (European Media Art Platform), με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα που θα παρουσιαστούν εξερευνούν το σώμα –πλανητικό, ανθρώπινο και μη–, τις νέες μορφές εργασίας, την τουριστικοποίηση των πόλεων, την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ειδών και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζοντας κεντρικούς για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες προβληματισμούς. Τα έργα αυτά συνθέτουν το κυρίως σώμα της κεντρικής έκθεσης που παρουσιάζεται στο τετραήμερο του Onassis ONX/AiR Open Days, το οποίο πλαισιώνεται από ομιλίες και masterclasses των καλλιτεχνών. Επιπλέον, παρουσιάζονται έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Onassis ONX Immersive Proof- of- Concept (PoC). Σε αυτό, ομάδες δημιουργών, προγραμματιστών και παραγωγών πειραματίστηκαν με προηγμένες τεχνολογίες και έλαβαν υποστήριξη από το πρόγραμμα ONX του Ιδρύματος Ωνάση προκειμένου να δημιουργήσουν κόσμους, εμβυθιστικές εμπειρίες και πρωτότυπες τεχνικές αφήγησης. Οπτικοακουστικές παραγωγές, ψηφιακές εγκαταστάσεις και διαδραστικά παιχνίδια παρουσιάζονται τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε παραγωγικό και τεχνικό επίπεδο, με έμφαση στη διανομή και τη βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Το Onassis ONX Immersive Proof-of-Concept υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων Smart Attica European Digital Innovation Hub με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέατρο
Οξυγόνο
21 Νοεμβρίου 2024 – 12 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Κείμενο: Ivan Vyrypaev
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Τι σε κάνει να αναπνέεις; Τι σου στερεί τον αέρα; Σε τι πιστεύεις; Το Οξυγόνο του Ιβάν Βιριπάγιεφ, έργο- μανιφέστο των 00s, παρουσιάζεται ως αντίδοτο στην «ψυχοπολιτική ασφυξία» της Generation Z. Ένας θίασος 25 ατόμων σε μια spiritual rave εμπειρία.
«Γράφω για μια γενιά μορφωμένων νέων που δεν πολυπηγαίνει στο θέατρο» δήλωνε το 2003 ο Ιβάν Βιριπάγιεφ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Νέας Ρωσικής δραματουργίας, επικηρυγμένος πλέον από το ρωσικό καθεστώς και πολιτογραφημένος Πολωνός. Έργο- μανιφέστο της γενιάς των 00s, το Οξυγόνο γράφτηκε ως θεατρική πρόζα ειπωμένη από δύο πρόσωπα –ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με το ίδιο όνομα–, συνοδεία live dj- set, για να ανεβαίνει τόσο σε θεατρικές σκηνές όσο και σε κλαμπ. Η παράσταση δομημένη σε δέκα κεφάλαια, σαν μια μεταγραφή των Δέκα Εντολών, σαν μια νέα Καινή Διαθήκη, εκκινεί από το ανάποδο του «Ου φονεύσεις», καταλήγει σε μια βιβλική Αποκάλυψη, ενώ τη διατρέχει το εναγώνιο ερώτημα «τι είναι για σένα οξυγόνο;».
Είκοσι χρόνια μετά, ο δημοφιλής Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής το μεταγράφει στο σήμερα, σαν έναν αναστοχασμό της Generation Z, μετατρέποντας τη σκηνή σε «αρένα» ενός rave party, με τους dj Reign of Time στα decks κι έναν νεανικό θίασο, o οποίος, σαν μεταδραματικός Χορός, αποζητά, με τους όρους μιας βλάσφημης ποιητικής, το αντίδοτο στην ψυχοπολιτική ασφυξία των καιρών μας.
Σκηνοθεσία, Μετάφραση & Διασκευή: Γιώργος Κουτλής / Δραματουργία & Διασκευή: Βασίλης Μαγουλιώτης / Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος / Μουσική & DJs επί σκηνής: Reign of Time / Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Jeph Vanger / Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης / Σχεδιασμός Βίντεο: Uncharted Limbo Collective / Κοστούμια: Εύα Γουλάκου & Δήμος Κλιμενώφ / Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου / Επιμέλεια Κίνησης: Άλκηστις Πολυχρόνη / Βοηθός Σκηνοθέτη & Καλλιτεχνική Συνεργάτρια: Ελένη Κουτσιούμπα / Βοηθός Ενδυματολόγων: Αλεξάνδρα Φτούλη / Βοηθός Σχεδιάστριας Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη / Β’ Bοηθός Σκηνοθέτη: Ορφέας ντε Κορμπιέρ- Καλέσης / Β’ Βοηθός Φωτίστριας: Παυλίνα Παπαδάκη / Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Νοεμή Βασιλειάδου, Ιάσονας Βροχίδης, Χαρά Γιώτα, Νίκος Γονίδης, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Πάνος Κλάδης, Δέσποινα Λαγουδάκη, Μαριάννα Μαθιά, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Ιωάννης Μπάστας, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Εβίνη Παντελάκη, Αντωνία Πιτουλίδου, Γκαλ Α. Ρομπίσα, Κατερίνα Σαμαρά, Ναταλία Σουίφτ, Γιάννης Τομάζος, Κώστας Phoenix, Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης / Συντονιστής Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης / Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions – Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη / Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Προσβάσιμες παραστάσεις:
20 & 21 Δεκεμβρίου 2024
2 & 3 Ιανουαρίου 2025
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Υπέρτιτλοι για Κωφούς και Βαρήκοους (ΥΚΒ), Ακουστική Περιγραφή (ΑΠ),
Απτική Ξενάγηση (ΑΞ)
Οι προσβάσιμες παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe Beyond Access με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
https://www.onassis.org/el/whats-on/oxygen-george-koutlis
Λέξεις & Σκέψεις
Miranda July
15 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Σκηνοθέτρια, συγγραφέας, εικαστικός, περφόρμερ και μια από τις πιο τολμηρές φωνές της εποχής μας. Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο All Fours, η Μιράντα Τζουλάι έρχεται από το Λος Άντζελες στη Στέγη και μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας.
Η Μιράντα Τζουλάι δημιουργεί έργα που αψηφούν τις κατηγοριοποιήσεις και υιοθετούν πολλαπλά μέσα έκφρασης, από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έως τις εικαστικές τέχνες και την περφόρμανς. Πολλά από αυτά έχουν φιλοξενηθεί στο MoMA, το Μουσείο Guggenheim και την Μπιενάλε του Whitney. Διάλεξε το επώνυμο July από έναν μυθιστορηματικό χαρακτήρα όταν ήταν 15 χρονών και στα 20 το υιοθέτησε επίσημα. Σήμερα, γράφει και ζει ανυπόκριτα, χορεύοντας στο σπίτι της ή σε οθόνες, αμφισβητώντας τις κοινωνικές συμβάσεις και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ανακαλύψουν τον αυθεντικό εαυτό τους. Το εμβληματικό New Yorker έχει γράψει γι’ αυτήν: «Η Μιράντα Τζουλάι είναι εξαιρετική στην πλοκή. Οι ιστορίες εμφανίζονται μπροστά της, σαν δώρο από τους θεούς, και το μόνο που έχει να κάνει εκείνη είναι να τις ξετυλίξει». Στη δεκαετία του 1990, πειραματίστηκε στο πλαίσιο της riot grrrl σκηνής με διάφορα πρότζεκτ στα πεδία του θεάτρου, της περφόρμανς και του κινηματογράφου, συμμετέχοντας σε ανεξάρτητα φεστιβάλ και εναλλακτικούς χώρους τέχνης. Το 2005 έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Me and You and Everyone We Know, η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φεστιβάλ Sundance και τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσά τους και το βραβείο Χρυσής Κάμερας. Στον χώρο της λογοτεχνίας, έχει αποδείξει το χάρισμα και την ικανότητά της να αποτυπώνει –άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με ευαισθησία– όσα συζητούνται εντός και εκτός διαδικτύου στη ζωή μας. Στα βιβλία της, όπως το No One Belongs Here More Than You (2007), μια συλλογή διηγημάτων που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, και το πρώτο της μυθιστόρημα, The First Bad Man (2015), εξερευνά διάφορα θέματα, όπως είναι η μοναξιά, η αποξένωση και η ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση. Ανεξάρτητα από το μέσο και το είδος που κάθε φορά επιλέγει, η φωνή της παραμένει πάντα εκλεπτυσμένη και βαθιά ανθρώπινη. Τον Ιανουάριο θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για να παρουσιάσει ένα μέρος του κινηματογραφικού της έργου, καθώς και το τελευταίο της μυθιστόρημα, All Fours (2024). Πρόκειται για μια ωδή στην αγάπη σε όλες τις μορφές της, που έχει κυρίαρχη θέση στις συζητήσεις των Αμερικανίδων οι οποίες έχουν περάσει πλέον στο ηλικιακό φάσμα των 40+, αλλά παράλληλα βιώνουν επιθυμίες χωρίς ηλικιακούς φραγμούς.
https://www.onassis.org/el/whats-on/miranda-july-at-the-onassis-stegi
Μουσική
STEGI.RADIO Takeover
23 – 25 Ιανουαρίου 2025 І Στέγη
Το STEGI.RADIO καταλαμβάνει τη Στέγη για δεύτερη χρονιά, μεταμορφώνοντάς την σε μια καλειδοσκοπική μουσική σκηνή με εγχώριους και διεθνείς καλεσμένους της ηλεκτρονικής μουσικής.
Το STEGI.RADIO καταλαμβάνει τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για δεύτερη συνεχή χρονιά και το Takeover γίνεται πλέον θεσμός. Μέσα σε τρεις ημέρες και από τρία stages, το ραδιόφωνο ξεδιπλώνει τον πολυσυλλεκτικό του χαρακτήρα και μεταμορφώνει τη Στέγη σε ένα καλειδοσκοπικό μουσικό playground. Με διεθνείς και εγχώριους καλεσμένους, απρόβλεπτες και πρωτότυπες επιλογές, το STEGI.RADIO γιορτάζει για μία ακόμα χρονιά τις πολλές διαφορετικές πλευρές του σύγχρονου ήχου μέσα από ένα πολυδιάστατο curation που διατρέχει το φάσμα της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής. Μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του Takeover 2025 αποτελούν η Kittin, που επισκέπτεται την Αθήνα μετά τη σαρωτική της εμφάνιση στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, ο ζωντανός θρύλος του Ντιτρόιτ και το ένα εκ των τριών μελών των Underground Resistance, Robert Hood, το «θηρίο του Ρότερνταμ» με την ανεξάντλητη γκάμα του σε acid, techno, electro και italo, David Vunk, το πειραματικό free jazz σχήμα Irreversible Entanglements, υπό την ηγεσία της Moor Mother, και η ανερχόμενη Αθηναία avant pop τραγουδοποιός Vassilina. Για τη σταδιακή αποκάλυψη του πλήρους lineup, μείνετε συντονισμένοι στο onassis.org.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης
https://www.onassis.org/el/whats-on/stegiradio-takeover-2025
Θέατρο
MAMI
6 Φεβρουαρίου – 22 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Mario Banushi
«Η μητέρα μου έφερε στον κόσμο εμένα και χιλιάδες άλλα παιδιά. Ήταν μαία». ΜΑΜΙ, μια παράσταση- ύμνος για όλες τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν.
Δημιουργός μιας ολότελα δικής του σκηνικής γλώσσας, ο 26χρονος αλβανικής καταγωγής Mario Banushi περιοδεύει ήδη ανά τον κόσμο με τα πρώτα έργα του, Goodbye, Lindita (2023) και Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia (2023), και χαιρετίζεται διεθνώς ως το παιδί- θαύμα του ελληνικού θεάτρου. Κι ενώ το θέμα στις προηγούμενες παραστάσεις του ήταν το πένθος, στο ΜΑΜΙ είναι η πηγή της ζωής. Γιατί στην προσωπική μυθολογία του Banushi, οι σχεδόν ομόηχες λέξεις «μάμι» και «μαμ» γίνονται ταυτόσημες. Μάμι, όπως μητέρα. Μαμ, όπως φαΐ. Κάποιος βγάζει την καρδιά του και την προσφέρει στον άλλο σαν ένα καρβέλι αχνιστό ψωμί. Αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα, στήνει ένα ανίερο ιερό στη σχέση μητέρας και παιδιού. Για να την υμνήσει. Να την ξορκίσει. Να τη γεμίσει τάματα και αναθέματα. Να την ερωτευτεί. Γιατί, όπως σημειώνει ο ίδιος: «Πάντα έλεγα ότι η γέννα είναι ένας ανάποδος έρωτας». Η σκηνή μετατρέπεται σε ένα τοπίο μνήμης. Οικείο και, συνάμα, απόκοσμο. Οι ερμηνευτές, βυθισμένοι στη σιωπή, πλάθουν συμβάντα βαθιάς συγκίνησης και μας παρακινούν να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας μνήμες, τις δικές μας σχέσεις και τη συναισθηματική κληρονομιά που κουβαλάμε. «Όταν ήμουν περίπου ενός έτους, η μητέρα μου αναγκάστηκε να με αφήσει στη γιαγιά μου, στην Αλβανία, και να φύγει. Μέχρι τα δεκατρία μου, “μάμι” φώναζα τη γιαγιά μου. Όταν πια η μητέρα μου με πήρε μαζί της στην Αθήνα, μεγάλωσα στο διαμέρισμα πάνω από τον φούρνο όπου εργαζόταν, με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Μεγάλωσα με πολλές γυναίκες. Μεγάλωσα με νέες και ηλικιωμένες γυναίκες. Μεγάλωσα με περισσότερες από μία μητέρες. Αυτή η παράσταση είναι για εκείνες: μια ευχή, μια προσευχή στο βάρος που κουβαλάει η λέξη “μαμά” τόσο για εκείνη που το ακούει όσο και για εκείνον που το λέει. Ποιος φροντίζει ποιον – δεν κατάλαβα ποτέ αυτήν την περίπλοκη σχέση. Κι ούτε θα την καταλάβω. Αλλά προσπαθώ να την ξετυλίξω σαν έναν ομφάλιο λώρο, σαν το σπλάχνο που συνδέει τη ζωή με τις ρίζες της». Η νέα δημιουργία του σκηνοθέτη- αποκάλυψη είναι ένα οπτικό ποίημα για τη σχέση μητέρας και παιδιού. Μια παράσταση- αντίδωρο στις γυναίκες που μας έθρεψαν.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Mario Banushi / Ερμηνεύουν: Παναγιώτα Γιαγλή, Βασιλική Δρίβα, Δημήτρης Λαγός, Αγγελική Στελλάτου, Ευτυχία Στεφάνου – Ήλια Κουκουζέλη και Φώτης Στρατηγός / Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Σωτήρης Μελανός / Μουσική Σύνθεση & Sound Design: Jeph Vanger / Σχεδιασμός Φωτισμών & Συνεργάτης στη Δραματουργία: Στέφανος Δρουσιώτης / Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Αιμίλιος Αράπογλου, Θανάσης Δεληγιάννης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδώρα Πατητή / Διεθνείς Σχέσεις & Οργάνωση Περιοδείας: Νίκος Μαυράκης / Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Χριστόπουλος – TooFarEast / Συντονίστρια Ακρόασης & Residency: Κωνσταντίνα Δούκα Γκόση – TooFarEast / Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Συμπαραγωγοί: FOG Festival/Triennale Milano (Ιταλία), Noorderzon Festival / Grand Theatre Groningen (Ολλανδία) & άλλοι που θα ανακοινωθούν προσεχώς / Η αρχική έρευνα και ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Onassis AiR Dramaturgy Fellowship και του Centre Culturel Hellénique – Paris (Γαλλία) / Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Προσβάσιμες παραστάσεις:
27 Φεβρουαρίου, 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2025
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Υπέρτιτλοι για Κωφούς και Βαρήκοους (ΥΚΒ), Ακουστική Περιγραφή (ΑΠ),
Απτική Ξενάγηση (ΑΞ)
Οι προσβάσιμες παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe Beyond Access με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παράσταση ΜΑΜΙ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
https://www.onassis.org/el/whats-on/mami-mario-banushi
Θέατρο / Μουσική
ΝΕΚΥΙΑ
Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι
14 – 16 Φεβρουαρίου 2025 І Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος
Ξεκίνησε από μια φιλική κουβέντα ανάμεσα στον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου. Έκανε πρεμιέρα στη Στέγη, έγινε sold out, εκδόθηκε σε βιβλίο, ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και, τώρα, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Η Νέκυια, η εμβληματική ραψωδία «λ» της Οδύσσειας, είναι η “surround” ηχοτροπική κατάβαση στον Άδη που δημιουργήθηκε για να μας μυήσει στη ζωή.
«Κατέβα ουρανέ στη γη/ τα σκοτεινά μας βάραθρα να φέξεις/ να γίνει η αβάσταχτη σιωπή/ κραυγή, λυγμός και λέξεις». Η Νέκυια του κορυφαίου δημιουργού της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννη Αγγελάκα, και του χορογράφου- αποκάλυψη στην Ευρώπη, Χρήστου Παπαδόπουλου, ξεκινά κατανυκτικά, υποβλητικά, μυστικιστικά σαν μια τελετουργική εμπειρία θέασης και ακρόασης της εμβληματικής ραψωδίας «λ» του ομηρικού έπους. Μια “surround” ηχοτροπική κατάσταση δημιουργείται επί σκηνής για την κάθοδο στον Άδη του Οδυσσέα, ο οποίος, ακολουθώντας τις συμβουλές της Κίρκης, φεύγει με τους συντρόφους του προς τον Κάτω Κόσμο, ώστε να πάρει τον χρησμό από τον μάντη Τειρεσία για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Έχοντας ήδη γίνει sold out στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης τη σεζόν 2023- 24, η Νέκυια, αυτή η αταξινόμητη παράσταση μουσικής, θεάτρου, χορού, φωτός και αναλογίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ως «μια αποκάλυψη», «ένας ύμνος στη ζωή» – όπως γράφτηκε στον Τύπο. Ένα ξεχωριστό ταξίδι ανάμεσα στο φως και τις σκιές, με συνοδοιπόρους τη μουσική σύνθεση του Αγγελάκα και τις εικόνες που δημιουργεί ο Παπαδόπουλος. Την αφήγηση από σκηνής αναλαμβάνουν η Όλια Λαζαρίδου και ο ίδιος ο Γιάννης Αγγελάκας. Μαζί με δύο μουσικούς, τέσσερις γυναικείες φωνές και τον ηχητικό σχεδιασμό του Coti Κ., μας οδηγούν στην άβυσσο της ανθρωπότητας, του εαυτού μας και, τελικά, της ζωής.
Μετάφραση: Μέμη Κατσώνη / Σύλληψη, Σύνθεση Μουσικής, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Αγγελάκας / Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδόπουλος / Ελεύθερη Διασκευή, Πρωτότυποι Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας, Θεοδώρα Καπράλου / Ενορχήστρωση: Γιάννης Αγγελάκας, Ηλίας Μπαγλάνης / Σχεδιασμός Ήχου, Πρόσθετη Μουσική: Coti K. / Δραματουργική Επιμέλεια: Θεοδώρα Καπράλου / Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη / Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου / Βοηθός Φωτιστή: Μαριέττα Παυλάκη / Επιμέλεια Κοστουμιών: Ελευθερία Αράπογλου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μπούνταλη / Βοηθός Σκηνογράφου: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη / Αφήγηση: Όλια Λαζαρίδου, Γιάννης Αγγελάκας / Μουσικοί: Ηλίας Μπαγλάνης (πλήκτρα / πρόσθετη μουσική) / Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι) / Δημήτρης Σαλεπάκης (προηχογραφημένο modular synthesizer) / Φωνητικά: Γιώτα Κολιούση, Ειρήνη Κολιούση, Νεφέλη Μπραβάκη, Μυρτώ Σταυρακίδου- Ζάχου / Performers Φωτιστικής Εγκατάστασης: Παγώνα Μπουλμπασάκου, Αμαλία Κοσμά, Θέμις- Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Ειρήνη Μπούνταλη / Ταυτόχρονος Υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης / Παραγωγή – Εκτέλεση Παραγωγής: Wild Rose Productions – Γιώργης Δραγατάκης & Ευαγγελία Πετράκη / Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / Ευχαριστίες στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί σε έκδοση των Onassis Publications, που είναι διαθέσιμη στο Onassis Shop και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
https://www.onassis.org/el/whats-on/nekyia-giannis-aggelakas-christos-papadopoulos
Μουσική
Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol.10
6 – 7 Μαρτίου 2025 І Μικρή Σκηνή
6 Μαρτίου 2025
1η συναυλία – Οn the road, Στα χνάρια του Jack Kerouac
2η συναυλία – Off road, Γλωσσολαλιές των Βαλκανίων
7 Μαρτίου 2025
3η συναυλία – Parallel roads, Μια καθημερινή μέρα
4η συναυλία – Crossroads, Ταξιδεύοντας στον χρόνο και στον ήχο
Νέοι μουσικοί διαμορφώνουν το φετινό συναυλιακό πρόγραμμα, με επίκεντρο διαδρομές σε αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους, βαλκανικά μονοπάτια, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού και η συνεργασία της Στέγης με το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμπληρώνουν 10 χρόνια. Με αφορμή αυτή την επέτειο, τρεις νέοι μουσικοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια διευρυμένη επιμελητική ομάδα για να διαμορφώσουν από κοινού το φετινό μουσικό πρόγραμμα. Οι μουσικές της Γέφυρας για αυτή τη σεζόν μάς ταξιδεύουν σε αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους και μονοπάτια στα βουνά των Βαλκανίων, αλλά και σε μονόδρομους της ύπαρξης και παράτολμες μεταβάσεις στον χωροχρόνο.
Επιμελητική ομάδα: Λορέντα Ράμου, Παύλος Κόρδης, Ηρώ Μενέγου, Φίλιππος Ράσκοβιτς / Αναθέσεις έργων: Φίλιππος Σακαγιάν, Δανάη Μπελοσίνοφ, Ιάσων Μαρούλης
1η συναυλία — Οn the road / Στα χνάρια του Jack Kerouac: Νέα μουσική από πόλεις των ΗΠΑ απ’ όπου πέρασε ο συγγραφέας / Galan Trio
2η συναυλία — Off road / Γλωσσολαλιές των Βαλκανίων: Ταξίδι στα Ανατολικά της Δύσης με ένα βιολί / Βασίλης Σούκας (βιολί), Φαίδωνας Μηλιάδης (βιολί), Λυδία Λινάρδου (πιάνο)
3η συναυλία — Parallel roads / Μια καθημερινή μέρα: Δύο παράλληλες εξερευνήσεις του μεταμοντέρνου για φωνή και τσέλο / Μάριος Μανιατόπουλος (τενόρος), Αναστασία Δεληγιαννάκη (τσέλο)
4η συναυλία — Crossroads / Ταξιδεύοντας στο χρόνο και στον ήχο: Ταξίδι με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους από τον Μεσαίωνα στο σήμερα / Μάριος Μανιατόπουλος (τενόρος), Γιάννης Ψαράκης (κρουστά)
Θέατρο
Βερενίκη
ελεύθερα εμπνευσμένο από τη Βερενίκη του Ρακίνα
26 – 30 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci
Πρωταγωνιστεί: Isabelle Huppert
Είναι ο έρωτας αλήθεια; Ή συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας; Ο Ρομέο Καστελούτσι σκηνοθετεί την Ιζαμπέλ Ιπέρ και 14 άνδρες σε ένα έργο για την τρέλα, την αλήθεια και το ψέμα του να αγαπάς και να αγαπιέσαι.
Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι και ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κείμενα της Δυτικής λογοτεχνίας. Η Βερενίκη του Ρακίνα μεταμορφώνεται από μια Ιζαμπέλ Ιπέρ όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, με τους ανδρικούς ρόλους να στέκονται γύρω της ως βουβά πρόσωπα και τον θρήνο του χαμένου έρωτά της να αντηχεί μέσα μας και γύρω μας.
«Ο έρωτας είναι το Θέατρο της Σκληρότητας» λέει ο Καστελούτσι με αυτή την παράσταση, όπου μια λαβωμένη ηρωίδα απεκδύεται το βασιλικό πέπλο της και 14 άνδρες παίρνουν αποφάσεις ερήμην της. Η Βερενίκη παρουσιάζεται ως το ακίνητο και κεντρικό σημείο του χάους και ως η αρχή ενός τυφώνα που μας συμπαρασύρει. Όπως αναφέρει η Libération: «Η ηθοποιός και ο σκηνοθέτης σκάβουν βαθιά. Εξερευνούν τον εφιάλτη της απουσίας».
Η Βερενίκη είναι ένα μανιφέστο έρωτα και απώλειας, που συνορεύει με την αλήθεια και το όνειρο, την τρυφερότητα και την τρέλα. Ένα συγκλονιστικό σκηνικό σύμπαν σε δημιουργία του Καστελούτσι, με κοστούμια που μαγνητίζουν από τη διάσημη Ολλανδή σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen, ενώ η μουσική του Scott Gibbons συνθέτει μοναδικά τη μοναξιά και την εγκατάλειψη. Ο Καστελούτσι σημειώνει: «Πραγματικά εισερχόμαστε στο αληθινό, στο σκοτάδι του σώματος, σε ό,τι παραμένει κρυμμένο από το δέρμα. Ένα θέατρο φτιαγμένο από αληθινά, ψεύτικα και φαντασιωμένα σώματα. Η παιδεία και η αγνότητα σηματοδοτούν τα όρια μιας ερωτικής νοσηρότητας που συνθλίβει τα σώματα: η βία είναι πλέον ενδοκρινική και τα φρένα είναι πιο ισχυρά από το γκάζι. Αυτή η ενέργεια δεν εκρήγνυται, καθώς συγκρατείται από ένα σώμα που δεν έχει πια λόγια. Για αυτό και η Βερενίκη είναι ίσως η πιο ακίνητη, στατική και ανησυχαστική “τραγωδία” που έχει συλληφθεί ποτέ. Κι όμως, μας φέρνει δάκρυα στα μάτια, γιατί στη Βερενίκη –θα μπορούσε να πει κανείς – είμαι εγώ».
Bérénice του Romeo Castellucci / ελεύθερα εμπνευσμένο από τη Βερενίκη του Ρακίνα (Jean
Racine) / Ένας μονόλογος με την Isabelle Huppert / Και με τη συμμετοχή των Cheikh Kébé και Giovanni Manzo / Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci / Πρωτότυπη Μουσική: Scott Gibbons / Κοστούμια: Iris van Herpen / Βοηθός Σκηνοθέτη: Silvano Voltolina / Τεχνική Διεύθυνση: Eugenio Resta / Τεχνικοί Σκηνής: Andrei Benchea, Stefano Valandro / Τεχνικός Φωτισμών: Andrea Sanson / Τεχνικός Ήχου: Claudio Tortorici / Ενδυματολόγος: Chiara Venturini / Σχεδιασμός Κομμώσεων & Μακιγιάζ: Sylvie Cailler & Jocelyne Milazzo / Γλυπτά Σκηνής & Αυτοματισμοί: Plastikart Studio Amoroso & Zimmermann / Διεύθυνση Παραγωγής: Benedetta Briglia, Marko Rankov / Παραγωγή & Περιοδεία: Giulia Colla / Οργάνωση: Bruno Jacob, Leslie Perrin, Caterina Soranzo / Συμβολή στην Παραγωγή: Gilda Biasini / Τεχνική Ομάδα: Lorenzo Camera, Carmen Castellucci, Francesca Di Serio, Gionni Gardini / Ασκούμενη Ενδυματολόγος: Madeleine Tessier / Φροντιστήριο Κίνησης: Serena Dibiase / Φροντιστήριο Κειμένου: Agathe Vidal / Συντονισμός: Michela Medri, Elisa Bruno, Simona Barducci / Οικονομικός Σύμβουλος: Massimiliano Coli / Εκτελεστικοί Παραγωγοί: Societas, Cesena και Printemps des Comédiens / Cité du Théâtre Domaine d’O, Montpellier / Συμπαραγωγοί: Théâtre de La Ville Paris (Γαλλία), Comédie de Genève (Ελβετία), Ruhrtriennale (Γερμανία), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), deSingel International Arts Center (Βέλγιο), Festival Temporada Alta (Ισπανία), Teatro di Napoli – Teatro Nazionale (Ιταλία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Triennale Milano (Ιταλία), National Taichung Theater (Ταϊβάν), Holland Festival (Ολλανδία), LAC Lugano Arte e Cultura (Ελβετία), TAP – Théâtre Auditorium de Poitiers (Γαλλία), La Comédie de Clermont- Ferrand – Scène Nationale (Γαλλία), Théâtre national de Bretagne – Rennes (Γαλλία) / Με την υποστήριξη του Fondation d’entreprise Hermès
https://www.onassis.org/el/whats-on/berenice-romeo-castellucci
Λέξεις & Σκέψεις
Benjamin Labatut
Άνοιξη 2025 І Κεντρική Σκηνή
Ο Χιλιανός συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ, που χαρακτηρίστηκε ως το «νέο παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο», στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.
Ο συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ αψηφά κατατάξεις και περιορισμούς, καθώς δημιουργεί ένα νέο, δικό του, υβριδικό είδος που σαγηνεύει κοινό και κριτικούς. Ακροβατώντας ανάμεσα στην επιστήμη και τη μυθοπλασία, στη μεγαλοφυΐα και την παραφροσύνη, στα όνειρα και τους εφιάλτες της επιστημονικής προόδου, ο Λαμπατούτ παράγει ένα κράμα που προκαλεί δέος –και ενίοτε τρόμο– και όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας θολώνουν και συγχέονται. Μυστηριώδης, ακριβοθώρητος και πολυμεταφρασμένος, ο Λαμπατούτ έχει ήδη λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων για το έργο του, ενώ με το βιβλίο του, Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο, βρέθηκε ανάμεσα στους φιναλίστ για το Διεθνές Βραβείο Booker του 2021. Με το βιβλίο του, Maniac, ο Λαμπατούτ καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με το σενάριο της αυτονόμησης της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας την ανάδυση μιας νέας θεότητας και την ανθρωπότητα στο χείλος της αυτοκαταστροφής. Γεννημένος το 1980 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγαλωμένος στη Χάγη, το Μπουένος Άιρες και τη Λίμα, ο Μπενχαμίν Λαμπατούτ σε ηλικία 13 ετών εγκαταστάθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Οι συνεντεύξεις και οι φωτογραφίες του σπανίζουν, καθώς αποφεύγει την έκθεση που επιτάσσουν οι σύγχρονες πρακτικές προώθησης των βιβλίων. Σε μια σπάνια ευκαιρία, την άνοιξη του 2025, ο Λαμπατούτ θα βρεθεί στην Αθήνα και στη Στέγη για να μας μιλήσει για το συναρπαστικό έργο του.
Τα βιβλία του Μπενχαμίν Λαμπατούτ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ
https://www.onassis.org/el/whats-on/benjamin-labatut-at-the-onassis-stegi
Χορός
ODD
Onassis Dance Days
3 – 6 Απριλίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Στη δωδέκατη χρονιά του, το καθιερωμένο φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης, που αγαπά να απαντά λοξά στο ερώτημα «τι είναι χορός;», βάζει στο επίκεντρο την εικαστικότητα και, μαζί, τις πολιτικές της αισθητικής, γνωρίζοντας καλά πως το θέαμα είναι το πιο ανθεκτικό φετίχ.
Εδώ και δώδεκα χρόνια, στο πλαίσιο του Onassis Dance Days (ODD), του διεθνούς κύρους φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης που παρουσιάζει και αναδεικνύει ξένους και Έλληνες χορογράφους, έχουμε δει διάφορα απίθανα: θεάματα χορού σε ρινγκ και γήπεδα ποδοσφαίρου, μαγειρικά σόου και electropop μανιφέστα, περιπατητικές περφόρμανς, έργα με τη χρήση VR και AI, παραστάσεις- φόρους τιμής στη σεξουαλικότητα και τη μουσικότητα. Φέτος, στρέφουμε το βλέμμα στη σχέση εικαστικότητας και σύγχρονου χορού. Μια σχέση τόσο παλιά όσο το έργο- ορόσημο Parade (1917), ένας ύμνος στον αντικομφορμισμό εν μέσω Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μουσική του Erik Satie, σενάριο του Jean Cocteau, κοστούμια του Pablo Picasso και χορογραφία του Léonide Massine. Δημιουργήθηκε έπειτα από ανάθεση του δαιμόνιου ιμπρεσάριου των Ρωσικών Μπαλέτων, Sergei Diaghilev, εκείνου που ουσιαστικά πρωτοσύστησε τον μοντερνισμό στον κλασικό χορό, καλώντας στα μπαλέτα του τους εκπροσώπους της αβανγκάρντ της εποχής του: Igor Stravinsky, Vaslav Nijinsky, Henri Matisse, Giorgio de Chirico, Joan Miró. Μια σχέση τόσο ριζοσπαστική, που έφερε εντός των γκαλερί και των μουσείων καλλιτέχνες περφόρμερ που αποθέωσαν το εφήμερο, το ομορφάσχημο και το επικίνδυνο του σώματος εν κινήσει — από την Yvonne Rainer έως την Trisha Brown και από τον Oskar Schlemmer έως τον Bruce Nauman. Ταυτόχρονα, σε μια σχέση μεταμορφωτική, όπως την οραματίστηκε η σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen, η οποία ξεκίνησε από τον χορό για να αναδείξει, τελικά, με τα κοστούμια υψηλής ραπτικής- έργα τέχνης της το αέναο της κίνησης. Μια σχέση, τέλος, που βασίστηκε σε σχέσεις: χορογράφων και εικαστικών/μουσικών, όπως ήταν το δίδυμο Merce Cunningham & John Cage, ή σχεδιαστών μόδας και χορογράφων, όπως στις περιπτώσεις των Gianni Versace & Maurice Béjart και Issey Miyake & William Forsythe. Με προσκεκλημένο από το εξωτερικό τον εικονοκλάστη χορογράφο Damien Jalet και το έργο του, Planet [wanderer], μια χορογραφική αναμέτρηση με την αδάμαστη ομορφιά της φύσης, το ODD αναδεικνύει δημιουργούς του χορού, οι οποίοι σε συνεργασία με γλύπτες και εικαστικούς ερευνούν, στο πλαίσιο των Onassis AiR fellowship που έλαβαν ύστερα από το σχετικό Open Call 24/25, τα όρια της εικαστικότητας και της κίνησης, τις πολιτικές της αισθητικής και της μόδας, καθώς και το θέαμα ως το πιο ανθεκτικό φετίχ.
Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Επιμελητική Κατεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου / Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας / Ανάθεση – Παραγωγή ελληνικών παραγωγών: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οι ελληνικές παραγωγές του ODD υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-dance-days-2025
Χορός
Planet [wanderer]
Onassis Dance Days 2025
4 – 6 Απριλίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Χορογραφία: Damien Jalet
Σκηνογραφία: Kohei Nawa
Πλανήτες είμαστε. Και, μαζί, πλάνητες, διαρκώς περιπλανώμενες υπάρξεις, πάνω στο ίδιο ουράνιο σώμα. Ο διεθνούς κύρους εικονοκλάστης χορογράφος, συνεργάτης της Madonna, του Thom Yorke και της Marina Abramović, μεταξύ άλλων, δημιουργεί μαζί με τον Ιάπωνα εικαστικό Kohei Nawa, μια μνημειώδη εγκατάσταση, μια κοσμογονία εν κινήσει.
Οχτώ πλάσματα, οχτώ πλανήτες. Σαν νομάδες, καταδικασμένοι από τον νόμο της βαρύτητας, περιφέρονται αέναα πάνω στο ίδιο ουράνιο σώμα. Ο Νταμιέν Ζαλέ εκθέτει οχτώ χορευτές σε μια διαρκή αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης: τον άνεμο, το νερό, το χώμα, τον καπνό, την ομίχλη, το φως, το σκοτάδι. Μια κοσμογονία συντελείται επί σκηνής.
Εικονοκλάστης χορογράφος και χορευτής, ο Νταμιέν Ζαλέ (Βέλγιο/Γαλλία) είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μνημειώδεις χορογραφίες του, που μπορούν να εκληφθούν ως εικαστικές εγκαταστάσεις, όπως το εμβληματικό Chiroptera (2023), στην πρόσοψη της Opéra Garnier του Παρισιού, με τη συμμετοχή 153 χορευτών. Επίσης, έχει υπάρξει χορογράφος της Madonna (στις περιοδείες της, Madame X και Celebration), των ταινιών Suspiria του Luca Guadagnino, Anima του Paul Thomas Anderson και Emilia Pérez του Jacques Audiard, και συνεργάτης καλλιτεχνών όπως ο Sidi Larbi Cherkaoui, η Marina Abramović, η Iris van Herpen, o Thom Yorke, o Ryuichi Sakamoto, o Thomas Bangalter και o JR. Για την πρώτη του σκηνική εμφάνιση στη Στέγη, επιθυμία του ήταν να έρθει με το έργο που ξεκίνησε να δημιουργεί στην Ιαπωνία, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι του 2011. Ένα έργο στο οποίο έδωσε τελικά τον τίτλο Πλανήτης [περιπλανώμενος], εμπνευσμένος από την αμφισημία του αρχαιοελληνικού ρήματος «πλανάομαι/πλανώμαι», δηλαδή «περιπλανιέμαι/ χάνω τον δρόμο μου/σφάλλω». Γιατί ίσως αυτό είμαστε. Πλάνητες. Πάνω στο ίδιο ουράνιο σώμα, το οποίο, με τη σειρά του, πλανιέται στο σύμπαν.
Χορογραφία: Damien Jalet / Σκηνογραφία: Kohei Nawa / Μουσική: Tim Hecker / Φωτισμοί: Yukiko Yoshimoto / Συνεργάτης Ηχητικού Σχεδιασμού: Xavier Jacquot / Βοηθός στη Χορογραφία: Alexandra Hoàng Gilbert / OEil Extérieur: Catalina Navarrete Hernández / Παραγωγός Δημιουργικού: Jamila Hessaine / Ερμηνεία: Shawn Ahern, Karima El Amrani, Αιμίλιος Αράπογλου, Francesco Ferrari, Vinson Fraley, Christina Guieb ή Thi Mai Nguyen, Astrid Sweeney, Ema Yuasa / Παραγωγή 2023: Théâtre National de Bretagne, Centre dramatique national (Rennes) (Γαλλία) / Παραγωγή 2021: Chaillot – Théâtre national de la Danse (Γαλλία) / Συμπαραγωγοί: Chaillot – Théâtre national de la Danse (Γαλλία), Charleroi danse – Centre chorégaphique de la Fédération Wallonie- Bruxelles (Βέλγιο), Sandwich Inc. (Ιαπωνία), Festspielhaus St Pölten (Γερμανία), Μητροπολιτικό Θέατρο Τόκιο (Ιαπωνία), Θέατρο ROHM Κιότο (Ιαπωνία), Opéra de Rouen Normandie (Γαλλία), Ballet du Grand Théâtre de Genève (Ελβετία), Theater Kampnagel Hamburg (Γερμανία), Staatstheater Darmstadt (Γερμανία), Nagelhus Schia Productions (Νορβηγία) / Με την υποστήριξη των Grand Marble και MATSUSHIMA HOLDINGS CO., LTD / Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Κιότο – ULTRA SANDWICH Project #14 #15 #16 #17, Kyoto University – Takenaka University / Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Théo Casciani, Prabda Yoon, Fabienne Aucant, Didier Deschamps / Το έργο ήταν υποψήφιο για το βραβείο μπαλέτου Fedora – Van Cleef & Arpels το 2020
https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-dance-days-2025/planet-wanderer-damien-jalet
Μουσική
Borderline Festival 2025
10 – 12 Απριλίου 2025 І Στέγη
Τρεις ηλεκτρικές ημέρες με σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, από ambient μέχρι cross- genre DJ sets.
Στη 14η έκδοσή του, το Borderline ξετυλίγεται για τρεις ημέρες στη Στέγη, παρουσιάζοντας διαφορετικές και συμπληρωματικές εκφάνσεις του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου. Ένας αφαιρετικός, ambient και deep listening κόσμος συναντιέται με μια έντονη και σωματική εμπειρία ακρόασης μέσα από cross- genre DJ sets από καλλιτέχνες που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς πειραματικής χορευτικής μουσικής.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης
https://www.onassis.org/el/whats-on/borderline-festival-2025
Χορός
My Fierce Ignorant Step
(προσωρινός τίτλος)
8 – 18 Μαΐου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Χρήστος Παπαδόπουλος
Δέκα περφόρμερ δημιουργούν ένα ηχοτοπίο και τη χορογραφία του. Μνήμες και ακούσματα, φωνές και σώματα ηχούν σαν μουσικά όργανα. Η νέα δουλειά του διεθνώς διάσημου μινιμαλιστή Έλληνα χορογράφου εξερευνά πώς η κίνηση γίνεται ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών.
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του χορογραφία κι έναν χρόνο μετά τη σκηνοθεσία της ομηρικής Νέκυιας με τον Γιάννη Αγγελάκα στη Στέγη, ο Χρήστος Παπαδόπουλος καταθέτει το πιο προσωπικό έργο του και, για πρώτη φορά, συνδέει την υλικότητα του ήχου με τη μουσικότητα των σωμάτων. Στο νέο του έργο, ένα πληθυντικό σώμα πάλλεται επί σκηνής, πορεύεται με τα μάτια ορθάνοιχτα προς τα εμπρός. Η ανάσα του γίνεται φωνή που οδηγεί τα βήματα: πότε μεγάλα, πότε μικρά, πάντα σταθερά και αποφασιστικά, σχεδόν ξένοιαστα. Τα σώματα των χορευτών ανασαίνουν, οι ανάσες τους γίνονται ήχοι, που μετατρέπονται σε φωνές και κινήσεις, ένας καλπασμός που διαρκώς φουσκώνει. Εδώ, o Παπαδόπουλος θέλει να επεξεργαστεί συνειδητά την επιρροή που έχει ασκήσει πάνω του το μνημειώδες μουσικό έργο Άξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, εξερευνώντας πόσο ο ήχος και ο λόγος μπορούν να διασταλούν ώστε να φτάσουν τον βαθμό αφαίρεσης που έχει μια κίνηση – ένα χέρι που σηκώνεται, ένα σώμα που ταλαντώνεται, ένα πόδι που τρέμει. Για τον χορογράφο, η πρώτη παρόρμηση για τη δημιουργία του νέου του έργου θεμελιώνεται σε ακουστικές μνήμες της παιδικής και νεανικής του ηλικίας, μνήμες που ο ίδιος μοιράζεται με πολλούς άλλους Έλληνες: μνήμες συλλογικές και συνδεδεμένες με τη μοίρα του τόπου μας, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι άμεσα ορατό. Γίνεται να δουλευτεί ένα κείμενο με τις ίδιες συνθετικές αρχές που χορογραφείται ένα σώμα; Πόσο μπορεί να πλησιάσει το σώμα τις λέξεις και οι λέξεις το σώμα; Μπορεί αυτό να γίνει μια εμπειρία κοινή, διάφανη, απλή;
Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος / Χορεύουν & συνεργάζονται: Θέμις Ανδρεουλάκη, Αντώνης Βαής, Αμαλία Κοσμά, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρέγιαννη, Τάσος Νίκας, Δανάη Παζιργιαννίδη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου / Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη / Κοστούμια: Άγγελος Μέντης / Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου / Πρωτότυπη Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής / Βοηθός Χορογράφου: Σεβαστή Ζαφείρα / Οργάνωση και Εκτέλεση παραγωγής: Ζωή Μουσχή – Ρένα Ανδρεαδάκη / Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Συμπαραγωγοί: Théâtre de la Ville – Paris (Γαλλία), Julidans (Ολλανδία), Romaeuropa (Ιταλία), Théâtre d’Orléans (Γαλλία), I Teatri di Reggio Emilia (Ιταλία) & άλλοι που θα ανακοινωθούν προσεχώς / Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Η παράσταση My Fierce Ignorant Step (προσωρινός τίτλος) πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
https://www.onassis.org/el/whats-on/my-fierce-ignorant-step-working-title-christos-papadopoulos
Έκθεση – Ψηφιακή τέχνη
Plásmata III
Μάιος – Ιούνιος 2025
Ξεκινώντας από τον κοινό και δημόσιο χώρο, τα Plásmata III επιστρέφουν στην Αθήνα τον Μάιο του 2025 και εστιάζουν στο οργανικό και στην ύλη, αναζητούν νέες μορφές land art και ταυτόχρονα ενσωματώνουν την ψηφιακότητα στην καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση.
Πότε και πού συναντιόμαστε; Έχουμε ανάγκη από μια κοινή πραγματικότητα ή μας αρκεί ο εαυτός μας; Τι μας φέρνει κοντά και τι μας απωθεί; Τι είναι φύση, τι πραγματικό και τι όχι, όταν ο σουρεαλισμός γίνεται η κυρίαρχη οπτική γλώσσα κι ακόμη κι οι αλγόριθμοι έχουν παραισθήσεις; Καθώς οι πλέον προηγμένες τεχνολογίες εξαφανίζονται μέσα στον φυσικό χώρο, αφομοιώνοντάς τον και αφομοιωνόμενες από αυτόν, οι τρόποι με τους οποίους κατανοούμε, βιώνουμε και επικοινωνούμε την πραγματικότητά μας αλλάζουν ριζικά. Τα όρια ανάμεσα στο ψηφιακό και το υλικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο, το μέσα και το έξω καταργούνται. Τα Plásmata III είναι ένα ζωντανό εργαστήριο, μια διατοπική μηχανή επιθυμίας, ονείρων και σωμάτων, ανθρώπινων και μη. Ο αστικός δημόσιος χώρος, η παγιδευμένη στον ανθρωποκεντρισμό «φύση», ειδικά όπως εκφράζεται μέσα από τη φαντασίωση και τη μυθολογία του πάρκου, αποτελεί και πάλι τον πορώδη και ταυτόχρονα συμπαγή πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται τα Plásmata III. Είναι ένα τεράστιο μαγνητικό πεδίο, μέσα στο οποίο τα Πλάσματα συναντιούνται, έλκονται και απωθούνται, επιθυμούν και αποστρέφονται, ερωτεύονται ή χωρίζουν, περνούν ή παραμένουν. Είναι ο υλικός και συμβολικός χώρος στον οποίον το κάθε ένα δημιουργεί τις δικές του θραυσματικές και, πολλές φορές, αντικρουόμενες πραγματικότητες. Είναι μια αγκαλιά που δεν ξέρεις πού θα σε πάει. Όπως κάθε αγκαλιά που αξίζει το όνομά της. Τα Plásmata III περιλαμβάνουν μια σειρά παράλληλων δράσεων, ορισμένες από τις οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων Smart Attica European Digital Innovation Hub με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “European Digital Deal” με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://www.onassis.org/el/whats-on/plasmata-iii
Μουσική
Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά 2025
Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων
27 – 29 Ιουνίου 2025 І Κόνιτσα
Επιμέλεια: Christopher C. King
Ταξιδεύουμε για τρίτη χρονιά στην Κόνιτσα, μαζί με τον βραβευμένο με Grammy μουσικό παραγωγό Christopher King, για ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ που συνδυάζει τους παραδοσιακούς ήχους των Βαλκανίων με πειραματικούς αυτοσχεδιασμούς και εθνογραφικό κινηματογράφο.
H τρίτη χρονιά του φεστιβάλ Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων έχει ως θέμα τις απροσδόκητες επιρροές στις οικονομίες της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας και των νότιων Βαλκανίων. Επειδή ο χρόνος επηρεάζει τον χώρο, ο τόπος όπου βρισκόμαστε σήμερα δεν είναι ο τόπος όπου ήμασταν παλαιότερα. Συχνά, είναι εκτός της συλλογικής μας μνήμης η συνειδητοποίηση της ποικιλομορφίας των γλωσσών, των εθνοτικών κοινοτήτων και των θρησκειών που κάποτε μοιράζονταν έναν κοινό χώρο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Και το να μοιράζεσαι τον χώρο σημαίνει επίσης να δημιουργείς κουλτούρες, ιδιαίτερα μουσικές κουλτούρες. Στο πρόγραμμα αυτού του φεστιβάλ οι παραδόσεις, τόσο οι παλιές όσο και οι νεότερες, δανείζονται η μία από την άλλη, σχηματίζοντας συγκλονιστικές συγκλίσεις. Τα αυτιά μας πρέπει να είναι τόσο ανοιχτά όσο και το μυαλό μας. Και ως ηχητικοί αρχαιολόγοι, πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο για το παρελθόν μας. Εξερευνώντας περαιτέρω το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμά του, σε αυτό το τρίτο ετήσιο φεστιβάλ θα είναι προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, μουσικοί από την ελληνική ποντιακή παράδοση, την κεντρική Βουλγαρία, τα ελληνικά νησιά, τα Καρπάθια όρη, τη Μικρά Ασία και την παράδοση Klezmer. Τις δύο πρώτες βραδιές θα πραγματοποιηθούν επίσης προβολές ταινιών.
Τις Κυριακές στη Στέγη βλέπουμε παραστάσεις από νωρίς.
Αλλάζουμε τις συνήθειές μας, αλλάζουμε τις Κυριακές μας. Τη φετινή σεζόν στη Στέγη εγκαινιάζουμε τις μεσημεριανές και απογευματινές παραστάσεις και φέρνουμε το θέατρο λίγο πιο κοντά μας. Κάθε Κυριακή, στην Κεντρική Σκηνή οι παραστάσεις ξεκινούν στις 14:00 και στη Μικρή Σκηνή στις 17:00. Γιατί οι Κυριακές υπόσχονται μια νέα, μοναδική εμπειρία στη Στέγη, με παραστάσεις σε έκδοση αποκλειστικά «ματινέ», όπως O Xορός των εραστών σε σκηνοθεσία Tiago Rodrigues στη Μικρή Σκηνή και, στην Κεντρική Σκηνή, το Οξυγόνο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, το MAMI σε σκηνοθεσία Mario Banushi,η Βερενίκη σε σκηνοθεσία Romeo Castellucci και το My Fierce Ignorant Step (προσωρινός τίτλος) του Χρήστου Παπαδόπουλου. Πριν ή μετά από κάθε παράσταση, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα ελαφρύ γεύμα ή ναπιούμε το ποτό μας στη Στέγη. Η εμπειρία θέασης επαυξημένη.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο onassis.org.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ONASSIS CULTURE
Onassis Cinema
Νέες ταινίες. Νέοι Κόσμοι.
Νέες παραγωγές. Μεγάλου και μικρού μήκους. Μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Κινηματογραφικά βραβεία. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «Νύχτες Πρεμιέρας». Προβολές στο Onassis Channel. Ανοιχτό κάλεσμα για ταινίες μικρού μήκους. Στηρίζουμε το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του.
Sacrifice Romain Gavras
Σπασμένη Φλέβα Γιάννης Οικονομίδης
Κόρη Εύη Καλογηροπούλου
Pirateland Σταύρος Πετρόπουλος
Μικρός Θάνατος Ευθύμης Kosemund- Σανίδης
KΑΙ ΕΛ KΑΙ ΑΛ Ιλίρ Τσούκο
Ντοκιμαντέρ για την Αθήνα Τάσος Λάγγης
Eternal Desires Χρήστος Σαρρής
Η Καρδιά του Ταύρου Εύα Στεφανή
Sacrifice Romain Gavras
Μετά το Gener8ion και το Athena, το Onassis Culture στηρίζει τη νέα ταινία του enfant terrible του γαλλικού σινεμά, που θα γυριστεί στην Ελλάδα. Με ένα all- star cast και παρέα με τον συν σεναριογράφο του Succession, Will Arbery, ο Romain Gavras ετοιμάζει την τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους του, που θα γυριστεί σε ένα ελληνικό ηφαιστειογενές νησί. Το Sacrifice είναι η ιστορία ενός σταρ ηθοποιού, του Μάικ (Chris Evans), που μετά από μια δημόσια κατάρρευσή του ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή του σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά. Όμως, η παρουσία του επισκιάζεται όταν στην εκδήλωση εισβάλει μια ριζοσπαστική ομάδα μαχητών, με επικεφαλής τη φανατική Τζόαν (Anya Taylor Joy). Εκείνη απάγει τον Μάικ μαζί με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, για χάρη μιας προφητείας με αποκαλυπτικό χαρακτήρα: να θυσιαστούν τρία άτομα για να σωθεί η ανθρωπότητα.
Η ταινία σε παραγωγή της Iconoclast και της Heretic και συμπαραγωγή του Onassis Culture αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.
Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, Anya Taylor- Joy, Vincent Cassel, Salma Hayek Pinault, John Malkovich
Σπασμένη Φλέβα Γιάννης Οικονομίδης
Μετά την Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς και το Σπιρτόκουτο: The Musical το Onassis Culture στηρίζει, ως συμπαραγωγός, το ιδιαίτερο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιάννη Οικονομίδη. Η νέα ταινία του, Σπασμένη Φλέβα, είναι η ιστορία ενός μεσοαστού επιχειρηματία και οικογενειάρχη που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ανεξέλεγκτη τροχιά. Αισθάνεται ασφυκτικά στριμωγμένος στη δουλειά του, καθώς ένας τοκογλύφος απειλεί να του κατάσχει το μεγάλο και πολυτελές διαμέρισμα του, ενώ η οικογένειά του είναι έτοιμη να διαλυθεί. Όπως γράφει ο σκηνοθέτης: «Η λύση που υπερήφανος βρίσκει και σφιχταγκαλιάζει με λαχτάρα είναι τελικά το βαρίδι που τον πάει κατευθείαν βαθιά, πολύ βαθιά στον πάτο. Η τραγική μοίρα ορθώνεται απέναντί του αδυσώπητη, σιωπηλή, με απέραντη ειρωνεία». Η ταινία, το σενάριο της οποίας συνυπογράφει με τον ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2025.
Κόρη Εύη Καλογηροπούλου
Μετά τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία Στον Θρόνο του Ξέρξη, το Onassis Culture στηρίζει τη σκηνοθέτρια στην πρώτη μεγάλου μήκους. Η Κόρη είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό σύμπαν, μια μικρή πόλη- κράτος που κυβερνάται από ένοπλους άνδρες και ένα γιγαντιαίο διυλιστήριο πετρελαίου που λατρεύεται σχεδόν σαν θεός. Η κεντρική ηρωίδα, Μαρία, που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη, δεν αμφισβητεί την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων που βασίζεται στη βία και έτσι η ίδια γίνεται αποδεκτή από τη συμμορία αυτών των ισχυρών ανδρών. Η άφιξη μιας νεαρής γυναίκας αλλάζει τις ισορροπίες των πραγμάτων.
Η ταινία, που βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης, απέσπασε το Eurimages Development Award στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και το ARTE Award του Atélier Cinéfondation στο Φεστιβάλ των Καννών. Η Κόρη έρχεται να συμπληρώσει τη φιλμογραφία της Καλογηροπούλου, η οποία μέσα από τις ταινίες της ερευνά θεματικές που σχετίζονται με τον αποκλεισμό και τη συμπερίληψη, την πολυπολιτισμική ταυτότητα, τη γυναικεία παρουσία στα πλαίσια της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τα μεταποκαλυπτικά περιβάλλοντα.
H ταινία, σε παραγωγή της Neda Film, είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture, της Blue Monday Productions και της Kidam, σε διανομή της World Sales Playtime.
Πρωταγωνιστούν: Μελισσάνθη Μάχουτ, Aurora Marion, Χρήστος Λούλης, Κώστας Νικούλι, Σταύρος Σβήγκος, Έρρικα Μπίγιου, Νίκη Βακάλη, Ξένια Ντάνια, Εριφύλη Κιτζόγλου, Μυρτώ Κοντονή, Nayla Gougni, Ηρακλής Τσουζίνοφ, Βασίλης Μίχας
Pirateland Σταύρος Πετρόπουλος
Μια σκοτεινή κωμωδία με πειρατές και τουρίστες. Η νέα μικρού μήκους του Σταύρου Πετρόπουλου, σε σενάριο Γιώργου Τελτζίδη, είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture. Στο τέλος της τουριστικής σεζόν, μια οικογένεια Νορβηγών επισκέπτεται την περιοχή της Γραμβούσας στην Κρήτη και καταλύει στο μικρό πανδοχείο του Μάνου και της οικογένειάς του. Αρχικά, ζητούν από τον Μάνο και τον έφηβο γιο του, Τάσο, να τους ξεναγήσουν στα θρυλικά μέρη των πειρατών. Όταν ζητούν μια πιο αυθεντική πειρατική εμπειρία, ο Μάνος συναινεί και έτσι ξεκινά ένα συναρπαστικό παιχνίδι αναπαράστασης με εικονικές απαγωγές και ήπια βία. Καθώς το παιχνίδι κλιμακώνεται, η ένταση και ο ενθουσιασμός της οικογένειας των Νορβηγών αυξάνονται και οι εμπειρίες γίνονται όλο και πιο ριψοκίνδυνες. Ο Τάσος παρακολουθεί τον πατέρα του να βυθίζεται στον ρόλο του, διευρύνοντας το μεταξύ τους χάσμα. Όταν το τελευταίο αίτημα των τουριστών ξεπερνάει τα όρια, ο Τάσος αποφασίζει να βάλει ένα τέλος, προκαλώντας μια σύγκρουση που ίσως φέρει πατέρα και γιο λίγο πιο κοντά. Η ταινία είναι στο στάδιο του post- production και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.
Μικρός Θάνατος Ευθύμης Kosemund- Σανίδης
Μετά τις μικρού μήκους ταινίες του, που ταξίδεψαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως της Βενετίας, του Λοκάρνο και του Κλερμόν- Φεράν, o Ευθύμης Kosemund- Σανίδης ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους του. Ο Μικρός Θάνατος είναι η ιστορία ενός νεαρού άντρα, του Ηλία, που βρίσκεται να χρωστάει χρήματα και αποβιβάζεται σε ένα απομακρυσμένο νησί για να διεκδικήσει την κληρονομιά του γιατρού πατέρα του. Τα σχέδιά του για ένα σύντομο ταξίδι δεν εξελίσσονται όπως περίμενε και, σαν να μην έφτανε αυτό, ένα παράξενο μούδιασμα καταλαμβάνει τα άκρα του, ενώ ταυτόχρονα παρόμοια ανεξήγητες ασθένειες προσβάλλουν την τοπική κοινότητα. Την ίδια στιγμή, εκείνος έρχεται πιο κοντά σε μια γυναίκα που εργάζεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου βρίσκεται καθηλωμένος. Και ενώ ο κόσμος φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του, μια νέα ελπίδα εμφανίζεται με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Ο Μικρός Θάνατος αποτελεί συνέχεια του έργου του σκηνοθέτη, ο οποίος μέσα από τη φιλμογραφία του εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις που ανοίγουν και ανοίγονται στον κόσμο με ανοίκειες, συχνά μεταφυσικές ρωγμές. Η ταινία, σε παραγωγή της Horsefly Films και συμπαραγωγή του Onassis Culture, έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε σημαντικά κινηματογραφικά προγράμματα, όπως τα Torino Film Lab, Oxbelly Screenwriters Lab και Medienboard/Nipkow Berlin AiR, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
KΑΙ ΕΛ KΑΙ ΑΛ Ιλίρ Τσούκο
Πώς να ορίσουμε τη νέα ταυτότητα που συγκροτείται τα τελευταία χρόνια από τα άτομα μεταναστευτικής καταγωγής από την Αλβανία; Μπορούν η ελληνικότητα και η αλβανικότητα να συνυπάρξουν με τρόπο μη ανταγωνιστικό; Το ντοκιμαντέρ ΚΑΙ ΕΛ ΚΑΙ ΑΛ, σε παραγωγή του Onassis Culture, παρακολουθεί τη ζωή τεσσάρων νέων ανθρώπων αλβανικής καταγωγής που μεγάλωσαν και ζουν στην Ελλάδα. Η ταινία του Ιλίρ Τσούκο εστιάζει σε μια νέα κατάσταση που βιώνει όχι μόνο αυτή η γενιά αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία.
Τη στιγμή που οι πόλεμοι των ταυτοτήτων μαίνονται σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η κάμερα του σκηνοθέτη φωτίζει τις ταυτότητες όχι ως βαρίδια της ιστορίας αλλά ως πυξίδες για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας όπου ζούμε. Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί και το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2025.
Ντοκιμαντέρ για την Αθήνα Τάσος Λάγγης
Μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας, ο σκηνοθέτης Τάσος Λάγγης εμβαθύνει στον αστικό ιστό της Αθήνας και στο κέλυφος της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Το νέο ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή του Onassis Culture, εξετάζει την πολύπλοκη κοινωνική, πολιτισμική, φυσική και οικονομική πραγματικότητά της Αθήνας και θέτει το ζωτικό ερώτημα του πώς μπορούμε να συν- επιβιώσουμε στη μοναδική αυτή πόλη σήμερα. Με αφορμή το viral meme «Η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο», ηταινία που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο γυρισμάτων, ακολουθεί τα ίχνη που συνδέουν ιστορικά τις δύο ευρωπαϊκές πόλεις, αποκωδικοποιώντας ταυτόχρονα την ιδεολογία που μας περιβάλλει, με τη μορφή κτιρίων. Με συμβιωτικές αφηγήσεις ανάμεσα σε ανθρώπινα και μη ανθρώπινα πρόσωπα της πόλης, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να διαβάσει τα ρευστά στρώματα ενός παρελθόντος το οποίο προσκολλάται στο παρόν, όπου αόρατες συνδέσεις φανερώνουν αστερισμούς που φωτίζουν το κοινό μας μέλλον στη δική μας Αθήνα.
Eternal Desires: Ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη Χρήστος Σαρρής
Ιστορίες αγάπης, απώλειας και επιθυμίας τοποθετούν τον Καβάφη στο σήμερα και το αύριο και αποδεικνύουν ότι η ποίησή του παραμένει επίκαιρη, πέρα από σύνορα και εποχές. Το ντοκιμαντέρ Eternal Desires: Ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη, σε παραγωγή του Onassis Culture και σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή, παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα All Arts του αμερικανικού δικτύου PBS αυτό το φθινόπωρο. Με αφορμή το φεστιβάλ “Archive of Desire” του Ιδρύματος Ωνάση, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 στη Νέα Υόρκη, το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη διαχρονικότητα του ποιητή, αποκαλύπτοντας την πολιτική, αισθησιακή και ποιητική δύναμη του Καβάφη, μέσα από ένα διεπιστημονικό καλειδοσκόπιο τέχνης. Συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, και δημιουργοί που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, όπως οι Rufus Wainwright, Nick Cave, Bob Faust, Εύη Καλογηροπούλου, Robin Coste Lewis, Πέτρος Κλαμπάνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ali Santana, Matthew Nierderhauser, John Fitzgelard, αλλά και η καλλιτεχνική διευθύντρια του National Sawdust και επιμελήτρια του φεστιβάλ, Paola Prestini
Η Καρδιά του Ταύρου Εύα Στεφανή
Μπορεί η τέχνη να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας; Ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Onassis Culture, με αφορμή την παράσταση Εγκάρσιος Προσανατολισμός του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή ακολουθεί την προετοιμασία και την περιοδεία του έργου του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στις ευρωπαϊκές σκηνές και παρατηρεί από απόσταση αναπνοής τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στο έργο. Η κάμερά της κατέγραφε επί δύο χρόνια σκηνές από τις πρόβες στη Στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις παραστάσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Βίλνιους και σε άλλους διεθνείς προορισμούς έως και την τελευταία παράσταση στο Σαν Φρανσίσκο. Το κεντρικό ερώτημα που διατρέχει το ντοκιμαντέρ είναι «γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε;», αναδεικνύοντας την τέχνη ως μέσο αντίστασης στη ματαιότητα των πραγμάτων, αλλά και ως τρόπο νοηματοδότησης της ίδιας μας της ζωής
Διαβάστε περισσότερα:
Onassis Film Awards
Γιορτάζουμε το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά.
Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται διαχρονικά με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών της χώρας, αναδεικνύοντας τις φωνές ανερχόμενων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα. Κάθε χρόνο απονέμει τα Onassis Film Awards σε Έλληνες κινηματογραφιστές για την ανάπτυξη των ταινιών τους. Από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έως τις «Νύχτες Πρεμιέρας» και από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
της Δράμας, το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται παρόν σε κάθε κινηματογραφική γιορτή της χώρας, απελευθερώνοντας το ταλέντο νέων δημιουργών. Ο Daniel Bolda (Maldives), o Αριστοτέλης Μαραγκός (H πορνογραφική συλλογή του Κάφκα), ο Νικόλας Κούλογλου (Super), o Σάββας Σταύρου (Buffer Zone) και η Μαριάννα Οικονόμου (Dark Waters) ήταν οι νικητές των Onassis Film Awards 2023- 24.
Open Call: Big Short Films 2025
Υποστηρίζοντας τους νέους δημιουργούς.
Στηρίζουμε τη φόρμα της ταινίας μικρού μήκους, αγκαλιάζοντας τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για τρίτη χρονιά, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, live action και animation. Πέντε από τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσό 10.000 ευρώ η καθεμία. Οι ταινίες μικρού μήκους που θα επιλεγούν θα περάσουν έτσι σε στάδιο παραγωγής, για να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το εγχώριο και διεθνές κοινό στα φεστιβάλ του κόσμου. Οι ταινίες Απολέπιση (Χρυσιάννα Παπαδάκη, Στέργιος Ντινόπουλος), Free Eliza – Η απίθανη ιστορία μιας ανατομικής ανωμαλίας (Αλεξάνδρα Ματθαίου), Sparoza – Echoes in the Garden (Catriona Gallagher), Τάπες (Δημήτρης Θεοχαρίδης) και Το νησί της ζέβρας (Αλέξανδρος Κωστόπουλος) ήταν οι νικήτριες για το 2024.
Το νέο Open Call αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2025.
STEGI.RADIO
To web radio της Στέγης δημιουργεί ισχυρές συνδέσεις ανάμεσα στην αθηναϊκή μουσική σκηνή, τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης εκπέμπει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μονίμως σε κίνηση. Έχοντας πάντοτε ως βάση του την Αθήνα, αναλαμβάνει την επιμέλεια των μουσικών δρώμενων της Στέγης και επεκτείνεται μέσα στην πόλη με events, ομιλίες και workshops. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την έρευνά του πάνω στα μουσικά και πολιτισμικά ρεύματα της Μεσογείου, διασχίζοντας ένα φανταστικό αρχιπέλαγος πέρα από γεωγραφίες και χρονολογίες. Το STEGI.RADIO είναι ένας πομπός που καταγράφει και μεταδίδει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, λειτουργώντας ως πολιτιστική συγκολλητική ουσία μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μετρώντας περισσότερους από 160 παραγωγούς σε μια συνεχή 24ωρη ροή με δύο κανάλια και περισσότερες από 5.000 αρχειοθετημένες εκπομπές, το πρόγραμμα του STEGI.RADIO αποτελεί μια πολυσυλλεκτική σύνθεση γεμάτη παλμό, εξωστρέφεια αλλά και πειραματισμό.
Stages A/LIVE S04
Με live κοινό, σκηνοθεσία που καθηλώνει και την ένταση στο τέρμα.
Τη σεζόν 2024- 25, το Stages A/LIVE, η μουσική εκπομπή της ψηφιακής σκηνής του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, παρουσιάζει θρυλικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Στο φετινό lineup εμφανίζεται πρώτη η κορυφαία μορφή του αμερικανικού πανκ ροκ, Laura Jane Grace, σε μια εκρηκτική συναυλία από το ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της συναυλίας – 1 της Στέγης. Ακολουθεί ο πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννης Αγγελάκας, από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, με την «Ηλεκτρική Καρέκλα» που παρουσιάστηκε το φετινό καλοκαίρι. Μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, μας υπόσχεται μια μουσική περιπέτεια που ανατρέχει στη θρυλική του πορεία μέχρι σήμερα. Τέλος, οι Joker/Two- Face, το δυναμικό hip- hop δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρουν τον παλμό από την εμφάνισή τους στο φετινό street πάρτι της Στέγης. Συντονιστείτε στο Onassis Channel στο YouTube για μια εμπειρία ζωντανής μουσικής σε άλλο επίπεδο.
Society Uncensored
Ειλικρινείς συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, χωρίς λογοκρισία. Ζωντανά στη Στέγη και στο Onassis Channel στο YouTube.
To Society Uncensored ξεκίνησε το 2020 ως μια πλατφόρμα συνάντησης και γόνιμου διαλόγου για όλα όσα απασχολούν τους πολίτες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί στη Στέγη βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις, μεταξύ άλλων, για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία, το Black Lives Matter, τη ρητορική μίσους, το body shaming, τα δικαιώματα των Ρομά, την αναπηρία στον πολιτισμό, την κρίση στη Δημοκρατία, τα ψυχεδελικά και τον θεσμό του γάμου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 600.000 views στο Onassis Channel στο YouTube. Αυτή τη σεζόν, το Society Uncensored επιστρέφει με νέα επεισόδια: Για το αγωνιώδες και επίπονο δίλημμα της ευθανασίας που διχάζει τις κοινωνίες, τα κράτη, τις θρησκείες, τις οικογένειες, την επιστήμη. Για τη μουσική σκηνή της ελληνικής ραπ και τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά μηνύματα που φέρνει στο προσκήνιο, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τα οράματα ενός μεγάλου μέρους της νεότερης γενιάς στην Ελλάδα του σήμερα. Και για την ελληνοαλβανική κοινότητα, τη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστευτικής προέλευσης της χώρας, που συνιστά μια από τις πολλές και πιο σημαντικές υβριδικές ταυτότητες που συνθέτουν την κοινωνία μας.
Onassis with Pride
Μια Στέγη ανοιχτή σε όλα.
Η Στέγη πάντα ήταν, είναι και θα παραμείνει «ανοιχτή». Κάθε χρόνο παρουσιάζει παραστάσεις και καλλιτεχνικές εμπειρίες που δίνουν βήμα και υποστηρίζουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις διεκδικήσεις της για ισότητα και ορατότητα. To 2015 έκανε το δικό της coming out, στηρίζοντας για πρώτη φορά τον θεσμό του Athens Pride. Από τότε δηλώνει #Παρούσα κάθε χρόνο, παίρνοντας θέση για τα αυτονόητα δικαιώματα που δεν είναι δεδομένα. Σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή, διοργάνωσε από το 2018 και για έξι συνεχόμενα χρόνια το “I’M POSITIVE”, μια σειρά δράσεων και συζητήσεων με την επιστημονική κοινότητα αλλά και με ανθρώπους που ζουν με ή χωρίς τον HIV. Από το 2021, με την καμπάνια “Athens Home for All”, ονειρεύεται μια πιο συμπεριληπτική, πολύχρωμη Αθήνα. Το 2024 ήταν η χρονιά που κατοχυρώθηκαν νομικά στην Ελλάδα τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και τη γονεϊκότητα. Η Στέγη γιόρτασε με υπερηφάνεια, ως ενεργός παράγοντας της αλλαγής, αφού από το 2022 δηλώνει ανοιχτά, μαζί με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ότι «Η αγάπη κάνει την οικογένεια», ένα μήνυμα που μπήκε μέσα σε κάθε σπίτι. Φέτος, θέλουμε η αγάπη να βγει έξω, να φωτίσει την πόλη και τους ανθρώπους της. Μέχρι ο κόσμος να γίνει η μεγάλη μας οικογένεια.
Τέχνη & Προσβασιμότητα
Η προσβασιμότητα στον πολιτισμό είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος του Europe Beyond Access, του μεγαλύτερου διακρατικού προγράμματος στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και αναπηρίας, υποστηρίζει καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με αναπηρία και κωφούς/κωφές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες, να καταρρίψουν τα τείχη στους τομείς του σύγχρονου χορού και του θεάτρου. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση καλλιτεχνών με αναπηρία στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών σε διεθνή καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και Ελλήνων επαγγελματιών του πολιτισμού σε εργαστήρια κατάρτισης για συμπεριληπτικές πρακτικές μέσα στη δημιουργική και παραγωγική διαδικασία. Αυτή τη σεζόν, η Στέγη συνεργάζεται με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας νέα καλλιτεχνικά έργα που αναπτύσσονται από δημιουργούς με αναπηρία, ενώ σχεδιάζει έναν κύκλο εργαστηρίων στην Αθήνα γύρω από τη θεματική της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης. Επιπλέον, τη σεζόν 2024- 25 δύο ελληνικές παραγωγές της Στέγης θα είναι καθολικά προσβάσιμες. Η παράσταση ΜΑΜΙ του Mario Banushi και το Οξυγόνο του Ivan Vyrypaev σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή παρουσιάζονται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους, καθώς και απτικές ξεναγήσεις και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Onassis Podcasts
Live from Mount Olympus: Η βραβευμένη σειρά podcast του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει με νέους μύθους.
Με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια downloads και με την 5η σεζόν σε στάδιο παραγωγής, η σειρά podcast του Ιδρύματος Ωνάση και του αμερικανικού δικτύου PRX αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε την ελληνική μυθολογία σήμερα. Μια περιπέτεια για εφήβους, αλλά και ακροατές όλων των ηλικιών, συνυφαίνει διαχρονικούς αρχαιοελληνικούς μύθους με την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία κορυφαίων σύγχρονων θεατρικών δημιουργών και τη μοναδική δυνατότητα του μέσου του ήχου να εμπνέει τη φαντασία. Αφού ολοκληρώθηκε η περιπέτεια του Προμηθέα (2024), επόμενη στη σειρά αυτό το φθινόπωρο είναι η ιστορία της Πανδώρας, της πρώτης γυναίκας που δημιουργήθηκε ποτέ, όταν ο Δίας αποφάσισε να την κάνει δώρο στον αδερφό του Προμηθέα, τον Επιμηθέα. Το όνομά της σημαίνει «όλα τα δώρα». Όμως, λίγο προτού το ζευγάρι φύγει από τον Όλυμπο, ο Δίας δίνει στην Πανδώρα ένα τελευταίο δώρο: ένα κουτί που δεν πρέπει να ανοίξει ποτέ. Και το ταξίδι συνεχίζεται την άνοιξη του 2025, με την ιστορία του Θησέα και της Αριάδνης. Ο νεαρός Θησέας ονειρεύεται να γίνει ήρωας σαν τον ξάδελφό του, τον Ηρακλή, ενώ η Αριάδνη, μια θεά που περιμένει σε ένα απομακρυσμένο νησί, αποζητά να ξεφύγει από την οικογένειά της και να χαράξει τη δική της πορεία. Πληγμένοι από τα βέλη του Έρωτα, βλέπουν τις ζωές τους να διαπλέκονται, αλλάζοντας τόσο τους ίδιους όσο και το μέλλον των πατρίδων τους. Αυτό το πλούσιο σε φαντασία ηχητικό θεατρικό έργο είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, με συμπαραγωγή της θεατρικής ομάδας The TEAM από το Μπρούκλιν και διανομή από την PRX. Η βραβευμένη με Peabody παραγωγός Julie Burstein δημιούργησε τη σειρά, την οποία σκηνοθετούν η Rachel Chavkin (Lempicka, Hadestown), ο Zhailon Levingston (Cats: The Jellicle Ball, Tina: The Tina Turner Musical, Chicken & Biscuits) και ο Keenan Tyler Oliphant (Hadestown, The Broken Ear Setlist) – και οι τρεις με βραβεία Tony στις αποσκευές τους. Ο επίσης βραβευμένος με Tony –αλλά και Grammy– ηθοποιός André De Shields είναι ο Ερμής, οικοδεσπότης αυτού του γεμάτου ιστορίες για τέρατα, θεούς και ήρωες “GodsPod”.
Ακούστε τις ιστορίες του Περσέα (2021), της Περσεφόνης (2022), της Αταλάντης (2023) και του Προμηθέα (2024) και μεταφερθείτε απευθείας στον Όλυμπο.
Onassis Digital & Innovation (ΟDiN)
Αναζητούμε την καινοτομία και στηρίζουμε τους ψηφιακούς δημιουργούς του 21ου αιώνα, για να δημιουργήσουμε εμβυθιστικές εμπειρίες που ξεπερνούν τα όρια φυσικού και ψηφιακού κόσμου.
Τα προγράμματα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (ODiN) προτείνουν ένα νέο παράδειγμα για την παραγωγή και τη διανομή, αλλά και για την απόλαυση της πολιτιστικής δημιουργίας: όταν το ψηφιακό παύει να είναι ορατό ακριβώς επειδή βρίσκεται παντού, στόχος μας είναι η ενίσχυσή του με καινοτόμους και διαμεσικούς τρόπους αφήγησης. Χωρίς το άγχος του νέου στο μέσο, θέλουμε να αναδείξουμε την παραγωγική και τεχνική διάσταση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο των παραγωγών που υποστηρίζουμε. Βασικά εργαλεία του ODiN είναι το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής επώασης και επιτάχυνσης Onassis ONX και η έκθεση μεταψηφιακής τέχνης Plásmata. Το Onassis ONX, με βάση τα δύο hubs, στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, αποτελεί ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής υποστήριξης με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγόμενων έργων. Παρέχει τεχνολογική υποδομή, καλλιτεχνική και παραγωγική υποστήριξη, καθώς και ένα σύνολο από χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα συνεργασιών με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, από το Rhizome και το NEW Inc., το ΝΥU και το ΜoΜΙ, μέχρι το Lincoln Center, το Pioneer Works και το PΗΙ Centre. Από το 2020, τα μέλη του Οnassis ONX έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως, όπως είναι τα Tribeca Film Festival, Sundance, SXSW, Ars Electronica, IDFA και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Τα Plásmata δεν είναι μια απλή έκθεση ψηφιακής τέχνης. Έχουν στο κέντρο τους τον διαρκή επαναπροσδιορισμό και τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου ως κοινού αγαθού, μέσα από τη διερεύνηση των αναπάντεχων συνδέσεων των προηγμένων τεχνολογιών με τον σύγχρονο πολιτισμό και το κοινό μας παρόν. Αποτελούν ένα διαρκές εργαστήριο παραγωγής ιδεών και έργων και, ταυτόχρονα, μια ουσιαστική ευκαιρία για το κοινό να έρθει σε επαφή, να αμφισβητήσει και να διεκδικήσει τη σχέση της τέχνης με την τεχνολογία. Τον Μάιο του 2025, τα Plásmata επιστρέφουν στην Αθήνα.
Onassis ONX
Η παγκόσμια πλατφόρμα νέων μέσων του Ιδρύματος Ωνάση γιορτάζει πέντε χρόνια με ριζοσπαστικές εκθέσεις και δράσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Το Onassis ONX (Onassis eXtended realities) είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα νέων μέσων και ψηφιακής κουλτούρας, όπου οι δημιουργικές ιδέες συναντούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, ανοίγοντας δρόμους για εμβυθιστικές εμπειρίες. Ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από το Onassis Culture, τον πυλώνα πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, με σκοπό να υπηρετήσει το όραμα της προοδευτικής δημιουργίας. Έχοντας τις δημιουργικές βάσεις του στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, το Onassis ONX αποτελεί ένα διεθνές πεδίο δράσης που προσφέρει σε καλλιτέχνες την ευκαιρία να δημιουργήσουν σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Ως μια δυναμική πλατφόρμα που διαμορφώνει το πεδίο της σύγχρονης τέχνης, το Onassis ONX συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο από διαφορετικούς φορείς για να δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις που αφορούν την παραγωγή και τη διανομή πρωτοποριακών έργων τέχνης. Μέσα από συνέργειες με κορυφαίους καλλιτέχνες, οργανισμούς τέχνης και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, η πλατφόρμα υποστηρίζει την εξέλιξη της δημιουργικότητας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, το χωρικό (spatial) computing και τα ψηφιακά μέσα. Tη σεζόν 2024–25, το Onassis ONX γιορτάζει τα πέντε χρόνια παρουσίας του, με ένα δυναμικό πρόγραμμα που παρουσιάζει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκθεση με τίτλο Group Hug στο WSA της Νέας Υόρκης (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024), τα ONX/AiR Open Days στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2024), την έκθεση Coded Dreams με έργα των ONX Members Matthew Niederhauser και Marc Da Costa στο PHI Centre του Μόντρεαλ (Οκτώβριος 2024 – Ιανουάριος 2025) και το TECHNE στο Brooklyn Academy of Music (ΒΑΜ, Νέα Υόρκη, Ιανουάριος 2025). Ανάμεσα στις νέες πρωτοβουλίες ξεχωρίζουν το πρόγραμμα Collider Fellowship σε συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts (Νέα Υόρκη, Οκτώβριος 2024 – Απρίλιος 2025), η Υποτροφία Onassis ONX MIT Open Documentary Lab (Βοστόνη, Σεπτέμβριος 2024 – Μάιος 2025) και, στην Αθήνα, οι επόμενες εκδόσεις των Circular Cultures Design School (2025) και Creative Industries Summer School (2025).
TECHNE: Μια εμπειρία εμβύθισης στο BAM του Μανχάταν
Το TECHNE είναι ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εμπειριών που παρουσιάζουν από κοινού στη Νέα Υόρκη η Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM), το Ίδρυμα Ωνάση και το φεστιβάλ Under the Radar τον Ιανουάριο του 2025, με τέσσερα μεγάλης κλίμακας ψηφιακά έργα τέχνης, τα οποία επιμελήθηκε το Onassis ONX. Δημιουργημένα με γενετική τεχνητή νοημοσύνη, διαδραστικές οθόνες και εμβυθιστικό ήχο, τα έργα αυτά είναι μέρος του προγράμματος Next Wave 2024 & Emerging Visions του BAM και μεταφέρουν τους θεατές σε τέσσερις ξεχωριστούς νέους κόσμους που ζωντανεύουν από οραματιστές δημιουργούς. Το έργο με τίτλο The Vivid Unknown (4, 5 και 7 Ιανουαρίου 2025) των John Fitzgerald και Godfrey Reggio είναι μια συλλογική εμπειρία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπολογιστική όραση (computer vision) για να αναδημιουργήσει την εμβληματική ταινία του Reggio, Koyaanisqatsi (1982). Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Koyaanisqatsi θα προβληθεί στην αρχική του μορφή στις 7 Ιανουαρίου 2025, στα BAM Rose Cinemas. Το The Golden Key (8- 11 Ιανουαρίου 2025) των Marc Da Costa και Matthew Niederhauser βυθίζει τους επισκέπτες στις μυθικές φαντασίες μιας μηχανής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς συνθέτει μια ιστορία δίχως τέλος, πλάθοντας έναν μελλοντικό κόσμο που έχει υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο VOICES (12, 14 και 15 Ιανουαρίου 2025), η Μαργαρίτα Αθανασίου εξερευνά κρυφές ιστορίες μέντιουμ της βικτωριανής εποχής και νέων πνευματιστών, καθώς και της δικής της γιαγιάς, αναδεικνύοντας μια ιστορία σχετικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση, τον καπιταλισμό και την απροσδόκητη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας πληροφοριών και του πνευματικού κόσμου. Στο Secret Garden (16- 19 Ιανουαρίου 2025), η Stephanie Dinkins δημιουργεί μια εικονική όαση γεμάτη ιστορίες μαύρων γυναικών που μοιράζονται ιστορίες δύναμης και ανθεκτικότητας. Διαδραστικές βινιέτες συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Group Hug: Μια νέα εποχή ομαδικού παιχνιδιού
Το Group Hug είναι μια πρωτοποριακή έκθεση μεγάλων διαστάσεων, με εγκαταστάσεις βιντεοπαιχνιδιών από τους διεθνείς καλλιτέχνες Τεό Τριανταφυλλίδης, Danielle Brathwaite- Shirley και Tale of Tales (Auriea Harvey και Michaël Samyn). Οι επισκέπτες καλούνται να παίξουν μαζί και να χαθούν στους αισθητηριακούς κόσμους κάθε παιχνιδιού μέσω της όρασης, του ήχου και της αφής, καθώς χρειάζεται να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για να ανακαλύψουν και να επιβιώσουν σε άγνωστους κόσμους. Ο τίτλος Group Hug είναι εμπνευσμένος από την ιδέα της ριζοσπαστικής συνεργασίας, με κάθε έργο να αναδεικνύει το ομαδικό παιχνίδι έναντι της παραδοσιακής ατομικιστικής λογικής των παιχνιδιών. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, στο WSA της Νέας Υόρκης, από το Water Street Projects σε συνεργασία με την επιμελήτρια Julia Kaganskiy, τις Serpentine Arts Technologies και το Rhizome.
Onassis International
Εκεί που το τοπικό γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο τοπικό.
Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση γνωρίζουμε καλά ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές ευδοκιμούν σε ένα ανοιχτό διεθνές περιβάλλον. Για αυτό, από την αρχή της λειτουργίας μας μέχρι σήμερα, επενδύουμε σταθερά στη δημιουργία δικτύων, στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και στον ουσιαστικό διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα στο εξωτερικό. Με στόχο την εξωστρέφεια, συμμετέχουμε σε συνεργατικά πρότζεκτ στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σε ένα δυναμικό οικοσύστημα πολιτιστικών ανταλλαγών και καλλιτεχνικής ανάπτυξης. Επιδιώκουμε στρατηγικές συνεργασίες με καταξιωμένα πολιτιστικά ιδρύματα και φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την ορατότητα των Ελλήνων δημιουργών στην παγκόσμια σκηνή. Τέλος, υποστηρίζουμε περιοδείες, επαγγελματικές συναντήσεις και συμπαραγωγές, εμπλουτίζοντας το εγχώριο και διεθνές πολιτιστικό τοπίο.
Εξωστρέφεια
Διευρύνοντας το καλλιτεχνικό αποτύπωμα. 100 παραγωγές, 56 χώρες, 220 πόλεις, 18 ευρωπαϊκά αφιερώματα. Παρουσιάζοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.
Η υποστήριξη των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών βρίσκεται στον πυρήνα ύπαρξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 2011 μέχρι σήμερα, 100 και πλέον παραγωγές και συμπαραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής της Στέγης έχουν δώσει πάνω από 1.000 παραστάσεις σε 56 χώρες και σε 220 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί 18 ευρωπαϊκά αφιερώματα στον προγραμματισμό της Στέγης στη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βρέμη, τη Λιέγη, το Δουβλίνο, τη Λοζάνη κ.α. Με στόχο την ορατότητα του ελληνικού πολιτισμού, ενισχύουμε την παρουσία και το κύρος των καλλιτεχνών σε κάθε άκρη της Γης, μέσα από τον συντονισμό διεθνών ταξιδιών και την πραγματοποίηση συμπαραγωγών, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Σημαντικές στιγμές της «Εξωστρέφειας» για την χρονιά που πέρασε:
Τον Ιανουάριο του 2024, ο οργανισμός International Theatre Amsterdam (ITA – Braandhaaden festival) διογάνωσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στις παραγωγές της Στέγης με ένα φεστιβάλ διάρκειας 2 εβδομάδων. Μετά τα εμβληματικά ευρωπαϊκά θέατρα Kammerspiele (Μόναχο), Volksbühne (Βερολίνο) και Théâtre des Bouffes du Nord (Παρίσι) του Peter Brook, για πρώτη φορά ένας ελληνικός πολιτιστικός οργανισμός είχε την τιμητική του στην καρδιά του Άμστερνταμ. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Jakob Hayner, έγραψε για το φεστιβάλ στην εφημερίδα Die Welt: «H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, o πολιτιστικός οργανισμός που άνοιξε στην Αθήνα το 2010, […] έχει τόσο τα μέσα όσο και τη θεσμική ανεξαρτησία για να μπορεί να προβάλλει εξαιρετικούς καλλιτέχνες και θέματα. Οι παραγωγές που προσκλήθηκαν στο Άμστερνταμ αφηγούνται ιστορίες από κοινωνικές περιφέρειες: έντονες, βαθιές και συγκινητικές.» Τον Ιούλιο του 2024, καλλιτέχνες που συνεργάζονται με τη Στέγη ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν το σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου και ένα από τα πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά γεγονότα στον κόσμο, το φεστιβάλ της Αβινιόν, για να συνομιλήσουν με διευθυντές φεστιβάλ, επιμελητές αλλά και την ευρύτερη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, ανταλλάσσοντας απόψεις και δρομολογώντας συμπαραγωγές- συνεργασίες με σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Δύο νέες Ελληνίδες χορογράφοι, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η Χαρά Κότσαλη, διακρίθηκαν από το καταξιωμένο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves: ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες επελέγησαν μεταξύ των 20 σημαντικότερων νέων χορογράφων για τις χρονιές 2023 & 2024, με τις παραγωγές που δημιούργησαν στο πλαίσιο του Onassis Dance Days.
Νέα σεζόν 2024- 25. Νέα ταξίδια.
Για τη νέα σεζόν 2024- 25, οι παραγωγές της Στέγης βρίσκονται ήδη στην τροχιά του επόμενου προορισμού τους, με το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» να υποστηρίζει συνολικά πάνω 10 έργα θεάτρου και χορού σε περιοδεία και πάνω από 70 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς συνεργάτες. Ανάμεσά τους ταξιδεύουν οι εξής παραγωγές και συμπαραγωγές της Στέγης: to be possessed της Χαράς Κότσαλη, Lapis Lazuli του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της OSMOSIS, All of my Love της Ιωάννας Παρασκευοπούλου, RUNWAY της Χριστιάνας Κοσιάρη, Slamming της Ξένιας Κογχυλάκη, A User’s Manual του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, ΣΕΙΣΜΟΣ του Βασίλη Βηλαρά και LANDSCAPE της Έλενας Αντωνίου.
Οι παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στα μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου:
Ιταλία: Μπολόνια, Μπασάνο ντελ Γκράππα, Ρώμη, Τορίνο, Ρέτζιο Εμίλια, Φλωρεντία, Opera Estate Festival στο Βένετο / Γαλλία: Στρασβούργο, Βαλ- ντε- Μαρν, Λιλ, Παρίσι / Βέλγιο: Λιέγη, Σαρλερουά / Λουξεμβούργο Φινλανδία: Όουλου, Ελσίνκι / Νορβηγία: Μπέργκεν / Σερβία: Νόβι Σαντ / Χιλή: Σαντιάγο και σε άλλους σταθμούς που θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται στη διάρκεια της σεζόν.
Διεθνή δίκτυα
Μια επένδυση στη δημιουργικότητα: Από το 2011, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει συνεργαστεί με 179 φορείς σε 35 χώρες και 105 πόλεις.
Οικοδομούμε καινοτόμα δίκτυα, στενά συνυφασμένα με τον ιστό της διεθνούς σκηνής, με τους καλλιτέχνες και για τους καλλιτέχνες. Για τη σεζόν 2024- 25, το Onassis Culture ενώνει τις δυνάμεις του με περισσότερους από 100 συνεργαζόμενους οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, για την υλοποίηση 9 διεθνών πρότζεκτ σε 34 χώρες. Το Smart Attica και το European Digital Deal έχουν ως στόχο τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον καλλιτεχνικό και τον πολιτιστικό τομέα. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το 5G, τα πρότζεκτ αυτά ενισχύουν τις περιφερειακές δυνατότητες και προωθούν δεοντολογικές, βιώσιμες τεχνολογικές πρακτικές για την καλλιτεχνική δημιουργία. Το European Media Art Platform (EMAP) και το Grand Luxe προσφέρουν καλλιτεχνικές φιλοξενίες (residencies), πόρους και ευκαιρίες δικτύωσης για αναδυόμενους καλλιτέχνες νέων μέσων και χορογράφους. Οι πρωτοβουλίες αυτές προωθούν τη δημιουργικότητα στη διασταύρωση της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας και υποστηρίζουν την επαγγελματική ανάπτυξη στις τέχνες. Το Europe Beyond Access και το Sounds Now έχουν στόχο να καταρρίψουν τους φραγμούς για τους καλλιτέχνες με αναπηρία στο πεδίο των παραστατικών τεχνών και να διευρύνουν το τοπίο της σύγχρονης μουσικής και της ηχητικής τέχνης. Αναθέτοντας νέα έργα, προσφέροντας ευκαιρίες καλλιέργειας δεξιοτήτων και αναπτύσσοντας νέα εργαλεία, εξασφαλίζουν έναν πιο προσβάσιμο και ποικιλόμορφο πολιτιστικό τομέα. Το ULYSSES: Ευρωπαϊκή Οδύσσεια ασχολείται με επιτακτικά ευρωπαϊκά κοινωνικά θέματα μέσω πολυθεματικών εκδηλώσεων σε 18 πόλεις. Προάγοντας τον διάλογο για ζητήματα όπως η δημοκρατία, η μετανάστευση και οι οικολογικές προκλήσεις, αντανακλά την πολιτιστική κληρονομιά και τις προτεραιότητες της σύγχρονης Ευρώπης. Το Prospero, που συνδημιουργήθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με 18 οργανισμούς, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα αφιερωμένη στην υποστήριξη ανερχόμενων θεατρικών σκηνοθετών και καλλιτεχνών. Μέσα από καλλιτεχνικές φιλοξείες, περιοδείες και συμπαραγωγές στοχεύει να ενισχύσει και να προωθήσει πάνω από 300 ανερχόμενους καλλιτέχνες, σε όλη την Ευρώπη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Transnational Music Lab (TMLAB) είναι ένα τριετές συνεργατικό πρόγραμμα με στόχο την αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού μουσικού τοπίου. Από το 2025, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το STEGI.RADIO αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στις δράσεις του προγράμματος μαζί με τέσσερις ακόμα εταίρους, το C2C Festival (Ιταλία), το Kiosk Radio (Βέλγιο), το Arty Farty (Γαλλία) και το La Casa Encendida (Ισπανία). Φέρνει κοντά πέντε δυναμικές πόλεις, το Τορίνο, τη Μαδρίτη, τη Λυών, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, για να ενδυναμώσει ανερχόμενους καλλιτέχνες και επιμελητές από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, ανάμεσά τους γυναίκες, άτομα μη λευκής καυκάσιας καταγωγής (BIPOC), ΛΟΑΤΚΙ+, μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα που αντιμετωπίζουν εμπόδια προσβασιμότητας. Μέσω ζωντανών εκδηλώσεων, περιοδειών και ραδιοφωνικών εκπομπών, το TMLAB θα προβάλει τις εξελισσόμενες μουσικές σκηνές της Ευρώπης, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να καταρρίψει τις συνεχιζόμενες ανισότητες που χαρακτηρίζουν τη μουσική βιομηχανία.
Onassis Collection
Η πολυσυλλεκτική συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Ωνάση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.
Ο κόσμος της Onassis Collection είναι συναρπαστικός και απρόβλεπτος, αναδεικνύοντας τη δυναμική σχέση του παρελθόντος με το «εδώ και τώρα», καθώς περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες, χαρακτικά, διακοσμητικά αντικείμενα, εγκαταστάσεις και ψηφιακά έργα από το 1600 μέχρι σήμερα και από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τον Θεόδωρο Πουλάκη μέχρι τον Γιάννη Βαρελά και τη Λουκία Αλαβάνου. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διαφορετικών περιόδων, γενεών και τεχνοτροπιών συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη χτίζοντας ένα ανοιχτό αφήγημα που το χαρακτηρίζει η πολυσυλλεκτικότητα, η συμπερίληψη και η μη γραμμικότητα. Εδώ ο Γιανούλης Χαλεπάς συναντά τον Auguste Rodin, o Στέλιος Φαϊτάκης τον Φώτη Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης τον Ηλία Παπαηλιάκη, ο Λουκάς Σαμαράς τον Bob Wilson και ο Γιάννης Κουνέλλης την Etel Adnan. Προωθώντας τον διάλογο ανάμεσα στις τέχνες, ατενίζοντας το μέλλον μέσα από το παρελθόν, η Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση καταπιάνεται με τα πανανθρώπινα ζητήματα της εποχής μας, τις διαχρονικές μικρές αλήθειες, τις κρυφές μας επιθυμίες, επισημαίνοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα της τέχνης και τον λυτρωτικό χαρακτήρα της.
Γειτονιές
Η νέα εικαστική παρέμβαση της Στέγης στη γειτονιά της μας μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει να στηρίζει Έλληνες δημιουργούς και να μεταμορφώνει τον δημόσιο χώρο της πόλης. Μετά το Φιλί του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, το Κύμα / Νεύμα της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη, το She Who Protects του Αριστείδη Λάππα στην Ομόνοια, την in situ εγκατάσταση από νέον Φυλαχτό όλων των Όντων του Άγγελου Πλέσσα στην Πατησίων και τη χρυσή Σταγόνα της Γνώσης της Νικομάχης Καρακωστάνογλου που αιωρείται στον Νέο Κόσμο, η αρχιτέκτονας και ζωγράφος Ελένη Ψυλλάκη δημιουργεί στη γειτονιά της Στέγης μια τοιχογραφία που φιλοδοξεί να γίνει το νέο ινσταγκραμικό τοπόσημο της Αθήνας. To έργο της με τίτλο Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά αναπαριστά τη σχηματοποιημένη φιγούρα μιας γυναίκας σε έναν αρχαίο κρητικό ελαιώνα. Η γυναίκα υψώνει τα χέρια στον αττικό ουρανό, σε μια προσπάθεια να αγκαλιάσει τα σύννεφα και να παίξει με τις σκιές τους. Παραπέμποντας στις θεές με τα υψωμένα χέρια σε στάση ικεσίας που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η αστική θεά της Ψυλλάκη στέκει αγέρωχη και επιβλητική, σαν φύλακας της γειτονιάς, διώχνοντας την αρνητική ενέργεια και εξάπτοντας τη φαντασία μας. Βασικό θέμα στη ζωγραφική της είναι η αναζήτηση της αρμονίας και της ισορροπίας –πνευματικής και ψυχικής– σε έναν ανισόρροπο κόσμο. Ζωγραφίζει με ακρυλικά χρώματα σιλουέτες και μορφές αγγείων σε γήινους τόνους και, επηρεασμένη από το design και τη διακόσμηση, δημιουργεί εικόνες που σε κάνουν να νιώθεις οικεία.
Θα συναντήσετε την τοιχογραφία πλησιάζοντας το κτίριο της Στέγης, στην οδό Λαγουμιτζή 42.
Onassis Shop
Συλλεκτικά αντικείμενα, εκδόσεις, memorabilia, βινύλια και art prints στο πωλητήριο στη Στέγης.
Στο Onassis Shop, στο φουαγιέ του ισογείου, σας περιμένουν ξεχωριστές δημιουργίες με την υπογραφή Onassis να τις ανακαλύψετε. Ταξιδέψτε στο ετερόκλητο σύμπαν των Onassis Publications, ξεφυλλίζοντας τις σύγχρονες τάσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής –και μη– δημιουργίας. Χαρίστε στο εαυτό σας και σε αγαπημένα σας πρόσωπα αριθμημένα art prints, έξυπνα και χρηστικά memorabilia από παραγωγές της Στέγης, βινύλια, CD και αντικείμενα που κλείνουν το μάτι στην pop art, την ομορφιά, το χιούμορ.
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη έως Κυριακή
Διαβάστε περισσότερα:
Onassis Publications
Η νέα έκδοση των Onassis Publications εξερευνά την πολύπλευρη ιστορία των πολυκατοικιών της Αθήνας και την επίδρασή τους στον αστικό ιστό και τη ζωή της πόλης.
Μέσα από αφηγήσεις, μνήμες, προσωπικά βιώματα, φωτογραφίες και διάφορα έγγραφα, το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών, σε επιμέλεια Θωμά Μαλούτα, Νικολίνας Μυωφά, Δημήτρη Μπαλαμπανίδη και Ιφιγένειας Δημητράκου, αποτυπώνει τις ιστορίες ανθρώπων και κτιρίων, χαρτογραφώντας παράλληλα τις σύνθετες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και στην αθηναϊκή κοινωνία συνολικά. Βλέποντας την Αθήνα από ψηλά, το μάτι πέφτει σε μια «θάλασσα» από πολυκατοικίες, που αποτελούν βασικό στοιχείο της σύγχρονης ιστορίας και δομής της πόλης. Οι πολυκατοικίες προέκυψαν από τη μεταπολεμική αστικοποίηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα να αναδιαμορφώσουν την πόλη κτίριο προς κτίριο. Παρόλο που αυτές οι διαδικασίες έχουν συζητηθεί δημόσια για δεκαετίες, πολλοί μύθοι παραμένουν σχετικά με το ποιοι «κατέστρεψαν την Αθήνα», απομακρύνοντας τους ανθρώπους της αντιπαροχής και της πολυκατοικίας από τους σημερινούς κατοίκους. Οι συγγραφείς επιχειρούν να γεφυρώσουν αυτούς τους δύο κόσμους, καταγράφοντας ιστορίες «εκ των έσω» που αποτυπώνουν τη ζωή στις πολυκατοικίες της Αθήνας και παρουσιάζοντας αφηγήσεις «από τα κάτω» των ανθρώπων που έχτισαν τις πολυκατοικίες, πέρασαν από την πόλη και κατοίκησαν σε αυτήν. Oι ιστορίες και τα θεωρητικά κείμενα στο βιβλίο προσφέρονται για ελεύθερη ανάγνωση, χωρίς συγκεκριμένη σειρά, επιτρέποντας την πιο προσωπική περιήγηση του αναγνώστη.
Αναζητήστε όλες τις εκδόσεις των Onassis Publications στο πωλητήριο της Στέγης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα:
Onassis AiR
Ύστερα από 5 χρόνια επιτυχημένης πορείας και έχοντας υποστηρίξει πάνω από 200 Onassis AiR Fellows, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει κοντά επαγγελματίες της τέχνης από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές δημιουργικές πρακτικές.
Το Onassis AiR παρέχει τον χώρο και τον χρόνο, αλλά και την καθοδήγηση και τη συνεχή υποστήριξη σε επαγγελματίες της τέχνης από διαφορετικά υπόβαθρα και τομείς, δίνοντάς τους τη μοναδική δυνατότητα να εμβαθύνουν στην πρακτική τους χωρίς να έχουν την πίεση της παρουσίασης ενός τελικού έργου. Σήμερα, μετά από 5 χρόνια, το Onassis AiR αποτελεί ένα δυναμικό σημείο συνάντησης για τη διεπιστημονική σκέψη αλλά και την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε καλλιτέχνες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λειτουργεί ως ένα δίκτυο ανθρώπων μέσα στο οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και πέραν αυτού, ένας χώρος όπου αναδεικνύονται θέματα που μας απασχολούν σήμερα, πάντα σε διάλογο με την τοπικότητα και τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας. Για τη χρονιά 2024- 25, το Onassis AiR επεκτείνει τη λειτουργία του ως μια πλατφόρμα συνδημιουργίας και ανοίγει τις πόρτες του σε μια ευρύτερη κοινότητα καλλιτεχνών, προσφέροντας ευκαιρίες μέσω των Open Calls του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και σε συνεργασία με τα προγράμματα Onassis Dramaturgy και Onassis ONX και μέσω των διεθνών δικτύων μας. Οι 45 Onassis AiR Fellows που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τη σεζόν 2024- 25 είναι οι: Shaheen Ahmed, Βάσια Ατταριάν & Μυρτώ Μακρίδη, Emma Barreto, Priscilla Benyahia, Vidal Bini, Λουίζα Βραδή, Nick Cave & Bob Faust, Diogo da Cruz & Fallon Mayanja, Pary El- Qalqili, Catriona Gallagher, Pierre- Christophe Gam, Ant Hampton, Saaed Hani, Cyanne van den Houten, Michael Kliën, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Δημήτρης Κούρτης, Κάκια Κωνσταντινάκη, Sofia Lemos, Sylvain Lepoivre, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, Marlene Monteiro Freitas, Inshallah Montero, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Αλεξάνδρα Νιάκα, Λεωνίδας Οικονόμου, Meriç Öner, Eva Papadakis, Εύα Παπαμαργαρίτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Emma Saba, Δέσποινα Σανιδά- Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου (VIGIL), Carol Sansour, Urok Shirhan, Bettina Katja Lange (SOAP), Μάριος Σταμάτης, Στεφανία Στρούζα, Rosa Whiteley, Κατερίνα Φώτη, Νίκη Δανάη Χανιά. Στις σελίδες που ακολουθούν, θα γνωρίσετε μερικούς από τους Onassis AiR Fellows που θα συμμετέχουν στην κοινότητά μας αυτή τη χρονιά.
Aρχείο Καβάφη, Φρυνίχου
Ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, κοινό και μελετητές, στην Πλάκα.
Το Αρχείο Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, φιλοξενεί το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία που περιλαμβάνονταν στη βιβλιοθήκη του, αλλά και μια συλλογή τεκμηρίων και έργων τέχνης με αναφορές στον Καβάφη. Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012, διασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση στο αρχείο κοινού και ερευνητών, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη. Την ίδια στιγμή, το αρχείο εμπλούτισε τις συλλογές της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά επτά αιώνων. Μετά τη δημοσίευση της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη τον Μάρτιο του 2019, η οποία κατέστησε το αρχείο ανοιχτό και προσιτό σε όλους, το Ίδρυμα Ωνάση επένδυσε στη δημιουργία του Αρχείου Καβάφη, ενός χώρου στην Αθήνα για το αρχείο του ποιητή, που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2023. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός χώρου για τα γραπτά και τα βιβλία του ποιητή, τα προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα, πλαισιωμένα από έργα τέχνης που μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε σε βάθος την ολοένα αυξανόμενη επίδρασή του σε καλλιτέχνες από την εποχή του μέχρι και σήμερα. Το Αρχείο Καβάφη είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, τους κατοίκους της πόλης, τους ερευνητές και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ανακαλύψτε την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη με περισσότερα από 2.000 αρχειακά τεκμήρια στο cavafy.onassis.org.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο, 11:00- 18:00. Κλειστό τις δημόσιες αργίες. Είσοδος ελεύθερη / Πληροφορίες: 210 3713 000
Οικία Καβάφη, Αλεξάνδρεια
Μπορείς να φανταστείς το μικρό γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του ο Κ. Π. Καβάφης; Τη γειτονιά στην οποία περπατούσε στο κέντρο της Αλεξάνδρειας;
Ξεκινώντας με την απόκτηση του αρχείου Καβάφη, την ψηφιοποίηση και το άνοιγμά του σε κοινό και ερευνητές, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάσταση της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να την καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2024, η Οικία Καβάφη άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο κοινό. Το διαμέρισμα όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν σε παγκόσμιο ποιητή αποκαταστάθηκε και αναδιαμορφώθηκε, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της κατοικίας όπως ήταν στα χρόνια που έζησε ο ποιητής, να φωτιστούν η σχέση του με την πόλη της Αλεξάνδρειας και ο αντίκτυπος του έργου του έως σήμερα, αλλά και για να μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, το Ίδρυμα Ωνάση έχει δημιουργήσει ένα τρίπτυχο αφιερωμένο στον σπουδαίο ποιητή. Αυτό περιλαμβάνει δύο φυσικά σημεία επαφής με τον ίδιο και το έργο του: το Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα και την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, στην οδό Lepsius. Το τρίτο σημείο συνάντησης είναι διαδραστικό και αφορά το πλήρως ψηφιοποιημένο αρχείο Καβάφη.
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Επτά αιώνες πολιτισμού διαθέσιμοι στο κοινό μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, εκπαιδευτικά προγράμματα και το onassislibrary.gr.
Στην καρδιά της Αθήνας, το νεοκλασικό κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης συνομιλεί με τα γειτονικά αρχαία μνημεία, στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εκεί, ο Όμηρος συναντά τον Βολταίρο και τον Ρήγα Βελεστινλή και ο Κ. Π. Καβάφης τη Σαπφώ και την Τζέιν Όστεν, ενώ έργα του Ελ Γκρέκο και του Τζόρτζιο ντε Κίρικο συνομιλούν με δημιουργίες του Γιανούλη Χαλεπά και του Λουκά Σαμαρά, αλλά και με το πιάνο της Μαρίας Κάλλας. Ένα πολυσυλλεκτικό ταξίδι στον χρόνο και σε άγνωστες πτυχές της ελληνικής –και όχι μόνο– Ιστορίας, ένα καταφύγιο σπάνιων ιστοριών, πηγών, βιβλίων και αρχείων προσφέρει η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με τις 6 συλλογές της, περισσότερους από 10.000 τόμους και πλούσιο αρχειακό υλικό. Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, όλες οι βιβλιακές και αρχειακές συλλογές εμπλουτίζονται συνεχώς, είναι ψηφιοποιημένες και διατίθενται ελεύθερα στο κοινό μέσω του site της, onassislibrary.gr, μέσα από ψηφιακές εφαρμογές αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση. Με στόχο την απελευθέρωση του σπάνιου αυτού πολιτιστικού αποθέματος, η ελεύθερη διάθεσή του στο κοινό προσφέρει την ευκαιρία στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να το γνωρίσουν και να εμπνευστούν «αγγίζοντάς» το – έστω και ηλεκτρονικά.
Υποτροφίες Ιδρύματος Ωνάση
Διαμορφώνοντας την κοινωνία του μέλλοντος.
Από την περιβαλλοντική μηχανική στη νανοτεχνολογία και από την υπολογιστική γλωσσολογία στην ψηφιακή ηθική, οι Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση μαθαίνουν, διαμορφώνουν και εξελίσσουν τις επιστήμες που ξέρουμε και εκείνες που θα μάθουμε. Οι υπότροφοι του χθες είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τον κόσμο μας σήμερα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ίδρυμα Ωνάση μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και λαμπρά μυαλά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό κόσμο. Από το 1978, περισσότεροι από 7.800 υπότροφοι εργάζονται συστηματικά για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.
Ωνάσειο Νοσοκομείο
Ένα νοσοκομείο, που στεγάζει δύο κέντρα πρωτοποριακής ιατρικής φροντίδας. Από το Ίδρυμα Ωνάση στην Πολιτεία, με στόχο τη ζωή και την επένδυση στον άνθρωπο.
Η αρχή έγινε το 1993, όταν το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στην Πολιτεία το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μετά από 31 χρόνια, περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις, 52.700 επεμβάσεις καρδιάς και 250 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνεύμονα, ένα δεύτερο κέντρο, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, έρχεται μέσα στο 2025 για να αποτελέσει το επίκεντρο της μεταμοσχευτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα δύο κέντρα μοιράζονται τα ίδια θεμέλια και συνθέτουν το Ωνάσειο Νοσοκομείο. Το νέο νοσοκομείο γίνεται συνώνυμο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία. Ξεκινάει μια νέα εποχή ταχύτερης διάγνωσης και βέλτιστης παροχής φροντίδας, που περιλαμβάνει τις τεχνολογικές λύσεις ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, σχεδιασμένου για να διαχειρίζεται πολλαπλά δεδομένα: από το ανθρώπινο δυναμικό και τις κλινικές λειτουργίες των δύο κέντρων μέχρι τα ιατρικά αρχεία των ασθενών. Το νέο οικοσύστημα του Ωνάσειου Νοσοκομείου συμπληρώνει η δημιουργία του Ωνάσειου Παίδων, μιας αυτόνομης μονάδας που θα καλύπτει παιδοκαρδιολογικά και παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς και μελλοντικές μεταμοσχεύσεις σε παιδιά. Μαζί με το νέο νοσοκομείο καλλιεργούμε και μια νέα αντίληψη απέναντι στη δωρεά οργάνων. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Νοσοκομείο, αναλαμβάνουμε μια σειρά από δράσεις, με στόχο την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων και την ενίσχυση της κουλτούρας δωρεάς οργάνων. Δημιουργούμε μια αλυσίδα ζωής και ευαισθητοποίησης πολιτών αλλά και φορέων μέσα από τα ενημερωτικά σεμινάρια Organmeetings. Προάγουμε την επιστημονική γνώση συνδιοργανώνοντας τα διεθνούς επιπέδου Transplant Masterclasses. Συζητάμε για την αξία της δωρεάς οργάνων με μαθητές Δημοτικού μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οργανούληδες. Μοιραζόμαστε στο Onassis Channel στο YouTube πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που αναδεικνύουν τη δύναμη της ζωής.
Ημερολόγιο παραγωγών
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ σε επιλεγμένες παραγωγές: Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, 17:00
Τις Κυριακές στη Στέγη βλέπουμε παραστάσεις από νωρίς.
Κάθε Κυριακή, στην Κεντρική Σκηνή οι παραστάσεις ξεκινούν στις 14:00 και στη Μικρή Σκηνή στις 17:00.
Μουσική
HAAi | Joker/Two-Face | K.atou | Billie Kark | Ladele | Breakin Moves | Παιδικό πρόγραμμα από το Bobos Arts Festival
3 Οκτωβρίου 2024 | στη γειτονιά της Στέγης
Θέατρο
Nat Randall & Anna Breckon, Τhe Second Woman
5 Οκτωβρίου 2024 (για 24 ώρες) І Κεντρική Σκηνή
Θέατρο
Tiago Rodrigues, O Χορός των εραστών
10 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025 І Μικρή Σκηνή
Σινεμά
Francis Ford Coppola, Megalopolis
11 Οκτωβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή
Mουσική
Δημήτρης Παπαδημητρίου — Κ. Π. Καβάφης
«…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός»
2 Νοεμβρίου 2024 І Κεντρική Σκηνή
Onassis AiR Fellows
Onassis AiR Open Days
Φθινοπωρινά Open Days І 1 & 2 Νοεμβρίου 2024 І Στέγη
ONX Open Days І 12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη
Ανοιξιάτικα Open Days І 21 & 22 Μαρτίου 2025 І Στέγη
Καλοκαιρινά Open Days І 20 & 21 Ιουνίου 2025 І Στέγη
Ψηφιακή τέχνη
ONX/AiR Open Days
Onassis ONX & Onassis AiR
12 – 15 Δεκεμβρίου 2024 І Στέγη
Θέατρο
Γιώργος Κουτλής, «Οξυγόνο» του Ivan Vyrypaev
21 Νοεμβρίου 2024 – 12 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Λέξεις & Σκέψεις
15 Ιανουαρίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Μουσική
23 – 25 Ιανουαρίου 2025 І Στέγη
Θέατρο
Mario Banushi, MAMI
6 Φεβρουαρίου – 22 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Θέατρο / Μουσική
Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος, ΝΕΚΥΙΑ
Η ραψωδία «λ» από την Οδύσσεια του Ομήρου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι
14 – 16 Φεβρουαρίου 2025 І Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μουσική
Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 10
6 – 7 Μαρτίου 2025 І Μικρή Σκηνή
1η συναυλία – Οn the road, Στα χνάρια του Jack Kerouac
2η συναυλία – Off road, Γλωσσολαλιές των Βαλκανίων
3η συναυλία – Parallel roads, Μια καθημερινή μέρα
4η συναυλία – Crossroads, Ταξιδεύοντας στον χρόνο και στον ήχο
Θέατρο
Romeo Castellucci, Βερενίκη
ελεύθερα εμπνευσμένο από τη Βερενίκη του Ρακίνα
26 – 30 Μαρτίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Λέξεις & Σκέψεις
Άνοιξη 2025 І Κεντρική Σκηνή
Χορός
Onassis Dance Days
3 – 6 Απριλίου 2025 І Στέγη
Χορός
Damien Jalet, Planet [wanderer]
4 – 6 Απριλίου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Μουσική
10 – 12 Απριλίου 2025
Χορός
Χρήστος Παπαδόπουλος, My Fierce Ignorant Step
(προσωρινός τίτλος)
8 – 18 Μαΐου 2025 І Κεντρική Σκηνή
Έκθεση — Ψηφιακή τέχνη
Μάιος – Ιούνιος 2025 | Αθήνα
Μουσική
Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά 2025
Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων
27 – 29 Ιουνίου 2025 І Κόνιτσα
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.onassis.org/el/onassis-stegi/season-2024-2025-at-the-onassis-stegi