Εργαστήρια λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής από τον Νοέμβριο στην Καταπαctή

Εργαστήρια λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής από τον Νοέμβριο στην Καταπαctή

Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη, συνεχίζοντας από το 2013 την πρωτοποριακή δουλειά πάνω στην άτυπη θεατρική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, πραγματοποιεί νέα εργαστήρια θεατρικής και βιωματικής – λογοτεχνικής γραφής από τον Νοέμβριο με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, προκύπτουν κείμενα, τα οποία είτε παρουσιάζονται από τους μαθητές της υποκριτικής (εργαστήρι θεατρικής γραφής), είτε προκύπτουν έντυπες εκδόσεις από γνωστό εκδοτικό οίκο (εργαστήρι βιωματικής γραφής).

Ο ιδρυτής της Καταπactής, Σωτήρης Δούβρης και καταξιωμένοι συνεργάτες στον χώρο του Θεάτρου και των Τεχνών επιχειρούν, για ακόμη μία χρονιά, να δημιουργήσουν μία μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα με στόχο τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

“ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ”

Το νέο εργαστήρι λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της Καταπactής ξεκινάει τον Νοέμβριο με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη. Στόχος των εργαστηρίων είναι η ολοκλήρωση μιας συλλογής διηγημάτων, η οποία θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν τις διαφορετικές φωνές στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν τα εκφραστικά τους μέσα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες μυθοπλασίας. Αναλυτικότερα, το εργαστήρι βιωματικής γραφής έχει ως αφετηρία τη συγγραφή βιωματικών ιστοριών και την ενασχόληση με τη ζωή και το έργο συγγραφέων του Θεάτρου και της Λογοτεχνίας και, μέσω ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν το προσωπικό τους ύφος, εστιάζουν στα θέματα που τους απασχολούν και αποκτούν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη, ώστε να καταγράψουν τις δικές τους λογοτεχνικές ιστορίες.

Το εργαστήρι βιωματικής γραφής διεξάγεται διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής Zoom, με μαθητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Το εργαστήρι χωρίζεται στις εξής ενότητες:

•          Ανακαλύπτοντας τον συγγραφικό εαυτό, καταγράφοντας αναμνήσεις, συναισθήματα, ημερολογιακή γραφή.

•          Οι συγγραφικές φωνές στη δημιουργική γραφή.

•          Πλάθοντας χαρακτήρες.

•          Τα βασικά κλειδιά της μικρής φόρμας, ρυθμός, πλοκή και ατμόσφαιρα στο διήγημα

•          Ανακαλύπτοντας τα θέματα που απασχολούν την ομάδα. Προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό στη δημιουργική γραφή.

•          Δημιουργικό μπλοκάρισμα και τεχνικές ξεκλειδώματος της δημιουργικότητας

•          Επιλογή θέματος, συγγραφή διηγημάτων, δημιουργία συλλογής διηγημάτων.

•          Η τέχνη της επιμέλειας, διορθώνοντας τον εαυτό μας

*Σε λίγους μήνες εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων  που προέκυψε από το τμήμα λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της προηγούμενης χρονιάς με προσωρινό τίτλο “Ένα αυτοκίνητο-δρόμος”

Εισηγήτρια Ειρήνη Δερμιτζάκη – Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο Teesside University της Βρετανίας. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας) έχουν ανέβει σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Βρετανία και Αυστραλία. Συνεργάστηκε με ιστολόγια και περιοδικά λογοτεχνίας και έχει, επίσης, γράψει κείμενα για το ραδιόφωνο, για comics  και σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» από την Anima Εκδοτική. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογές από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο συλλογικό μυθιστόρημα «Η κατάρρευση» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το νέο της μυθιστόρημα «Γεννημένος Λούζερ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο ως συνεργάτιδα οργανισμών, όσο και ως  freelancer Creative Writing Mentor.

Αυτό το διάστημα, εργάζεται ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA «Άσε μας ρε μαμά», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου.

*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την λογοτεχνική – βιωματική γραφή, ακούστε την συνέντευξη της Ειρήνης Δερμιτζάκη για το συγκεκριμένο εργαστήρι ακολουθώντας το παρακάτω link: https://katapacti.gr/2-i-eirini-dermitzaki-kai-i-viomatiki-grafi-tis/ 

Ημερομηνίες  εργαστηρίου “Από τη μνήμη στη συγγραφή”

•          Από Πέμπτη 11/11/2021 και κάθε Πέμπτη 19:00-21:00

•          Κόστος διδάκτρων: 65€/μήνα

•          Η συλλογή διηγημάτων που θα προκύψει, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις “Εύμαρος”

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:

Email: info@katapacti.gr

T.: 216 80 96 448

Κορομηλά 19 – Αθήνα (Ν. Κόσμος)

Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Αυγέα, email: mavgea@gmail.com, Κ. +30 690 88 25 396

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο