Είδα την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ… ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Είδα την παράσταση «Κι από Σμύρνη …Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση

 

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Το έργο της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες φθάνουν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στην Θεσσαλονίκη. Μια πολιτισμική πόλη, όπου είναι έντονο και το εβραϊκό στοιχείο. Προσπαθούν με αξιοπρέπεια να κερδίσουν τα προς το ζην. Διαδραματίζονται συγκλονιστικές ιστορίες που αγγίζουν βαθειά τις καρδιές μας και μας συγκινούν.

Η Μιμή Ντενίση έχει κάνει μια αντικειμενική και σε βάθος έρευνα των ιστορικών σταθμών της Ελλάδος και του κόσμου  από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 μέχρι και τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ιδιαίτερη ιστορική εποχή που στιγματίστηκε από κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως η γενοκτονία των Μικρασιατών, η γενοκτονία των Ποντίων, ο διωγμός των Εβραίων, η άνοδος του ναζισμού και η αρχή του φονικότερου πολέμου. Του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα κείμενο ρεαλιστικό, αντικειμενικό, που επισημαίνει προβλήματα της τότε αλλά και της σημερινής εποχής, όπως ο ρατσισμός, η ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων, η αξιοπρέπεια των προσφύγων, ο ζήλος τους για πρόοδο και δουλειά, η εκμετάλλευση γυναικών, η πορνεία.

Η Μιμή Ντενίση έχει και την σκηνοθεσία της υπερπαραγωγής. Περιγράφει την ζωή των ηρώων μας που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπαθούν με αξιοπρέπεια να ξαναρχίσουν την ζωή τους από το μηδέν. Σκηνοθετεί με ρεαλισμό και συγχρόνως με λυρισμό.  Όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα, αναβιώνουν μπροστά μας. Φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας άγνωστα για πολλούς γεγονότα της ταραγμένης αυτής περιόδου. Μας παρουσιάζει μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες. Στην τελειότητα του αποτελέσματος συντελούν και οι τρισδιάστατες εικόνες δημιουργίες του Κωνσταντίνου Τηλιγάδη και του Δημήτρη Αγαθόπουλου

Η Φιλιώ (Μιμή Ντενίση) έχει  τον πρωταγωνιστικό ρόλο και συγχρόνως είναι η αφηγήτρια που μας εξηγεί όλα τα γεγονότα της σημαντικής αυτής εποχή του Μεσοπολέμου,  με πλήρη αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα. Μια πραγματική αρχόντισσα επί σκηνής. Ένα διαμάντι που λάμπει φωτεινά και μέσα στα φτωχικά ρούχα και μέσα στις υπέροχες, πλούσιες τουαλέτες.

Ο μαιτρ του είδους, όπως μου αρέσει να αποκαλώ τον Μανώλη Παντελιδάκη, έκανε πάλι το θαύμα του. Πανάκριβα, εντυπωσιακά, πλούσια και όμορφα τα σκηνικά του.

Τα εξαιρετικά κοστούμια, δημιουργίες της Ηλένιας Δουλαδίρη, μας μεταφέρουν σε μία μακρινή εποχή. Υπέροχες, εντυπωσιακές οι τουαλέτες των πρωταγωνιστριών που ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Απλά, καθημερινά τα φορέματα των προσφύγων και των υπολοίπων ηρώων που ανήκουν στην εργατική τάξη.

Η κινησιολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση και την υπογράφει η Μάρω Μαρμαρινού.

Οι εντυπωσιακοί φωτισμοί ανήκουν στον Αργύρη Θέο.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη και εξαιρετική  και όμορφη η επιλογή  γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών. Ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και ο Σωτήρης Μαργώνης.

To θέατρο κατάμεστο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και το ευχάριστο για μένα είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά νέα παιδιά.

Συγκινητικό, ευρηματικό και καθηλωτικό το τέλος της παράστασης και ένα συγκινημένο κοινό να χειροκροτεί όρθιο! Τελικά είμαστε απλά πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα και η μοίρα μας εξαρτάται από τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων ;

Όλος ο πολυπληθής σύλλογος ήταν εξαιρετικά δεμένος μεταξύ του. Δεν θα ήθελα να αναφέρω όλους ξεχωριστά, γιατί ίσως αδικήσω κάποιον. Ιδιαίτερη μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω στην εξαιρετική ερμηνεία του Γιώργου Αρμένη.  Μοναδικός ο  Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Αρχοντική η Όλγα Πολίτου.

«Kαι από Σμύρνη… Σαλονίκη». Μια εξαιρετική παράσταση που συγκινεί. Εγώ. δεν θα σταθώ όπως σας ανέφερα ήδη, στις εξαιρετικές ερμηνείες, τα πανάκριβα και όμορφα σκηνικά, την ευρηματική σκηνοθεσία, στα απλά και πλούσια φορέματα, τα αξέχαστα τραγούδια. Θα σας μιλήσω για την συγκίνηση που ένιωσα. Τις ιστορίες που άκουγα αντί για νανούρισμα από την γιαγιά μου, να τις βλέπω να ζωντανεύουν επί σκηνής. Για την υπέροχη, εμπεριστατωμένη, αντικειμενική μελέτη της ιστορίας από την Κα Μιμή Ντενίση. Γιατί ας το παραδεχτούμε. Πριν την προηγούμενη παράσταση “Σμύρνη μου αγαπημένη” λίγοι μιλούσαν και λιγότεροι ήξεραν τα πραγματικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ. Ναι είμαι δεύτερη γενιά Μικρασιατών, έζησα σε οικισμό προσφύγων, έξω από την Καλαμάτα και είμαι περήφανη που κατάγομαι και από τους δυο μου γονείς από τα ιερά αυτά χώματα. Πατρίδες χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες. Ευχαριστούμε Κα Μιμή Ντενίση.

Μην χάσετε αυτή την μοναδική παράσταση.

Ταυτότητα Παράστασης

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση
ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αργύρης Θέος
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση

και με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης:

Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

 Ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο