Λήδα Παπακωνσταντίνου: CO-OP ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ

by admin
Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op - Theater Project 365

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: CO-OP
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13.04.2024
11.00-19.00

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου ημερίδα με τίτλο Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσής της, Χρόνος στα χέρια μου. Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και παρουσιάσεις ανέκδοτου υλικού, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει και να ανιχνεύσει καίριες πτυχές του έργου της Λήδας Παπακωνσταντίνου  που αφορούν τη σωματικότητα, τη συνύφανσή της με τον λόγο, την έμφυλη ταυτότητα, την κοινωνική μνήμη και ιστορία, την τέχνη ως πεδίο κοινωνικού στοχασμού και συνύπαρξης. Επίσης, στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το εν εξελίξει έργο της Athosian subject, που περιλαμβάνεται στην έκθεση στο ΕΜΣΤ. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της έκθεσης της Λήδας Παπακωνσταντίνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
 12.00-12.10
Τίνα Πανδή
Εισαγωγή
 
12.10 -12.40
Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Save the Dates, 1995-2024
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 12’ 42’’Στο πλαίσιο της χρήσης του οπτικοακουστικού αρχείου με τίτλο Save the Dates– ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη στο ΕΜΣΤ, που σχηματίστηκε  από τηλεοπτικές εκπομπές της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στο Seven Χ (1995-1999) και στην ΕΡΤ (2000-2024), παρουσιάζεται ένα βίντεο με επιλογή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή ARt-φιλ στο Seven X και στην εκπομπή Εποχή των Εικόνων παραγωγής ΕΡΤ.
 
12.40- 13.30
Άντζελα Δημητρακάκη
Ομιλία: Ο κόσμος της είναι ο κόσμος μας: Πολιτικές αισθητικές και κοινωνική δυναμική στο έργο της Λήδας ΠαπακωνσταντίνουΠοια κοινωνικά ζητήματα διασταυρώνονται με την ανάγκη προσωπικής έκφρασης ενός ανθρώπου ώστε να παραχθεί μια τέχνη τόσο πολυδιάστατη όσο της Λήδας Παπακωσταντίνου; Εκκινώντας από αυτό το ερώτημα, η ομιλία επιχειρεί να συνδέσει τις πολιτικές αισθητικές του έργου της εικαστικού με την τροχιά της εποχής του, αναζητώντας συνδέσεις με ορατά και αόρατα προκείμενα, με την ιστορία της τέχνης αλλά και της κοινωνίας, με τις δυνατότητες μετάβασης από το προσωπικό στο πολιτικό, με τα όσα επιμένουν και τα όσα αλλάζουν σε μια καλλιτεχνική πορεία μισού αιώνα, η οποία όμως συνεχίζεται – όπως ακριβώς και η ιστορία.
 
13.30 -13.40
Διάλειμμα
 
13.40 -14.30
Θεόφιλος Τραμπούλης και Ντένης Ζαχαρόπουλος
Παρουσίαση του καταλόγου και συζήτηση: Προφορικές μαρτυρίες-γραπτά τεκμήρια.
Με αφορμή την έκδοση του καταλόγου Χρόνος στα χέρια μου. Λήδα Παπακωνσταντίνου. Αναδρομική, ο Θεόφιλος Τραμπούλης συζητά με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο για την Λήδα Παπακωνσταντίνου, για το διάλογό τους και για τη συμπληρωματική σχέση προφορικής μαρτυρίας και γραπτών τεκμηρίων στην ιστορικοποίηση του έργου και της εποχής.
Ο κατάλογος της έκθεσης, σε επιμέλεια της Τίνας Πανδή, περιλαμβάνει κείμενα από τους συγγραφείς: Κατερίνα Γρέγου, Άντζελα Δημητρακάκη, Ντένη Ζαχαρόπουλο, Claire Macdonald, Τίνα Πανδή. Ο γραφιστικός σχεδιασμός είναι των MNP Design.
 
14.30-15.00
Διάλειμμα
 
15.00 -16.00
Συζήτηση: Αθηνά Αθανασίου, Άντζελα Δημητρακάκη
Συντονισμός: Τίνα Πανδή
Τρία μαύρα ντοσιέΗ Αθηνά Αθανασίου και η  Άντζελα Δημητρακάκη συζητούν με αφορμή το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου για τα έμφυλα σώματα,  την επιτελεστικότητα και τον δημόσιο χώρο, την ιστορία και τη μνήμη, την αποσιώπηση και τον εξοβελισμό γυναικείων υποκειμένων στην ιστορία και την ιστορία τηςτέχνης, καθώς και την επιμέλεια έκθεσης ως πρακτική διατάραξης μνήμης.
 
16.00- 16.10
Διάλειμμα
 
16.10-16.50
Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μάκης Φάρος
Athosian Subject
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον Μάκη Φάρο παρουσιάζει το εν εξελίξει πρότζεκτ με τίτλο Athosian Subject, ρίχνοντας φως στα υλικά τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τα εκθέματα του υπό συγκρότηση Athosian Museum.
 
16.50-17.00
Διάλειμμα
 
17.00-19.00
Λήδα Παπακωνσταντίνου
Interview with Sally Potter, 2002
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 1: 51’ 07’’
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το βίντεο καταγραφής της διεισδυτικής συζήτησης της Λήδας Παπακωνσταντίνου με τη βρετανίδα σκηνοθέτρια Sally Potter, με την οποία συνδέθηκε με πολυετή συνεργασία και βαθιά φιλία, ήδη από τα χρόνια των σπουδών της από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Αγγλία.

Φωτογραφία: Λήδα Παπακωνταντίνου, Athosian Subjects, 2008, Σημειωματάριο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο