Προσδοκώ – Επιθυμώ Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

by admin
Προσδοκώ - Επιθυμώ Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση - Theater Project 365

Προσδοκώ – Επιθυμώ Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία. Για όλο το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, 11:00-19:00, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μία εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και έργα εμπνευσμένα από τις δημιουργίες της, ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop δίνουν τροφή για σκέψη πάνω στα έμφυλα στερεότυπα.
Γυναίκες εδώ και τώρα, γυναίκες χθες και σήμερα. Προσδοκώ-Επιθυμώ. Παραιτούμαι -Αντιστέκομαι.
Η πρωτότυπη αυτή δράση είναι το αποτέλεσμα του project που πραγματοποιήθηκε από το  Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και περιλάμβανε τρία εργαστήρια δημιουργικής γραφής και δύο εικαστικά. Σε αυτά συμμετείχαν γυναίκες -μητέρες, επαγγελματίες του ανθρωπιστικού τομέα και έφηβα κορίτσια- με σκοπό να αναδυθούν οι διαφορετικές ματιές των γυναικών και να θιγούν μέσω της τέχνης τα στερεότυπα, όπως εκείνα εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία. Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής υλοποίησαν οι γνωστοί συγγραφείς  Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Σβορώνου και Αγγελική Δαρλάση. Τα εικαστικά εργαστήρια σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εικαστικοί Δάφνη Κουρή, Παύλος Νικολακόπουλος, Νάντια Παράσχου.  Η δράση «Προσδοκώ – Επιθυμώ» παρουσιάζει στο κοινό μια παλέτα εικαστικών δρώμενων για να αναπτυχθούν προβληματισμοί και γόνιμες συζητήσεις για τα έμφυλα στερεότυπα. Οι τέχνες δίνουν το όχημα για να αναδυθούν οι προβληματισμοί και γίνονται το μέσο για δημιουργηθεί χώρος για καινούργιες ματιές.

Ημερομηνίες Δράσεων

13-14 Μαΐου 2023, 11:00 – 19:00

Διεύθυνση

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα

Είσοδος

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr 


Πρόγραμμα 
Σάββατο 13/5/202311:00-19:00, Εικαστική έκθεση, “Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο”, με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ’ αυτά.
17:30-19:00, Δραματουργικό αναλόγιο. Γυναίκες στο χθες και στο σήμερα, στο εδώ και τώρα. Οι επιθυμίες, οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι συμβιβασμοί, οι αντιστάσεις, οι ήττες, η καθημερινότητα, ο φόβος και η ελπίδα… Ποιες λέξεις μπορούν να περιγράψουν, να αφορίσουν, να λυτρώσουν…
Ιστορίες που γράφτηκαν με αφορμή τα πορτρέτα της Ντανιέλας Σταματιάδη θα διαβαστούν σε μορφή αναλογίου από τις Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός -σκηνοθέτις), Άννα Μαρία Στεφαδούρου (σκηνοθέτις), Τζίνα Σταυρουλάκη (ηθοποιός), Γιάννα Βλασσοπούλου (συγγραφέας).


Κυριακή 14/5/2023

11:00-19:00, Εικαστική έκθεση “Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο”, με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ’ αυτά.
12:00-14:00, Ανοιχτή συζήτηση: “Γυναίκες στο εδώ και το τώρα, στο πριν και στο μετά”. 
Συμμετέχουν οι:  Αγγελική Δαρλάση (συγγραφέας) Βαγγέλης Ηλιόπουλος (συγγραφέας) Ζωγραφένια Καλλιμάνη (Sports Lawyer -Member of Girl Power Academy Athens ) Δήμητρα Κογκίδου (Καθηγήτρια στο Α.Π.Θ., πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ)  Χριστίνα Κορομηλά (Social Media Specialist-Member of Girl Power Academy Athens)  Πόπη Κύρδη (Υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Ά Αθήνας) Μαρία Λεωνίδα (σκηνοθέτις) Ελένη Σβορώνου (συγγραφέας) Ντανιέλα Σταματιάδη (εικονογράφος)

17:00-19:00, Εικαστικό Workshop – «Περνώντας το Κατώφλι» με την Λήδα Βαρβαρούση
Στο εργαστήριο «Περνώντας το Κατώφλι» οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, δημιουργούν, παίζουν και μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την τεχνική του Expressive art therapy. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο