Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ

by admin

Katerina

Το Θέατρο Θησείο μας έχει συνηθίσει σε πολύ πρωτοποριακές και ποιοτικές παραστάσεις. Στρίβοντας να μπω στο στενάκι της οδού Τουρνοβίτου, παρά το πολύ κρύο -προσωπικά με κούρασε ο φετινός χειμώνας με τα κρύα του και τις βροχές του-κόσμος πολύς στεκόταν περιμένοντας να αρχίσει η παράσταση ΚΑΤΕΡΙΝΑ. Ομολογώ δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, με τίτλο « To βιβλίο της Κατερίνας», το οποίο περιγράφει τη σύντομη ζωή της μητέρας του. Σε αυτό το βιβλίο είναι βασισμένο το έργο που θα δω: η ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

Καθόμαστε στριμωχτά στους πάγκους του Θεάτρου, κόσμος πολύς, το αδιαχώρητο. Η κουρτίνα του Θεάτρου κλείνει και οι τρεις πρωταγωνιστές μπαίνουν στην αίθουσα. Η Λένα Παπαληγούρα, ο Λόλεκ και ο Γιώργος Νανούρης. Ο Λόλεκ παίρνει την κιθάρα του, ο Νανούρης με ένα φακό ρίχνει φως και φωνάζει «Φώτα, Μουσική»  και η Παπαληγούρα μονολογεί «Ο γιος μου με βρήκε, χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα 24 χρόνια του. Ο γιος μου με βρήκε. Η Κατερίνα, ενώ έχει πεθάνει, αρχίζει να εξιστορεί τη δύσκολη, πονεμένη ζωή της. Τη ζωή της διπολικής Κατερίνας, Στιγμές που σου κόβουν την ανάσα.

Η Παπαληγούρα (την οποία εγώ θεωρώ μια από τις καλύτερες νέες ηθοποιούς μας), ήταν συνταρακτική. Είχα τη χαρά φέτος να την απολαύσω σε τρεις θεατρικές παραστάσεις. Τώρα στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ, στο Μικρο Rex στις Δούλες, και στο Θέατρο Αποθήκη, στον Ματωμένο Γάμο.

Έντονα φορτισμένη συναισθηματικά η παράσταση κατορθώνει και μεταφέρει την φόρτιση αυτή και σε μένα και σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί.

Έξυπνο το τέχνασμα με τον φωτισμό που έδινε ο φακός του Γιωργου Νανούρη, δημιουργούσε μια περίεργη ατμόσφαιρα. Η μουσική και τα τραγούδια του Λόλεκ έδεναν όμορφα με την παράσταση.

Είναι από τις παραστάσεις που θα θυμάμαι για πολλά χρόνια.  Έτσι χωρίς σκηνικά, μόνο με το μεράκι και το ταλέντο τριών νεαρών παιδιών. Δικαιολογημένα και τα συνεχή  sold out της παράστασης.

Το παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα όρθιων των θεατών δίνει μόνο του τα αστέρια που ταιριάζουν σε αυτό τον συγκλονιστικό μονόλογο και τα θεατρικά βραβεία που αξίζει.

Θέλω πολύ να ξαναδώ την παράσταση. Να προτείνω επανάληψη και για την νέα Θεατρική Σαιζόν; Σπεύσατε όσο προλαβαίνετε.

Katerina2

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο