CALLAS – PARIS, 1958 του Tom Volf
Γράφει η Λουκία Μητσάκου
«Το μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου»: Με αυτές τις λέξεις ανακοίνωσε ο Τύπος την πρώτη παράσταση που θα έδινε η Μαρία Κάλλας στην πολυτελή Όπερα του Παρισιού στις 19 Δεκεμβρίου 1958, για μία και μόνο βραδιά. Ήταν μια νύχτα που έμεινε αξέχαστη και χαράχτηκε στην ιστορία. Ήταν η νύχτα που η σημαντικότερη προσωπικότητα της όπερας του 20ου αιώνα έκανε το ντεμπούτο της στην πόλη του φωτός και ξεπέρασε τις ήδη πολύ υψηλές προσδοκίες των θεατών.
Εμείς σήμερα έχουμε το προνόμιο να γίνουμε θεατές αυτής της αξέχαστης βραδιάς και να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη αυτή την θρυλική παράσταση που έδωσε η Μαρία Κάλλας στο Παρίσι, αφού η ταινία «CALLAS – PARIS, 1958» παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έγχρωμη 4K αποκατάσταση και ήχο Dolby Atmos, αποκλειστικά για τη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία και παραγωγή του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Tom Volf, που έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο συλλέκτη και ειδικό του έργου της Μαρίας Κάλλας παγκοσμίως, συμπαραγωγή και αποκατάσταση από τον Samuel Francois-Steininger και παγκόσμια διανομή από την Piece of Magic Entertainment. Η ταινία θα παρουσιαστεί σε περισσότερους από 1.000 κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούμε να την παρακολουθήσουμε στις αίθουσες στις 2 & 3 Δεκεμβρίου.
Ο Tom Volf, σκηνοθέτης και παραγωγός του «CALLAS – PARIS, 1958», δήλωσε: «Το 2021, σε ένα υπόγειο στην Αθήνα, έκανα μια απίστευτη ανακάλυψη – τις αυθεντικές μπομπίνες ταινιών μιας ιστορικής παράστασης: το ντεμπούτο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι. Μετά από χρόνια εργασιών αποκατάστασης, είναι τιμή μου να παρουσιάζω αυτή την ταινία όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα δει μια έγχρωμη παράσταση της Μαρίας Κάλλας, αλλά και επειδή δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να βιώσουμε πώς ήταν να βρισκόμαστε σε εκείνη την Όπερα το 1958 και να περνάμε τη νύχτα με τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια όπερας όλων των εποχών».
Η ταινία ξεκινά με πλάνα της Μαρίας Κάλλας να φτάνει στο Gare de Lyon. Σε ερώτηση για το πώς νιώθει για την επικείμενη εμφάνισή της, η ίδια απαντάει πως περίμενε πολύ καιρό γι’ αυτό και νιώθει πολύ μεγάλη χαρά για αυτή της την εμφάνιση. Βλέπουμε πλάνα από τους θεατές και την κατάμεστη αίθουσα. Ήταν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό γεγονός παγκοσμίως, καθώς παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γαλλίας René Coty, ο Jean Cocteau, ο Δούκας και η Δούκισσα του Windsor, ο Charlie Chaplin, η Brigitte Bardot και πολλοί άλλοι. Πρόκειται για μία βραδιά- ορόσημο για την καριέρα της Μαρίας Κάλλας αλλά και μία βραδιά πολύ σημαντική για το Παρίσι αυτό καθεαυτό.
Το πρώτο λεπτό που ανεβαίνει η Μαρία Κάλλας στη σκηνή και το κοινό χειροκροτεί και εκείνη υποκλίνεται είναι μία στιγμή καθηλωτική και πολύ συγκινητική για τον θεατή, καθώς είναι σαφές πως γίνεται κοινωνός μιας σπουδαίας εμπειρίας. Βλέπουμε την Μαρία Κάλλας από πολύ κοντά, με χρώμα και πολλές λεπτομέρειες και νιώθουμε πως έχουμε την σπάνια τύχη να βρισκόμαστε κι εμείς μέσα στην αίθουσα και να παρακολουθούμε τη σημαντικότερη τραγουδίστρια της όπερας από κοντά.
Κατά το πρώτο μισό της εμφάνισή της, η Μαρία Κάλλας τραγουδάει τις αγαπημένες της άριες, είναι ντυμένη με την κόκκινη βελούδινη τουαλέτα της και στέκεται σε ένα κόκκινο χαλί ενώ η χορωδία είναι ντυμένη σε άσπρο και μαύρο, τα ίδια χρώματα που έχει και το πάτωμα της σκηνής που μοιάζει με σκακιέρα. Η παρουσία της είναι μαγνητική. Μαγεύει με το “Casta diva” από τη Νόρμα του Μπελίνι αλλά και με το “Miserere” από το Il trovatore του Βέρντι πριν μας μεταφέρει σε άλλη διάθεση με το “Una voce poco fa” από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι. Παρακολουθώντας την μεγάλη ντίβα της όπερας ο θεατής βυθίζεται σε μία μοναδική εμπειρία.
Ανάμεσα στα δύο μέρη της παράστασης βλέπουμε πλάνα ακόμα και από την αλλαγή του σκηνικού αλλά και από τους θεατές στο διάλειμμα.
Κατά το δεύτερο μέρος, παρακολουθούμε την πλήρως σκηνοθετημένη παράσταση της Β’ Πράξης της Tosca και συνειδητοποιούμε πλήρως το μεγαλείο της σπουδαίας σοπράνο, η οποία έχει επάξια κερδίσει την φήμη της. Η Μαρία Κάλλας δεν κατέχει απλώς μια τεχνική δεξιοτεχνία αλλά και μία συναισθηματική δεξιοτεχνία στις ερμηνείες της, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Μαζί της στην Τόσκα είναι οι: Tito Gobbi (Scarpia), Albert Lance (Cavaradossi), Louis Rialland (Spoletto) και Jean-Pierre Hurteau (Sciarrone).
Παρακολουθώντας την ταινία «CALLAS – PARIS, 1958» σε σκηνοθεσία Tom Volf με την θρυλική παράσταση της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1958, ο θεατής νιώθει τυχερός που κατάφερε να έχει την εμπειρία να παρακολουθήσει μια εμφάνιση που άφησε εποχή και μαγεύεται όχι μόνο από τις φωνητικές δυνατότητες της Κάλλας αλλά και από το υποκριτικό της ταλέντο. Η ταινία «CALLAS – PARIS, 1958» είναι μία ταινία που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς για να συλλάβει το μεγαλείο της σπουδαίας σοπράνο, μια ταινία που αξίζει να παρακολουθήσουν όχι μόνο οι θαυμαστές της αλλά και όσοι δεν έτυχε να την γνωρίσουν ακόμα καλά και, φυσικά, η νέα γενιά. Η ταινία «CALLAS – PARIS, 1958» είναι μία ταινία που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς για να δει με τα ίδια του τα μάτια γιατί έγινε τόσο μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομα «Μαρία Κάλλας».
Η ίδια η Μαρία Κάλλας δήλωσε μετά την εμφάνισή της στο Παρίσι: «Χθες βράδυ, το κοινό ήταν θερμό από την αρχή. Υπήρχε ένα είδος συνεννόησης ανάμεσα σε εμένα και το κοινό, φυσικά εγώ φοβόμουν, επειδή υπήρχε πάρα πολλή δημοσιότητα, πάρα πολύ από τα πάντα, οι Γάλλοι ήθελαν πάρα πολλά, ήθελαν τα πάντα και εγώ ήθελα να τους δώσω περισσότερα από τα πάντα! Και αυτό είναι λίγο δύσκολο. Αλλά όλα πήγαν καλά».
Η ταινία θα παιχτεί τις εξής μέρες και ώρες στις παρακάτω αίθουσες:
Village AT THE MALL:
2 Δεκεμβρίου, 17:20
2 Δεκεμβρίου, 19:30
3 Δεκεμβρίου, 17:20
3 Δεκεμβρίου, 19:30
Village PENTH:
2 Δεκεμβρίου, 20:00
3 Δεκεμβρίου, 20:00
Village ΠΑΓΚΡΑΤΙ:
2 Δεκεμβρίου, 19:00
3 Δεκεμβρίου, 19:00
CALLAS – PARIS, 1958
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Tom Volf
Συμπαραγωγή & Αποκατάσταση: Samuel Francois-Steininger
Παγκόσμια Διανομή: Piece of Magic Entertainment
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πρόγραμμα:
Bellini’s Norma – ‘Sediziose voci … Casta Diva’ με τον Jacques Mars (Oroveso)
Verdi’s Il trovatore – ‘D’amor sull’ali rosee’ … Miserere’ με τον Albert Lance (Manrico)
Rossini – Il barbiere di Siviglia – ‘Una voce poco fa’
Puccini – Tosca Act II με τους: Tito Gobbi (Scarpia), Albert Lance (Cavaradossi), Louis Rialland (Spoletto), Jean-Pierre Hurteau (Sciarrone)