Είδα την παράσταση «ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Χρωματιστές ιστορίες  του Στράτη Μυριβήλη

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Όταν οι λογοτεχνικοί μας θησαυροί μεταφέρονται στο θεατρικό σανίδι, με σεβασμό, αγάπη και σε βάθος μελέτη του συγγραφέα, έχουμε μία ποιητική, ποιοτική, ιδιαίτερης αισθητικής, μυσταγωγική παράσταση.

“Χρωματιστές Ιστορίες” του Στράτη Μυριβήλη (1892-1969) στο Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ. Τέσσερις ιστορίες από κάθε χρωματιστό του βιβλίο. «Η Ροδιά» από «Το Γαλάζιο Βιβλίο» (1939), o παιδικός ανεκπλήρωτος καλοκαιρινός έρωτας του Τιτή, «Ο Παντελής» από «Το Πράσινο Βιβλίο» (1935), ένας φτηνός χαρούμενος πιερότος με μάτια μαβιά, «Ο Λούλης ο γόης» από «Το Βυσσινί Βιβλίο» (1959), ένας γάτος γόης, με τρίχωμα σαν χιονόλευκο μπουρνούζι  και «Η Καμπουρίτσα» από «Το Κόκκινο Βιβλίο» (1952), μια μοναχική καμπουρίτσα, αληθινή κοκέτα.

Μπορεί αυτοί οι ήρωες να είναι αόρατοι για τους πολλούς, όχι όμως για τον Στράτη Μυριβήλη που τους αγκάλιασε στοργικά με λέξεις, αφιερώνοντας στον καθένα από μια μικρή, τρυφερή ιστορία.
Όλες βρήκαν μια θέση στα «Χρωματιστά Βιβλία» του, τα οποία εκδόθηκαν σε διαφορετικές στιγμές της συγγραφικής του ζωής.

Ο  Στράτης Μυριβήλης τιμήθηκε για το έργο του όσο ζούσε. Το 1940, µε το κρατικό βραβείο Πεζογραφίας για το Γαλάζιο Βιβλίο. Το 1958 εκλέγεται µέλος της Ακαδημίας,  και διορίζεται τιμητικά µέλος του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1959 του απονέμεται ο Σταυρός του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου του Α΄. Προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ, ενώ το 1969, λίγο πριν από τον θάνατό του, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον ανακηρύσσει επίτιμο πρόεδρό της.

O άξονας όμως της παράστασης γύρω από τον οποίο  περιστρέφονται σαν δορυφόροι οι τέσσερις ιστορίες είναι το εμβληματικό λυρικό έργο του Στράτη Μυριβήλη “Το τραγούδι της γης” (1937) ένας ύμνος στη γη και στην καρπερότητά της.

 “Οι μηλιές θα γέρνουνε κάθε καλοκαίρι φορτωμένες τους κόκκινους καρπούς. Και πάνω σε κανένα μήλο δεν θάναι πατημένη η κοφτερή σφραγίδα από τα δόντια μας” (Aπό το τραγούδι της γης).

Οι Χρωματιστές Ιστορίες παρουσιάστηκαν το περασμένο Καλοκαίρι στην Λέσβο,  πατρίδα του συγγραφέα, όπου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς τίμησε την συμπλήρωση των πενήντα ετών από τον θάνατο του.

O  Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος έχοντας στην φαρέτρα του τα εκθαμβωτικά χρώματα που διαθέτει η παλέτα του Στράτη Μυριβήλη, δημιουργεί μία παράσταση που σε γεμίζει συναισθήματα, συγκίνηση, ευαισθησία, χρώματα και νοσταλγία.

Μπαίνοντας στο Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ το βλέμμα αιχμαλωτίζει το ιδιαίτερο και πρωτότυπο σκηνικό. Δημιουργία της Κατερίνας Σαβράνη. Μία κυκλική ράγα παιδικού τραίνου, με παλιά παιδικά παιχνίδια μιας αλλοτινής εποχής να αποτελούν τους σταθμούς. Παιχνίδια που ξυπνούν αναμνήσεις και ξεθωριασμένες θύμισες. Ένας κύκλος της ζωής με τις πολύχρωμες στάσεις του  Στο κέντρο του κύκλου ένα .αναλόγιο, με μία μικρή βιβλιοθήκη και ένα ευφάνταστο λευκό φωτιστικό να κρέμεται από την οροφή. Οι τρεις ηθοποιοί ξαπλωμένοι μέσα στον κύκλο.

Η παράσταση αρχίζει με το κελάηδισμα από ένα παγιουλέλι.

Το πλούσιο και εκφραστικό λεξιλόγιο του Στράτη Μυριβήλη μέσα από τις εκφραστικότατες, καλοδουλεμένες, με σκηνική προσήνεια και ιδιαίτερης αισθητικής ερμηνείες των τριών ηθοποιών, Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, Ινούς Μενεγάκη, Χριστέλας Γκιζέλη, παίρνει εκθαμβωτικά χρώματα, δημιουργεί εικόνες και μας ταξιδεύει σε εποχές της αθωότητας, της πρώτης πλατωνικής αγάπης, σε παραλίες παρθένες γεμάτες πολύχρωμα κοχύλια, σε λασπωμένα σοκάκια του Κολωνακίου, σε πολυκατοικίες με σκάλες «υπηρεσίας». Μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Μοναδικές καλοζυγισμένες ερμηνείες με εκφραστικότητα, προσήνεια,  μου δημιουργούν συναισθήματα συγκίνησης, ευαισθησίας.

Τα κομψά κοστούμια των ηθοποιών υπογράφει η Κατερίνα Σαβράνη. Ιδιαίτερη και ατμοσφαιρική η μουσική της Χριστέλας Γκιζέλη. Υπέροχοι οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Οι Χρωματιστές Ιστορίες του Στράτη Μυριβήλη ευτύχησαν στην υπέροχη σκηνοθεσία –και δραματουργική σύνθεση  του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου. Μια ποιητική και ποιοτική παράσταση με υπέροχες ερμηνείες που συντάραξε ολόκληρο τον συναισθηματικό μου κόσμο, με συγκίνησε, με συγκλόνισε. Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν.

Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεώτεροι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι έναν Μυριβήλη σύγχρονο, με χιούμορ, ο οποίος με συγκίνηση, τρυφερότητα κι απέραντο σεβασμό, στρέφει το ενδιαφέρον του στα απλά  μα τόσο ουσιαστικά. Ακόμη και στη μικρότερη μορφή ζωής που υπάρχει στη φύση. Το έργο του φάρος που φωτίζει την ουσία των μικρών πραγμάτων

 

 

 

Ταυτότητα παράστασης

“Χρωματιστές Ιστορίες” του Στράτη Μυριβήλη
Σκηνοθεσία – δραματουργική σύνθεση: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη
Μουσική: Χριστέλα Γκιζέλη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Aνδρέας Σιμόπουλος
Video trailer: Θάνος Μαργαρίτης
Μακιγιάζ: Εύα Τσαλκιτζή
Γραφιστικό αφίσας: Θεοδοσία Βούρου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ινώ Μενεγάκη, Χριστέλα Γκιζέλη

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο