Ένα νέο Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας.

Ένα νέο Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας.

Το Μέγαρο Λοβέρδου – Τσίλερ είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του πολύ σύντομα ως παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου.

Λίγες ημέρες πριν που πέρασα από εκεί την εξωτερική πρόσοψη κάλυπτε ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο μόλις απομακρύνθηκε αποκαλύφθηκε ένα υπέροχο κτίριο και μία σειρά από πανέμορφες καρυάτιδες.

Μιλώντας με περιοίκους αναφέρθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό για το πανέμορφο εσωτερικό του Μουσείου και για το μοναδικό εκκλησάκι.

Ας αρχίσουμε όμως από την αρχή.

Το οίκημα επί της οδού Μαυρομιχάλη 8 ήταν η οικία του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Το 1882 αγόρασε οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας και έκτισε εκεί την ιδιωτική κατοικία του. Το νεοκλασικό κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη κοσμείται στην εξωτερική πρόσοψη με  κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν εξαιρετικής ομορφιάς τοιχογραφίες,  τζάκια, μια ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο της κατοικίας.  Συνδύασε αρχαιοπρεπή στοιχεία με σύγχρονες ευρωπαικές τάσεις. Εδώ στεγαζόταν και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Τσίλλερ. Η ζωγραφική διακόσμηση του Μεγάρου ήταν δημιουργία του Σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς.

 Τον Ιούνιο του 1867, ο Τσίλλερ παντρεύτηκε την Σοφία Δούδου και μετά τον γάμο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα, όπου και έζησε για εξήντα χρόνια μέχρι τον θάνατό του.

Το Μέγαρο Τσίλλερ είναι οικοδόμημα του ώριμου νεοκλασικισμού στη νεότερη Ελλάδα Το Μέγαρο του Τσίλλερ ήταν πόλος έλξης και σημείο αναφοράς της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας. Ήταν περίφημες οι εσπερίδες που οργάνωνε η Σοφία Δούδου – Τσίλλερ, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Μετά το θάνατο του Τσίλλερ (Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 1923)  το σπίτι αγοράστηκε από τον τραπεζίτη-συλλέκτη Διονύσιο Λοβέρδο για κατοικία του. Ένα μέρος της κατοικίας χρησιμοποιήθηκε από τον φιλότεχνο Διονύσιο Λοβέρδο σαν Μουσείο, όπου στέγασε την συλλογή του από βυζαντινές εικόνες.

Φωτογραφία από Google

Το ιδιαίτερο εκκλησάκι  στο βάθος της πίσω αυλής προστέθηκε στο κτίριο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο μετά από παραγγελία του Διονυσίου Λοβέρδου. Το 1979 το κτίριο και η συλλογή παραχωρήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ας προσέξουμε την λεπτομέρεια από ένα παράθυρο του οικοδομήματος.

Μετά την προσεγμένη ανακαίνιση και ανάδειξη όλων των σπουδαίων λεπτομερειών του οικήματος, είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να θαυμάσουμε  το νέο κόσμημα της Αθήνας.

Της Βίβιαν Μητσάκου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Άφησε ένα σχόλιο