Σκέψου σαν μοναχός
Γράφει η Λουκία Μητσάκου
Θα θέλατε να μειώσετε την αρνητικότητα στη ζωή σας; Πόση περισσότερη γαλήνη θα νιώθατε εάν μπορούσατε να συγχωρήσετε στ’ αλήθεια; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν μπορούσαμε να διαχειριζόμαστε τους φόβους μας και αν τους αποδεχόμασταν; Πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας οι καθημερινές συνήθειες και τι θα συνέβαινε εάν αλλάζαμε κάποιες από αυτές; Μήπως θέλατε πάντα να μάθετε περισσότερα για τον διαλογισμό και πώς μπορεί να σας βοηθήσει; Το βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» του Jay Shetty μας δίνει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά περισσότερα.
Εάν είστε στα social media, σίγουρα έχετε δει κάποιο βίντεο του Jay Shetty. Έτσι τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι. Αποκαλείται από πολλούς «σούπερ σταρ των social media» και είναι δημιουργός του δημοφιλούς και εξαιρετικού podcast On Purpose.
Εδώ μπορείτε να βρείτε το podcast On Purpose στο Spotify
Η αρχή του 25/75: Για κάθε αρνητικό άνθρωπο στη ζωή σας, να έχετε τρεις που σας ανεβάζουν ψυχολογικά. Προσπαθώ να έχω γύρω μου ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμένα σε κάτι: πιο ευτυχισμένοι, πιο πνευματικοί. Στη ζωή, όπως και στα αθλήματα, το να περιστοιχίζεσαι από καλύτερους παίκτες σε ωθεί να βελτιωθείς. Δεν εννοώ ότι πρέπει να το πάρετε αυτό τοις μετρητοίς και να χωρίσετε τους φίλους σας σε αρνητικούς και θετικούς, αλλά να έχετε ως στόχο να περνάτε τουλάχιστον το 75 τοις εκατό του χρόνου σας με ανθρώπους που σας εμπνέουν και που δε σας ρίχνουν ψυχολογικά. Βάλτε το δικό σας λιθαράκι για να μετατρέψετε τη φιλία σας σε θετική συναλλαγή. Μην περνάτε απλώς χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε, εξελιχθείτε μαζί τους.
Ο Jay Shetty πήγε στην Ινδία για τρία χρόνια και έζησε ως μοναχός, έκανε διαλογισμό τέσσερις με οκτώ ώρες την ημέρα και αποφάσισε να αφιερωθεί στο να βοηθάει τους άλλους. Σε αυτό το βιβλίο μοιράζεται μαζί μας τη διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός σε πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα. Το βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» βασίζεται σε όσα έζησε και διδάχθηκε ως μοναχός και μας δείχνει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο μας.
Σκέψου σαν μοναχός: Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και χωρίζεται σε 11 θεματικά κεφάλαια:
1. Ταυτότητα
2. Αρνητικότητα
3. Φόβος
4. Πρόθεση
5. Σκοπός
6. Καθημερινό πρόγραμμα
7. Ο νους
8. Το εγώ
9. Ευγνωμοσύνη
10. Σχέσεις
11. Προσφορά
Σε κάθε σχέση έχετε την ευκαιρία να καθορίσετε τα επίπεδα χαράς που αναμένετε και τα επίπεδα πόνου που θα αποδέχεστε. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά αν η χαρά δε φτάνει ποτέ σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ή παραμένει σε έναν χαμηλό μέσο όρο, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν και οι δύο δουλέψουν σκληρά γι’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την απογοήτευση που είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε. Ο δεσμός σας μπορεί να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς- μπορεί να σας πάρει καιρό να γνωριστείτε-, αλλά αν δε φτάσει ποτέ σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα το αποδεχθείτε ή θα προχωρήσετε.
Ο Jay Shetty μας λέει πως ο αρνητισμός είναι μεταδοτικός, πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους φόβους μας, πως η καλοσύνη είναι καθοριστική για την επιτυχία.
Πρόκειται για ένα βιβλίο πρακτικό, για έναν οδηγό αυτοβελτίωσης με αναλυτική περιγραφή κάθε θέματος αλλά και ασκήσεις.
Για να ζούμε με πρόθεση, πρέπει να καταδυθούμε στο βαθύτερο γιατί πίσω από την επιθυμία. Αυτό απαιτεί να καθίσουμε και να σκεφτούμε όχι μόνο γιατί θέλουμε κάτι, αλλά και ποιοι είμαστε ή ποιοι πρέπει να γίνουμε για να το αποκτήσουμε και αν μας ελκύει η ιδέα να γίνουμε αυτοί οι άνθρωποι.
Μετά από αυτή την ανάγνωση θα έχουμε μάθει να ζούμε τη ζωή μας με περισσότερη θετικότητα και περισσότερη ευγνωμοσύνη. Φυσικά και είναι αρκετό να διαβαστεί ως ένα ακόμα βιβλίο που θα μας μιλήσει για διάφορα θέματα, θα μας προβληματίσει, θα βάλει τις σκέψεις μας σε μια σειρά. Όμως, θα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό αν αφιερώναμε τον χρόνο να κάνουμε τις ασκήσεις που μας δίνει ο Jay Shetty σε κάθε θέμα που αναλύει. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβοήθειας αλλά και για ένα βιβλίο πρακτικό, ένα βιβλίο coaching, που έχει τεράστια αποτελέσματα αν δουλέψουμε πραγματικά. Μπορούμε να ασχοληθούμε αρχικά με τα θέματα που νιώθουμε πως μας απασχολούν περισσότερο αυτό το διάστημα. Οι coaching ασκήσεις έχουν περισσότερα αποτελέσματα από όσο μπορείτε να φανταστείτε αυτή τη στιγμή.
Αν δεν ξέρετε τι θέλετε, στέλνετε λάθος μηνύματα και προσελκύετε ακατάλληλους ανθρώπους. Αν δεν έχετε αυτεπίγνωση, αναζητάτε λανθασμένες ιδιότητες και επιλέγετε λανθασμένους ανθρώπους. Όλο το βιβλίο αφορά αυτήν ακριβώς τη δουλειά με τον εαυτό μας. Μέχρι να τον κατανοήσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι για την αγάπη.
Σε κάθε σχέση έχετε την ευκαιρία να καθορίσετε τα επίπεδα χαράς που αναμένετε και τα επίπεδα πόνου που θα αποδέχεστε. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά αν η χαρά δε φτάνει ποτέ σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ή παραμένει σε έναν χαμηλό μέσο όρο, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν και οι δύο δουλέψουν σκληρά γι’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την απογοήτευση που είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε. Ο δεσμός σας μπορεί να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς- μπορεί να σας πάρει καιρό να γνωριστείτε-, αλλά αν δε φτάσει ποτέ σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα το αποδεχθείτε ή θα προχωρήσετε.
Για εμένα προσωπικά, δεν πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο. Κάνω coaching με τον Jay Shetty δύο χρόνια τώρα και τον θεωρώ από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους σε αυτή τη δουλειά.
Οι δάσκαλοί μας ξεχώριζαν τους χρήσιμους φόβους από τους επιβλαβείς. Μας έλεγαν ότι ένας χρήσιμος φόβος μάς προειδοποιεί για μια κατάσταση που μπορούμε να αλλάξουμε. Αν ο γιατρός σάς πει ότι αρρωστήσατε εξαιτίας της διατροφής σας και εσείς φοβάστε την αναπηρία ή την ασθένεια, ο φόβος θα είναι χρήσιμος, γιατί θα σας κάνει να αλλάξετε τη διατροφή σας. Όταν η υγεία σας βελτιωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, ο φόβος σας θα εξαλειφθεί. Αντίθετα, ο φόβος ότι οι γονείς μας θα πεθάνουν είναι ένας επιβλαβής φόβος, γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε την αλήθεια αυτού του γεγονότος. Μετασχηματίζουμε τους επιβλαβείς φόβους σε χρήσιμους, όταν επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τον θάνατο των γονιών μας, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον φόβο σαν υπενθύμιση για να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Ο Σαντιντέβα έλεγε: «Δεν είναι δυνατό να ελέγξω όλα τα εξωτερικά γεγονότα αλλά αν ελέγχω μόνο το μυαλό μου, τι ανάγκη έχω να ελέγξω άλλα πράγματα;»
Το βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» είναι ένας εξαιρετικός οδηγός αυτοβοήθειας. Εάν χρειάζεστε μια βοήθεια για να βάλετε τις σκέψεις σας σε μια σειρά, εάν χρειάζεστε μια ώθηση για να αλλάξετε συνήθειες αλλά και πεποιθήσεις που μπορεί να σας περιορίζουν, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Ελπίζω να το απολαύσετε. Περιμένω τις εντυπώσεις σας.
Το βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός (μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου)
Εδώ μπορείτε να βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου
Η σελίδα του Jay Shetty στο Facebook
Το προφίλ του Jay Shetty στο Instagram
Το κανάλι του Jay Shetty στο YouΤube
Αν η ευγνωμοσύνη μας κάνει καλό, τότε η ακόμα μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη θα μας κάνει περισσότερο καλό. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή μας ζωή. Οι μοναχοί προσπαθούν να είναι ευγνώμονες για τα πάντα, συνεχώς. Όπως συμβουλεύει η Σούτα Πιτάκα, ένα βουδιστικό ιερό κείμενο: «Μοναχοί. Θα πρέπει να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας λέγοντας: “Θα είμαστε ευγνώμονες και δε θα παραβλέψουμε ούτε την παραμικρή χάρη που μας έχουν κάνει οι άλλοι”». Πήρα ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μαθήματα για την ευγνωμοσύνη λίγες μέρες αφότου έφτασα στο άσραμ. Ένας μεγαλύτερος μοναχός ζητάει από τους νεοφερμένους να γράψουμε για μια εμπειρία που πιστεύουμε ότι δε μας άξιζε. Όλοι σιωπούμε, καθώς γράφουμε τις σκέψεις μας στα σημειωματάριά μας. Διαλέγω ένα επεισόδιο της εφηβείας, όταν με πρόδωσε ένας από τους καλύτερούς μου φίλους. Έπειτα από περίπου δεκαπέντε λεπτά, διαβάζουμε στους άλλους αυτό που γράψαμε. Ένας νέος μοναχός περιγράφει τον οδυνηρό πρώιμο θάνατο της αδελφής του, άλλοι γράφουν για ατυχήματα ή τραυματισμούς, άλλοι μιλούν για χαμένες αγάπες. Όταν τελειώνουμε, ο δάσκαλος μας μας λέει ότι οι εμπειρίες που διαλέξαμε είναι όλες έγκυρες, αλλά επισημαίνει το γεγονός ότι όλοι επιλέξαμε αρνητικά σενάρια. Κανείς δεν έγραψε για κάτι υπέροχο που ήρθε σ’ εμάς χάρη στην καλή μας τύχη ή χάρη στην καλοσύνη κάποιου και χάρη στις δικές μας προσπάθειες. Για κάτι υπέροχο που δε μας άξιζε. Έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να θεωρούμε ότι δε μας αξίζουν οι κακοτυχίες, αλλά ότι αξίζουμε τις όποιες ευλογίες έρχονται στον δρόμο μας. Τώρα όλοι στην τάξη αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε την καλή μας τύχη: πόσο τυχεροί είμαστε που γεννηθήκαμε σε μια οικογένεια με αρκετούς πόρους για να μας φροντίσει, που κάποιοι άνθρωποι επένδυσαν περισσότερα σ’ εμάς από όσα έχουμε επενδύσει εμείς στον εαυτό μας, που είχαμε ευκαιρίες οι οποίες άλλαξαν τη ζωή μας. Χάνουμε πολύ εύκολα την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτά που μας έχουν δοθεί, να νιώσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Αυτή η άσκηση με οδήγησε για πρώτη φορά να αισθανθώ ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου που ως τότε θεωρούσα δεδομένη.
Περισσότερες προτάσεις για βιβλία μπορείτε να βρείτε εδώ