Χρόνια είχα να βρεθώ σε ένα θέατρο, ανέμελη, με ένα πακετάκι ποπ κόρν και να περιμένω να δω τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Είχα να πάω σε παιδικό θέατρο από τότε που οι κόρες μου ήταν μικρές και δεν είχαμε χάσει ούτε μία παιδική παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Χαρούμενες παιδικές φωνούλες, γέλια, πειράγματα.
Θα διερωτηθείτε: Γιατί σε παιδικό θέατρο;
O Πλούτος του Αριστοφάνη που παίζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη είναι μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Σας το έχω ξαναγράψει «Κάτι μαγικό γίνεται φέτος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη». Μία πολύ ποιοτική παιδική παράσταση και ένα ωραιότατο musical συγχρόνως. Mε ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής.
Το θέατρο κατάμεστο. Από τριών χρονών μέχρι ενενήντα τριών. Και όλοι χαρούμενοι!
Όταν άρχισε η παράσταση, τα παιδιά σταμάτησαν να φωνάζουν και παρακολουθούσαν με προσοχή. Φώναζαν μόνο όταν oι ηθοποιοί τα παρότρυναν να φωνάξουν, να τραγουδήσουν. Πολλές φορές τα παιδιά είναι παράδειγμα προς μίμηση για εμάς τους μεγάλους.
Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στην νεότερη αττική κωμωδία. Στο έργο του αυτό ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου.
Ας δούμε όμως λίγο την υπόθεση του έργου: Ένας χρηστός πολίτης, ο Χρεμύλος, πηγαίνει στο Μαντείο να ζητήσει συμβουλές από τον Απόλλωνα για να έχει ο γιος του καλύτερη τύχη και ζωή από αυτόν. Και εκεί ο Θεός τού απαντά ότι πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει μπροστά του. Ακολουθεί λοιπόν μαζί με τον δούλο του Kαρίωνα έναν τυφλό, που δεν είναι όμως άλλος από τον θεό Πλούτο, ο οποίος τιμωρημένος από τον Δία περιφέρεται τυφλός. Ο Χρεμύλος και ο υπηρέτης του περιθάλπουν τον τυφλό θεό Πλούτο, που μικρός τυφλώθηκε για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Ο Θεός Πλούτος, λοιπόν, ξαναβρίσκει το φως του μετά την γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρέμυλος με τον δούλο του πηγαίνοντάς τον στο Ασκληπιείο. Εκείνος δίνει τα πλούτη του στους αγαθούς και τους κακούς τούς κάνει φτωχούς. Μόλις γίνεται γνωστό το γεγονός ότι ο Πλούτος είναι στο σπίτι του Χρέμυλου, πλήθος κόσμου και απατεώνων καταφτάνει για να γίνουν πλούσιοι.
Μόνο η Πενία έχει αντιρρήσεις και ισχυρίζεται ότι, αν όλοι γίνουν πλούσιοι, ποιος θα καλλιεργεί την γη, ποιος θα γίνει χτίστης. Με την πενία μπορεί και θέλει κάποιος να δημιουργήσει και να αποκτήσει καλύτερη ζωή δουλεύοντας.
«Με λένε Πενία, με λένε Φτώχεια, η φτώχεια κρύβει αρχοντιά» τραγουδά η Πενία.
Το σκηνικό είναι της Mατίνας Μέγκλα. Λιτό, οικολογικό. Ένα φτωχικό σπιτάκι σε ένα χωριό. Πολύ όμορφο. Εντυπωσιακά και τα κοστούμια όλων των πρωταγωνιστριών.
H παράσταση αρχίζει με την Φωτεινή Δάρρα και τρεις μουσικούς να κατεβαίνουν τις σκάλες του θεάτρου και να κατευθύνονται στη σκηνή. Η Φωτεινή Δάρρα, εκτός από τις φωνητικές της ικανότητες, με εξέπληξε με την θεατρικότητα, την κίνηση, την ζωντάνια της, την άψογη παρουσία της.
Οι στίχοι όλων των τραγουδιών είναι πολύ όμορφοι. Πιστεύω πρέπει να γίνει ένα συλλεκτικό CD, αν δεν έχει ήδη γίνει.
«Δούλεψε να ζήσεις και κλέψε να αποκτήσεις»
«Ο ήχος των κερμάτων φονιάς των αισθημάτων»
«Μες στη ζωή ετούτη, πολλοί ζητούν τα πλούτη»
Όμορφη μουσική πλημμύρισε το θέατρο, δημιουργώντας μια ονειρεμένη ατμόσφαιρα.
Όλος ο πολυπληθής θίασος είναι πολύ καλός με πολύ όμορφες ερμηνείες.
O Κωνσταντίνος Καζάκος ερμηνεύει τον ρόλο του Χρεμύλου, με πολύ ζωντάνια, φυσικότητα και πάθος.
Ιδιαίτερη η ερμηνεία της ιέρειας Θάλειας Προκοπίου στο ρόλο της Πενίας. Ντυμένη με τα κουρέλια της, έχει καταπληκτική και επιβλητική σκηνική παρουσία. Παίζει κι αυτή δεύτερο ρόλο, ως γλυκιά, καλοσυνάτη σύζυγος του Χρεμύλου και σε κερδίζει κάθε φορά με το χαμόγελό της.
Ο Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του πανέξυπνου και πονηρού υπηρέτη είναι καταπληκτικός.
Eκπληκτικός και ο Δημήτρης Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου.
Μου άρεσε πολύ και η ερμηνεία του Δημήτρη Γρηγοριάδη, ο οποίος παρουσιάστηκε παίζοντας πολλούς ρόλους. Πολλές οι μεταμφιέσεις του και όλες σε έπειθαν.
Εντυπωσιακή και η Νατάσα Κοτσοβού στο ρόλο της γριάς, καθώς και ο Λευτέρης Βλάχος σαν Θεός Ερμής.
Όλοι οι ηθοποιοί και οι μουσικοί ήταν υπέροχοι, αεικίνητοι, γέμισαν με την παρουσία τους την σκηνή και παρουσίασαν μια υψηλού επιπέδου μουσικοθεατρική παράσταση, που καθήλωσε μικρούς και μεγάλους.
Το video που υπήρχε στη σκηνή ήταν καθηλωτικό και συγκινητικό να μας θυμίζει την φτωχική Ελλάδα περασμένων ετών ή μήπως την Ελλάδα των επομένων ετών;
«Όμορφη και φτωχική μας έλαχε πατρίδα».
«Δούλεψε να ζήσεις. Μόνο έτσι θα κερδίσεις» τραγούδησαν όλοι, μικροί και μεγάλοι.
Μια ποιοτική, δυναμική παραγωγή, που αξίζει να δείτε. Μικροί και μεγάλοι.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FEXpSNUf9C0]
Ταυτότητα παράστασης
Πλούτος του Αριστοφάνη
Θέατρο Τζένη Καρέζη
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Ανδρομάχη Μοντζολή,
μετάφραση – στίχοι τραγουδιών: Γιώργης Έξαρχος,
μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου,
σκηνικά – κουστούμια: Mατίνα Μέγκλα,
κίνηση: Φρόσω Κορρού,
καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Αγγελόπουλος (σκηνοθέτης),
Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Δάρρα, Κωνσταντίνος Καζάκος, Θάλεια Προκοπίου,
Δημήτρης Μενούνος, Νατάσα Κοτσοβού, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος,
Δημήτρης Σταμούλης.
Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Δημήτρης Πάσσιος. Συμμετέχουν: Άλκηστη Ηλιάδη, Δανάη Τωράκη, Μάρθα Λαγωνίκου, Νάγια Μητσάκου.
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά
Ημέρες& ώρες παραστάσεων: Σάββατο 3:00 μ.μ / Κυριακή 3:00 & 5:00μ.μ.