Γαλλικές σονάτες για βιολί και πιάνο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη 

by admin

Οι καταξιωμένοι σολίστες, Απόστολος Παληός, πρώην διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο πιάνο, και Κατερίνα Χατζηνικολάου, εξάρχουσα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο βιολί, συμπράττουν για την παρουσίαση εμβληματικών σονατών για βιολί και πιάνο τριών σπουδαίων γαλλόφωνων συνθετών, των Francis Poulenc, Camille Saint Saens και Cesar Franck, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη Sicilliene του επίσης Γάλλου συνθέτη Faure. Αριστουργηματικά έργα, τα οποία στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται σπανιότατα στο ελληνικό κοινό.

Πιάνο: Απόστολος Παληός
Βιολί: Κατερίνα Χατζηνικολάου

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024
Ώρα: 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Francis Jean Marcel Poulenc (1899-1963)
Σονάτα για βιολί και πιάνο FP119
Allegro con fuoco
Intermezzo
Presto tragico

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Σονάτα για βιολί και πιάνο σε ρε ελάσσονα, Αρ. 1
Έργο 75
Allegro agitato
Adagio
Allegretto moderato
Allegro molto

Gabriel Fauré (1845-924)
Sicilienne, Έργ. 78

César Franck (1822-1890)
Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα
Allegretto moderato
Allegro
Ben moderato: Recitativo-Fantasia
Allegretto poco mosso

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Απόστολος Παληός

Ο Απόστολος Παληός είναι σολίστ πιάνου, δρ. μουσικολογίας και ποιητής. Χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Aldo Ciccolini) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Cyprien Catsaris). Γεννημένος στην Καρδίτσα, έλαβε το δίπλωμα πιάνου και τα πτυχία ανώτερων θεωρητικών από το ΔΩΛάρισας και ακολούθως αποφοίτησε με σολιστικό δίπλωμα πιάνου από τα Μουσικά Πανεπιστήμια Βερολίνου και Λειψίας και με πτυχίο και διδακτορικό στη μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων, βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, με διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, έχει εμφανιστεί ως σολίστ στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης κτλ.), σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Berlin Symphony Orchestra) και σημαντικούς αρχιμουσικούς. Έχει ηχογραφήσει μεταξύ άλλων με τη Naxos και διαθέτει πλήθος πρώτων παγκόσμιων εκτελέσεων. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο και μουσική ερμηνεία στα μουσικά τμήματα του ΠΑΜΑΚ και του ΕΚΠΑ. Ως μουσικολόγος-ερευνητής έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.

Κατερίνα Χατζηνικολάου

Η βιολονίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου χαρακτηρίστηκε από την Rheinische Post ως μουσικός με «σπινθηροβόλο ζωντάνια και δεξιοτεχνία». Από το 2023 κατέχει τη θέση ως εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει διατελέσει ως εξάρχουσα στους Duisburger Philharmoniker στην Deutsche Oper am Rhein και στους Bergische Symphoniker. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποίησε το σολιστικό της ντεμπούτο με τον θρυλικό μαέστρο Christoph Eschenbach στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας. Ως σολίστ έχει προσκληθεί να παίξει στη Φιλαρμονική της Κολωνίας, στο Carnegie Hall, στην Tonhalle του Ντίσελντορφ, στο rbb- Rundfunksaal του Βερολίνου, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην Beethovenhalle της Βόννης, στην Laeiszhalle του Αμβούργου, στην Liederhalle της Στουτγάρδης και στη Ruhrtriennale. Έχει εμφανιστεί με τη Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Bremerhaven, τη Philharmonie Südwestfalen, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Neues Rheinisches Kammerorchester Köln an Neue Philharmonie Westfalen και την Cognimus Kollektiv. Η Κατερίνα είναι νικήτρια του πρώτου βραβείου των Golden Classical Music Awards, του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής eMuse, του Διεθνούς Διαγωνισμού Thöne και βραβευμένη στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής του Λονδίνου, του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Σολίστ και του βραβείου Alois Kottmann. Επιπλέον, έλαβε υποτροφίες από το Tarisio Auctions, το Ίδρυμα Horst και Gretl Will και το Ίδρυμα Franz και Christel Kuhlmann. Έχει λάβει υποτροφία από το «Yehudi Menuhin – Live Music Now» και της έχει απονεμηθεί η υποτροφία NRW, το ταμείο υποτροφιών E.ON και μια υποτροφία DAAD. Η Κατερίνα ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στην Ελλάδα (Γουμένισσα/Κιλκίς) και συνέχισε τις σπουδές της με την Αμερικανίδα βιολονίστα Monique Mead και στο Pre-College στο Robert Schumann Hochschule Düsseldorf με τον καθ. Alexander Kramarov. Είναι αποφοίτρια Master της Hochschule für Musik und Tanz της Κολωνίας όπου σπούδασε «Σόλο βιολί» με τον καθηγητή Α. Δασκαλάκη καθώς και Μουσικολογία με έμφαση στην «Καλλιτεχνική ανάπτυξη και προβληματισμό». Παράγει και δημοσιεύει τα δικά της μουσικά βίντεο που αντανακλούν τη δημιουργικότητά της και σηματοδοτούν το έργο της ως ακούραστης εξερευνήτριας με μεγάλη επιθυμία να προσφέρει νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο