Eίδα την παράσταση «Αλέξης Zορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη

by admin

Το πρώτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη έχει τον τίτλο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Το έργο δημοσιεύτηκε το 1946. Συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε το 2002 από την Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου. Μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στην μεγάλη οθόνη (Άντονυ Κουίν στον ρόλο του Ζορμπά) και κατέκτησε 3 βραβεία Όσκαρ και η μουσική του Μίκυ Θεοδωράκη έκανε γνωστή την Ελλάδα  στα πέρατα του κόσμου.

Κεντρικός ήρωας ο Ζορμπάς, ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια εμβληματική μορφή, που ο συγγραφέας γνώρισε στον Πειραιά. Από την συνάντηση αυτή ξεκινά και η παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” σε μοναδική διασκευή Θανάση Παπαθανασίου  και Μιχάλη Ρέππα και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Η συνάντηση του συγγραφέα με τον Ζορμπά υπήρξε καταλυτική. Ο Καζαντζάκης γοητεύτηκε από τον ελεύθερο, φιλοσοφημένο, αντισυμβατικό χωρίς άγχη τύπο, μια ακατέργαστη μεγάλη ψυχή και τον προσέλαβε σαν επιστάτη στο λιγνιτωρυχείο του στην Κρήτη. Μια πραγματική φιλία γεννιέται μεταξύ των δύο ανδρών.

Ύστερα από την επιτυχία που γνώρισε στη περιοδεία που τον ταξίδεψε σε όλα τα Φεστιβάλ της Ελλάδας, όπου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, η μορφή – θρύλος του Αλέξη Ζορμπά, ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου ΒΕΜΠΟ, από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που έκανε την Ελλάδα  παγκοσμίως γνωστή σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας και έχει χορευτεί από ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, καθώς η μουσική οδηγεί τα βήματά της ψυχή τους.

«Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση, μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη, μήτε η Νίκη·μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος. Τι ‘ναι πέρα από τον ιερό τρόμο; Ο νους του»

Στη σκηνή ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.

Τον Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός . Ο ρόλος ταιριάζει γάντι στον μεγάλο μας ηθοποιό.  Άλλος ένας ρόλος που θα σημαδέψει την καριέρα του. Εντυπωσιακός, ασυγκράτητος, επιβλητικός. Απλά υπέροχος.

«Δεν είσαι ελεύθερος. Απλώς τα λουριά σου είναι πιο χαλαρά από των άλλων»

Στον ρόλο του Καζαντζάκη ο Μέμος Μπεγνής. Σε μία καταπληκτική, φυσική, ερμηνεία. Σοβαρός, μετρημένος.

Οι δύο άνδρες (Γρηγόρης Βαλτινός – Μέμος Μπεγνής) έχουν μία εκπληκτική χημεία επί σκηνής.

Την θρυλική Μαντάμ Ορτάνς ερμηνεύει η Ταμίλα Κουλίεβα. Η μαντάμ Ορτάνς, μια γυναίκα ελεύθερη, μεγάλη πια, που έχει ζήσει την ζωή της, διατηρεί ένα μικρό πανδοχείο στη Κρήτη, όπου μένουν ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς. Ο Ζορμπάς την αγάπησε και την παντρεύτηκε λίγο πριν πεθάνει. Η Ταμίλα Κουλίεβα έχει μια πολύ όμορφη σκηνική παρουσία. Κινείται άνετα και κλέβει την παράσταση.

Ο Νίκος Βερλέκης, λεβέντης σθεναρός και με εντυπωσιακή ερμηνεία.

Η Ναταλία Δραγούμη, η χήρα του χωριού, που πέφτει θύμα της ανδροκρατούμενης κρητικής κοινωνίας, των προκαταλήψεων, του κουτσομπολιού του χωριού και της αντίληψης ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες. Μία εκπληκτική, μεστή  ερμηνεία της Ναταλίας Δραγούμη.

Ο Τάκης Παπαματθαίου, στο ρόλο του τρελού είναι απολαυστικός μέσα στην αφοπλιστική αφέλειά του.

Όλος ο πολυμελής θίασος παρουσίασε μία άρτια σκηνική παρουσία.

Η παράσταση είναι μία πανάκριβη και εντυπωσιακή υπερπαραγωγή. Ακριβώς 60 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες συγγραφείς των νεότερων χρόνων. Το 2017 είναι έτος Καζαντζάκη.

Τα υπέροχα σκηνικά είναι του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη. Μετακινούνται διαρκώς και μας μεταφέρουν στην Κρήτη του Μεσοπολέμου.

Τις θαυμάσιες χορογραφίες επιμελείται ο Δημήτρης Παπάζογλου.

Τα κοστούμια είναι της ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη. Κοστούμια εποχής.

Η ενορχήστρωση ανήκει στον Αλέξη Πρίφτη.

Ιδανικοί οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Την  σκηνοθεσία υπογράφειο Σταμάτης Φασουλής. Ο κ.Φασουλής έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ελεύθερη προσωπικότητα του Ζορμπά, σε έναν άνθρωπο που δεν φοβάται τίποτα, έχει φιλοσοφήσει μέσα από τις περιπλανήσεις του την ζωή, ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του και αυτό εντυπωσιάζει τον νεαρό διανοούμενο. Δεν ήθελε, όπως μας είπε στην συνέντευξη τύπου, να δημιουργήσει μία φολκλόρ παράσταση και δεν χρησιμοποίησε την κρητική διάλεκτο. Η παράσταση κινείται με γρήγορους ρυθμούς και δεν σε αφήνει να πλήξεις.

Μοναδική στιγμή όταν ο συγγραφέας ζητά από τον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα και την ψυχική ανάταση.

Mια εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα παράσταση. Χαρείτε την!

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου- Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Χορογραφίες:Δημήτρης Παπάζογλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Artwork:Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης
Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης:ΒίναΕυστρατιάδου

Πρωταγωνιστούν:

Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Ρένος Ρώτας, ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Νίκος Βερλέκης
Στέλλα Γκίκα, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι:

Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, ΜαριαλέναΡοζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, ΝικορέστηςΧανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις ΑφοιΤάγαρη

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία,

Χώρος: Θέατρο ΒΕΜΠΟ
Καρόλου 18, Πλατεία Καραϊσκάκη
(Σταθμός μετρό Μεταξουργείου)

Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή στις 17:30
Διάρκεια: 120’
Εισιτήρια:15,18, 20 και 25 ευρώ.
Κρατήσεις: 2105221767, 2105229519 (ώρες ταμείου: 10.00-13.30 & 17.00-21.30)

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο