Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος – Brave New World του Huxley Aldous
Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου
O Άγγλος μυθιστοριογράφος Huxley Aldous (1894-1963) έγραψε το 1932 το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος», όπου περιγράφει μια μελλοντική «φανταστική» κοινωνία. Βρισκόμαστε στο 632 μετά Ford.
Στην κοινωνία αυτή όλα είναι τυποποιημένα, οι άνθρωποι δεν έχουν συναισθήματα και βρίσκονται χωρίς να το αισθάνονται υπό πλήρη έλεγχο. Το σύνθημά τους είναι «Όλοι ανήκουμε σε όλους». Δεν υπάρχει οικογένεια. Οι λέξεις μητέρα, πατέρας, αδελφός, αδελφή είναι απαγορευμένες. «Κοινότητα, Ταυτότητα, Σταθερότητα». Όλοι είναι ευτυχισμένοι ή πιστεύουν ότι είναι ευτυχισμένοι. Χωρίζονται σε κατηγορίες. Από το Α έως το Ε. Στην Α κατηγορία ανήκουν οι ευφυείς και στην Ε οι εργάτες. Είναι τέλειοι, όμορφοι, υγιείς. Πεθαίνουν νέοι στα 60 τους, χωρίς ρυτίδες, χωρίς την φθορά των γηρατειών. Έχουν και λατρεύουν όλες τις ανέσεις που τους παρέχει η τεχνολογία. Το soma pill τους προσφέρει τα πάντα. Σεξουαλική επιθυμία, ευφορία. Οι γεννήσεις γίνονται με τεχνητή γονιμοποίηση. Έρχονται σε σεξουαλική επαφή, αφού έχουν πάρει το soma, χωρίς σωματική επαφή.
Υπάρχει ολοκληρωτικός έλεγχος. Αντιρρήσεις στο σύστημα δεν επιτρέπονται και οι λίγες -αν υπάρξουν- τιμωρούνται με εξορία στην Αλάσκα. Είναι άθεοι. «Θεός μας είναι η μηχανή. Έχουν εφεύρει την πλατφόρφα ταχυμεταφοράς. Mε την ειδική αυτή πλατφόρμα μεταφέρεται και ο μόνος άνθρωπος που αντιδρά στον Θαυμαστό Κόσμο με την κοπέλα που αγαπά στο Νέο Μεξικό. Εκεί που ζουν «παράξενοι» άνθρωποι. Που αγαπιούνται, αισθάνονται, έχουν οικογένεια. Εκεί γεννιούνται ερωτηματικά. Ποιος κόσμος θα υπερισχύσει; Ο πλαστός κόσμος του soma;
Αυτό το προφητικό, εφιαλτικό κείμενο του Huxley σε παγκόσμια πρώτη, συγχρόνως με την παραγωγή στο Λονδίνο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τάμπαση στο Σύγχρονο Θέατρο. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά το αποτέλεσμα μας εκπλήσσει. Οι συντελεστές κέρδισαν το στοίχημα.
Το σκηνικό της Αλεξίας Θεοδωράκη μοντέρνο και λιτό, σου δίνει την αίσθηση του απόκοσμου, του απόμακρου.
Η κινησιολογία παίζει δυνατό ρόλο στην παράσταση. Με τους ηθοποιούς να κινούνται και να φέρονται σαν ρομπότ και τα πρόσωπά τους σχεδόν ανέκφραστα. Ο φωτισμός του Άλεξ Αλεξάνδρου, δημιουργεί όμορφη ατμόσφαιρα, όπως και η μουσική της Μαριλένας Ορφανού. Τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη μαύρα, δερμάτινα, διαστημικά. Καταπληκτική η μαύρη τουαλέτα της αφηγήτριας.
Οι σκηνικές παρουσίες όλων των ηθοποιών είναι πολύ καλές και ενδιαφέρουσες.
Έξυπνη η ιδέα της σκηνοθέτιδος να υπάρχει αφηγήτρια, η οποία με την υπέροχη μαύρη τουαλέτα της και την υπέροχη φωνή και άρθρωσή της περπατά στην σκηνή. «Κα έγινε εσπέρα και έγινε πρωί».
Μια παράσταση που θα λατρέψουν όσοι έχουν διαβάσει το προφητικό – ανατριχιαστικό βιβλίο του Άλντους Χάξλευ και όσοι αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας! Ή μήπως δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία; Kαι κάποια μέρα, ελπίζω να μην ζω, κάποιοι ζήσουν σε αυτόν τον “θαυμαστό κόσμο”; Kαλή σας θέαση!
Ταυτότητα της παράστασης
Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
Σύγχρονο Θέατρο
Συγγραφέας: Άλντους Χάξλευ
Σκηνοθεσία, Διασκευή, Θεατρική Απόδοση: Δήμητρα Τάμπαση
Τα κείμενα από τον Σαίξπηρ είναι σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου
Παραγωγή: Σωτηρία Τάμπαση
Οργάνωση Παραγωγής: Βάσια Καρυτινού
Σχεδιασμός Αφίσας: Ιφιγένεια Βασιλείου
ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά):
Θεανώ Βασιλείου, Αντωνίνα Βλουτή, Θεοδόσης Δρακόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κωστής Στεφανής, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Τάμπαση, Θανάσης Τσεκούρας.