«Προκρούστης» Διηγήματα  του Νίκου Κατράκη

«Προκρούστης» Διηγήματα  του Νίκου Κατράκη

«Τις νύχτες ξυπνάει το τέρας. Ξυπνάει γιατί διψάει για αίμα. Και τότε βγαίνουν κάτι περίεργα πλάσματα να το εμποδίσουν. Να του κλείσουν τον δρόμο. Και μόλις τα καταφέρουν επιστρέφουν και πάλι στον κόσμο τους εκεί που δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος. Εκεί που μπορεί να συναντιούνται χωρίς τύψεις και ντροπές. Μια λευκή γάτα με μπλε μάτια παγερή και άφθαρτη που αναστατώνει τις ζωές αυτών που την αγαπούν, αλλά περισσότερο αυτών που την αντιπαθούν. Ένας γενναίος πολεμιστής που ο Προκρούστης τον ακρωτηρίασε, μία μαύρη σαύρα που σκούζει για τον άδικο χαμό της, 2 ‘Αννες -μία μικρή και μία μεγάλη- που θάψανε με τα χέρια τους τον ίδιο άντρα, μία μεγάλη ηθοποιός που μοιράστηκε σε δύο εραστές, κάτι βατράχια που συνομιλούν στο βάλτο με έναν κοινό θνητό, ένας άνθρωπος που δεν πρόλαβε να μετανιώσει για το κακό που έκανε.

Αυτοί… και κάποιοι ακόμα. Γιατί δεν χρειάζεται να τους πούμε όλους τώρα… γιατί δεν χρειάζεται οι πάντες να ξέρουν τα πάντα!»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ η συλλογή διηγημάτων «Προκρούστης» από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο-σκηνοθέτη Νίκο Κατράκη.

Ο συγγραφέας των διηγημάτων αυτών καταφέρνει να στήσει 15 διαφορετικές ιστορίες με ήρωες βγαλμένους από την ζωή αλλά ταυτόχρονα τόσο αντισυμβατικούς που κινούνται μεταξύ ρεαλισμού και μεταφυσικού. Η τιμωρία και η κάθαρση είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στις περισσότερες ιστορίες του βιβλίου. Ο συγγραφέας με δημοσιογραφική ακρίβεια στην περιγραφή αλλά και σκηνοθετική ευρηματικότητα δημιουργεί ανατροπές που κρατούν καθηλωμένο τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία λέξη. Ταυτόχρονα παρατηρούμε το ξεχωριστό ύφος του που κινείται μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου κρατώντας μέτρο και ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μια ιστορία είναι αυτοβιογραφική και αφορά στη σχέση του συγγραφέα με την γάτα του(Μου λείπεις) ενώ υπάρχει και ένα διήγημα που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στο εξωτερικό(Αγγελούδι).

O Νίκος Κατράκης γεννήθηκε στο Σύδνεϋ Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Ελλάδα.  Σπούδασε Δημοσιογραφία, Σκη­νο­θεσία και Υποκριτική στην Ελλά­δα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένω­σης Συντακτών Ημερήσιων Εφη­με­ρίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένω­σης Ελλήνων Σεναριογράφων (ΕΣΕ) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθο­ποι­ών (ΣΕΗ).

Έχει εργασθεί για πολ­λά χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες πε­ριο­δικά και τηλεο­πτικές εκπο­μπές. Σενάριά του έχουν προβληθεί στην Ελληνική τηλεόραση και έχει κά­νει τηλεοπτικές και θεατρικές συμ­­μετοχές ως ηθοποιός. Έχει γρά­ψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει αρκετά θεατρικά έργα σε Αθηναϊκά θέατρα.

Υπήρξε αθλητής του στίβου.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκη­νοθέτης.

 

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο