Είδα την παράσταση «ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ! (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)»

by admin
Είδα την παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου - κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου

Γράφει η Λουκία Μητσάκου 

Είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ευτυχισμένες μέρες για όλους; Αυτές οι γιορτινές μέρες της επιβεβλημένης χαράς χαρίζουν στ’ αλήθεια ευτυχία στους ανθρώπους ή μήπως μπορούν να τους γεμίσουν με ακόμα περισσότερη θλίψη; Μήπως τα εκτυφλωτικά φώτα και τα λαμπάκια αντί να μας φωτίζουν, τελικά μας σκοτεινιάζουν; Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μιλήσουμε για όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν σε πάρα πολλούς ανθρώπους οι γιορτές; Ο Κώστας Κουτσολέλος μας απαντάει πως ναι, ήρθε αυτή η ώρα και μας χαρίζει μία υπέροχη παράσταση με άπλετο γέλιο αλλά και συγκίνηση.

Είδα την παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου - κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Τουλάχιστον ένας στους έξι ανθρώπους βιώνει τη μελαγχολία των γιορτών. Είναι ένα φαινόμενο που το ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες και ακόμα και αν δεν υπάρχει επίσημη ιατρική διάγνωση, συχνά κατατάσσεται στις εποχικές συναισθηματικές διαταραχές και είναι για πολλούς ανθρώπους μια πραγματικότητα. Πολύ συχνά πέφτουμε ψυχολογικά στις γιορτές. 

Γιατί συμβαίνει η μελαγχολία των Χριστουγέννων, τα Christmas blues, που λέμε; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι. Πρώτον, γιατί συγκρίνουμε το πώς περνάμε εμείς με το πώς περνάνε οι άλλοι, βομβαρδιζόμαστε με υπέροχες φωτογραφίες από τα σπίτια και τον τρόπο που γιορτάζουν οι άλλοι, θυμόμαστε παλιά χρόνια που είχαμε περάσει καλύτερα ενώ αυτή τη χρονιά δεν έχουμε συναρπαστικα σχέδια. Δεύτερον, γιατί υπάρχει μεγαλύτερο άγχος. Θεωρούμε πως πρέπει να περάσουμε συναρπαστικά, πρέπει να κάνουμε χίλια πράγματα, πρέπει να διασκεδάσουμε πολύ. Πρέπει να πάρουμε ακριβά δώρα και να χαλάσουμε πολλά λεφτά που δεν μας περισσεύουν. Πολλά πρέπει. Και αυτό μας προκαλεί άγχος. Τρίτον, η μοναξιά. Εάν δεν έχεις μια οικογένεια με την οποία να έχεις καλή σχέση ή δεν έχεις στενούς φίλους ή μια σχέση για να περάσετε μαζί αυτές τις μέρες, αυτό από μόνο του εντείνει την αίσθηση της μοναξιάς αυτές τις μέρες και μπορεί να δημιουργήσει μια μελαγχολία. Τέταρτον, πολύ συχνά αυτές τις μέρες κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Αυτό από μόνο του είναι καλό και χρήσιμο και παραγωγικό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εστιάζουμε αποκλειστικά στο τι δεν κάναμε αυτή τη χρονιά, τι δεν πετύχαμε, τι μας έλειψε. Θέτουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και μετά απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας.

Είδα την παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου - κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Ο Κώστας Κουτσολέλος υπογράφει το κείμενο και την σκηνοθεσία της παράστασης «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» και μας χαρίζει ένα κείμενο υπέροχα γραμμένο, με τις γνωστές ευφυέστατες νότες του κωμικού που τον χαρακτηρίζουν μέσα από μία αλήθεια συγκινητική και συνταρακτική. Οι σκέψεις του, οι δικές του προσωπικές εμπειρίες από τις γιορτές από τα παιδικά του χρόνια (και όχι μόνο) γίνονται και οι δικές μας σκέψεις και τα δικά μας συναισθήματα και οι δικές μας εμπειρίες.  Πρόκειται για ένα κείμενο τόσο αληθινό και ειλικρινές που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Οι σκηνοθετικές του επιλογές μάς μεταφέρουν σε ένα πλαίσιο όπου οι σκέψεις του περί επιβεβλημένης χαράς εναλλάσσονται με τον εορτασμό των τριών ηθοποιών (Δημήτρης Μαγγίνας, Ελένη Νιωτάκη, Γαβριήλ Ζήσης), τον ενθουσιασμό, τις (γλυκανάλατες πολλές φορές) ευχές και αυτούς τους ανέφικτους στόχους που πάντα θέτουμε αυτές τις γιορτινές μέρες. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στην Μαριάννα Κάλμπαρη και την Μαριλένα Μόσχου.

Η μουσική επιμέλεια και η μουσική διδασκαλία είναι του Κωσταντίνου Ευστρατίου και τα τραγούδια δίνουν μία πολύ ιδιαίτερη, εορταστική ατμόσφαιρα στην παράσταση. 

Η σκηνογραφική επιμέλεια και τα κοστούμια είναι της Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου και μας μεταφέρουν με απόλυτη επιτυχία σε μία εορταστική ατμόσφαιρα με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα στολίδια, τα δώρα και τα γλυκά. Η σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στη Φρυνίχου μετατρέπεται σε ένα γιορτινό σαλόνι. 

Η επιμέλεια φωτισμού είναι της Στέλλας Κάλτσου και δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Οι Δημήτρης Μαγγίνας, Ελένη Νιωτάκη και Γαβριήλ Ζήσης μας χαρίζουν πολύ όμορφες ερμηνείες και μας πείθουν για την αλήθεια των συναισθημάτων τους, μας διασκεδάζουν με τα τραγούδια τους και μας κάνουν να χαμογελάμε.

Είδα την παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου - κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Ο Κώστας Κουτσολέλος μας χαρίζει μία ερμηνεία αληθινή, πειστική και πολύ συγκινητική. Μας κάνει να γελάσουμε πολύ αλλά και να συγκινηθούμε. Μια υπέροχη σκηνική παρουσία, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, που κάνει τον θεατή να μην μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω του. Καθηλωτικός.

Η παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου είναι μια παράσταση που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τις γιορτινές μέρες για να νιώσει λιγότερο μόνος, για να γελάσει, για να συγκινηθεί και για να γιορτάσει με έναν τρόπο απόλυτα ξεχωριστό και αληθινό. Είτε είστε μόνοι είτε είστε με παρέα αυτές τις μέρες, αυτή η παράσταση θα σας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά. Είναι πολύ όμορφη η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να παίζεται η παράσταση τις γιορτινές μέρες (παρακάτω θα σας παραθέσω τις ακριβείς ημερομηνίες) και είναι σίγουρα μία εορταστική πρόταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει. 

Είδα την παράσταση «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά (δυστυχώς)» του Κώστα Κουτσολέλου - κριτική παράστασης - Λουκία Μητσάκου - Theater Project 365

Ταυτότητα Παράστασης: 

Κείμενο-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Κώστας Κουτσολέλος

Παίζουν επίσης: Δημήτρης Μαγγίνας, Ελένη Νιωτάκη, Γαβριήλ Ζήσης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη, Μαριλένα Μόσχου
Μουσική επιμέλεια- μουσική διδασκαλία: Κωσταντίνος Ευστρατίου
Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου
Επιμέλεια φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου

Παραστάσεις (προσοχή στις διαφορετικές μέρες και ώρες!):

Δευτέρα 18/12 στις 9μμ

Τρίτη 19/12 στις 9μμ

Κυριακή 24/12 στις 8μμ

Τρίτη 26/12 στις 9μμ

Τετάρτη 27/12 στις 9μμ

Σάββατο 30/12 μεταμεσονύχτια στις 11.30 μμ

Τρίτη 2/1 στις 9μμ

Τετάρτη 3/1 στις 9μμ

Σάββατο 6/1 στις απογευματινή 6μμ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο