Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

H Kατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό ακόμα και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, θα παρουσιάσει ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνοντας στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας.

Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάστηκε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών.

Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματός μας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, θα σας παρουσιάσουμε 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Πρόκειται για ορισμένες δικές μας παραγωγές και συνεργασίες με φίλους κρατικούς φορείς, που όλες είχαν ήδη εξαγγελθεί στο πρόγραμμά μας και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δημιουργικές ομάδες και τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Φεστιβάλ. Εργάζονται κάτω από πολύ ιδιότυπες –καλλιτεχνικά– συνθήκες και θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρους περιορισμούς στις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις τους. Ολόκληρη η ομάδα του Φεστιβάλ θα είναι δίπλα τους, για να διευκολύνει το έργο τους, με ασφάλεια για όλους.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττουμε φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και σας περιμένουμε στα θέατρά μας για μια εντελώς διαφορετική φεστιβαλική εμπειρία. Kατερίνα Ευαγγελάτου.

Ακολούθησαν ομιλίες των καλλιτεχνών που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ.

Ας δούμε ποιες παραστάσεις θα παρακολουθήσουμε φέτος, αυτό το τόσο διαφορετικό Καλοκαίρι στο Ηρώδειο, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

 

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

3 Ιουλίου – Έργο στην πόλη – CITY PROJECT 2020 – ΣΥΜΠΡΑΞΗ ME TO ΝΕΟΝ   Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

15 και 16 Ιουλίου Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Τους προβολείς στήσε»

18 Ιουλίου Γκαλά Μπετόβεν με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

20 και 21 Ιουλίου ΜΟΝΙΚΑ «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο»

23 Ιουλίου Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – ΖΩΗ ΤΣΟΚΑΝΟΥ – ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ – Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ

26 και 28 Ιουλίου  Εθνική Λυρική Σκηνή με δύο γκαλά όπερας

30 και 31 Ιουλίου Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης «Λύκοι τη χώρα των θαυμάτων»

4 και 5 Αυγούστου Καμεράτα- Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου – Μαριάννα Κάλμπαρη «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του ΚλαούντιοΜοντεβέρντι»

8 Αυγούστου – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών  – Στέφανος Τσιαλής –  Μπετόβεν 250 χρόνια  Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς

 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

 24 και 26 Ιουλίου Πέρσες του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο

31 Ιουλίου. 1 και 2 Αυγούστου Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο

7 και 8 Αυγούστου Όρνιθες του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

 17 και 18 Ιουλίου Αλκίνοος Ιωαννίδης «Live Looping»

24 και 25 Ιουλίου  MIHALIS KALKANIS GROUP με τους ΧΑΪΚ ΓΙΑΖΙΤΖΙΑΝ και ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ

31 Iουλίου και 1 Αυγούστου Ομάδα Ραφή –Nova Melancholia – Μιχάλης Σιγιανίδης. Η Κιβωτός του Νώε  Il diluvio universale του Μικελάντζελο Φαλβέττι

7 και 8 Αγούστου Μ.Μαργαρίτη –  Η ανθρώπινη φωνή του Μ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ – Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – Μ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ
«Έχω μάτια στ’ αυτιά» – Η ανθρώπινη φωνή  του Φρανσίς Πουλένκ, κείμενο Ζαν Κοκτώ.

14 και 15 Αυγούστου – ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ –  PRIMAVERA EN SALONICO
με τη συμμετοχή της ΛΑΜΙΑΣ ΜΠΕΝΤΙΟΥΙ –Watersong

 

Η προπώληση αρχίζει σύντομα!

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aZvGOdzKjQU]

 

Θα δούμε και αναλυτικά όλες τις παραστάσεις.

 

Καλό Καλοκαίρι!!!!!!!!

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο