“Πλούτος” του Βασίλη Πανόπουλου και Ζοζεφίνας Τζονάκα

Πλούτος

Βασίλης Πανόπουλος – Ζοζεφίνα Τζονάκα

Θεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές

Μουσική: Βασίλης Πανόπουλος

Τι είναι ο Πλούτος του Αριστοφάνη;

Είναι μια αρχαία κωμωδία που παίζεται μέχρι σήμερα.Ο τυφλός Πλούτος, ο οποίος θεραπεύτηκε, μοιράστηκε πλέον «ίσα και όμοια» σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.

 Και γιατί ο λαός μας επιμένει ότι ο «Πλούτος είναι τυφλός»;

Μάλλον, κάτι δεν πήγε καλά κι εδώ.

 Για ποιον λόγο να γίνει διασκευή για ανήλικους θεατές;

Για να ανακαλύψουν τα παιδιά με δημιουργικό και καλλιτεχνικά γόνιμο τρόπο τα σημαντικότερα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος. Επίσης να γίνουν αποδέκτες του υψηλού ήθους και ύφους αλλά και των πανανθρώπινων αξιών που αυτά περιέχουν, με τρόπο κατανοητό και σε γλώσσα οικεία. Δύο σημερινοί ήρωες προστέθηκαν στο κείμενο της διασκευής, δύο νέα παιδιά, ο Αρίστος και ο Φάνης, στα ιντερμέδια που τουςαναλογούν, οι οποίοι σχολιάζουν, κρίνουν και προσπαθούν να αντιληφθούν τα έργα και τις ημέρες των ηρώων του έργου.

 Και αφορά μόνο στους ανήλικους θεατές;

Αυτή η έκδοση, η οποία περιλαμβάνει και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, απευθύνεται σε θεατρολόγους , μουσικούς, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες του θεάτρου κ.ά.

 Το θέατρο για ανήλικους θεατές είναι μια σοβαρή υπόθεση των ενηλίκων, γιατί η αριστοφανική κωμωδία συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου, με την ανάδειξη εκείνων των στοιχείων «εξ ων ο γέλως γίγνεται».

 Η παρούσα διασκευή του Πλούτου από τον Βασίλη Πανόπουλο και τη Ζοζεφίνα Τζονάκα ανταποκρίνεται στο αίτημα της επικαιρότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα έργο, ώστε η επαφή των σύγχρονων ανήλικων θεατών με έργα του κλασικού ρεπερτορίου και ιδιαίτερα του αρχαίου δράματος να επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, σε έναν κόσμο συνεχούς και άμεσης επικοινωνίας, οι σύγχρονοι ανήλικοι θεατές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στην επικοινωνία τους με το σκηνικό θέαμα. Αυτό ακριβώς το νέο στοιχείο είναι που λαμβάνουν υπόψη τους οι συγκεκριμένοι διασκευαστές και πραγματώνουν κατά τη δημιουργία τους. Εκπαιδευτικοί και οι δύο, με παιδαγωγική ευαισθησία που «αφουγκράζεται» τις ανάγκες των σημερινών εφήβων, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσουν την εξέλιξη του έργου, παρουσιάζουν σύγχρονα πρόσωπα και ανανεώνουν πλήρως το λεξιλόγιο των ηρώων τους, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι νέοι.

O Βασίλης Πανόπουλος επενδύει μουσικά το κείμενό τους με τραγούδια απολύτως συμβατά με το έργο, που έρχονται όχι μόνο να πλαισιώσουν αλλά και να σχολιάσουν μπρεχτικά και να εμπλουτίσουν την υπόθεση, αποτελώντας το πιο ισχυρό ανανεωτικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια, η οποία εγγράφεται μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης δραματικής παραγωγής που γονιμοποιεί και προωθεί περαιτέρω την ιδιαίτερη  κατηγορία του θεάτρου για ανήλικους θεατές.

Πρώτη παρουσίαση:  Τετάρτη 13 Μαρτίου  

ΣΤΟ POLIS ART CAFE  στις 20.00μμ

 

Βασίλης Πανόπουλος

Ο Βασίλης Πανόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι της Κορινθίας. Είναι δάσκαλος και μουσικός. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία και είναι διδάκτωρ θεατρολογίας. Σήμερα είναι διευθυντής στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συνέθεσε μουσική για έργα των Ι. Καμπανέλλη, Μπ. Μπρεχτ, Ά. Τσέχοφ, Σέξπιρ, Γρ. Ξενόπουλου και Δ. Καπετανάκη. Επίσης και για τραγωδίες του Ευριπίδη (Άλκηστις, Ορέστης) και του Αισχύλου (Πέρσες), οι οποίες παρουσιάστηκαν και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν (2011, 2012 και 2014). Παράλληλα έγραψε μουσική για το θέατρο για παιδιά σε έργα Αριστοφάνη, Σέξπιρ, Ε. Τριβιζά, Στ. Μιχαηλίδου, Σ. Ζαραμπούκα και Φρ. Σταθάτου. Για τη μουσική του έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή ή εν παραλλήλω (Όμβρος 1985) και τη μελέτη Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία (Νάκας 2005). Επίσης συμμετείχε ως συγγραφέας στο βιβλίο Στη χώρα του Τοτώρα. Θέατρο για ανήλικους θεατές (Πατάκης 2010). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά σχετικά με την εκπαίδευση, τη μουσική στο θέατρο και την πολιτική επιστήμη.

Ζοζεφίνα Τζονάκα

Η Ζοζεφίνα Τζονάκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της διαβάζει και σπουδάζει. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στο Ε.Κ.Π.Α. και μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, μεταπτυχιακό κοινωνικής ψυχιατρικής-παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου και εκπαιδεύτηκε στα παιδιά με δυσκολίες μάθησης. Αγαπάει το θέατρο, γι’ αυτό συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες και παρακολούθησε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση. Εργάστηκε ως δασκάλα πολλά χρόνια και όταν μεγάλωσε έγινε διευθύντρια. Σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Λασκαρίδη σε εθνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ένταξη μαθητών με αυτισμό στο γενικό σχολείο. Τις ελεύθερες ώρες της κοιτάζει το ταβάνι και ονειρεύεται.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο