Βρίσκομαι καθισμένη στο μεγαλοπρεπές σαλόνι της Οικίας Κατακουζηνού. Το πιο όμορφο σαλόνι της Αθήνας. Πολύτιμα έπιπλα, επώνυμοι πίνακες, υπέροχα χαλιά, ασημικά, κρύσταλλα. Διερωτώμαι ποιες προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής Αθήνας, του περασμένου αιώνα έχουν βρεθεί εδώ.
Ο Φαίδων Καστρής, ο πρωταγωνιστής του μονολόγου «Σοφία», που θα παρακολουθήσω, κάθεται ακίνητος, σιωπηλός και περιμένει. Από τον μεγάλο καθρέφτη του σαλονιού έχω μία υπέροχη οπτική θέα του πρωταγωνιστή, με την φωτισμένη Βουλή απέναντι. Τολμώ και τον φωτογραφίσω, μέσα από τον καθρέφτη.
«Σοφία» ο τίτλος του μονολόγου. Σοφία η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία η πριγκίπισσα της Ελλάδος. Σοφία η γυναίκα.
Με αργές κινήσεις ο Φαίδων Καστρής, σηκώνεται. Η Βασίλισσα Σοφία βρίσκεται μπροστά στο φέρετρο του αγαπημένου της συζύγου, του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, του Χουανίτο της, μερικά χρόνια μετά. Και είναι μια συννεφιασμένη, βροχερή, χειμωνιάτικη μέρα. «Έτσι αρμόζει στους βασιλείς να πεθαίνουν. Η βροχή κρύβει τα δάκρυα», μονολογεί.
Όχι δεν υποδύεται ότι είναι η Σοφία. Yπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ταλαντούχου Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ο Φαίδων Καστρής είναι ένα αλλόκοτο πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της Σοφίας. Είναι οι σκέψεις της, τα όνειρά της, οι εφιάλτες της. «Εικόνες ιστορίας μέσα σε σπασμένους καθρέφτες. Στιγμές μοναξιάς σε δωμάτια της μνήμης. Αέναες περιπλανήσεις αναζητώντας τη σιωπή. Η Σοφία στους λαβύρινθους του μυαλού της… το κοριτσάκι με τη σαλοπέτα, η ερωτευμένη πριγκίπισσα, η βασίλισσα μια ξένης χώρας… Η Σοφία της θλιμμένης αξιοπρέπειας να χαμογελά αινιγματικά για το τέλος μιας εποχής. Όπως σε έναν πίνακα του Antonio López» Αυτές είναι οι σκέψεις του σκηνοθέτη που τον οδήγησαν την σκηνοθεσία του.
Είναι η διαδρομή της Σοφίας μέσα από τους σκοτεινούς λαβύρινθους των σκέψεων της. Θυμάται. Την παιδική της ηλικία στο Τατόι, την εξορία στην Αίγυπτο, τις όμορφες στιγμές στην Ρώμη, με τον αδελφό της, το φλερτ της με τον Χουάν, τον γάμο της, την ενθρόνισή της ως Βασίλισσα της Ισπανίας. Είναι η Βασίλισσα Σοφία και συγχρόνως η Σοφία. Μία δεύτερη φωνή δονείται μέσα στο μυαλό της και καθοδηγεί τις σκέψεις της.
«Όταν πήρα το κείμενο στα χέρια μου αναρωτήθηκα εάν αυτό μπορεί να παρασταθεί, να παιχθεί. Πέρυσι είχε παιχθεί στην Μαδρίτη από μια ηθοποιό, ενώ όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας έγραψε το έργο με την προοπτική να παιχθεί από άνδρα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό, είναι η δεύτερη φωνή που ακούγεται μέσα στο μυαλό της Σοφίας. Είχα την εμπειρία από την Μαρί Πιέρ στο “Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ”, όπου έπαιζα και τον πατέρα της. Έχω βιώσει το πώς είναι αυτό το πέρασμα από ρόλο σε ρόλο και πώς αυτό χτίζεται με απόλυτα καθαρό τρόπο απέναντι στον θεατή έτσι ώστε να μην τον μπερδεύει καθόλου. Εδώ είναι βέβαια κάτι πολύ πιο σύνθετο» ,λέει σε μια συνέντευξή του ο ταλαντούχος ηθοποιός.
Ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι στο κείμενό του δεν «χαρίζεται» στην Σοφία. Της θυμίζει την προίκα των εννέα εκατομμυρίων δραχμών που πήρε από τον ελληνικό λαό το 1960, όταν η Ελλάδα ζούσε μία μεγάλη οικονομική κρίση. «Ξένη και στις δύο χώρες» την αποκαλεί. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ισπανικός λαός αγάπησε την Σοφία. Το νέο Μουσείο της Μαδρίτης πήρε το όνομά της “Reina Sofia”.
Ο Φαίδων Καστρής έχει «κεντήσει» ψιλοβελονιά την προσωπικότητα της Σοφίας. Με μεγάλη ευκολία αλλάζει ρόλους και πρόσωπα. Έχει μία εκπληκτική, μοναδική ερμηνεία που σε καθηλώνει. Ανέδειξε με ένα μοναδικό τρόπο όλες τις πτυχές της προσωπικότητας της Σοφίας, από μικρό κοριτσάκι έως το σήμερα και όλα τα πρόσωπα που σφράγισαν την ζωή της.
Εντυπωσιακό και το κοστούμι που φορούσε ο πρωταγωνιστής, της Όλγας Ντέντα.
Η Βασίλισσα Σοφία, μόνη πια, επιστρέφει στην Αθήνα, με αθλητικά παπούτσια και τζην παντελόνι. Αυτό σημαίνει το τέλος μιας εποχής ;
Η παράσταση με εντυπωσίασε. Θα ήθελα να την ξαναδώ. Προτείνω να μην την χάσετε. Είναι μία θεατρική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.
Ταυτότητα Παράστασης
ΣΟΦΙΑ του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα
Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής
Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα τον Οκτώβριο και όλες τις Δευτέρες του Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ (Λεωφ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934965340