“Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας”. ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας – Εναρκτήρια συναυλία

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Oι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ με το κουαρτέτο εγχόρδων Chiaroscuro την Τρίτη 27 Ιουλίου στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Aς γνωρίσουμε όμως πρώτα την ιστορία του εμβληματικού φεστιβάλ κλασικής μουσικής που πραγματοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας. Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ιδρύθηκαν το 2017 από την τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο και οργανώνονται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Μέσα στα λίγα χρόνια λειτουργίας τους οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας κατάφεραν χάρη  στην ποιότητα και την αρτιότητα των συναυλιών να αποτελούν ένα από τα επιτυχημένα Φεστιβάλ κλασσικής Μουσικής στην Ελλάδα. Το εμβληματικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, μας υποδέχεται ξανά στην πόλη της Καλαμάτας από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και masterclasses.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι επτά συναυλίες από την κλασική μέχρι την τζαζ και από την ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση, μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και σύνολα.

Φέτος την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ απολαύσαμε στον εμβληματικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε έναν επιβλητικό χώρο, με έντονη ενέργεια, σε μία υπέροχη τοποθεσία που μόνο δέος και θαυμασμό προκαλεί. Ας σημειώσουμε ότι το θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης ήταν από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας και κατάφερε να λειτουργήσει μετά από 1700 χρόνια σιωπής, χάρη στις προσπάθειες, το πείσμα του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη. Η αναστήλωση και η αποκατάσταση του θεάτρου κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια κα οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Στον μαγικό αυτό χώρο έγινε η έναρξη των συναυλιών του Φεστιβάλ με το κουαρτέτο εγχόρδων Chiaroscuro.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από τους βιολονίστες  Alina Ibragimova (Ρωσία) και Pablo Hernán Benedí (Ισπανία), τη Σουηδέζα βιολίστα Emilie Hörnlund και τη βιολοντσελίστρια Claire Thirion από τη Γαλλία.

Στην εναρκτήρια συναυλία στο θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης απολαύσαμε τον Tim Crawford, που αντικατέστησε τον Pablo Hernán Benedí.

Ακούστηκαν «κομμάτια» από Henry Purcell, Felix Mendelssohn Bartholdy, Ludwig van Beethoven.

Tο κουαρτέτο εγχόρδων Chiaroscuro μας μάγεψε με τους ήχους της βιόλας και του βιολοντσέλου σε μία υψηλού επιπέδου και ασθητικής μουσική παράσταση σε ένα ονειρεμένο σκηνικό. Στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Συγχαρητήρια στους μουσικούς και στους εμπνευστές των Μουσικών Ημερών Καλαμάτας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο