Ρομπέρτο Τσούκο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

by admin

Ρομπέρτο Τσούκο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου


tsouko5

Ρομπέρτο Τσούκο. Ο κατά συρροή δολοφόνος. Ένας έφηβος που περνά στην κόλαση μέσα από μία ξέφρενη πορεία ζωής χωρίς φρένα. Ένας δαιμονισμένος άγγελος, που φλερτάρει διαρκώς με τον θάνατο. Η ιστορία του μας παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία. Το ίδιο και οι ήρωες του δεύτερου έργου του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Bernard-Marie Koltes,(1948-1989)  Ρομπέρτο Τσούκο, που παίζεται στο Θέατρο Τέχνης αυτή την θεατρική σεζόν, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.

tsouko8

Η Άντζελα Μπρούσκου μας προσφέρει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης έναν Τσούκο που θα αγαπήσουμε, παρά θα αντιπαθήσουμε. Με την μαεστρική της σκηνοθεσία, πατώντας πάνω στο κείμενο του Κολτές ξεδιπλώνει το τραγικό πρόσωπο του Τσούκο, που θέλει να περνά απαρατήρητος, αλλά δεν μπορεί και έτσι πνίγεται στο αίμα.  Σκοτώνει έναν αστυνομικό, έναν επιθεωρητή, βιάζει, σκοτώνει και τους δύο του γονείς για ασήμαντη αφορμή.(Για μένα έχει ψυχαναλυτικό βάθος, αυτό της απαγκίστρωσης από τους γεννήτορες, προκειμένου να ελευθερωθεί).

tsouko3

Οι ήρωες όλοι αγωνιούν κοντά του. Όλοι τραγικά πρόσωπα της ζωής .

Η Παρθενόπη Μπουζούρη  με απόλυτη ακρίβεια και υποκριτική δεινότητα περνάει από τον ένα ρόλο στον άλλο. Εύθραυστη, όσο και σκληρή, ανάλαφρη, ταλαίπωρη.   Ιδίως σε αυτόν της μάνας, για όλες τις μάνες του κόσμου, συγκλονίζει.

tsouko1

Η Γεωργιάννα Νταλάρα εκπληκτική και πιστή στην ερμηνεία των πολλών ρόλων της. Αεικίνητη, ξεχωρίσει για το πολύπλοκο ταλέντο της.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου σε αυτή του την ερμηνεία από σταρ γίνεται εκπληκτικός ηθοποιός. Άξιο τέκνο του θεάτρου Τέχνης. Ειδικά στην σκηνή στο παγκάκι, σαν ηλικιωμένος, μας κατασυγκινεί, αποδεικνύοντας την υποκριτική του δυναμική εμπειρία.

tsouko2

Τέλος ο Τσούκο, Κώστας Νικούλι, ένα μεγάλο ταλέντο υποκριτικής. Ένα αστέρι γεννιέται. Ένας Τσούκο που στον μονόλογό του βλέπει κανείς ένα φρέσκο πρόσωπο να αγωνιά για την ζωή, αλλά και την ωριμότητα ενός ηθοποιού σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη του θεατρική παρουσία.

Άξιοι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Και οι φωτισμοί  της Στέλλας Κάλτσου συμβάλλουν στην αρτιότητα της παράστασης.

Η Άντζελα Μπρούσκου με την κάμερά της επί σκηνής «κινηματογραφεί», ως μέρος του συνόλου, καθ όλη την διάρκεια της παράστασης.

H σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου αναφέρει για την παράσταση: «Το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές έχει σαν αφορμή την πραγματική ιστορία του κατά συρροήν νεαρού δολοφόνου που σκότωσε τους γονείς του, έναν επιθεωρητή, ένα παιδί και πολλούς άλλους, όπως ο ίδιος ομολογεί στο τέλος… παρακολουθούμε την σύντομη ζωή του, καθώς περιπλανιέται σε μία απρόσωπη και αφιλόξενη πόλη, που αναρωτιέται συνέχεια πως μοιάζει ένας δολοφόνος. Αντιμέτωπος με μια κοινωνία που ο μεγαλύτερος φόβος της είναι ότι ποτέ δεν νιώθει ασφαλής παρ’όλο που λατρεύει το αίμα, τα δάκρυα και την βία σαν θέαμα. Το αίμα είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο λέει ο Ρομπέρτο Τσούκο.

tsouko7

Η παράσταση χρησιμοποιεί τα μέσα της κινηματογραφικής γραφής προκειμένου να αφηγηθεί την ιλιγγιώδη και ξέφρενη πορεία του Ρομπέρτο Τσούκο στην πορεία του προς το τέλος.

Η σκηνοθεσία ακολουθεί τον Ρομπέρτο Τσούκο, όπως θα ακολουθούσε μία τίγρη που πρόκειται να συλληφθεί προκειμένου να ενταχθεί σ’ ένα ζωολογικό κήπο.»

Ευρηματική, ξεχωριστή, εμβριθής, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Μας δίνει ένα έργο που θα πρέπει όλοι όσοι θέλουν προβληματισμό και εκ βαθέων αναμέτρηση με τον εαυτόν τους και το κοινωνικό περιβάλλον να δουν.

tsouko6

Ταυτότητα Παράστασης

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΤΣΟΥΚΟ

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία – εικαστική άποψη – βίντεο: Άντζελα Μπρούσκου

Βοηθός σκηνοθέτη – μουσική επιμέλεια: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Αντρέας Αντωνιάδης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου,

Γεωργιάννα Νταλάρα, Κώστας Νικούλι, Στράτος Τζώρτζογλου, Αντώνης Τσίλλερ

 

Θέατρο Τέχνης

Υπόγειο

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα- Τρίτη 21.15 & Κυριακή 21.30

Τιμές 15 ευρώ & 10 ευρώ μειωμένο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο