ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ». Δείτε το νέο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας περιόδου 2023-2024

by admin

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ “ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ” ξεκινά το Σεπτέμβριο εγκαινιάζοντας την νέα καλλιτεχνική σεζόν 2023-2024.

Τη χρονιά που μας πέρασε, μια καινούρια σελίδα στην ιστορία της πόλης γράφτηκε με επιτυχία. Με αφοσίωση και όραμα, συλλογική προσπάθεια και αμείωτο ενθουσιασμό, το Ολύμπια ολοκλήρωσε μια καλλιτεχνική περίοδο υψηλών προδιαγραφών που του χάρισε επάξια την αναγνώριση του αθηναϊκού κοινού. Η βαθιά μας δέσμευση στη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού ιστορικής σημασίας, με διεθνή ακτινοβολία και διαρκή παρουσία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης, συνεχίζει να καθοδηγεί τα βήματά μας και για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024. Στόχος μας παραμένει ένα θέατρο πολυσυλλεκτικό που διατρέχει όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Με βάση πάντοτε τη μουσική και ιδίως το λυρικό θέατρο, το Ολύμπια διευρύνει τους ορίζοντές του, επενδύοντας σε ακόμη περισσότερες παραγωγές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, αλλά και να δικαιώσει τις άριστες εντυπώσεις που ήδη το έχουν τοποθετήσει στον χάρτη της πολιτιστικής Ευρώπης. 

Ο φετινός προγραμματισμός διακρίνεται από το ίδιο πάθος για υπεροχή. Η όπερα, η οπερέτα, το μουσικό θέατρο για παιδιά, το συμφωνικό ρεπερτόριο, το ρεσιτάλ, η jazz, η λόγια και η έντεχνη ελληνική μουσική αναδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την υπολογίσιμη δύναμη των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, η συνεργασία με διεθνή φεστιβάλ και φορείς, καθώς επίσης η παρουσία αστέρων της παγκόσμιας σκηνής εξασφαλίζουν μια σεζόν δυνατών συγκινήσεων. Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων κερδίζουν με τις εμφανίσεις τους το στοίχημα της υψηλής καλλιτεχνικής διάκρισης. Το Ολύμπια υποδέχεται την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για πρώτη φορά στα χρόνια της επαναλειτουργίας του ως Δημοτικού Θεάτρου, ενώ προσκαλεί εκ νέου τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την κορύφωση του αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας με το αριστούργημα «I puritani» του Bellini και εγκαινιάζει τον κύκλο «Gabriel Fauré», τιμώντας την επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Γάλλου συνθέτη.

Ένας ακόμη διεθνής κύκλος μας φέρνει πιο κοντά στις σκηνές του κόσμου: ο κύκλος ¡Viva España!, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, μάς ταξιδεύει στη μεγάλη παράδοση της Ισπανίας. Τέλος, αξίζει να γίνει ειδική μνεία στο Olympia City Music Theatre, το νέο κανάλι του Ολύμπια στο YouTube, το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στη διάχυση του σπουδαίου μουσικού έργου που επιτελείται. Οι σημαντικότερες παραγωγές του θεάτρου μαγνητοσκοπούνται με υψηλές προδιαγραφές και διατίθενται δωρεάν στο κοινό: διεθνούς εμβέλειας παραστάσεις και συναυλίες ταξιδεύουν από την οδό Ακαδημίας σε όλο τον κόσμο με στόχο να ψυχαγωγήσουν, να επιμορφώσουν και να αφήσουν μία ψηφιακή βιβλιοθήκη ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ολιβιέ Ντεκότ και σε όλη την ομάδα του Θεάτρου μας, που για ακόμη μια φορά φέρνουν στην καρδιά της πόλης, τον παλμό του κόσμου.  Κώστας Μπακογιάννης

Ολύμπια, κέντρο δημιουργίας και ακτινοβολίας

 Από την Αθήνα στον κόσμο 

Η νέα σεζόν του Ολύμπια οργανώνεται πάνω στους άξονες ενός προγραμματισμού που στοχεύει να αναδείξει το Δημοτικό Μουσικό μας Θέατρο σε σημείο πολιτιστικής συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Το Θέατρο στεγάζει τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα μουσικών εκδηλώσεων, γύρω από θεματικές που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου, αλλά και σε βάθος χρόνου.  

Προτεραιότητα δίνεται στο λυρικό θέατρο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά μας. Επιλέγουμε και φέτος να παρουσιάσουμε μια οπερέτα κατά την εορταστική περίοδο: σειρά έχει το δημοφιλές αριστούργημα του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Οι Απάχηδες των Αθηνών», σε μουσική διεύθυνση Κορνήλιου Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. 

Ο προγραμματισμός της νέας σεζόν ενισχύει τις παραγωγές όπερας. Σε συμπαραγωγή με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen, ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει και σκηνοθετεί την όπερα «Σεμέλη», με τη Marie Lys, το νέο αστέρι της μπαρόκ σκηνής, στον ομώνυμο ρόλο. 

Η «Σταχτοπούτα» του Rossini, σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, αναβιώνει φέτος στο Ολύμπια, σε μουσική διεύθυνση Nikolas Nägele και τη Svetlina Stoyanova να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, επικεφαλής μιας εξαίρετης διανομής νέων τραγουδιστών. 

Τρεις ακόμα όπερες που παρουσιάζονται σε συναυλιακή μορφή περιλαμβάνονται στον λυρικό προγραμματισμό. Το αριστούργημα του Bellini «I puritani» ολοκληρώνει το αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από ένα συναρπαστικό κουαρτέτο ερμηνευτών, τον Αμερικανό σταρ John Osborn, τη Χριστίνα Πουλίτση, τον Iurii Samoilov και τον Nahuel Di Pierro. O Alphonse Cemin διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα παρουσιάσει επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την όπερα «Πηνελόπη» του Fauré, σε μουσική διεύθυνση Pierre Dumoussaud, στα πλαίσια του κύκλου τριών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη, με μια εντυπωσιακή διανομή Γάλλων και Ελλήνων τραγουδιστών. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Catherine Hunold, που μαζί με τον Pierre Dumoussaud επιστρέφουν στο Ολύμπια μετά τον περσινό τους θρίαμβο στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Τέλος, η «Medgé», ένα ακόμα σπουδαίο λυρικό έργο του Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη αναφοράς για το Ολύμπια, θα παιχτεί για πρώτη φορά στο πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Paul Milliet. Καθώς η ενορχήστρωση του Σαμάρα θεωρείται χαμένη, ο Βύρων Φιδετζής ενορχηστρώνει εκ νέου την όπερα, όπως και στην περίπτωση της «Λιονέλλα». 

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν συναυλίες σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα, Γιώργου Πέτρου και Alessandro Bonato· ο δε τελευταίος θα διευθύνει ένα θεαματικό γκαλά όπερας με τίτλο «Boulevard des Italiens», ενώνοντας επί σκηνής τρεις ερμηνευτές που θριαμβεύουν στα λυρικά θέατρα διεθνώς, τον τενόρο Dmitry Korchak, τον μπάσο Riccardo Fassi και τη σοπράνο Catherine Hunold. 

Προβεβλημένοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και ο βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης, καθώς επίσης σολίστες από το εξωτερικό, όπως η τσελίστα Emmanuelle Bertrand ή ο βαρύτονος Pablo Gálvez θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις βραδιές του Ολύμπια. Ο κύκλος Fauré περιλαμβάνει επίσης το «Ρέκβιεμ», υπό τη διεύθυνση του Yuval Zorn και το ρεσιτάλ τραγουδιού της εξαιρετικής σοπράνο Julie Fuchs. 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών εμφανίζεται και στη νέα σεζόν: εκτός από τη «Medgé», η ορχήστρα συμπράττει με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση σε έργα που εμπνέονται από τον Σαίξπηρ.  

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, υποδέχονται στο Ολύμπια τον διάσημο συγγραφέα Jo Nesbo σε μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, με αφορμή την προσεχή κυκλοφορία του νέου του βιβλίου.

 Η Athens Big Band έχει προγραμματίσει έξι συναυλίες που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ο κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, ο Δημήτρης Καλαντζής, ο Philipp Weiss, η Ειρήνη Κωνσταντινίδη, ο νεαρός κιθαρίστας Δημήτρης Κασσαβέτης, η ερμηνεύτρια Marianna Seas και το συγκρότημα Dat Funk συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εκλεκτούς καλλιτέχνες της φετινής σεζόν. 

Tο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει έξι συναυλίες με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών· ανάμεσά τους ο Βασίλης Λέκκας, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Μπέττυ Χαρλαύτη. Το έντεχνο πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με δύο συναυλίες αφιερωμένες στον Θάνο Μικρούτσικο, με τη συμμετοχή της Μαρίας Παπαγεωργίου και του Χρήστου Θηβαίου. 

 Φέτος θα πραγματοποιηθεί επίσης η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη με τραγούδια από το παγκόσμιο θέατρο.

Το αργεντίνικο tango εμπνέει τους Έλληνες συνθέτες: η παράσταση Tango Greco από τη Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας» που συνδυάζει μουσική και χορό επί σκηνής είναι μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής σεζόν. 

Το νεανικό μας κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση μουσικού θεάτρου «Still!», μια κυπριακή παραγωγή σε πρωτότυπη σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου. 

Μέσα στο 2024, ο διεθνής χαρακτήρας του Ολύμπια προβάλλεται χάρη στο πρόγραμμα ¡Viva España!, έναν κύκλο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ισπανία, ο οποίος περιλαμβάνει δύο συναυλίες από τη Συμφωνική μας Ορχήστρα, τη συναυλία Flamenco Project από την Athens Big Band και την παράσταση χορού «Sonoma» από την καταλανική ομάδα La Veronal, που έχει εμφανιστεί σε όλον τον κόσμο, ποτέ άλλοτε όμως στην Αθήνα. 

Το Ολύμπια, το οποίο έγινε πρόσφατα μέλος του δικτύου Opera Europa, αναγνωρίζεται πλέον στην Ευρώπη ως διεθνής χώρος καλλιτεχνικής συνάντησης και δημιουργίας, χωρίς ποτέ να ξεχνά την ελληνική και αθηναϊκή του ταυτότητα: αυτή είναι άλλωστε εκείνη που σφραγίζει την επιτυχία του. 

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  
ΟΔΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
I PURITANI 

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
NIKOS CHATZITSAKOS MEETS ATHENS BIG BAND
WITH ELENI ERMINA SOFOU & DIMITRIS TSAKAS

3, 4, 8, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΕΜΕΛΗ
1

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  
ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΕΡΗ ΒΑΚΙΡΤΖΟΓΛΟΥ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ & ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ
«Τα μπλουζ του Θάνου»

14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ  

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΤΟΝΙΑ & ΤΗ ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
CHRISTMAS IN NEW YORK
ΜΕ ΤΟΥΣ PHILIPP WEISS ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

«Melodies 4 Life»
ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΟΥΤΣΑ

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
«METROPOLIS»
(1927)

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
BOULEVARD DES ITALIENS
ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ
Ιταλοί συνθέτες στο Παρίσι

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
ΦΛΕΒΑ ΜΑΣ ΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ…
ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
LEGENDS AND THE YOUTH
FEATURING DIMITRIS KASSAVETIS & MANOS THEODOSAKIS

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
«If music be the food of love, play on» 

1, 2, 3, 4, 6, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
STILL!
Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο 

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
¡Viva España! – I

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
MEDGÉ

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ & ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΛΙΟ

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ  ΤΡΑΓΟΥΔΑ BERTOLT BRECHT
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
TANGO GRECO

27, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
SONOMA

2 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ANTON BRUCKNER
«Ο συνθέτης του Θεού»

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 
OUT OF AFRICA 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 
PLAY THAT FUNKY MUSIC!
ATHENS BIG BAND FEATURING MARIANNA SEAS AND DAT FUNK

16 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΘΑΛΑΣΣΑ

12, 14, 16, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
H ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ  

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
Η ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
ATHENS BIG BAND FLAMENCO PROJECT

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
JULIE FUCHS

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

18 ΜΑÏΟΥ 
¡Viva España! – II

23 ΜΑÏΟΥ 
ΠΗΝΕΛΟΠΗ 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ JO NESBO
27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   19:30 

Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, διοργανώνουν στo θέατρο Ολύμπια μια λαμπρή εκδήλωση: o Jo Nesbo, ο αγαπημένος συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών, θα παρευρεθεί στην Αθήνα για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του με τίτλο «Ματωμένη σελήνη».

Κάθε βιβλίο του Jo Nesbo συνιστά εκδοτικό γεγονός, με τον συγγραφέα να έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον κορυφαίο Νορβηγό συγγραφέα και να τον συναντήσουν από κοντά. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων
7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:30               
ΟΔΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ 

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει…Με άξονα τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει μία σειρά μεγάλων τραγουδιών, σε μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Εμβληματικά τραγούδια, σε στίχους των σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, βρίσκουν τον ιδανικό εκφραστή τους στο πρόσωπο του Βασίλη Λέκκα, που μέσα από μια μακρά θητεία δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς, αλλά και με τον δυναμικό λυρισμό που χαρακτηρίζει την ερμηνεία του, μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που καθηλώνουν. 

Ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας 
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  Άγγελος Ηλίας

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
ΚΥΚΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων
14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:00  
Vincenzo Bellini  
I PURITANI 
ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

To 1949, υπό την καθοδήγηση του περίφημου Tullio Serafin, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα «I puritani» του Vincenzo Bellini. Μέσα από την ιδιοφυή μουσική προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Elvira, η Κάλλας αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες δραματικές ποιότητες ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου λυρικής κολορατούρας, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα: ενώ μαίνεται ο αγγλικός εμφύλιος, ένας απαγορευμένος έρωτας ωθεί τόσο την πλοκή όσο και τη μουσική του έργου στα άκρα της απόγνωσης, αλλά και της ελπίδας. 

Η όπερα παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός τενόρος John Osborn και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, που θριαμβεύουν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα.  

Ο εξαίρετος Γάλλος αρχιμουσικός Alphonse Cemin διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια.  

Μουσική διεύθυνση: Alphonse Cemin 
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Lord Arturo Talbot: John Osborn 
Elvira: Χριστίνα Πουλίτση 
Sir Riccardo Forth: Iurii Samoilov 
Sir Giorgio: Nahuel Di Pierro 
Enrichetta di Francia: Μάρθα Σωτηρίου 
Lord Gualtiero Valton: Γιώργος Παπαδημητρίου 
Sir Bruno Robertson: Sahy Ratia 
Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Athens Big Band
18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:30 
NIKOS CHATZITSAKOS MEETS ATHENS BIG BAND 
WITH ELENI ERMINA SOFOU & DIMITRIS TSAKAS

 Ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μουσικός, ο κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, σε συνεργασία με την Athens Big Band και τους σολίστες Ελένη Ερμίνα Σοφού (φωνή) και Δημήτρη Τσάκα (άλτο σαξόφωνο), θα παρουσιάσει τις ενορχηστρώσεις του σε δημοφιλή κομμάτια της jazz. Όπως ένας σκηνοθέτης μεταφέρει αριστοτεχνικά την υπόθεση ενός έργου που διαδραματίζεται σε παλαιότερη εποχή στον σύγχρονο κόσμο, έτσι και ο Νίκος Χατζητσάκος γεφυρώνει την αφρο-αμερικανική παράδοση της jazz και το κλασικό της ρεπερτόριο με μοντέρνες αισθητικές προσεγγίσεις και ηχοτοπία. 

Ερμηνεύουν: 
Νίκος Χατζητσάκος
Ελένη Ερμίνα Σοφού
Δημήτρης Τσάκας
Καλλιτεχνική επιμέλεια:  Σάμι Αμίρης 

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων & Χορωδία Δωματίου Αθηνών
3, 4, 8, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   19:00 
George Frideric Handel
ΣΕΜΕΛΗ

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Η ελληνική μυθολογία βρέθηκε στο επίκεντρο του αφιερώματος «Hellas!» που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2023 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Handel του Γκέτινγκεν (Γερμανία), με το οποίο συνεργάζονται ο Δήμος Αθηναίων και το θέατρο Ολύμπια. Καλλιτεχνικός διευθυντής αυτού του φεστιβάλ αναφοράς, ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διευθύνει και σκηνοθετεί τη νέα παραγωγή της «Σεμέλης», ενός μουσικού δράματος βασισμένου στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτηρίζει ως «κοσμικό ορατόριο». Το έργο αφηγείται την ιστορία της Σεμέλης, μιας ακόμη θνητής που ερωτεύεται ο Δίας. Μετά την πρεμιέρα στο Γκέτινγκεν τον Μάιο του 2023, η όπερα ανεβαίνει στη σκηνή του Ολύμπια, σε μια άκρως διασκεδαστική σκηνοθεσία, που τονίζει τα κωμικά, όσο και τα δραματικά στοιχεία της πλοκής. Κορυφαίοι τραγουδιστές με ειδίκευση στην παλαιά μουσική ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους, μεταξύ αυτών το νέο αστέρι της μπαρόκ σκηνής, η Ελβετή σοπράνο Marie Lys. 

Μουσική διεύθυνση / Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου 
Σκηνικά / Κοστούμια: Πάρις Μέξης 
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά 
Διδασκαλία χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Σεμέλη: Marie Lys 
Δίας / Απόλλων: Jeremy Ovenden 
Ινώ / Ήρα: Dara Savinova 
Αθάμας:  Rafał Tomkiewicz 
Κάδμος / Ύπνος / Αρχιερέας: Gianluca Margheri 
Ιρις: Μαριλένα Στριφτόμπολα 
Συμπαραγωγή με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band
14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 
ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 

Ο Δημήτρης Καλαντζής φέρνει στη σκηνή του Ολύμπια ένα πρόγραμμα με άρωμα από το παρελθόν. 

Τα προηγούμενα χρόνια, ο κορυφαίος πιανίστας και ενορχηστρωτής μάς παρουσίασε τη jazz εκδοχή έργων μεγάλων δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε αυτή του την εμφάνιση, υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο χθες της ελληνικής μουσικής, μέσα από δικές του, πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και μεταγραφές για Big Band. Αγαπημένες μελωδίες των Κώστα Καπνίση, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη κ.ά. θα αναδειχθούν με τρόπο μοναδικό από τη jazz ματιά του Δημήτρη Καλαντζή, ανασυνθέτοντας ένα μουσικό τοπίο γνώριμο, μέσα από το πρίσμα μιας νέας μουσικής προσέγγισης. Συνοδοιπόροι του, οι εξαιρετικές ερμηνεύτριες Αθηνά Ρούτση και Τέρη Βακιρτζόγλου. 

Ερμηνεύουν:
Δημήτρης Καλαντζής
Αθηνά Ρούτση
Τέρη Βακιρτζόγλου 
Καλλιτεχνική επιμέλεια:  Σάμι Αμίρης 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων
22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ & ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

Αξέχαστες στιγμές θα μας χαρίσουν με τις εμπνευσμένες ερμηνείες τους ο  Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, μέσα από ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. Η μουσική σπουδαίων Ελλήνων συνθετών συναντά τους στίχους των ποιητών και υπόσχεται να μας συνεπάρει με τη δύναμη του λόγου που γίνεται τραγούδι. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου κ.ά., καθώς επίσης τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών.
Ερμηνεύουν: 
Κώστας Τριανταφυλλίδης 
Ανδριάνα Μπάμπαλη
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:   Άγγελος Ηλίας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ 
ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Η Μαρία Παπαγεωργίου, μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φωνές του σύγχρονου τραγουδιού, προσεγγίζει για πρώτη φορά το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, ενός δημιουργού που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τραγούδια διαχρονικά, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτήριζε με νόημα ως τραγούδια του «κοινού αισθήματος», όπως «Καραντί», «Ένα μαχαίρι», «Ελένη», «Ερωτικό», «Θεσσαλονίκη», «Μια πίστα από φώσφορο», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» κ.ά. 

Ερμηνεύει η Μαρία Παπαγεωργίου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ 
ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ 
«Τα μπλουζ του Θάνου» 

Η διεύρυνση των ορίων είναι ο ορισμός της πρωτοπορίας για τον Θάνο Μικρούτσικο. Δημιουργός που καθηλώνει με το συγκινησιακό εύρος της μουσικής του, πνεύμα ανήσυχο και χαρισματικό, ο Μικρούτσικος εκφράζει τις αυτοσχεδιαστικές του διαθέσεις στα τραγούδια του ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Στη διάρκεια της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας δεν παύει να πειραματίζεται με τα άκρα της μουσικής παλέτας, επιλέγοντας να συνδυάσει τις μελωδικές μπαλάντες και το λαϊκό τραγούδι με την ηχοχρωματική ελευθερία της τζαζ και τους σύγχρονους ηλεκτρικούς ήχους. Αντλώντας από το πλούσιο έργο του, ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με εκλεκτούς μουσικούς μάς ταξιδεύουν στον κόσμο του Θάνου Μικρούτσικου και μας αφηγούνται τις μουσικές τους ιστορίες στο ύφος των μπλουζ. 

Ερμηνεύουν:  
Χρήστος Θηβαίος, τραγούδι
David Lynch, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά 
Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο
Μάξιμος Δράκος, πιάνο
Καλλίστρατος Δρακόπουλος, τύμπανα 
Θύμιος Παπαδόπουλος, καλλιτεχνική επιμέλεια / πνευστά

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 
14, 15, 16, 20, 21, 22, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:00 
17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   18:30 
Νίκος Χατζηαποστόλου
ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΠΕΡΕΤΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου δεν χρειάζονται συστάσεις. Τόσο για τους παλαιότερους, όσο και για τις νεότερες γενιές θεατών, η οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου σκιαγραφεί τη δημοφιλέστερη ίσως ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής: εικόνες από την αστική και τη λαϊκή Αθήνα του μεσοπολέμου γίνονται το σκηνικό για τις κωμικές ερωτικές περιπέτειες ενός «απάχη», ενός «αλήτη των πόλεων», αλλά και η αφορμή για να γραφτούν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του είδους. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής του Ολυμπία, καθοδηγώντας τα βήματα μιας πλειάδας εξαιρετικών ερμηνευτών, που στροβιλίζονται απολαυστικά στον απόηχο μιας βιεννέζικης μουσικής πανδαισίας.  

Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης 
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου 
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 
Χορογραφίες: Πάρης Μαντόπουλος 
Δραματουργία: Τζούλια Διαμαντοπούλου 
Βοηθός μαέστρου: Κυριακή Κουντούρη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά 
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Νέα ενορχήστρωση: Αχιλλέας Γουάστωρ 
Κώστας / Πρίγκιπας: Χρήστος Κεχρής */ Γιάννης Φίλιας **
Καρούμπας: Γιώργος Ιωάννου * / Γιώργος Ιατρού **
Καρκαλέτσος: Μαρίνος Ταρνανάς * / Νίκος Ζιάζιαρης **
Ξενοφών Παραλής: Άγγελος Παπαδημητρίου * / Χρήστος Στέργιογλου **
Βέρα Παραλή: Μυρσίνη Μαργαρίτη * / Άννυ Φασσέα ** 
Τιτίκα: Διαμάντη Κριτσωτάκη * / Μάρθα Σωτηρίου **
Αρετούσα Παραλή: Μαρίτα Παπαρίζου * / Μαργαρίτα Συγγενιώτου **
Κυρ Ανδρέας: Γιάννης Δαλιάνης 
Νίκος: Γιάννης Τσουμαράκης 
Κλέων: Μιχάλης Πανάδης 
Έκτακτη συμμετοχή: Ζωζώ Σαπουντζάκη

 

14, 16, 20, 22/12
15, 17, 21, 23/12

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων
29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΤΟΝΙΑ & ΤΗ ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με δύο εξαίρετους  καλλιτέχνες που συνεργάζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, τον Θοδωρή Κοτονιά και τη Σαββέρια Μαργιολά.

Οι δύο ερμηνευτές, ώριμοι εκφραστικά παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αναμετριούνται με δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών, μεταξύ άλλων των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου. Θα παρουσιάσουν επίσης τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία.  

Ερμηνεύουν:
Θοδωρής Κοτονιάς
Σαββέρια Μαργιολά 
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  Άγγελος Ηλίας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Athens Big Band
30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

CHRISTMAS IN NEW YORK

Στην εκπνοή του χρόνου, η Athens Big Band υποδέχεται το κοινό της πόλης σε μια λαμπερή βράδια που πάλλεται στο ρυθμό των εορτών. Η αισθαντική νοσταλγία της χρυσής εποχής της jazz, με σημείο αναφοράς σπουδαίες κλασικές ερμηνείες, όπως αυτές του Tony Bennett, θα πλημμυρίσουν το Ολύμπια με συναρπαστικές μελωδίες που θα μας παρασύρουν σε μια άκρως ατμοσφαιρική μουσική εμπειρία. Επί σκηνής συναντάμε την πολύπλευρη ιδιοσυγκρασία του τραγουδιστή και δημιουργού Philipp Weiss, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Frank Sinatra από το Μόναχο», και τη γενναιόδωρη εκφραστικότητα της φωνής της Ειρήνης Κωνσταντινίδη. 

Ερμηνεύουν: 

Philipp Weiss
Ειρήνη Κωνσταντινίδη 
Καλλιτεχνική επιμέλεια:  Σάμι Αμίρης 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 

Η ιστορία του χορωδιακού τραγουδιού στη δυτική κλασική μουσική είναι ένας συναρπαστικός διάλογος μεταξύ ιστορικότητας και νεωτερισμού. Η πλούσια πολυφωνική κληρονομιά των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί διαχρονικά πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους τεχνίτες της κλασικής φόρμας, που αντλούν μελωδικά θέματα και ρυθμικά σχήματα από τη λαϊκή ευρωπαϊκή παράδοση, μεταφέροντας τη συγκινησιακή αμεσότητα της άγραφης συλλογικής δημιουργίας στον κόσμο της λόγιας σύνθεσης. Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και η συστηματοποίηση της εθνομουσικολογίας κατά τον 20ο αιώνα συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων επιλέγει να αναδείξει τον ρόλο της παράδοσης στους κλασικούς συνθέτες, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια από τη δυτική Ευρώπη, σε χορωδιακές επεξεργασίες των Johannes Brahms, Béla Bartók, Antonin Dvořák, Zoltán Kodály, Ralph Vaughan-Williams κ.ά.  

Πιάνο: Θάνος Μαργέτης
Μουσική διεύθυνση:  Σταύρος Μπερής

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο