To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης παρουσιάζει για πρώτη φορά σε περιοδεία ανά την Ελλάδα την κωμωδία του Ζωρζ Φειντώ «Γουρούνι στο σακί».
O Zωρζ Φειντώ είναι γάλλος θεατρικός συγγραφέας. (1862-1921). Με την παρότρυνση του Εζέν Λαμπίς, διάσημου συγγραφέα έργων του βωντβίλ έγραφε μονολόγους, τους οποίους ερμήνευε ο ίδιος. Στη συνέχεια ανανεώνει το είδος του βωντβίλ, με μια πιο βαθιά μελέτη των χαρακτήρων και συνθέτει συζυγικές φάρσες, όπου το κωμικό είναι ανελέητο και σπαραξικάρδιο.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει γράψει: «Ο Φεϊντώ είναι κύριος εκπρόσωπος της γαλλικής, κλασικής πια, φάρσας, που είναι καθαρό θέατρο. Υπακούει στην αριστοτελική διαπίστωση ότι είναι δηλαδή μίμηση πράξεως και όχι μίμηση ανθρώπων. Έχει λοξή ματιά, διαβολικό ρυθμό, ανατρεπτική διάθεση, παιδική αφέλεια, παιγνιώδες χιούμορ και σκανδαλώδη πρόθεση. Κύριος στόχος της τα μικροαστικά και αστικά ήθη, η σεμνοτυφία, η υποκρισία και η κάθε μορφής ασέλγεια των χορτάτων. Ιδού λοιπόν, πεδίον λαμπρό για τους θιάσους».
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ανά τους αιώνες.
Την κωμωδία «Γουρούνι στο σακί» με μία πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών μας, παρακολούθησα στο Κηποθέατρο Παπάγου.
Και σε αυτό το έργο του ο συγγραφέας με καυστικό τρόπο διακωμωδεί τον νεοπλουτισμό των ανθρώπων. Άνθρωποι που αποκτώντας ξαφνικά χρήματα, πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν τα πάντα. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει πάση θυσία να ανέβουν στην υψηλή κοινωνία, με μόνο εφόδιο το χρήμα. Το έργο γράφτηκε το 1888, για να καυτηριάσει την μετριότητα της αστικής τάξης, την οποία γελοιοποιεί, αλλά μοιάζει σημερινό. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ανά τους αιώνες.
Ο Πακαρέλ, ένας ευκατάσταστος νεόπλουτος, για να ανέβει στην υψηλή κοινωνία έχει διακαή πόθο να παρουσιάσει στην Όπερα των Παρισίων ένα έργο που συνέθεσε η μοναχοκόρη του. Αναζητώντας τον τενόρο, που φυσικά θα πληρώσει αδρά, παρασύρεται από μια σειρά αναπάντεχων παρεξηγήσεων. Όλα τα πρόσωπα του έργου μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι συμπτώσεων, αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με το δικό τους τρόπο και οι σχέσεις τους οδηγούνται σε απίθανες και ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Όμορφες κυρίες, ευυπόληπτες αναζητούν την περιπέτεια, ένα φλερτ, με έναν νέο άνδρα , ένα κρυφό ραντεβού και οι παρεξηγήσεις δεν έχουν τέλος, προκαλώντας σε μας ένα ασυγκράτητο γέλιο.
Πρόκειται για μια κωμωδία που συνδυάζει τη λογική και το παράλογο, οδηγώντας τους ήρωες μας στα άκρα .Καυτηριάζει και γελοιοποιεί την νεόπλουτη κοινωνία, που θέλει να φαίνεται σοβαρή και «αγία».
Η σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη, είναι γρήγορη, και με ένα εύστοχο τρόπο μας οδηγεί στα ήθη της κοινωνίας του περασμένου αιώνα.
Τα σκηνικά απλά και λιτά είναι του Αντώνη Χαλκιά.
Τα κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη, εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα.
Ο ρόλος του νεόπλουτου Πακαρέλ ταιριάζει «γάντι» στον Δημήτρη Πιατά. Λες και είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Απολαυστικός, αφελής, ανυπόμονος, μας χάρισε μία υπέροχη ερμηνεία.
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο «τενόρος», όπως τον φαντάστηκε ο Πακαρέλ, είναι συναρπαστικός. Με μία αφοπλιστική απλότητα μπλέκεται άθελά του σε καταστάσεις και προκαλεί το συνεχές γέλιο μας.
Ξεκαρδιστικός και καταπληκτικός ο Γιάννης Δρακόπουλος στο ρόλο του Λανουά Ντε Βω.
Οι τρεις κυρίες της παράστασης: η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, σύζυγος του Πακαρέλ, η Μαρία Γεωργιάδου, σύζυγος του γιατρού και η Δήμητρα Σιγάλα, κόρη της οικογένειας ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις των ρόλων τους.
Ο σοβαρός γιατρός, Γιώργος Γιαννόπουλος, έμπειρος ηθοποιός, έχει μία εξαιρετική εμφάνιση.
Ο υπηρέτης, Βασίλης Πουλάκος, παρακολουθεί τα πάντα πανταχού παρών.
Η μουσική συντροφεύει τη βραδιά μας και εμείς παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη, ανάλαφρη κωμωδία καταστάσεων, κοιτώντας πάντα «την θετική πλευρά της ζωής», αφού το τραγούδι «Always look on the bright side of life», επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά την διάρκειά της.
Μια καλοδουλεμένη και προσεγμένη παράσταση, που μου άρεσε πολύ.
Μετάφραση Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια Βάλια Μαργαρίτη
Βοηθός σκηνοθέτη Έλια Βεργανελάκη
Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Πακαρέλ Δημήτρης Πιατάς
Ντυφωσσέ Θανάσης Τσαλταμπάσης
Λαντερνώ (γιατρός) Γιώργος Γιαννόπουλος
Μάρθα (γυναίκα του Πακαρέλ) Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Αμαντίν (γυναίκα του Λαντερνώ) Μαρία Γεωργιάδου
Ζυλί Δήμητρα Σιγάλα
Λανουά Ντε Βώ Γιάννης Δρακόπουλος
Τιμπύρς (υπηρέτης του Πακαρέλ) Βασίλης Πουλάκος