Είδα την παράσταση «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» –  (διαφορετικά κάντε ένα Google). Διασκευή Νίκου Καμτσή

by admin

«ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» –  (διαφορετικά κάντε ένα Google). Διασκευή Νίκου Καμτσή

Της Βίβιαν Μητσάκου

Ο Πιραντέλλο και ο Αινστάιν μπορούν να συνυπάρχουν;
Ναι φυσικά μας απαντά ο Νίκος Καμτσής και έκανε την διασκευή και την σκηνοθεσία του πιο δημοφιλούς  έργου του πρωτοπόρου Σικελού θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο.

«Μια συμπαγής, μεγάλη σε διαστάσεις, μάζα όταν κινείται, καμπυλώνει το χωροχρόνο γύρω της, ώστε τα μικρότερης μάζας αντικείμενα να συμπαρασύρονται από αυτήν και να την ακολουθούν». Αυτό λέει ο Αϊνστάιν.

Ο Πιραντέλλο, όμως, διατύπωσε την ίδια θεωρία, που εφαρμόζεται στον κοινωνικό χωροχρόνο. Ο Νομπελίστας συγγραφέας προσπαθεί να ερμηνεύσει το μυστήριο της ταυτότητας των ανθρώπων. Να ερμηνεύσει την υποκειμενικότητα και την σχετικότητα της αλήθειας.

Ναι, η θεωρία της σχετικότητας συμβαίνει και στο κοινωνικό σύμπαν.

Όποιος δεν ικανοποιείται, ας κάνει ένα google.

Το Πιραντελικό σύμπαν  γέμισε την σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ.

Μπαίνοντας στην αίθουσα του θεάτρου μας υποδέχεται ο Λαουντίζι (Γιάννης Λασπιάς). Καθισμένος στο γραφείο του είναι το alter ego του συγγραφέα. Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της παράστασης αιωρούνται από την οροφή μέσα σε καροτσάκια του σούπερ μάρκετ, τα οποία με την κατάλληλη επένδυση έχουν μεταμορφωθεί σε πολυθρόνες.

“Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο όχι μόνο λόγω της μεγάλης διανομής (9 ηθοποιοί) αλλά και λόγω της άποψης. Στη σκηνή θα συνομιλήσουν η θεωρία της σχετικότητας του Αινστάιν και η σχετικότητα που επικρατεί στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν όλα είναι ρευστά στο σύμπαν τότε στην ανθρώπινη κοινωνία η σχετικότητα χτυπάει κόκκινο. Αν τα σώματα δεν ξέρουν αν διέπονται από τους νόμους του Ευκλείδη, του Γαλιλαίου η του Νεύτωνα τότε πως στο καλό θέλουμε να γνωρίζουμε τους νόμους βάση των οποίων υπάρχουν και λειτουργούν και τα φθαρτά σώματα των κακόμοιρων των ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να κρατάμε μια «πισινή». Μπορεί με αμετροέπεια και υπέρμετρη ματαιοδοξία να λυσσάμε υποστηρίζοντας ότι «έτσι είναι» άλλα μια διαφυγή του τύπου «αν έτσι νομίζετε» δεν βλάπτει.

Ο χωροχρόνος του Αινστάιν παρεισφρύει με τρόπο γκροτέσκο, κωμικό και δραματικό μαζί στην καθημερινότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να μάθουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Στον πυρήνα της νέας προσέγγισης του Αϊνστάιν βρίσκεται η ανακάλυψη ότι τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος είναι εύκαμπτοι και προσαρμοστικοί, ως συνέπεια της θεωρίας του για την ειδική σχετικότητα. Γιατί ένας ακίνητος παρατηρητής βλέπει και διαφορετική διάρκεια ενός γεγονότος και διαφορετικά μήκη, από ό,τι βλέπει ένας κινούμενος παρατηρητής. Και μάλιστα οι ευελιξίες (μεταβλητότητες) του χώρου και του χρόνου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες, πράγμα που οδήγησε τον Αϊνστάιν στη θεώρηση μίας και μόνο, ενιαίας, ευπροσάρμοστης οντότητας, στον χωροχρόνο.

Η Ντίνα (Άντα Κουγια), η ανηψιά του Λαουντίζι ένα παχουλό κοριτσάκι χοροπηδά πάνω στο τραμπολίνο του θέλοντας να αποδείξει πόσο εύκαμπτος και προσαρμοστικός είναι ο χώρος,  όταν ένα βαρύ αντικείμενο πέσει πάνω του.

Σε μια επαρχιακή πόλη καταφθάνουν μετά από ένα σεισμό που κατέστρεψε το χωριό τους η κυρία Φρόλα (Μάνια Παπαδημητρίου) και ο γαμπρός της κύριος Πόνζα (Νίκος Καραστέργιος) με την γυναίκα του . Οι περίεργες συνήθειές τους δίνουν χώρο για κουτσομπολιό στους κατοίκους της επαρχιακής  πόλης, που διψούν για κουτσομπολιό. Δύο οι εκδοχές της ιστορίας μας. Η μία είναι η αλήθεια της κυρίας Φρόλας και η δεύτερη η αλήθεια του κυρίου Πόνζα.

Οι κάτοικοι της μικρής πόλης βρίσκουν νόημα στην άδεια ζωή τους με το να καταδικάζουν τους δύο ήρωές μας. Δηλαδή την πεθερά και τον γαμπρό. Να κρίνουν επιφανειακά τις πράξεις τους. Nα τους κρίνουν, να τους κουτσομπολεύουν.

Τελικά ποιοι είμαστε; Είμαστε αυτό που πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας, αυτό που νομίζουν οι άλλοι για μας, αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αυτό που πιστεύει το κράτος για μας , αυτό που γράφει η ταυτότητά μας;

Ο Κος  Αγκάτσι, (Πασχάλης Μερμηγκάκης) ανώτατος δικαστικός, μετά και τις επεμβάσεις της συζύγου του Αμαλίας Αγκάτσι (Λαμπρινή Θάνου) αναλαμβάνει να διαλευκάνει την παράξενη αυτή ιστορία. Η Κα Σιρέλλι (Ασημένια Παπαδοπούλου), ο Κος Σιρέλλι (Δημήτρης Νικολόπουλος) και η φίλη της Τσίννυ (Βίκυ Αθανασίου) ενισχύουν με τα κουτσομπολιά τους την πίεση. Ο κάθε ένας έχει την δική του άποψη για το τι συμβαίνει.

Εντυπωσιάζει η παρουσία   σε βίντεο του Νομάρχη (Πάνος Σκουρολιάκος) και του αστυνόμου (Αντώνης Καφετσόπουλος).

Η σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερη και ευρηματική. Ο Νίκος Καμτσής περνά μέσα από την σκηνοθετική του γραμμή πολλά μηνύματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Η κίνηση των Ania Giniewska και Marek Kosciolek παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παράσταση.

Ξεχώρισα τις ερμηνείες της  Μάνιας Παπαδημητρίου στον ρόλο της πεθεράς.  Εντυπωσιακή σαν εμφάνιση με την εκπληκτική κόκκινη τουαλέτα της.  Εντυπωσιακή, πληθωρική και στην ερμηνεία της. Με πραότητα, χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης προσπαθεί να πείσει την κοινωνία του χωριού για την δική της αλήθεια. Απίστευτα όμορφη η σκηνή στο πιάνο.

Ο Γιάννης Λασπιάς στο ρόλο του Λαουντίζι, με ερμηνευτική δεινότητα και δυναμική ερμηνεία προσπαθεί να μας πείσει για την σχετικότητα της αλήθειας  του Πιραντέλλο και την σχετικότητα του Αινστάιν και να μας μυήσει στα μυστικά τους.

Ο Νίκος Καραστέργιος είναι ο Πόνζα.  Το ύφος του, το στυλ του μας πείθει ότι κρύβει καλά κρυμμένα μυστικά. Ευθύβολος και εύστοχος.

Όλος ο θίασος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την φυσικότητα της ερμηνείας τους.

Εντυπωσιακά, φανταχτερά, ιδιαίτερα τα κοστούμια της Μίκας Πανάγου, η οποία υπογράφει και τα ευφάνταστα σκηνικά.

Η μουσική επένδυση της παράστασης είναι του Χρήστου Ξενάκη.

Μια καλοδουλεμένη, ιδιαίτερη παράσταση που αξίζει της προσοχής σας.

 

 

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία/ Απόδοση & Διασκευή κειμένου: Νίκος Καμτσής

Σκηνικά- Κοστούμια: Μίκα Πανάγου

Μουσική: Χρήστος Ξενάκης

Επιμέλεια Κίνησης: Ania Giniewska, Marek Kosciolek

Παίζουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννης Λασπιάς, Νίκος Καραστέργιος, Πασχάλης Μερμηγκάκης, Λαμπρινή Θάνου, Άντα Κουγιά, Δημήτρης Νικολόπουλος, Ασημένια Παπαδοπούλου, Βίκυ Αθανασίου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00

Κάθε Κυριακή στις 20.00

Κρατήσεις θέσεων: 2108656004, 2108679535

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Τρίτη ηλικία/Συνταξιούχοι/Groups άνω των 10 ατόμων: 7 ευρώ

Άνεργοι/ Σπουδαστές/ Ατέλειες: 5 ευρ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο