Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Λούλη

by admin

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιστορίες  του Πειραιά…  … ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων Ιστορίες  του Πειραιά…  … ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ συνδιοργανώνουν   με την  Ηλεκτρονική Εφημερίδα pireastime.gr, επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Λούλη, στις εγκαταστάσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου

στο Κερατσίνι,  (δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ).

την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00πμ

Η συνάντησή μας είναι στο Μουσείο Λούλη / Σπετσών 1, Κερατσίνι

Σύντομο ιστορικό του Μουσείου ΛΟΥΛΗ

Οι Μύλοι Λούλη είναι μια οικογενειακή και ελληνική εταιρεία με παράδοση 236 χρόνων παρουσίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και συνεχούς κοινωνικής δράσης. Το Μουσείο Λούλη ιδρύθηκε από την οικογένεια Λούλη το 2012 και φιλοξενείται στις ιστορικές εγκαταστάσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Αφορμή για την υλοποίηση του υπήρξε η συλλογή αντικειμένων σχετικά με το σιτάρι-αλεύρι-ψωμί, αλλά και η ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά σε ένα χώρο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Το Μουσείο ΛΟΥΛΗ είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς όχι μόνο διαθέτει μια πολύ σημαντική συλλογή, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κρατικών φορέων και επιστημόνων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της μακραίωνης βιομηχανικής ιστορίας των μύλων Λούλη/Μύλων Αγίου Γεωργίου.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί και ξεναγηθεί  30.000 επισκέπτες στην πλειοψηφία τους μαθητές από διαφορετικές περιοχές από όλη την Ελλάδα, αλλά και ομάδες από Ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν αυτών, το Μουσείο θέλοντας να βρίσκεται κοντά στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ικανότητες. Το Μουσείο Λούλη βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και επικοινωνεί με διαφανή τρόπο το έργο της εταιρείας στην κοινωνία.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα και ανταπόκριση του κοινού οδήγησε το 2017 στην αναδιοργάνωση της υπάρχουσας Έκθεσης, αλλά και στην προσθήκη νέας πτέρυγας στην οποία πλέον διαρθρώνονται 12 θεματικές ενότητες αλληλένδετες αλλά συνάμα και αυτόνομες.

 1. Το Μουσείο Λούλη
 2. Μύθος και Ιστορία
 3. Τα Δημητριακά
 4. Από τον Αγρό στο Μύλο
 5. Στο Μύλο
 6. Διατροφή
 7. Περιβάλλον
 8. Επίσκεψη στα εργαστήρια και τα γραφεία των Μύλων
 9. Η Ιστορία των Μύλων Λούλη
 10. Η Σφράγιση του Άρτου
 11. Στο Φούρνο
 12. Επίσκεψη στον Αλευρόμυλο

Στόχος του νέου Μουσείου είναι να επικοινωνήσει στο κοινό θέματα διατροφής και περιβάλλοντος. Όραμά του είναι :

 • Να προσεγγίσει την ιστορία και την παράδοση του πολιτισμού της διατροφής,
 • Να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής,
 • Να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείο πολιτισμού,
 • Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, τις επιπτώσεις του και την αντιμετώπισή του.
 • Να επικοινωνήσει θέματα περιβάλλοντος όπως η σημασία της ανακύκλωσης

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο